Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmywarka - którą wybrać ..... Pomocy potrzebuję

sekretarka

Recommended Posts

ja mam boscha z szuflada na sztucce 60 i ta szuflada to mistrzostwo swiata

[h=1]Zmywarka BOSCH SMS 58L68EU[/h]taki model... mega, mega zadowolony bo:

• cicha w trybie eko (czas 3:55) czasami mam problem z okresleniem czy ona pracuje czy nie i musze sie gapic w wyswietlacz czy przeskoczy czas
  • może być szybka (program taki ktory powoduje ze zre duzo pradu, ale caly cykl trwa 1:05) co czasami mega sie przydaje
  • szuflada na sztucce.. no moglaby lepiej troszke sie wysuwac, tu sam mechanizm moglby byc lepszy ale generalnie daje rade , natomiast sama szuflada na sztuce jest strzalem w 10.. i warto doplacic te 200-250zl za model w nia wyposazony. Liczac tak: 6-7 lat ja bede uzytkowac czyli 7*365dni w roku daje 2555dni... 200zl/ daje 0,07zl dziennie i ajkbym mial nie miec tej szuflady za 7gr i sie codziennie wq... na koszyczek na dnie ktory zajmuje duzo miejsca to by mnie szlag trafil
  • daje mozliwosc regulacji szuflad, i spokojnie duze kwadratowe plaskie talerze sie mieszcza na stojaco w dolnej szufladzie, a na gorze szklanki, kubki, kieliszki do wina zatem przestrzen pieknie zagospodarowana

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podpisuję się pod opinią o Bosch, zmywarka 114 lat chodziła bez problemów, w końcu się popsuła - ale jakby każdy sprzęt bezawaryjnie tyle czasu działał to byłoby świetnie.

To chyba niemożliwe :

"Pierwszy model zmywarki zbudowała i opatentowała Josephine Cochrane, pierwszą zmywarkę o konstrukcji takiej jak stosowane obecnie - brytyjski inżynier William Howard Livens w 1924 (za WIKI).

Chyba, że miałeś jakiś prototyp... :)

Edytowane przez przemo1

• 4 weeks później...
a jak to jest z tą energooszczędnością zmywarek? mam na myśli, że PODOBNO w założeniu, że energooszczędna zmywarka zużywa mniej wody, ale nie ma kapsułek "do zmywarek energooszczędnych" zatem mniejsza ilość wody, kapsułka ta sama i ponoć pozostałości chemii zapychają zmywarkę. Prawda to czy to kolejne "urban story"?

a jak to jest z tą energooszczędnością zmywarek? mam na myśli, że PODOBNO w założeniu, że energooszczędna zmywarka zużywa mniej wody, ale nie ma kapsułek "do zmywarek energooszczędnych" zatem mniejsza ilość wody, kapsułka ta sama i ponoć pozostałości chemii zapychają zmywarkę. Prawda to czy to kolejne "urban story"?

Kupiłem zmywarkę nie patrząc na klasę oszczędności. Jaka to różnica 10, 12 czy nawet 20 litrów wody. A te zapychanie to mit. Jedyne co zostaje po kapsułce to piasek ścierny, który domywa gary. Reszta jest w pełni rozpuszczalna. Piasek w ostatniej fazie wylewany jest przez pompę do kanalizy.

• 2 months później...
Mamy Boscha starszego niz nasze członkowstwo w UE. Jedna gałka cztery klawisze wyboru i piąty on/off. Pełnowymiarowa szer.60cm, metalowa komora, góra zdejmowana - mieści się pod blatem. Jeśli nie wstawiasz talerzy z resztkami indyka czy schabowego, to nie ma się co zepsuć. Myje, suszy, nabłyszcza, tylko franca nie chce sama wyjmować naczyń do kredensu.

a czy ma ktoś Siemensa i może polecić ? bo widziałam, że na stronie media expert jest teraz promocja na ich zmywarki i zastanawiam się nad wyborem jakiegoś modelu Siemensa.

Ostatnio kolega napisał, że posiada taką właśnie pralkę (post został usunięty- teraz widzę że słusznie). Teraz zamierzasz kupić kolejną, nie za dużo ich jak na jedną rodzinę?

Radzę poważnie zastanowić się nad treścią kolejnego postu.

Kupiłem zmywarkę nie patrząc na klasę oszczędności. Jaka to różnica 10, 12 czy nawet 20 litrów wody. A te zapychanie to mit. Jedyne co zostaje po kapsułce to piasek ścierny, który domywa gary. Reszta jest w pełni rozpuszczalna. Piasek w ostatniej fazie wylewany jest przez pompę do kanalizy.
Swoją zmywarkę Simens potraktowałem watomierzem i okazało się że między poszczególnymi programami jest 10 max 20% różnicy w zużyciu prądu (+- 1kW na cykl).Zmywarkę zapycha traktowanie ją jak śmietnika tzn.duże ilości pozostałości zapychają odpływ (szczególnie tłuszcz).Piasek w tabletkach , proszku (tzn. np.zeolity) i nawet w soli (jeżeli do produkcji była użyta sól tzw.drogowa powodują niszczenie pompy, zatarcie łożysk i wyszlifowanie łopat wirnika,piasek gromadzi się na dnie zmywarki w okolicach pompy(turbiny koszt ok 500-700zł).

• 3 weeks później...

dzięki za odp! ;)

• 6 months później...
[*]szuflada na sztucce.. no moglaby lepiej troszke sie wysuwac, tu sam mechanizm moglby byc lepszy ale generalnie daje rade , natomiast sama szuflada na

Jakie zmywarki 60cm do zabudowy (najlepiej cały front) mają szufladę?

Dotąd namierzyłem tylko Ikea HYGIENISK czyli pewnie jakiś Elektrolux też to ma. Tylko cena trochę zniechęca.

Ale co jeszcze?

• 4 months później...

Witajcie, trochę się dorzucę do tematu. Mam zmywarkę electrolux ESL66010 pod zabudowę. Półka średnia kosztowała ok. 2k pln. A teraz jej historia.

Obecnie ma 9 lat.

- Po ok 2,5 roku wysiadł moduł. koszt w serwisie z naprawa ok. 600-800 PLN. Dzięki internetowi znalazłem przyczynę i na prawiłem poprzez wymianę przekaźnika w module koszt 3PLN i jakieś 45 minut wprawnej pracy. Temat dość znany w zmywarkach Electrolux/AEG. Jak przeczytałem średnio po 300 użyciach zmywarki zaczynają się problemy.

- po ok. 5 latach wymiana kółek kosza plastik rozpada się ze starości

- Kolejna usterką po ok 7 latach eksploatacji był wąż łączący studzienkę filtra z pompą spustową – rozpadł się. Oryginalny jest klejony do ww studni. Koszt zamiennika ok 80 pln. Ja wykorzystałem wąż silikonowy fi40.

- Kolejna usterką po ok 9 latach eksploatacji był wąż łączący studzienkę filtra z pompą myjącą – rozpadł się. Oryginalny jest klejony do ww studni. Koszt zamiennika ok 80 pln. Ja wykorzystałem wąż silikonowy kolano fi40.

Gdzies międzyczasie zsuną się wąż z króćca studni filtra na którym jest zgrubienia lub rowków które by powodowały trzymanie węza na miejscu (wada konstrukcyjna)

Podsumowując powyższe usterki ewidentnie wynikają z zaprogramowanego starzenia:(

Edytowane przez slawzz
Uszczegółowienie