Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indukcja vs tradycyjna kuchenka gazowa.

budowlany_laik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 635
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Serio? ktoś chce udowadniać że potrawy z różnym sposobem dostarczania energii do obróbki cieplnej smakują inaczej?

Dobre, no chyba że chodzi o wędzarnie lub kiełbasę z ogniska to się zgodzę...

Komfort użytkowania płyty indukcyjnej jest super a i rachunki za prąd pewnie niższe.

Jedyne co to jest nie do przeskoczenia to ta sławetna spalona cebula bez której rosół nie ma smaku. Choć bez problemu można cebule przypalić ale rozumiem że to chodzi o to żeby była w całości ?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Jestem na "wakacjach" u rodziców i z musu muszę kuchenki gazowej używać - to co zwykle zajmuje mi ok. 40 minut, tutja zajmuje 1,5 godziny - stoję 15 minut nad garem z wodą, a ta jeszcze się nie gotuje ;-) Straszne marnotrawstwo czasu, nie mówiąc już o energii - mojej i tej z gazu.

BTW, dlaczego nikt nie podkreśli faktu, że we wszechobecnych coraz mniejszych kuchniach indukcja może sobie spokojnie pełnić czasem funkcję blatu roboczego? U mnie idealne stolnica leży na indukcji jak trzeba ;-)

Ło Panie, myślałam, że będzie tu 16 stron rzeczowej dyskusji, a przez większość czasu czułam się na ringu.

A ja mam inną kwestię. Czy ktoś widział indukcję 6-8 palnikową? Ja nie wyobrażam sobie kuchni tylko z czterema palnikami. We wszystkich mieszkaniach miałam / mam takie i przy przygotowywaniu obiadu niecodziennego jest mi potrzebne minimum 6 palników. Tylko proszę mnie nie wyzywać, że jestem nierozgarnięta kura skoro nie umiem się zorganizować na czterech ;) Mięso (czasem dwa rodzaje), sos, dwa rodzaje warzyw plus ziemniaki, do tego kasza / ryż i jak to zmieścić na czterech palnikach żeby było wszystko ciepłe i nierozgotowane? Nie spotkałam się z indukcją powyżej pięciu palników - ktoś widział i może się podzielić? I jestem ciekawa czy przyłącze na 14kW uciągnęłoby dwie indukcje pracujące na 8 palników...?

Ło Panie, myślałam, że będzie tu 16 stron rzeczowej dyskusji, a przez większość czasu czułam się na ringu.

A ja mam inną kwestię. Czy ktoś widział indukcję 6-8 palnikową? Ja nie wyobrażam sobie kuchni tylko z czterema palnikami. We wszystkich mieszkaniach miałam / mam takie i przy przygotowywaniu obiadu niecodziennego jest mi potrzebne minimum 6 palników. Tylko proszę mnie nie wyzywać, że jestem nierozgarnięta kura skoro nie umiem się zorganizować na czterech ;) Mięso (czasem dwa rodzaje), sos, dwa rodzaje warzyw plus ziemniaki, do tego kasza / ryż i jak to zmieścić na czterech palnikach żeby było wszystko ciepłe i nierozgotowane? Nie spotkałam się z indukcją powyżej pięciu palników - ktoś widział i może się podzielić? I jestem ciekawa czy przyłącze na 14kW uciągnęłoby dwie indukcje pracujące na 8 palników...?

Może 8 palników znajdziesz w płytach do gastronomii.

tu 6

https://www.skapiec.pl/cat/26140/2.5

Jestem na "wakacjach" u rodziców i z musu muszę kuchenki gazowej używać - to co zwykle zajmuje mi ok. 40 minut, tutja zajmuje 1,5 godziny - stoję 15 minut nad garem z wodą, a ta jeszcze się nie gotuje ;-) Straszne marnotrawstwo czasu, nie mówiąc już o energii - mojej i tej z gazu.

BTW, dlaczego nikt nie podkreśli faktu, że we wszechobecnych coraz mniejszych kuchniach indukcja może sobie spokojnie pełnić czasem funkcję blatu roboczego? U mnie idealne stolnica leży na indukcji jak trzeba ;-)

A teraz z innej beczki. Kupiłem patelnię grillową Fissler za ponad 400 zł i wyobraź sobie, że ...nie nadaje się do Twojej cudownej indukcji (napisane jak byk przez producenta). Na gazie nie ma sobie równych.

A teraz z innej beczki. Kupiłem patelnię grillową Fissler za ponad 400 zł i wyobraź sobie, że ...nie nadaje się do Twojej cudownej indukcji (napisane jak byk przez producenta). .

A kupiłeś tą ze stopu aluminium ?

Fuuuj....

Jakbyś kupił z nierdzewki, to równie dobrze spisywałąby się na indukcji:

https://www.kulina.pl/patelnia-ze-stali-nierdzewnej-z-efektem-grilla-o-24-cm-solea-fissler/d-86252/?gclid=CjwKEAjwtJzLBRC7z43vr63nr3wSJABjJDgJfZIEKAzS6IxjRnpC7H6lguecQ3cQ9BHgvH00vz-1nxoCBljw_wcB

http://www.rossi.pl/4567_fissler_solea_patelnia_bez_pokrywki_16_310_28_100.rossi?promocje_specjalne=d3d9446802a44259755d38e6d163e820&gclid=CjwKEAjwtJzLBRC7z43vr63nr3wSJABjJDgJqdJgP9NjatLU2F8cUXNJ_PosmcLztXBrqdcFJAxdchoCDZXw_wcB

A nie łatwiej dwie płyty - dwu i cztero palnikowe?

Nie mam, ale jeśli żona poczuje taką potrzebę, to pewnie sobie kupi.

Nie rozumiem, w jakim celu wpadłeś do tego wątku chwaląc się, że kupiłeś sobie aluminiową patelnię, która nie działa na indukcji ??

Edytowane przez fotohobby