shrek565 17.01.2017 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Witam Posiadam działkę,. Ogrodzenie, wyrównany teren oraz projekt. Na stronie podany jest kosztorys. Jestem ciekaw czy da się ten budynek wybudować za 350 tys https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-alwach-g2-me5920eae837b6 Ne chce się bawić w za duży kredyt i zastanawiam się czy koszty podane na stronie są realne https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-alwach-g2-me5920eae837b6-koszt-budowy-7 Po przejrzeniu paru postów na stronie wydaje mis się, iż nie. Okroiłem trochę projekt. na pewno zrezygnuje z łazienki nr 3. 11 i 12 połączę w jedną łazienkę i zamuruje drzwi do garażu. W garażu rezygnuje z okien oraz wyjścia z kotłowni na zewnątrz. Również pomieszczenie 13 i 14 łącze w jedno. Jestem w stanie zmieścić się w 350 tys? Dom chcę aby był minimalistyczny wręcz modernistyczny. Odcienie białegoi otwarte przestrzenie bez zbędnego przepychu. Ktoś coś doradzi? Edytowane 25 Stycznia 2017 przez shrek565 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 17.01.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 350tys nie ma szans. Przeciez to 180m2!!! Wg mnie jak sie postarasz to 450tys. Jak sie postarasz i sporo zrobisz sam to moze 400.. 180*2500 = 450tys. Na stronie masz podane ceny netto wiec dolicz sobie Vat. I to nie 8%, bo bardzo czesto bardziej oplaca sie kupic material samemu z vatem 23% niz przez wykonawce z vatem 8% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrek565 18.01.2017 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 czyli podany koszt Całkowity koszt robót budowlanych 289 580,00 zł + Szacunkowy koszt instalacji 58 600,00 zł = 348180 + 23% Vat = 428 tys zł W tych pieniądzach powinienem się zmieścić? bez problemu czy jak to wygląda? ciężko jest z mniejszym projektem o podobnych wymiarach na płytką działkę a długą. Niestety muszę 12 m od lasu się odstawić frontem domu oraz cztery z tyłu od sąsiada to zostaje mi 14 m głębokości na parterówkę z 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrek565 18.01.2017 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 parę rzeczy, które wymieniłeś już mam, pisałem w pierwszym poście Posiadam działkę, przyłącza wodne i energetyczne. Ogrodzenie, wyrównany teren oraz projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.01.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 IMVHO słabo tu wygląda wycena wykończenia i instalacji.Wykończenie wychodzi ok. 1/2 ceny SSZ... To chyba zbyt optymistyczne. U mnie wg szacunkowego kosztorysu jest 2/3 SSZ. A instalacje są policzone jako % dwóch poprzednich pozycji - też bez sensu. IMO za 58K zł nie da się wyposażyć kotłowni, zrobić CO, wentylacji z rekuperatorem, elektryki i hydrauliki. To chyba % z czasów wentylacji grawitacyjnej (gdzie praktycznie już nic się nie robiło na tym etapie - a teraz trzeba z 10K co najmniej wydać) i gdy instalacja elektryczna to był tylko prąd w skromnej ilości punktów (bez teletechnicznych i alarmowych wynalazków, jakie teraz są standardem) Podobny temat:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175027-Marzy%C4%87-ka%C5%BCdy-mo%C5%BCe-(dom-do-300-ty%C5%9B-z%C5%82) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrek565 19.01.2017 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Bardzo dziękuje za nakierowanie i pomoc i za udzielone wskazówki. Co najbardziej mnie dziwi to, iż w temacie z budową tego domu jedni np. wykonują fundamenty za 40 tys a inni za 70 tys. bardzo duże rozbieżności. Sam nie wiem ile ostatecznie wyjdzie ta budowa https://www.archon.pl/projekty-domow-forum-temat/11136 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.01.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Na piaskach pewnie kosztują 40 tyś. ale na glinach, gdzie trzeba wymieniać ziemię czy na torfach gdzie wbija się pale, kosztują więcej.Ale 40 tyś to mało za fundament pod tak duży dom. Może nie liczyli robocizny a sam materiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doktorant 20.01.2017 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Mnie parterówka 178m2 do wprowadzenia - kostka, pompa ciepła, podłogówka góra i dół, rekuperacja, meble, dwie łazienki etc. kosztowała 500, a starałem się część rzeczy robić sam + szukałem dobrych cen materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrek565 20.01.2017 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 ja akurat mam działkę przy lesie i na piaskach praktycznie. Zastanawia mnie też ogrzewanie. Na pewno będzie piec na ekogroszek. (gazu brak a PC za droga) I są w sumie trzy wersie i nie wiem którą będzie najtańsza. 1. Podłogówka na całym domu 2. Podłogówka w łazience, kuchni i salonie. 3. Grzejnik w każdym z pomieszczeń Z tego co piszecie 400tys starczy raczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek8012 20.01.2017 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Cześć zacznę od tego że zastanawiałem się nad domem drewnianym lub murowanym.Mówią że lepiej murowany, poza tym koszty podobne, ale... czy ktoś z Was jest w stanie oszacować mi ile może kosztować wybudowanie domu ST6-43 z firmy DOM.PL ? zaznaczam że działkę już mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 20.01.2017 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 ja akurat mam działkę przy lesie i na piaskach praktycznie. Zastanawia mnie też ogrzewanie. Na pewno będzie piec na ekogroszek. (gazu brak a PC za droga) I są w sumie trzy wersie i nie wiem którą będzie najtańsza. 1. Podłogówka na całym domu 2. Podłogówka w łazience, kuchni i salonie. 3. Grzejnik w każdym z pomieszczeń Z tego co piszecie 400tys starczy raczej Pompa ciepla jest niewiele drozsza od ekogroszku, o ile w ogole jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrek565 21.01.2017 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 Po wstępnych analizach domu trochę go odchudziłem w stosunku do pierwotnego projektu https://www.archon.pl/rzut/me5920eae837b6/1 Myślę, że w 400 tys się zmieszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bielaPL 23.01.2017 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Ktoś coś doradzi? źle policzyłeś kolego 289 580 + 58 600 = 350 tys ... NETTO dolicz sobie do tego 23% jest jakieś 420 tys i to jest realne ostatnio dawałem do wyceny dom w zielistkach system zlecony i suma całkowita nie odbiegała od tego co podaje archon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pesce 23.01.2017 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Mnie marzy sie , żeby z moim sie w tylu zmieścić .po podłogach ma 102 m2 i prosty, dwuspadowy dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 23.01.2017 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Zmiescisz sie bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pesce 23.01.2017 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Zmiescisz sie bez problemu O, dzièki, tez na to liczę. Tylko na gotowo z kuchnią Widzę Busters ze jesteś z moich okolic jesli byłbyś tak miły to możesz mi na PW wysłać namiary firmy , ktorą możesz polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 23.01.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 ja akurat mam działkę przy lesie i na piaskach praktycznie. Zastanawia mnie też ogrzewanie. Na pewno będzie piec na ekogroszek. (gazu brak a PC za droga) Już współczuję sąsiadom. IMO za 400 tys taki dom to zbudujesz najtańszymi materiałami i kiepskimi ekipami i nie będziesz zadowolony z efektu. Dach duży i dość skompikowany sporo podbije cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shrek565 25.01.2017 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2017 Nawiązując dalej do tematu . Nie wiem jak to z mediami jest. Zdjęcie satelitarne jest nieaktualne. Na dwóch pierwszych działkach stoją już domy a na 4 została ostatnio sprzedana. Moja jest trzecia. Media idą w drodze wewnętrznej. I teraz pytanie z jakiego miejsca mam ciągnąć wodę i prąd z drogi gminnej czy od najbliższego sąsiada. NA podgląd dam rysunek jak to wygląda. P.s już wygospodarowałem 500tys. tatuś dorzucił jednak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinwlkp2014 08.01.2018 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 Nawiązując dalej do tematu . Nie wiem jak to z mediami jest. Zdjęcie satelitarne jest nieaktualne. Na dwóch pierwszych działkach stoją już domy a na 4 została ostatnio sprzedana. Moja jest trzecia. Media idą w drodze wewnętrznej. I teraz pytanie z jakiego miejsca mam ciągnąć wodę i prąd z drogi gminnej czy od najbliższego sąsiada. NA podgląd dam rysunek jak to wygląda. [ATTACH=CONFIG]379646[/ATTACH] P.s już wygospodarowałem 500tys. tatuś dorzucił jednak Hej, fajnie z tym dofinansowaniem ale zastanow sie nad tym ogrzewaniem, poczytaj forum, dopiesc ocieplenie i daruj sobie te kominy. Bedzie kasa na PC i rekuperacje bez ktorej w nowym domu ciezko. Ps. uklad troche w domu Masz sredni Powieksz sobie lazienke nr11 a pralnie zrob w kotlowni jak bedzie PC .Dach koperta jesli lepszy towar i deskowanie to 100 tys spokojnie zaplanuj. Zacznij od forum, pytaj i zlec komus zrobienie OZC. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlukasiewicz 09.01.2018 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 Tak jak koledzy wcześniej napisali taki dom to spokojnie 500000 wyjdzie. I to nie mówimy o materiach z najwyższej półki. Na najtańsze też nie patrz bo potem to się tylko mści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts