Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indukcja vs tradycyjna kuchenka gazowa.


budowlany_laik

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 635
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

fotohobby - gaz jest po prostu tańszy w eksploatacji przy masowym, szybkim gotowaniu.

Starczy poczytać fora gastronomiczne. Kucharze z małych punktów gastronomii chętnie by się na te indukcje przesiedli (bo oszczędzają czas na szorowanie piecyków), ale profesjonalny sprzęt na dodatek jest wielokrotnie droższy od gazówek.

 

Jak miałam gazową, to wykorzystywałam patent gastronomiczny- wykładałam płytę folią aluminiową. Jak się pobrudziła, wymieniałam na nową. Dzięki temu sama płyta gazowa mniej się brudziła.

Edytowane przez Elfir
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z indukcji korzystałam tylko na wczasach i jakoś nie podzielam zachwytów na tym rozwiązaniem.

Gdybym teraz mogła zamienić zwykłą gazówkę, na indukcję wraz z kompletem złotych garnków do niej przeznaczonych, to raczej bym się nie zdecydowała. Być może to moja nieumiejętnosć gotowania, ale jakoś potrawy z tradycyjnej gazowej lepiej mi smakują, niż z elektrycznej :rolleyes: Serio.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z indukcji korzystałam tylko na wczasach i jakoś nie podzielam zachwytów na tym rozwiązaniem.

Gdybym teraz mogła zamienić zwykłą gazówkę, na indukcję wraz z kompletem złotych garnków do niej przeznaczonych, to raczej bym się nie zdecydowała. Być może to moja nieumiejętnosć gotowania, ale jakoś potrawy z tradycyjnej gazowej lepiej mi smakują, niż z elektrycznej :rolleyes: Serio.

Każdego tygodnia mam okazję kosztować kuchni z indukcji i kuchenki gazowej. Potrawy z obu smakują podobnie. Wybraliśmy indukcję i nie żałujemy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tu nie ma co porównywać tych kuchenek, każda wymaga innej techniki gotowania i innych naczyń.

Gotowałem na wszystkich rodzajach kuchenek i gazowej i ceramicznej i indukcyjnej. na każdej gotuje się inaczej, co nie oznacza, ze potrawa będzie inaczej smakowała. Jak ktoś potrafi i zrozumie zasadę gotowania na każdej z tych kuchenek, to ugotuje równie smacznie.

 

natomiast najczystsze gotowanie jest na indukcji a najbrudniejsze na gazowej tradycyjnej(mam na myśli gary a nie potrawę :) )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a różnica jest taka, ze na gazie cały gar jest ogrzewany, a na indukcji tylko dno, poza tym na indukcji dno jest źródłem ciepła

 

Dla mnie przy smażeniu jest kluczowa różnica. Mam regulację mocy od 0 do 9, na 8 się jeszcze cebula porządnie nie smaży, na 9 zostawię na 30sek i już w określonych miejscach się przypala. Może muszę kupić lepsze gary. Producent mojej płyty indukcyjnej sprzedaje specjalne patelnie, za jedyne 500PLN, do obsługi tego jest jakiś czujnik temperatury w samej płycie, nie używałem jeszcze.

Na indukcji cebuli na chrupiąco mi się jeszcze nie udało usmażyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wielu ludzi jest podatnych na efekt placebo.

 

Czytalem bloga, gdzie autorka mająca gaz i indukcje podala gosciom kolację, mówiąc ze była przygotowana na nowej plycie, bez gazu.

Goscie zaczeli mówić o wyczuwalnych różnicach, po czym dowiedzieli się, że potrawy są jednak z gazu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytalem bloga, gdzie autorka mająca gaz i indukcje podala gosciom kolację, mówiąc ze była przygotowana na nowej plycie, bez gazu.

Goscie zaczeli mówić o wyczuwalnych różnicach, po czym dowiedzieli się, że potrawy są jednak z gazu :)

Psikusy umysłu ludzi, którzy nie potrafią go kontrolować. Potem snują te swoje oświecenia w internetach... :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

mam gaz na działce i nigdy w życiu nie wrócę gazu w kuchni!

Gdzie tu widzisz frustrację?

 

No właśnie w tym podkreślonym zdaniu widzę, żeś się ostro zawzięła na ten gaz. Gaz jest be i odrzucasz wszelakie argumenty.

Nigdy nie pisz NIGDY, bo to właśnie świadczy o twoim niezrównoważeniu w tym temacie...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytalem bloga, gdzie autorka mająca gaz i indukcje podala gosciom kolację, mówiąc ze była przygotowana na nowej plycie, bez gazu.

Goscie zaczeli mówić o wyczuwalnych różnicach, po czym dowiedzieli się, że potrawy są jednak z gazu :)

 

Ale jaja :lol2:

Wklej link do tego rzekomego bloga, bo jakoś wydaje mi się, że to jest tylko twoje pisanie pod tezę :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale jaja :lol2:

Wklej link do tego rzekomego bloga, bo jakoś wydaje mi się, że to jest tylko twoje pisanie pod tezę :rolleyes:

Co tu wklejać. Na świecie pełno oszołomów, co widzą rzeczy których nie ma. Najlepszym przykładem są notorycznie zaginani audiofile, co kupują pozłacane przewody za chore pieniądze, gdy marketowe za grosze grają równie dobrze i taki specjalista audiofilski w ślepym teście nie jest w stanie ich odróżnić. Ba, są tacy którym wmawia się że słuchają sprzętu za grubą kasę, i ci potrafią się rozpływać nad dźwiękiem, a potem się okazuje że słuchają muzyki z jakichś tanich paździerzy. Testów takich jest na pęczki, poszukaj. Więc jeśli my się tutaj spieramy, to nie widzę problemu aby ktoś próbował zagiąć też ludzi twierdzących że jedzenie z gazu smakuje lepiej niż z prądu. Jedyna różnica jaką widać, to w czystości w kuchni, bo w smaku nie ma ŻADNEJ różnicy.

Edytowane przez Myjk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie przy smażeniu jest kluczowa różnica. Mam regulację mocy od 0 do 9, na 8 się jeszcze cebula porządnie nie smaży, na 9 zostawię na 30sek i już w określonych miejscach się przypala. Może muszę kupić lepsze gary. Producent mojej płyty indukcyjnej sprzedaje specjalne patelnie, za jedyne 500PLN, do obsługi tego jest jakiś czujnik temperatury w samej płycie, nie używałem jeszcze.

Na indukcji cebuli na chrupiąco mi się jeszcze nie udało usmażyć.

 

KROLES, albo masz kijową płytę, albo nie potrafisz gotować, albo ZAMILCZ na wieki...

Toż to się nic nie zgadza z mainstream'em, który tutaj użytkownicy tych śmiesznych płyt, przeprowadzili w parunastu ostatnich postach!

Jak śmiesz coś takiego napisać!?

Użytkownik od 2012 roku, z ponad 100 postami, a ma czelność podważyć wypowiedzi na temat niewątpliwej i miażdżącej przewagę indukcji, nad starą(nowoczesną) dobrą kuchenką gazową :jawdrop:

Zuch chłopak! :wave:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale jaja :lol2:

Wklej link do tego rzekomego bloga, bo jakoś wydaje mi się, że to jest tylko twoje pisanie pod tezę :rolleyes:

 

Nie zniżałbym sie do Twojego poziomu....

 

http://innaidea.pl/plyta-indukcyjna-czy-gazowa/

 

Próbowałam dociec na czym polega ta różnica w smaku pomiędzy jedzeniem przygotowywanym na różnych płytach, wierzcie mi, że drążyłam, ale nikt nie potrafił udzielić mi jednoznacznej odpowiedzi. Jedna z dyskutujących osób, Katarzyna Bujak (dziękuję Kasiu! :)) podzieliła się wynikami swojego eksperymentu. Przygotowała obiad na gazie, a w kuchni standardowo używa indukcji. Powiedziała gościom, że potrawy są z indukcji i zapytała o ich odczucia. Powiedzieli że jedzenie smakuje inaczej niż z gazu, że wyczuwa się smak jedzenia z indukcji. Po obiedzie powiedziała im prawdę i co? Wszyscy mieli niezły ubaw.

 

 

Toż to się nic nie zgadza z mainstream'em, który tutaj użytkownicy tych śmiesznych płyt, przeprowadzili w parunastu ostatnich postach!

Jak śmiesz coś takiego napisać!?

A możesz mi wyjaśnić na czym polega "śmieszność" płyt indukcyjnych ?

Jeśli na tym,że nie potrafisz sobie poradzić z gotowaniem na niej to tak, jest to śmieszne

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...