Pigeon1992 19.01.2017 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Koledzy mam jeszcze jedno pytanie.Jak geodeta przychodzi wytyczyć budynek to wytycza narożniki wbijając paliki.Czy przebieg ławy i ściany funademtowej,oraz poziom oni mi tez wytycza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.01.2017 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Wytycza na ławach ciesielskich osie, które masz w projekcie. I poziom też. "Przerysowanie" tego na ziemię to zajęcie dla budowlańców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigeon1992 19.01.2017 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Fundament będziemy robić sami.Dopiero ściany,strop i dach będzie robić firma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 19.01.2017 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Fundament będziemy robić sami.Dopiero ściany,strop i dach będzie robić firma. Weźcie lepiej kogoś sensownego do pomocy od początku, skoro macie takie dziwne pomysły. Oszczędzicie problemów, ale też sporo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 19.01.2017 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Dobrze dobrze jak to mowia fundament to nie korytarz szafki nie beda wisiały tylko najwyzej jak ktos bedzie szedł to sobie łeb obetrze a tak serio, to jak macie juz wybraną ekipe do budowy nadziemia, to chociaz zaproscie majstra i niech wytlumaczy co i jak zeby potem miało ręce i nogi Edytowane 19 Stycznia 2017 przez SO-JER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.01.2017 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Fundament będziemy robić sami. Masz niwelator i umiesz się nim posługiwać? Znasz zasady zbrojenia? To powiedz mi, co tu jest nie tak (ja też nie wiedziałem - ale koledzy na forum mi wytłumaczyli a google potwierdziły): Tu jest sporo rzeczy trudnych i kosztownych do naprawienia. Np. jak zrobisz fundament wg wymiarów zewnętrznych murów... A trzeba ze 20 cm mniejsze, bo dojdzie izolacja. itd. itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.01.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 (edytowane) Fundament będziemy robić sami.Dopiero ściany,strop i dach będzie robić firma. W zależności na jaki traficie grunt to jeśli podmokły lub glina to najlepiej jeśli zaszalujecie deskami lub płytą OSB chociaż zewnętrzną część ławy fundamentowej. Nie jest to konieczne ale wtedy nie ma problemu z dobrą izolacją ścian fundamentowych. Pamiętajcie też o wprowadzeniu do fundamentu bednarki i przykręceniu lub przyspawaniu jej do zbrojenia w miejscu przyszłej kotłowni a dodatkowo drugiej w miejscu usytuowania rozdzielnicy elektrycznej. Końce bednarki pozostawić dłuższe aby wystarczyły powyżej poziomu przyszłej posadzki. Edytowane 20 Stycznia 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pigeon1992 20.01.2017 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Niwelator jest dostępny w miejscowej wypożyczalni. A co do tego zdjęcia to wydaje mi się,że zbrojenie jest źle połączone.Jeśli nie to mnie popraw . Ziemia tak jak mówiłem jest łąkowa przepuszczalna nie ma problemu z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 21.01.2017 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 Tym bardziej nie zaleca sie lać ław w przepuszczalną ziemie grunt zaraz wchłonie wode z betonu i z kupionego b20 zostanie całkiem co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.01.2017 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Witam, Jestem na etapie wyboru projektu domu parterowego. I mam pytanie,bo planuje próbic fundamenty bezpośrednio w ziemie tzn,bez szalunkow czy bloczków. Czy w projekcie muszę mieć to uwzglegnione czy to jest kwestia dogadania z kierownikiem budowy? Wszystko zależy kto jest kierownikiem budowy. Jeśli to stary fachowiec i dobrze wie co mozna to problemów nie będzie, ale jeśli młodociany który dochrapał się tytułu świeżo po egzaminie to będzie bał się podjąć decyzję o jakimkolwiek odstępstwie. Poza tym fundamenty i ławy to nie jest temat na forum tylko zależny od tego co kryje się pod humusem na działce oraz badań geologicznych jeśli są obawy. Po ściągnięciu wierzchniej warstwy wszystko będzie wiadomo i szalunki można zastosować gdy grunt będzie się nadmiernie obsypywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorz111 24.01.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 Najlepiej robić wszytsko według projektu, tak jak zostało ustalone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts