autorus 06.02.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Witam, natknąłem się na taki nawilżacz przeszukując neta. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym produktem. Ogólnie wiadomo, że kominek przesusza powietrze, ale jak w kanały wprowadzimy wilgoć to czy tam przypadkiem coś nam nie zacznie żyć? Autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.02.2017 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Ja odparowuję ok 40 l tygodniowo...http://blog.kominki-batura.pl/przydasie-i/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.02.2017 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 A myślałem, że to jakaś ściema A tu naprawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.02.2017 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Poruszyłeś dość istotny, niedoceniany, często nieznany problem...Ogrzewanie ciepłym powietrzem podgrzewanym do wysokich temperatur, bardzo wysusza pomieszczenia. Nawet jak zmniejszymy temperaturę emitowanego kratkami powietrza, rozprężając je znacznie. Niemniej, w okolicach paleniska, mamy piekiełko. Problem nie dotyczy ludzi palących "dla klimatu" raz w tygodniu, czy podczas wizyty księdza albo teściowej...Brak nawilżania u ludzi grzejących kominkami na co dzień, może doprowadzić do spadku wilgotności poniżej 30 %, co bywa katastrofalne dla zdrowia. Jest też bardzo szkodliwe dla wszelkich elementów z drewna, w które wyposażyliśmy nasz dom. Mówię o drewnie naturalnym, litym, takim z którego mamy często schody, podłogi, sufity lub meble. Sklejki czy płyt wiórowych problem raczej nie dotyczy...Opowiem na własnym przykładzie... Przeprowadzając się do nowego domu, w ferworze dodatkowych zajęć, zapomniałem o wilgotności...Przypomniały mi o tym stopnie dębowe które zaczęły się wyginać w łódki, podłoga pękająca z hukiem i kilka mniejszych sygnałów. Podłoga kiedyś walnęła z hukiem pod przechodzącym kotem...Wyobraźcie sonie start kota na półtora metra bez rozbiegu! Luknąłem na miernik wilgoci i chwyciłem się za głowę - niewiele ponad 30%! Teraz z nawilżaczami mam poziom między 50-60%. Stopnie wróciły do normy, podłoga niestety nie do końca...Alternatywny system kominkowy z PW, posiada swój odrębny system nawilżania...Kiedyś porobię fotki i pokażę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.02.2017 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Problem dotyczy też tych bez kominka. 30% to bez nawilżania przy zwykłych kaloryferach teraz mam w bloku. Jakie znaczenie ma temperatura, do której ogrzewamy powietrze chwilowo? Ilość wody się nie zmienia - wiec ważna jest temperatura i wilgotność po "rozejściu" się ciepła. Przy kominku otwartym, który powoduje drastyczne zwiększenie wymiany powietrza (w końcu to, co wychodzi kominem musi zostać uzupełnione z zewnątrz) to kominek faktycznie potęguje efekt osuszania. Tak czy inaczej trzeba nawilżać. Teraz nawilżam nawilżaczem ultradźwiękowym. Ale i na małej kubaturze i słabej wentylacji ledwo daje radę. Co w domu zrobić? DGP nie będę miał, więc pozostaje stawiać garnki z wodą na kozie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.02.2017 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Gotująca się woda, produkuje więcej pary! Komora kominka (z wkładem) to nie jest płyta kuchenna z podskakującym garnkiem na niej...... Są nawilżacze automatyczne "typu spłuczka"... Teoria z kominkiem otwartym - kula w płot.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.02.2017 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Teraz z nawilżaczami mam poziom między 50-60%. Stopnie wróciły do normy, podłoga niestety nie do końca...Alternatywny system kominkowy z PW, posiada swój odrębny system nawilżania...Kiedyś porobię fotki i pokażę... Rób fotki i pokazuj bo u mnie wilgotność w okolicy 20%, może coś podpasuje a nawilżacza takiego jak prezentowałeś nie mam gdzie już schować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.02.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Tak niska wilgotność, przy jakiej wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.02.2017 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Tak niska wilgotność, przy jakiej wentylacji? Dom specyficzny bo goły bal drewniany więc troszkę dziurawy;-) Do tego pieckominek 2T szamotu też swoje robią i WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.02.2017 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Kurcze, o takiej wilgotności to ja nawet nie słyszałem. Bardzo niska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.02.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Kurcze, o takiej wilgotności to ja nawet nie słyszałem. Bardzo niska. Otwórz okno w czasie mrozu i zmierz, zobaczysz że się da;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 07.02.2017 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 (edytowane) U mnie w domu z bala nie schodzi poniżej 35 . Najczęściej jest 38-43 na dole gdzie hula kominek . Góra (poddasze) z turbiny DGP około 45 . Edytowane 7 Lutego 2017 przez butynski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 07.02.2017 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Otwórz okno w czasie mrozu i zmierz, zobaczysz że się da;-) Teraz mam na zewnątrz 76 przy -5C i 39 w środku przy 21,5C to jak otworzę okno to wilgotność wewnątrz wzrośnie a nie spadnie ! Czyżbym się mylił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.02.2017 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Kurcze, o takiej wilgotności to ja nawet nie słyszałem. Bardzo niska. E tam..., E tam... Nie takie suchoty się przeżyło... W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 07.02.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 To Ty możesz w domu brykiet suszyć ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.02.2017 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 (edytowane) Teraz mam na zewnątrz 76 przy -5C i 39 w środku przy 21,5C to jak otworzę okno to wilgotność wewnątrz wzrośnie a nie spadnie ! Czyżbym się mylił ? 76% wilgotności względnej przy -5* oznacza wilgotność bezwzględną 2.462 g/m3. Po ogrzaniu do +22* taka ilość wody w m3 oznacza to wilgotność względną poniżej 13%. E tam..., E tam... Nie takie suchoty się przeżyło... W[ATTACH=CONFIG]381058[/ATTACH] Ten sprzęt łże jak pies. Dwa razy wymieniałem, bo sonda zaokienna i baza pokazywały diametralnie różną wilgotność leżąc obok siebie. I drastycznie różniące się od dwóch zgodnych ze sobą higrometrów analogowych. O dziwo wbudowany w nawilżacz Eldom U5 higrometr różni się o góra 1% z drugim takim i z tymi dwoma analogowymi. Edytowane 7 Lutego 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.02.2017 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 http://www.darco.com.pl/oferta-produktowa/art,514,nwk-nawilzacz-kominkowy.html http://www.darco.com.pl/gfx/darco/sklep_oferta/514/1478580876.jpg http://www.darco.com.pl/gfx/darco/sklep_oferta/514/1968639786.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.02.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Czyżbym się mylił ? Niestety tak jak to kolega wyżej wyjaśnił oczywiście mówimy o wilgotności względnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 07.02.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 U mnie w domu z bala nie schodzi poniżej 35 . Najczęściej jest 38-43 na dole gdzie hula kominek . Góra (poddasze) z turbiny DGP około 45 . Jaka masz wentylację, izolację domku? Pytam bo mój przyjaciel stawia dom z bali i zdecydowany jest na WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 07.02.2017 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2017 Jaka masz wentylację, izolację domku? Pytam bo mój przyjaciel stawia dom z bali i zdecydowany jest na WM. Izolacji nie mam żadnej . Płaz ( bal ) 24 cm + mszenie między balami . Wentylację to ja już sam nie wiem jaką mam . W kuchni kratka zwykła grawitacyjna , okap kuchenny mechaniczna , salon ( połączony z tą kuchnią -aneks) zwykła kratka . Łazienki mechaniczna - takie wyciągi wiatraczki uruchamiane na pstyczek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts