waldinio 03.02.2017 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 (edytowane) Witam, Mam mały problem. Zacząłem dokladniej studiowac moj projekt doszukując informacji na konkretny temat w internecie. Wyniknął maly problem... Otóż w opisie budowlanym oraz na rzutach w tabelce mam grubość styropianiu na podlodze na gruncie 25cm. Bezpośrednio na rzutach wysokość od chudego betonu z kolei widnieje -0,22m do stanu zero. Chocbym chciał 20cm styropianiu to sie nie da. Jak to zrobić, powiedziec wykonawcy żeby zrobił aby móc zmieścić 20cm styropianu? Obniżyć fundament? Podnieść o jeden bloczek? A może jeden pustak więcej? Czy poprostu po całości podnieść poziom zero? I czy przy podnoszeniu zera też wszystkie wymiary idą w górę tzn ze nadal będzie zachowana proporcja? Wygląda to tak: 1. Chudy beton 10cm2. Ława 40cm wysokosci na -1,60m schodkowa z racji spadku terenu (333,86m w tym miejscu)3. Ściana fundamentowa od strony mieszkalnej 98ccm4. Ściana fundamentowa od strony garażu 62ccm5. Chudy beton 12cm -0,22cm6 .Stan zero na 335,20m To co chciałbym uzyskać to od chudego betonu 20cm styropianiu, 7cm wylewki, 2cm płytki co daje 29cm a więc brakuje mi 7cm co musiałbym dać styropian 13cm a to za mało... Edytowane 3 Lutego 2017 przez waldinio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 03.02.2017 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 .. nie masz projektanta ? - jest na pewno w metryczce na każdym rysunku - zadzwoń do niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofb51 03.02.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Ludzie maja po 10 cm styro i nie narzekaja a tutaj zaraz ludzie stwierdza ze 20 cm to malo a nie popra tego zadnym dowodami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.02.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 (edytowane) Nie wiem o co konkretnie Ci chodzi ale startując od ławy fundamentowej czyli poziomu terenu i rzędnej 333,86mDodajemy wysokość ścian fundamentowych czyli 0,98mGrubości 0,12m chudego betonu nie dodajemy ponieważ znajduje się on wewnątrz ścian fundamentowych i jego poziom jest na równi z nimi.Następnie dodajemy 0,25m styropianu na chudziakuNastępnie dodajemy 0,06m wylewkiNastępnie dodajemy 0,02m okładziny podłogowej. W ten sposób dodając osiągamy poziom:333,86 + 0,98 + 0,25 + 0,06 + 0,02 = 335,17m Brakujące 2 cm do podanych 335,20 wynika prawdopodobnie z dodanej izolacji na chudziaku ( typu papa termozgrzewalna )oraz grubszej wylewki 7cm Z innej beczki natomiast który Powiatowy czy inny inspektor nadzoru budowlanego przyjdzie Ci na budowę i będzie zajmował się takimi pierdołami.Ja ze względu na pomyloną adaptację do warunków podniosłem swój poziom "0" o 30 cm czyli dwie warstwy bloczków betonowych i kierownik budowy chyba nawet o tym nie wie bo jego wizyty ograniczały się tylko do ław fundamentowych, stropu i wieńców, oraz więźby dachowej. Edytowane 3 Lutego 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldinio 03.02.2017 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 (edytowane) .. nie masz projektanta ? - jest na pewno w metryczce na każdym rysunku - zadzwoń do niego Dzwoniłem, powiedział zebym podniósł poziom zero. Natomiast co do samego projektu to jest tyle baboli, że głowa boli.... Na wielu rysunkach nie zgadzaja sie wymiary, w jednym miejscu jest wysokość pomieszczenia 2,77, w drugim 2,78. W jednym grubość stropu 18cm, w drugim 16cm.... Szczerze mówiąc dałem się skusić na projekt indywidualny czytając Pana posty m.in. że dobry projekt musi kosztować wiec szukałem architekta z górnej pólki. Wydałem kilkanaście tysięcy na projekt i domniemam, że gdybym wydał połowe mniej na indywidualny to liczba błędów była by podobna a może i mniejsza... skoro nie widać róznicy to po co przepłacać? Żałuje bo zaoszczędziłbym co najmniej 6 moze 7k a tak to teraz musze kombinować jak zrobić zeby było dobrze Edytowane 3 Lutego 2017 przez waldinio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldinio 03.02.2017 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 (edytowane) Nie wiem o co konkretnie Ci chodzi ale startując od ławy fundamentowej czyli poziomu terenu i rzędnej 333,86m Dodajemy wysokość ścian fundamentowych czyli 0,98m Grubości 0,12m chudego betonu nie dodajemy ponieważ znajduje się on wewnątrz ścian fundamentowych i jego poziom jest na równi z nimi. Następnie dodajemy 0,25m styropianu na chudziaku Następnie dodajemy 0,06m wylewki Następnie dodajemy 0,02m okładziny podłogowej. W ten sposób dodając osiągamy poziom: 333,86 + 0,98 + 0,25 + 0,06 + 0,02 = 335,17m Brakujące 2 cm do podanych 335,20 wynika prawdopodobnie z dodanej izolacji na chudziaku ( typu papa termozgrzewalna )oraz grubszej wylewki 7cm Z innej beczki natomiast który Powiatowy czy inny inspektor nadzoru budowlanego przyjdzie Ci na budowę i będzie zajmował się takimi pierdołami. Ja ze względu na pomyloną adaptację do warunków podniosłem swój poziom "0" o 30 cm czyli dwie warstwy bloczków betonowych i kierownik budowy chyba nawet o tym nie wie bo jego wizyty ograniczały się tylko do ław fundamentowych, stropu i wieńców, oraz więźby dachowej. Inaczej, nie wiem skad wziałem te 333,86 Poziom porównawczy ±0,00=335,20mnpm. Poziom posadowienia fundamentów -1,60 = 333,60mnpm (warstwa geotechniczna IIc). Nie dodałeś 40cm ław A więc 333,60 + 1,6 = 335,20 -1,6 + 0,4 + 0,98 = -0,22 do poziomu zero czyli ja to rozumiem, że zostaje 13cm styropian, 7cm wylewka, 2cm gres... Licząc rzędnymi to 333,6 + 0,40 + 0,98 + 0,22 = 335,20 Czyli jak to jest? Podnosząc poziom zero wysokość ław sie nie zmieni, dam sobie 20cm stryropianu czyli zwiększe poziom do 335,27 i będzie ok? Oczywiście trzeba pamiętać, że otwory na okna wyżej? Nie znam się na budowlance więc srednio się orientuje jak to wyglada. Tyle co uda mi się wyczytać w necie Ponizej rzuty Edytowane 3 Lutego 2017 przez waldinio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldinio 03.02.2017 22:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Ludzie maja po 10 cm styro i nie narzekaja a tutaj zaraz ludzie stwierdza ze 20 cm to malo a nie popra tego zadnym dowodami Eu,Ep coś Ci mówi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.02.2017 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 (edytowane) Ludzie maja po 10 cm styro i nie narzekaja a tutaj zaraz ludzie stwierdza ze 20 cm to malo a nie popra tego zadnym dowodami Przecież to żaden argument. Sa ludzie, którym nie przeszkadza płacenie za ogrzewanie kilku tysięcy *** off-topic Ale jak tak patrzę na te przekroje, cieszę, się, ze wybrałam płytę a nie fundament Sama miałabym problem żeby dojść jak powinno być. Nie dziwię się, że ludzie często skarżą się na majstrów, który robią pomyłki w wysokościach posadzek. *** Edytowane 4 Lutego 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 04.02.2017 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Dzwoniłem, powiedział zebym podniósł poziom zero. Natomiast co do samego projektu to jest tyle baboli, że głowa boli.... Na wielu rysunkach nie zgadzaja sie wymiary, w jednym miejscu jest wysokość pomieszczenia 2,77, w drugim 2,78. W jednym grubość stropu 18cm, w drugim 16cm.... Szczerze mówiąc dałem się skusić na projekt indywidualny czytając Pana posty m.in. że dobry projekt musi kosztować wiec szukałem architekta z górnej pólki. Wydałem kilkanaście tysięcy na projekt i domniemam, że gdybym wydał połowe mniej na indywidualny to liczba błędów była by podobna a może i mniejsza... skoro nie widać róznicy to po co przepłacać? Żałuje bo zaoszczędziłbym co najmniej 6 moze 7k a tak to teraz musze kombinować jak zrobić zeby było dobrze Dostałeś nauczke na poczatku. Inni tracą 20 - 50 tysiecy bo im sie wydaje ze jak wezma ekipe droższą to bedzie znaczyło ze lepszą, a cena NIGDY nie ma nic wspólnego z jakoscia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.02.2017 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 (edytowane) Przecież to żaden argument. Sa ludzie, którym nie przeszkadza płacenie za ogrzewanie kilku tysięcy *** off-topic Ale jak tak patrzę na te przekroje, cieszę, się, ze wybrałam płytę a nie fundament Sama miałabym problem żeby dojść jak powinno być. Nie dziwię się, że ludzie często skarżą się na majstrów, który robią pomyłki w wysokościach posadzek. *** Oczywiście że powinno być, tak samo kiepsko wygląda ocieplenie dachu do ostrego. a brak ocieplenia żelbetu nad poddaszem.. kiepsko kiepsko. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=380649&d=1486160832 masakra, rzeź wymiarami .. Jak jest pozycja napisana poz. Ł2 to wystarcz i nie potrzeba już wymiarów innych.. ach jak pisze nie powtarzać wymiarów jednego elementu to nie powtarzać.. chłopinie brakło czasu na detal tarasu.. bo ładował naście wymiarów.. rzeź.. wymiarami. Jeszcze są chamsko nieczytelne.. to proszenie się o kłopoty, przy jakiejkolwiek zmianie.. i jeszcze w autodziadu.. gdzie wymiary nie aktualizują się z geometrii to jest naprawdę, problem. no ale.. o ile ławy są spaskudzone wymiarami, to przekrój .. cóż.. ktoś kiedyś podnosił argument, że "majster" nie będzie liczył.. a przekrój co czyni ? gratuluje pojęcia o rys tech.. te kotki wysokościowe można sobie w większości darować.. bo nie są spięte wspólną bazą.. wiem czego mi brakowało.. wisienki.. oznaczenia kątów prostych Edytowane 4 Lutego 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 04.02.2017 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Oczywiście że powinno być, tak samo kiepsko wygląda ocieplenie dachu do ostrego. a brak ocieplenia żelbetu nad poddaszem.. kiepsko kiepsko. - można by sobie i darować to ocieplenie żelbetu przy ciągłości izolacji w dachu - ale na razie wrysowana izolacja między krokwiami ... tak sobie "lewituje" ( patrząc dalej w kierunku kalenicy ) - tam nie widać warstwy dolnej, ale może jest opis warstw dachu w innym miejscu projektu ( ? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.02.2017 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 - .. nie widać tej " górnej półki " !!! źle szukałeś A w jaki sposób szukać? Prócz sprawdzenia rzecz jasna czy architekt jest w Izbie. Nijak inwestor nie jest w stanie określić rzetelności architekta. Może ocenić jedynie jego umiejętność tworzenia ładnych wizualizacji, proporcji bryły. Ale nie wartość jego konstruktora. A przecież nie każdy prosty dom jednorodzinny wymaga kogoś z takim portfolio jak Konieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 04.02.2017 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 (edytowane) A w jaki sposób szukać? - wiem - jest problem ... - ja np. na pierwszym spotkaniu dot. projektu budynku biorę ze sobą Projekt Budowlany do wglądu - tym samym Inwestor ( poza omówieniem zakresu projektu i ogólnymi wytycznymi dot. " do czego zmierzamy " i " czego oczekujemy " ) widzi " warsztat projektowy " i ( o ile ma inne spotkania z projektantami ) ma możliwość porównania tego, za co zapłaci. To niby nic, ale zawsze coś ! poza wcześniejszym sprawdzeniem jak najbardziej uprawnień zawodowych i portfolio projektów / realizacji, co mówi o projektowanej autorskiej Architekturze budynku. Edytowane 4 Lutego 2017 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.02.2017 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 (edytowane) Rzetelność projektu jest w stanie sprawdzić ktoś kto się tym interesuje. Niektórzy z moich klientów nie potrafiło przeczytać własnego projektu domu i znaleźć tam informacji o które pytałam.Inwestor jest zmuszony okolicznościami do podszkolenia się w temacie dopiero na etapie budowy, kiedy zaczynają się pytania majstrów. Dlatego pisanie "- .. nie widać tej " górnej półki " !!! źle szukałeś" jest krzywdzące, bo nie ma jak szukać "dobrze" nie będąc budowlańcem przynajmniej hobbystycznym. Portfolio nie mówi za wiele o konstruktorze. Nawet polecenie niewiele daje, bo poprzedni klient mając sprytnego/doświadczonego kierbuda mógł się nawet nie dowiedzieć, że w dokumentacji były nieścisłości a kierbud wybudował "na oko". Edytowane 4 Lutego 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 04.02.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Dzwoniłem, powiedział zebym podniósł poziom zero. Natomiast co do samego projektu to jest tyle baboli, że głowa boli.... Na wielu rysunkach nie zgadzaja sie wymiary, w jednym miejscu jest wysokość pomieszczenia 2,77, w drugim 2,78. W jednym grubość stropu 18cm, w drugim 16cm.... Szczerze mówiąc dałem się skusić na projekt indywidualny czytając Pana posty m.in. że dobry projekt musi kosztować wiec szukałem architekta z górnej pólki. Wydałem kilkanaście tysięcy na projekt i domniemam, że gdybym wydał połowe mniej na indywidualny to liczba błędów była by podobna a może i mniejsza... skoro nie widać róznicy to po co przepłacać? Żałuje bo zaoszczędziłbym co najmniej 6 moze 7k a tak to teraz musze kombinować jak zrobić zeby było dobrze Ty zamówiłeś projekt DOMU, a nie projekt poziomu zero. Poziom zero jest "płynny" i sam go ustalasz z ekipą budującą, to raz. A dwa - to, że na rysunkach (których prawdopodobnie nie potrafisz dobrze zinterpretować) jest 1-2 cm. różnicy, to może (aczkolwiek nie musi) świadczyć o tym, że ten twój projektant zadbał o każdy szczegół tego projektu, stąd ta różnica. Zresztą to nie on wylicza wysokość sufitu, tylko komputer. Także módl się, żebyś miał tylko takie problemy z indywidualnym projektem, jak poziom zero i centymetr różnicy na suficie. W każdej chwili możesz zadzwonić do projektanta i jestem przekonany, że on wytłumaczy ci, dlaczego jest tak, a nie inaczej. Także nie ponoś sobie niepotrzebnie ciśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 04.02.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Poziom zero jest "płynny" i sam go ustalasz z ekipą budującą, - nic podobnego !!! poziom 0,00 wyznacza projektant podając ( między innymi ) rzędną w Projekcie Zagospodarowania działki oraz na rys. architektury budynku. - gdyby Inwestor sam wyznaczał 0,00 mogłoby się okazać np. że wysokość budynku jest inna, a niżeli w Warunkach Zabudowy, czy też zatwierdzonym projekcie - zmianę rzędnej 0,00 można tym samym traktować jako zmianę ISTOTNĄ, choć zgodnie z nowelizacją Prawa Budowlanego odchyłki wymiarowe realizacji budynku mogą sięgać do 2% ( w tym wysokości obiektu ) bez opracowywania projektu zamiennego - taka nowość projektant ... to nie on wylicza wysokość sufitu, tylko komputer. - tak : wpisujesz : " dom na działce ... rysuj się / Enter " i dom się rysuje ... z sufitami - a tak na poważnie : " komputer " , czy też ołówek - to tylko narzędzie pomocne w pracy ... ale sztuczna inteligencja to nie jest W każdej chwili możesz zadzwonić do projektanta i jestem przekonany, że on wytłumaczy ci, dlaczego jest tak, a nie inaczej. Także nie ponoś sobie niepotrzebnie ciśnienia - i z tym się zgodzę w 100% pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.02.2017 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 (edytowane) Inaczej, nie wiem skad wziałem te 333,86 Poziom porównawczy ±0,00=335,20mnpm. Poziom posadowienia fundamentów -1,60 = 333,60mnpm (warstwa geotechniczna IIc). Nie dodałeś 40cm ław A więc 333,60 + 1,6 = 335,20 -1,6 + 0,4 + 0,98 = -0,22 do poziomu zero czyli ja to rozumiem, że zostaje 13cm styropian, 7cm wylewka, 2cm gres... Licząc rzędnymi to 333,6 + 0,40 + 0,98 + 0,22 = 335,20 Czyli jak to jest? Podnosząc poziom zero wysokość ław sie nie zmieni, dam sobie 20cm stryropianu czyli zwiększe poziom do 335,27 i będzie ok? Oczywiście trzeba pamiętać, że otwory na okna wyżej? Nie znam się na budowlance więc srednio się orientuje jak to wyglada. Tyle co uda mi się wyczytać w necie Nie zwracaj uwagi na poziom "0" bo to nie jest aż takie ważne. Załóż sobie sztywno że dasz 20 lub 25 cm styropianu na chudziaka ale myślę że i 15 by spokojnie wystarczyło. Poziom ścian fundamentowych najlepiej aby znajdował się poniżej -0,29 poziomu "0", ale aby wystawały one z ziemi przynajmniej o 1 -2 warstwy bloczków betonowych. 