Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indukcja vs tradycyjna kuchenka gazowa.


budowlany_laik

Recommended Posts

  • 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 635
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na początek zagrzejcie wodę na herbatkę na pełnej mocy. To będzie pierwszy szok :)

Później wodę w garnku i gdy się będzie gotować chwyćcie za uszy garnka, drugi szok.

I jak ta woda będzie się gotować dotknijcie palcami pół centymetra od garnka, trzeci szok :)

 

A później nauczcie się smażyć naleśniki :D

 

hehe sprawdzimy to z żona już w tym tygodniu! Później pokaże rodzicom/teściom którzy są zwolennikami "gazówki"! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Jakaś prymitywna ta płyta. Moja też grzeje pulsacyjnie, ale w krótszych cyklach i nie 0/100 % tylko jakieś 0/40%. Gdyby nie charakterystyczne cyknięcie, to nawet bym tego nie zauważył, bo na zawartość gaarnka to nie ma wpływu.

Powyżej 50% już nie taktuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakaś prymitywna ta płyta. Moja też grzeje pulsacyjnie, ale w krótszych cyklach i nie 0/100 % tylko jakieś 0/40%. Gdyby nie charakterystyczne cyknięcie, to nawet bym tego nie zauważył, bo na zawartość gaarnka to nie ma wpływu.

Powyżej 50% już nie taktuje.

 

...tylko jakieś... Dobrze napisałeś. Masz multimetr w oczach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedzenie przygotowane na indukcji jest takie jak w mikrofali, czyli bez smaku i polotu. Żaden użytkownik płyty indukcyjnej jednak tego nie potwierdzi.

 

Po co, człowieczku, wchodzisz w wątek o urządzeniu, którego nie użytkujesz, a doświadczenia z nim związane masz szczątkowe ?

Miałem gaz w mieszkaniu, miałem indukcję w poprzednim domu.

Myślisz, że gdyby jedzenie przygotowywane na niej było bez polotu i bez smaku, to w aktualnym domu (mająz gaz) instalowałbym znów indukcję ?

 

Po raz kolejny nie wiesz, co piszesz i robisz z siebie błazna.

Może jednak powiesz, jak składnik, powstający przy spalaniu gazu dodaje smaku potrawom ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po co, człowieczku, wchodzisz w wątek o urządzeniu, którego nie użytkujesz, a doświadczenia z nim związane masz szczątkowe ?

Miałem gaz w mieszkaniu, miałem indukcję w poprzednim domu.

Myślisz, że gdyby jedzenie przygotowywane na niej było bez polotu i bez smaku, to w aktualnym domu (mająz gaz) instalowałbym znów indukcję ?

 

Po raz kolejny nie wiesz, co piszesz i robisz z siebie błazna.

Może jednak powiesz, jak składnik, powstający przy spalaniu gazu dodaje smaku potrawom ?

 

No cóż, moda robi swoje. Jak ze smartfonami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Według Twojego prymitywnego toku myślenia grzanie w mikrofali nie powoduje żadnej "smokowej" zmiany, może jeszcze napiszesz, że przygotowywanie potraw na "żywym" ogniu jest niezdrowe. Po co więc masz indukcję.

 

Idź na spacer, dotleń umysł i wróć.

Może wtedy zrozumiesz, że indukcja to nie mikrofala - w mikrofali potrawy są ogrzewane przez energię, jaką niosą fale o odpowiedniej długości, a na indukcji przez rozgrzany metal patelni, garnka itp - JAK NA GAZIE

Jak położysz mielonego na bezpośrednio na płycie indukcyjnej, to go NIE USMAŻYSZ, bo indukowane są fale o INNEJ długośći, niz w mikrofalówce.

Czy Ty to wreszcie pojąłeś ?

 

 

Coraz więcej osób zwraca Ci uwagę, że wchodzisz w rozmaite wątki, nie znając się na temacie dyskusji, robisz z siebie pajaca i trollujesz.

Może weźmiesz to do siebie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coraz więcej osób zwraca Ci uwagę, że wchodzisz w rozmaite wątki, nie znając się na temacie dyskusji, robisz z siebie pajaca i trollujesz.

Może weźmiesz to do siebie

Tutaj zachodzi sprzeczność. Trolle z premedytacją piszą głupoty więc nic nie wezmą do siebie i nie przestaną ich pisać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli jednak kraczesz jak inne wrony. Każdy kucharz powie Ci, że najsmaczniejsze jedzenie jest i powinno być przygotowywane na "żywym" ogniu. Wyjdź i dotleń umysł.

 

Chłopie - kucharze nie będą zmieniali swych przyzwyczajeń, wiedzy i doświadczenia tylko dlatego, że jest nowa płyta.

Tym bardziej,że nie oni te płyty myją. Powiedz mi - bo chyba zapomniałeś o moim pytaniu - jaki składnik spalin gazu doprawia gotowane na nim potrawy ?

 

Ja wolę słuchać się swoich kubków smakowych - a te nie odczuły różnicy po przejściu na indukcję.

Ale - co może o tym wiedzieć taki ignorant, jak Ty, mylący indukcję z mikrofalą.... ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdyby nie emotikony, nie było by co napisać, nie?

 

Dokładnie, głupota Twej wypowiedzi tak mnie poraziła, że sama nie wiedziałam, co napisać. A tak wszyscy wiedzą o co chodzi - nie masz indukcji, więc jest gorsza z założenia od tego co masz. Wmawiaj sobie te farmazony dalej - grunt to mieć dobre samopoczucie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie, głupota Twej wypowiedzi tak mnie poraziła, że sama nie wiedziałam, co napisać. A tak wszyscy wiedzą o co chodzi - nie masz indukcji, więc jest gorsza z założenia od tego co masz. Wmawiaj sobie te farmazony dalej - grunt to mieć dobre samopoczucie ;)

 

Każda pliszka swój ogonek chwali. A jak nie wiesz co napisać to nie pisz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może jednak powiesz, jak składnik, powstający przy spalaniu gazu dodaje smaku potrawom ?

 

wielbiciel mazutu w potrawach :D

 

Miałam gaz w mieszkaniu. NIGDY do gazu nie wrócę.

W tym wątku tylko jednej osobie na kilkunastu właścicieli indukcji ten sposób gotowania nie przypasował.

 

Dlaczego gotują na gazie w restauracji? Indukcja jest za droga przy masowym gotowaniu. To zupełnie inny sposób użytkowania kuchenki niż w domu. Tam nikt nie oszczędza na mocy, palniki z reguły palą się na maksa przez cały dzień. Przygotowuje się kilkadziesiąt do kilkuset potraw dziennie.

A w domu przecież nawet gaz skręcasz pod garnkiem, regulując moc i tym samym kontrolując koszt gotowania.

Edytowane przez Elfir
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...