Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła Mitsubishi Zubadan / Power Inverter - Mercedes już w przystępnej cenie!

NC_PC

Recommended Posts

Jeśli chodzi o strefy grzania to mam jedną strefę. Mam ustawione 21.5 st.

Jeśli masz termostaty to pompa moduluje praca czyli wykrywa temperaturę zewnętrzna i wewnętrzna, Działa wg krzywej grzewczej.

Ma włączone grzałki sterownik ci to steruje.

Wyłączona praca przeciw zamarznięciu .

Mam ustawione w aplikacji 0,5st. to jest dobicie temp. CWU ponad temp. ustawioną.

• Odpowiedzi 659
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

mam następującą wycenę na Pompę Ciepłą Zubudan do domu partrowego, 100% podłogówki o powierzchni użytkowej 130 m2.

Co sądzicie o tej ofercie oraz czy warto o coś jeszcze zadbać przy podpisaniu umowy z wykonawcą?

Czy potrzebny jest aż tak duży bufor 100 litrów?

ecbe1b8005d66e07med.png

PC.jpg

Edytowane przez arti17cf

W Białymstoku rozmawiałem z firmą serwisującą chłodnictwo przemysłowe. W województwie podlaskim nie ma instalacji przemysłowej na CO2. Podobno gdzieś jest gdzieś w mazowieckim. Z problemów nr 1 to wysokie ciśnienie. Nikt w Białymstoku nie serwisuje instalacji przemysłowych pod takim ciśnieniem. Podejrzewam że w razie nieszczelności nabicie takiej instalacji będzie niemożliwe, lub będzie kosztowało majątek. A jak się to ma w odniesieniu do Zubadan ? Ile kosztuje nabicie CO2 ? Czy ktoś to już robił?

Witam,

mam następującą wycenę na Pompę Ciepłą Zubudan do domu partrowego, 100% podłogówki o powierzchni użytkowej 130 m2.

Co sądzicie o tej ofercie oraz czy warto o coś jeszcze zadbać przy podpisaniu umowy z wykonawcą?

ecbe1b8005d66e07med.png

Biorąc pod uwagę, że masz klimatyzator jeszcze w zestawie to nie wygląda tak źle jak wydaje się na początku.

Można zaoszczędzić na tym buforze (jako opcja gdyby nie wystarczyła pompka wbudowana) i grupy pompowe (choć w uwagach jest, że jeden obieg grzewczy).

Ja mam sprzęgło hydrauliczne zamiast bufora i działa.

Biorąc pod uwagę, że masz klimatyzator jeszcze w zestawie to nie wygląda tak źle jak wydaje się na początku.

Można zaoszczędzić na tym buforze (jako opcja gdyby nie wystarczyła pompka wbudowana) i grupy pompowe (choć w uwagach jest, że jeden obieg grzewczy).

Ja mam sprzęgło hydrauliczne zamiast bufora i działa.

Jest sens w ogóle ten klimatyzator instalować, czy lepiej powalczyć może o dodatkowy rabat?

Walcz tu i tu :yes:

Jak dobrze ocieplony dom to niestety paradoksalnie latem może być słabo. Zauważyłem u siebie jeszcze nie mieszkając.

Ciepło (słońce) wejdzie przez duże okna bez rolet zewnętrznych i nagrzewa budę od środka. Dobre ocieplenie domu w nocy (jeżeli w nocy jest w ogóle chłodniej, czego tego lata nie było) nie chce tak ochoczo wypuścić ciepełka, a rekuperator tego nie schłodzi. Ja bym brał klimatyzację.

Instalator sugeruje żeby z bufora nie rezygnować z uwagi, że zimą będzie przy rozmrażaniu jednostki zewnętrznej mniejsze starty będą w środku, gdzie energia/ciepło na odmarzanie jednostki będzie pobierane z podłogówki co będzie dłużej trwało oraz podłogówka będzie w tej chwili wyziębiać się.

Nie wiem czy wszystko dobrze zrozumiałem i dobrze wytłumaczyłem ale miej więcej tak to przedstawił instalator.

U mnie defrost trwa 4min. Bierze wodę z podlogówki. Nie bardzo rozumiem jak ma brać wodę z bufora. Z tego co widzę to pompki za buforem nie są wyłączane podczas defrostu. Więc tak czy siak zimna woda która trafia do bufora podczas defrostu trafia też do podłogówki. Żeby przywrócić stan przed defrostu PC musi dostarczyć teoretycznie tyle samo energii. Rozumiem jakby było tak, ze pompki obiegowe za buforem się wyłączają, a pompka obiegowa w PC kręci tylko w tym "małym" obiegu. Wtedy rzeczywiste zimna nie trafi do podłogi, a sterownik podgrzeje wodę w buforze zanim ponownie odpali pompki obiegowe.

Witam,

ecbe1b8005d66e07med.png

Ja zapłaciłem za tą samą pompę (ta sama moc) tylko że lodówka wraz z całą kotłownią (brak sprzegła i buforu) 36000 PLN Brutto

Tak wiec Twoja oferta przy założeniu że bierzesz ten klimatyzator jest korzystna , ja zapłaciłem drożej...

Tylko, że ta oferta straciła ważność rok temu :D

W pierwszym akapice ktoś pomylil rok , w drugim juz jest dobrze

Edytowane przez jacentyy

Prośba do użytkowników Zubadan. Proszę o informację jak macie ustawiony switch SW9 w jednostce zewnętrznej. Można to odczytać poprzez Menu Serwisowe kodem 81. Tak przynajmniej było w starszych modelach. Ten switch odpowiada za mityczny Zubadan. Mi się coś kojarzy, że mój instalator coś mówił, że on mi ustawi nisko jakaś funkcję. Że będzie w niezbyt niskich temperaturach chodzić jak Power Inverter. W sensie, że to zżera energię i niepotrzebnie się szybko włącza. Teraz jak moje zaufanie do niego spadło < 0, to jestem ciekaw co mi tam ustawił. Opcji jest kilka +3*C, 0*C, -3*C, -6*C.

Pytanie do instalatorów i power userow - co daje włączenie tej funkcji np w temp. 0*C (i czemu jest możliwość aktywacji już przy +3*C), a czego można się spodziewać gdy ta funkcja nie działa (bo np. jest aktywowana <-6*C).

Edytowane przez milsa666

• 2 weeks później...
Prośba do użytkowników Zubadan. Proszę o informację jak macie ustawiony switch SW9 w jednostce zewnętrznej. Można to odczytać poprzez Menu Serwisowe kodem 81. Tak przynajmniej było w starszych modelach. Ten switch odpowiada za mityczny Zubadan. Mi się coś kojarzy, że mój instalator coś mówił, że on mi ustawi nisko jakaś funkcję. Że będzie w niezbyt niskich temperaturach chodzić jak Power Inverter. W sensie, że to zżera energię i niepotrzebnie się szybko włącza. Teraz jak moje zaufanie do niego spadło < 0, to jestem ciekaw co mi tam ustawił. Opcji jest kilka +3*C, 0*C, -3*C, -6*C.

Pytanie do instalatorów i power userow - co daje włączenie tej funkcji np w temp. 0*C (i czemu jest możliwość aktywacji już przy +3*C), a czego można się spodziewać gdy ta funkcja nie działa (bo np. jest aktywowana <-6*C).

W jaki sposób i gdzie można wprowadzić ten kod i jak odczytać?

Pozdrawiam

Okazało się, że Instalator nastawił tą funkcję od -6*C. Gdzie standardowo jest od +3*C. Przestawiłem zworki na jednostce zewnętrznej w tryb Default czyli +3*C. Na razie temperatury mocno dodatnie, więc poczekamy. Założyłem sobie PVMonitor i zobaczymy czy czasy pomiędzy defrostami się zwiększą. Teoretycznie tak powinno się stać.

Co do pytania gdzie to się wpisuję. W Menu Instalatora jest pozycja "informacje o pracy". Tam ustawiasz wybrany kod. Listę kodów masz w service manual. Sprawdziłem usatwienie pinow w jednostce zewnętrznej właśnie za pomocą tego Menu i tam było że mam ustawione na -6*C.