29 cm = 2 + 7 + 20 + 1 odpowiednio panele, wylewka, styropian, izolacja przeciwwilgociowa. Styropian najlepiej aby znajdował się już w bloczkach ścian nad-ziemia które są bardziej ciepłe aniżeli betonowe służące do stawiania ścian fundamentowych. To uchroni Cię od mostków cieplnych . Zadbaj o najważniejsze aby pracownicy stawiający ściany nad-ziemia okna i nadproża drzwi uwzględnili wysokość przyszłej posadzki i Twoich 20 cm styropianu. To samo musisz pamiętać przy zamawianiu drzwi oraz okien. W innym przypadku podczas etapu instalacji okaże się że styropianu zmieści się tylko część. Poziom "0" wyznacza projektant lub osoba adaptująca projekt do warunków na działce. Zgodnie z adaptowanym projektem poziom ten oraz posadowienie budynku wytycza następnie geodeta który wbija paliki wyznaczając granicę ścian budynku oraz pozion "0" Edytowane 5 Lutego 2017 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
portaga 05.02.2017 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 - nic podobnego !!! poziom 0,00 wyznacza projektant podając ( między innymi ) rzędną w Projekcie Zagospodarowania działki oraz na rys. architektury budynku. - gdyby Inwestor sam wyznaczał 0,00 mogłoby się okazać np. że wysokość budynku jest inna, a niżeli w Warunkach Zabudowy, czy też zatwierdzonym projekcie - zmianę rzędnej 0,00 można tym samym traktować jako zmianę ISTOTNĄ, choć zgodnie z nowelizacją Prawa Budowlanego odchyłki wymiarowe realizacji budynku mogą sięgać do 2% ( w tym wysokości obiektu ) bez opracowywania projektu zamiennego - taka nowość Panie Łukaszu - sprecyzujmy. Poziom ZERO wytycza projektant. Natomiast rzadko się zdarza, aby projekt był zrobiony tak, ażeby nie było marginesu co do wysokości budynku, zapisanych w warunkach zabudowy. Żaden, szanujący się projektant, nie zrobi jednorodzinnego domu, bez uwzględnienia różnicy w wysokości terenu oraz tego, że ktoś chce mieć dom o jeden pustak wyżej postawiony. A nawet, jeżeli już, to i tak tego nikt przy odbiorze domu praktycznie nie sprawdza, czy dom jest 50 cm. wyższy, niż zostało to określone w warunkach. Dlatego napisałem, że poziom ZERO wytycza ekipa budowlana w porozumieniu z inwestorem - tak to wygląda w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.02.2017 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Jak w WZ jest napisane do 9 m np to jeśli projektant zrobi 8m.. to trzeba się trzymać 8m.. do 2% dokładności. O przyjętych wymiarów wiele zależy i nie można od tak sobie zmieniać.. powierzchni, kubatury, wysokości. Stąd trzeba pierwsze dograć szczegóły i nanieść na papier. Dlatego napisałem, że poziom ZERO wytycza ekipa budowlana w porozumieniu z inwestorem - tak to wygląda w praktyce. jak ktoś chce mieć później problemy, to why no tzw łajno. To powinno być naniesione na ławach ciesielskich ..trwale aby można było nawiązać bez obaw do tego punktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sancho80 10.02.2017 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2017 tez uważam ze 20cm to za dużo. 15 cm to 3 warstwy po 5cm.1 na rury wodne, druga na zakladke a 3 to będzie systemowy pod podlogowke jeśli robisz.jeśli masz kominek to pamiętaj ze w miejscu gdzie ma stać nie powinno być docieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts