Wybuduję czy nie 19.01.2017 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Witam, Znowu małe komplikacje przy planowaniu - tym razem przyłącze gazowe. Sprawa z pewnością nie należy do najtrudniejszych ale nie daje mi spokoju. Dziś zostały złożone dokumenty o ustalenie warunków technicznych dla przyłącza gazu. W projekcie domu mam następujące wizualizację: Dziś przy składaniu dokumentów w gazowni poinformowano mnie, że skrzynka ma zostać usytuowana w linii ogrodzenia i poprosili o wskazanie miejsca. Jak to jest, że nie mogą mi wykonać szkrzynki na domu jak to jest w projekcie? Przecieć będę musiał mieć tę drugą skrzynkę na domu z zaworem od gazu prawda? Otrzymałem wycenę przyłącza gazu od drogi do domu 1200 zł netto - czy to jest dobra cena? Czy ktoś z Was wykonywał w ostatnim czasie projekt przyłącza od drogi do domu - jaki był tego koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 19.01.2017 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Witam, Znowu małe komplikacje przy planowaniu - tym razem przyłącze gazowe. Sprawa z pewnością nie należy do najtrudniejszych ale nie daje mi spokoju. Dziś zostały złożone dokumenty o ustalenie warunków technicznych dla przyłącza gazu. W projekcie domu mam następujące wizualizację: [ATTACH=CONFIG]379012[/ATTACH] Dziś przy składaniu dokumentów w gazowni poinformowano mnie, że skrzynka ma zostać usytuowana w linii ogrodzenia i poprosili o wskazanie miejsca. Jak to jest, że nie mogą mi wykonać szkrzynki na domu jak to jest w projekcie? Przecieć będę musiał mieć tę drugą skrzynkę na domu z zaworem od gazu prawda? Otrzymałem wycenę przyłącza gazu od drogi do domu 1200 zł netto - czy to jest dobra cena? Czy ktoś z Was wykonywał w ostatnim czasie projekt przyłącza od drogi do domu - jaki był tego koszt? Tak, budowałem w zeszłym roku, koszt 2200 zł. Zawór główny znajduje się w skrzynce ale w domu też będziesz go miał, ja mam przy kotle i w kuchni. Co do skrzynki gazowej, cyt: " Zasady montażu przyłączy regulują przepisy zawarte w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, przyłącza średniego ciśnienia z późniejszymi zmianami. § 159. 1. Instalacja gazowa budynku zasilanego z sieci gazowej powinna mieć zainstalowany na przyłączu kurek główny, umożliwiający odcięcie dopływu gazu. 2. Kurek główny powinien być zainstalowany na zewnątrz budynku w wentylowanej szafce co najmniej z materiału trudnozapalnego przy ścianie, we wnęce ściennej lub w odległości nieprzekraczającej 10 m od zasilanego budynku, w miejscu łatwo dostępnym i zabezpieczonym przed wpływami atmosferycznymi, uszkodzeniami mechanicznymi i dostępem osób niepowołanych. 3. W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej dopuszcza się instalowanie kurka głównego w odległości większej niż 10 m od zasilanego budynku, w wentylowanej szafce, usytuowanej w linii ogrodzenia od ulicy lub ogólnego ciągu pieszego z dostępem do niej od strony zewnętrznej działki budowlanej. Czyli jak jest to budynek bez ogrodzenia to skrzynka jest na elewacji, a jak jest ogrodzenie to w jego linii. Ja to tak rozumiem chyba, że się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 19.01.2017 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Skrzynka z założenia musi być dostępna dla pracownika gazowni, dlatego powinna być na zewnętrz ogrodzenia. Jak nie bedziesz płacił za gaz to muszą miec możliwość łatwego odcięcia cie bez konieczności spotkania z twoim dobermanem albo przekakiwania drutu kolaczasego na ogrodzeniu. Po za tym raz na ruski rok przyjezdzają sczytać licznik i nie mają czasu dzwonić do ciebie żebys łaskawie ich wpuścił do odczytu. Jak w projekcie nie ma ogrodzenia i nigdy nie bedzie to można wystapić z wnioskiem o montaż skrzynki na elewacji - czasami się zgadzają. Generalnie drugi zawór i skrzynka na elewacji nie jest potrzebna jeśli odległość od przyłącza do budynku jest mniejsza niż 10m. Koszt wewnętrznej linii zasilającej od skrzynki z przyłączem do domu to około 120zł/mb Może sie różnić w zależnosci od regionu ale ta cena wygląda na ustaloną i umówioną chyba przez większość monterów bo gdzie nie dzwoniłem i nie pytałem to zawsze słyszałem 120zł Cena za samo przyłącze za które płacisz gazowni jest ryczałotowa niezależnie jak blisko czy daleko jest nitka gazu poza działka i wynosi od 2tys do 3tyś zł w zależności od regionu. Edytowane 19 Stycznia 2017 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 19.01.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 (edytowane) Nie do końca się z przedmówcą zgodzę ponieważ też w zeszłym roku bodajże w listopadzie miałem robione przyłącze i Panowie chcieli mi ciąć ogrodzenie i stawiać skrzynkę w ogrodzeniu na co ja stwierdziłem że ogrodzenie nie jest w w granicy mojej działki, więc powiedziałem żeby postawili w granicy tak jak jest na projekcie ale Panowie się nie zgodzili ponieważ skrzynka była by narażona na jadące samochody. Więc zaproponowałem żeby skrzynkę postawili przed płotem czyli w moim ogródku ale dostęp do wymiany gazomierza będzie od wewnątrz a odczyt przez siatkę od zewnątrz, zobowiązałem się tylko w obudowie wyciąć kwadracik i dokleić kawałem przeźroczystej pleksy tak żeby pan inkasent mógł sobie spokojnie odczytać stan licznika. Oczywiście nie obyło się bez wezwania dwóch kierowników z gazowni którzy na miejscu zastanawiali się jak to ugryźć. Więc śmiem twierdzić że te przepisy to chyba nie do końca jasno określają co i jak A Jeszcze zapomniałem dodać że stawka nie jest zryczałtowana tylko do 5 metrów kosztuje 2600 a czym dalej tym więcej Edytowane 19 Stycznia 2017 przez Darek Volke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldinio 19.01.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 A Jeszcze zapomniałem dodać że stawka nie jest zryczałtowana tylko do 5 metrów kosztuje 2600 a czym dalej tym więcej Głupoty człowieku gadasz... http://www.pgnig.pl/dla-domu/gaz/cennik-uslug-przylaczeniowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 20.01.2017 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Może i dziwnie gadam ale w mojej dokumentacji nie ma ryczałtu tylko szacunkowy koszt opłaty za wykonanie przyłącza i jest to kwota 1837.60 netto brutto to jest 2260.25 a zapłaciłem 2600 więc gdzie tu ryczałt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacku6 20.01.2017 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Może i dziwnie gadam ale w mojej dokumentacji nie ma ryczałtu tylko szacunkowy koszt opłaty za wykonanie przyłącza i jest to kwota 1837.60 netto brutto to jest 2260.25 a zapłaciłem 2600 więc gdzie tu ryczałt ? co kraj to obyczaj... u mnie kopali 140 m i zaplacilem 2 tys zlotych, plus od ogrodzenia do domu 33m placilem firmie 85zl za metr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 21.01.2017 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 Ciekawe dlaczego ja zapłaciłem 8000 brutto , przyłącze ok 70 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.01.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2017 (edytowane) Witam, Znowu małe komplikacje przy planowaniu - tym razem przyłącze gazowe. Sprawa z pewnością nie należy do najtrudniejszych ale nie daje mi spokoju. Dziś zostały złożone dokumenty o ustalenie warunków technicznych dla przyłącza gazu. W projekcie domu mam następujące wizualizację: [ATTACH=CONFIG]379012[/ATTACH] Dziś przy składaniu dokumentów w gazowni poinformowano mnie, że skrzynka ma zostać usytuowana w linii ogrodzenia i poprosili o wskazanie miejsca. Jak to jest, że nie mogą mi wykonać szkrzynki na domu jak to jest w projekcie? Przecieć będę musiał mieć tę drugą skrzynkę na domu z zaworem od gazu prawda? Żadnej drugiej skrzynki na domu tylko od skrzynki w ogrodzeniu niech projektant zrobi jedno wejście w garażu bądż od razu w kotłowni, a drugie wejście do kuchni. Rozgałęzienie będzie na zewnątrz budynku i żadnych zbędnych rur gazowych w domu. Zawory gazowe główny w skrzynce w ogrodzeniu a dwa pozostałe w kuchni i kotłowni przy kotle. Rurka wejdzie do kuchni pod oknem i za szafkami trafi do kuchenki, natomiast w garażu i kotłowni to już pod sufitem nic nie szpeci tak jak to by było w wiatrołapie, kuchni i łazience. Wiadomo że cena troszkę wzrośnie ale odpadają instalacje wewnętrzne i rury pod sufitem. Otrzymałem wycenę przyłącza gazu od drogi do domu 1200 zł netto - czy to jest dobra cena? Bardzo dobra cena tylko że nie masz projektu więc raczej prosta instalacja bo wejdą ci do garażu przez ścianę a potem będziesz się martwił co zrobić z rurami w domu. Czy ktoś z Was wykonywał w ostatnim czasie projekt przyłącza od drogi do domu - jaki był tego koszt? Projekt to koszt mniej więcej 500 - 1500zł w zależności od ilości mediów Oprócz tego 500zł kosztują mapki do celów projektowych u geodety więc lepiej poczekaj z tym i wykonaj od razu wszystkie projekty, gazu, wody i kanalizacji żeby stare mapki nie straciły przydatności do użytku. Edytowane 21 Stycznia 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 24.08.2020 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2020 "W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej dopuszcza się instalowanie kurka głównego w odległości większej niż 10 m od zasilanego budynku, w wentylowanej szafce, usytuowanej w linii ogrodzenia od ulicy lub ogólnego ciągu pieszego z dostępem do niej od strony zewnętrznej działki budowlanej." Czyli jeśli główna skrzynka gazowa z licznikiem będzie mniej więcej w linii ogrodzenia, ok. 13-15 metrów od domu, to czy na elewacji też będę potrzebował jakiś zawór lub drugą skrzynkę, czy zawór może być już wewnątrz domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts