Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

domek ok.20m2

pr1414

Recommended Posts

Witam, chciałbym wyprowadzić się od rodziców, mam zapisaną działkę rolniczą która została kiedyś przekształcona na budowlaną jednak pewnie nic tam nie jest podciągnięte jeśli chodzi o wodę itp. Jestem kawalerem i zamierzam nim zostać także ten domek tylko dla mnie, a że wiele do szczęścia mi nie potrzeba to myślę że 20m2 by mi starczyło. Mały pokoik, mała łazieneczka, malutki aneksik kuchenny - zawsze jakiś gości mogę zaprosić do rodziców jak coś. :]] Ile tak pi razy drzwi kosztowałoby wybudowanie takiego domku?? Jestem kompletnie zielony w tym temacie także prosiłbym o oszacowanie tak mniej więcej. Taki mały domek ma dodatkową zaletę że mało pójdzie na opał, a po co mi coś dużego skoro tak jak mówiłem przed ołtarz się nie wybieram i nie zamierzam zakładać rodziny ;-)) Pozdrawiam i proszę o odpowiedź PS. kawalerki nie chcę, bo moje życie jest na wsi a ta działka jest w idealnym miejscu ;-)

Więcej niż dobudowanie osobnego pokoju z osobnym wejściem 40m2 do domu rodziców.

Głownie chodzi o media i inne koszty stałe budowy - np. droga dojazdowa do twojej rolnej działki.

Kup kontener socjalny i go dodatkowo ociepl niż jest w oryginale.

Edytowane przez Elfir

20 m2 to jednak trochę za mało; polecałbym postawić chatę o takich maks. parametrach, które mieściłyby się w procedurze zgłoszenia budynku, a nie wymaga zezw. na bud. Zgłaszasz jako budenek gospodaeczy parterowy wolno stojący o pow. zabudowy do 35 m2, przy dwuspadowym dachu- dopuszcz. rozpiętość ścian 4,8 ( co przy tej szerokości pozwoliłoby na długość 7,15 m), wysokość w kalenicy do 5 m, co pozwoliloby na na górną kondygnację w charakterze poddasza użytk.,, co jest w tym wypadku dopuszczalne. Koszt materiałów na taki budynek w stanie dość zaawansowanym tj. z ociepleniem i wykonczeniem ścian, oknami i drzwiami waha się w granicach 600-800 zł/m2 ( mówię tu o koszcie samych materialów, nie wliczając robocizny oraz przyłączy- tu może być duża rozpiętość cen). Konkludując: też jestem zdania, że małe jest piękne, owszem, ale nie do przesady; oczywiście możesz postawić chatkę 4x5, ale naprawdę bardziej oplaca się coś nieco większego- wraz ze wzrostem powierzchni bowiem ogolny koszt nieco maleje. Już nawet te 30 m2 mogłoby być dla Ciebie. .Polecałbym budynek w konstrukcji szkieletu drewnianego, ocieplony naturalnymi materiałami tj. włóknami celulozy albo modną w ostatnim czasie wełną drzewną. Jak widzisz, naświetlam Ci sprawę poważnie, nie pisząc "kup se pan kontener, albo barakowóz". Chętnie natomiast służę radą i pomocą. Pozdrawiam.

A ja bym budował domek 70-80m2. Będzie niewiele drożej. Materiału pójdzie tylko trochę więcej (nieproporcojnalnie do przyrostu powierzchni), przłącza, ogrzewanie, łazienka, kuchnia itp. będą kosztowały tak samo. A da to już komfort życia nawet małej rodzinie. Mieszkając samemu można niewykorzytywany pokój/pokoje nie urzadzać i np tylko czyms wyłożyć podłogę i zreobić siłownię, skłądzik, warsztat itp.

tomaszkoenig, twoja wypowiedź jest co najmniej wprowadzająca w błąd.

Budynek gospodarczy to nie budynek mieszkalny, budynek mieszkalny może być wybudowany jako "wolnostojący parterowy budynek rekreacji indywidualnej" (domek letniskowy).

Nie ma limitu ani wysokości ani rozpiętości budynku gospodarczego ani rekreacyjnego (chyba że MPZP takie wprowadza).

Poddasze użytkowe nie jest dopuszczalne! Poddasze użytkowe to druga kondygnacja i budynek nie jest już parterowy. Dopuszczalna jest antresola, ale trzeba brać pod uwagę jej wady.