Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Działka jest! dom do 350 tys Realne czy fikcja projektanta?

Recommended Posts

Witam

Posiadam działkę,. Ogrodzenie, wyrównany teren oraz projekt.

Na stronie podany jest kosztorys. Jestem ciekaw czy da się ten budynek wybudować za 350 tys

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-alwach-g2-me5920eae837b6

Ne chce się bawić w za duży kredyt i zastanawiam się czy koszty podane na stronie są realne

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-alwach-g2-me5920eae837b6-koszt-budowy-7

Po przejrzeniu paru postów na stronie wydaje mis się, iż nie. Okroiłem trochę projekt. na pewno zrezygnuje z łazienki nr 3. 11 i 12 połączę w jedną łazienkę i zamuruje drzwi do garażu. W garażu rezygnuje z okien oraz wyjścia z kotłowni na zewnątrz. Również pomieszczenie 13 i 14 łącze w jedno. Jestem w stanie zmieścić się w 350 tys? Dom chcę aby był minimalistyczny wręcz modernistyczny. Odcienie białegoi otwarte przestrzenie bez zbędnego przepychu.

Ktoś coś doradzi?

Edytowane przez shrek565

350tys nie ma szans. Przeciez to 180m2!!!

Wg mnie jak sie postarasz to 450tys. Jak sie postarasz i sporo zrobisz sam to moze 400..

180*2500 = 450tys.

Na stronie masz podane ceny netto wiec dolicz sobie Vat. I to nie 8%, bo bardzo czesto bardziej oplaca sie kupic material samemu z vatem 23% niz przez wykonawce z vatem 8% :D

czyli podany koszt

Całkowity koszt robót budowlanych 289 580,00 zł

+

Szacunkowy koszt instalacji 58 600,00 zł

= 348180 + 23% Vat = 428 tys zł

W tych pieniądzach powinienem się zmieścić?

bez problemu czy jak to wygląda?

ciężko jest z mniejszym projektem o podobnych wymiarach na płytką działkę a długą. Niestety muszę 12 m od lasu się odstawić frontem domu oraz cztery z tyłu od sąsiada to zostaje mi 14 m głębokości na parterówkę z 30.

IMVHO słabo tu wygląda wycena wykończenia i instalacji.

Wykończenie wychodzi ok. 1/2 ceny SSZ... To chyba zbyt optymistyczne. U mnie wg szacunkowego kosztorysu jest 2/3 SSZ.

A instalacje są policzone jako % dwóch poprzednich pozycji - też bez sensu. IMO za 58K zł nie da się wyposażyć kotłowni, zrobić CO, wentylacji z rekuperatorem, elektryki i hydrauliki. To chyba % z czasów wentylacji grawitacyjnej (gdzie praktycznie już nic się nie robiło na tym etapie - a teraz trzeba z 10K co najmniej wydać) i gdy instalacja elektryczna to był tylko prąd w skromnej ilości punktów (bez teletechnicznych i alarmowych wynalazków, jakie teraz są standardem)

Podobny temat:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175027-Marzy%C4%87-ka%C5%BCdy-mo%C5%BCe-(dom-do-300-ty%C5%9B-z%C5%82)

Bardzo dziękuje za nakierowanie i pomoc i za udzielone wskazówki. Co najbardziej mnie dziwi to, iż w temacie z budową tego domu jedni np. wykonują fundamenty za 40 tys a inni za 70 tys. bardzo duże rozbieżności. Sam nie wiem ile ostatecznie wyjdzie ta budowa :confused:

https://www.archon.pl/projekty-domow-forum-temat/11136

Na piaskach pewnie kosztują 40 tyś. ale na glinach, gdzie trzeba wymieniać ziemię czy na torfach gdzie wbija się pale, kosztują więcej.

Ale 40 tyś to mało za fundament pod tak duży dom. Może nie liczyli robocizny a sam materiał?

ja akurat mam działkę przy lesie i na piaskach praktycznie.

c7beece29cdd.png

Zastanawia mnie też ogrzewanie. Na pewno będzie piec na ekogroszek. (gazu brak a PC za droga)

I są w sumie trzy wersie i nie wiem którą będzie najtańsza.

1. Podłogówka na całym domu

2. Podłogówka w łazience, kuchni i salonie.

3. Grzejnik w każdym z pomieszczeń

Z tego co piszecie 400tys starczy raczej

c7beece29cdd.png

Zastanawia mnie też ogrzewanie. Na pewno będzie piec na ekogroszek. (gazu brak a PC za droga)

I są w sumie trzy wersie i nie wiem którą będzie najtańsza.

1. Podłogówka na całym domu

2. Podłogówka w łazience, kuchni i salonie.

3. Grzejnik w każdym z pomieszczeń

Z tego co piszecie 400tys starczy raczej

Pompa ciepla jest niewiele drozsza od ekogroszku, o ile w ogole jest.

c7beece29cdd.png

Już współczuję sąsiadom.

IMO za 400 tys taki dom to zbudujesz najtańszymi materiałami i kiepskimi ekipami i nie będziesz zadowolony z efektu. Dach duży i dość skompikowany sporo podbije cenę

Nawiązując dalej do tematu . Nie wiem jak to z mediami jest. Zdjęcie satelitarne jest nieaktualne. Na dwóch pierwszych działkach stoją już domy a na 4 została ostatnio sprzedana. Moja jest trzecia. Media idą w drodze wewnętrznej. I teraz pytanie z jakiego miejsca mam ciągnąć wodę i prąd z drogi gminnej czy od najbliższego sąsiada. NA podgląd dam rysunek jak to wygląda. media.jpg

P.s już wygospodarowałem 500tys. tatuś dorzucił jednak :)

• 11 months później...
Nawiązując dalej do tematu . Nie wiem jak to z mediami jest. Zdjęcie satelitarne jest nieaktualne. Na dwóch pierwszych działkach stoją już domy a na 4 została ostatnio sprzedana. Moja jest trzecia. Media idą w drodze wewnętrznej. I teraz pytanie z jakiego miejsca mam ciągnąć wodę i prąd z drogi gminnej czy od najbliższego sąsiada. NA podgląd dam rysunek jak to wygląda. [ATTACH=CONFIG]379646[/ATTACH]

P.s już wygospodarowałem 500tys. tatuś dorzucił jednak :)

Hej, fajnie z tym dofinansowaniem ale zastanow sie nad tym ogrzewaniem, poczytaj forum, dopiesc ocieplenie i daruj sobie te kominy. Bedzie kasa na PC i rekuperacje bez ktorej w nowym domu ciezko. Ps. uklad troche w domu Masz sredni Powieksz sobie lazienke nr11 a pralnie zrob w kotlowni jak bedzie PC .Dach koperta jesli lepszy towar i deskowanie to 100 tys spokojnie zaplanuj. Zacznij od forum, pytaj i zlec komus zrobienie OZC.

Powodzenia