tommi88 17.02.2017 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Witam, Planuje zakupić mieszkanie tak jak na planie poniżej: Sprzedawca powiedział mi, że jest norma która mówi że minimalna szerokość kuchni to 2.4 metra by ją zamknąć, także ścianki nie może wybudować. Faktycznie wyczytałem, o takiej normie, jednak mam 2 pytania: 1) Czy jeżeli poprosze o zmianę planu, i dobudowanie ścianki, to deweloper zgodnie z prawem może mi ją wybudować? 2) Czy po odbiorze mieszkania będę mógł sobie taką ściankę wybudować zgodnie z prawem? dziekuję za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.02.2017 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 dobudujesz sobie ściankę z k-g lub lekkich bloczków BK i nikt się o tym nie dowie. Ale kuchnia faktycznie ciasna i jeszcze nieprawidłowy ciąg roboczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommi88 17.02.2017 23:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2017 Dziękuję za odpowiedź. Czyli rozumiem, że budując sobie ściankę samemu (nawet z k-g jak wspomniałeś), jest to nadal niezgodne z prawem ? I w razie jakiś problemów (pożar, etc.), moge zostać pociągnięty do odpowiedzialności prawnej? Szczególnie że planuję mieszkanie wynająć na początku. Jeszcze odnośnie ciągu roboczego, masz na myśli ustaw sprzętów kuchennych, czyli trójkąt roboczy ? Czy masz na myśli wentylacje kuchni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.02.2017 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 ustawienie sprzętów. Norma nie jest przepisem budowlanym. Poza tym o co cię pozwą? o brak możliwości ustawienia szafek i obijanie się o sprzęty? Deweloper musi budować zgodnie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommi88 18.02.2017 04:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 (edytowane) Dziekuje bardzo o rozwianie wątpliwości. Obawiałem się ze to jest przepis budowlany, a nie norma, czyli w przypadku pozaru droga ewakuacji, uklad pomieszczen etc. moze utrudnic wydostanie sie mieszkancow, za co ja moglbym odpowiadac prawnie. Pozdrawiam ! Edytowane 18 Lutego 2017 przez tommi88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.02.2017 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 (edytowane) Faktycznie wyczytałem, o takiej normie, jednak mam 2 pytania: 1) Czy jeżeli poprosze o zmianę planu, i dobudowanie ścianki, to deweloper zgodnie z prawem może mi ją wybudować? Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie: § 94. 1. W budynku wielorodzinnym szerokość w świetle ścian pomieszczeń powinna wynosić co najmniej: 1) pokoju sypialnego przewidzianego dla jednej osoby – 2,2 m, 2) pokoju sypialnego przewidzianego dla dwóch osób – 2,7 m, 3) kuchni w mieszkaniu jednopokojowym – 1,8 m, 4) kuchni w mieszkaniu wielopokojowym – 2,4 m. 2. W mieszkaniu co najmniej jeden pokój powinien mieć powierzchnię nie mniejszą niż 16 m2. Jak w kuchni jest urządzenie gazowe pobierające do spalania gaz z pomieszczenia to dochodzi jeszcze § 172. Teoretycznie ktoś mógłby się przyczepić, jak wydzielisz pomieszczenie. Największe podstawy miałby inspektor w trakcie corocznego przeglądu ogólnobudowlanego. Ale w praktyce raczej nie chodzą po mieszkaniach. Jak jest gaz, to w czasie przeglądu instalacji gazowej i wentylacyjnej mogą się przyczepić - a tu już chodzą po mieszkaniach. Edytowane 18 Lutego 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 18.02.2017 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2017 ale też mamy : " W mieszkaniu wielopokojowym kuchnia może stanowić część pokoju przeznaczonego na pobyt dzienny, pod warunkiem zastosowania w tym pomieszczeniu wentylacji grawitacyjnej lub mechanicznej z podłączeniem do niej okapu wywiewnego nad trzonem kuchennym, a także z zapewnieniem odprowadzenia powietrza z pomieszczenia dodatkowym otworem wywiewnym, usytuowanym nie więcej niż 0,15 m poniżej płaszczyzny sufitu. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts