grzeniu666 19.02.2017 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Czy jest w elektryce odpowiednik zawóru zwrotnego w hydraulice? Chciałbym aby w układzie jak w załączniku włącznik A zapalał żarówkę 1 a włącznik B obie żarówki. Dioda jakaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.02.2017 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Zapytaj hydraulika. Bo w elektryce tak to nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.02.2017 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Dioda tak nie działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 19.02.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Cóż, gdyby to nie był prąd przemienny, może wystarczyłaby dioda...Ale w tej konkretnej sytuacji wystarczy przekaźnik załączany przez wyłącznik B mostkujący wyłącznik A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.02.2017 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Cóż, gdyby to nie był prąd przemienny, może wystarczyłaby dioda... Ale w tej konkretnej sytuacji wystarczy przekaźnik załączany przez wyłącznik B mostkujący wyłącznik A. I już nie wyłączy lampy 1 wyłącznikiem A przy załączonym układzie B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 19.02.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Cóż, padło pytanie - padła odpowiedź. Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Czasem te minusy mogą przeważyć nad jego sensownością.Możemy wejść w głębszą automatykę, możemy w ogóle zmienić rozwiązanie. Wszystko zależy co chcemy osiągnąć i jaki nakładem środków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 19.02.2017 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 (edytowane) To nie problem, nie w tym rzecz. Ogólnie to nie jest wielki problem (raczej niedoskonałość) W zasadzie włącznik B + żarówka 2 to wąski 3-blaszkowy włącznik z podświetleniem typu rocker w obudowie na szynę DIN. Działa on jako alternatywny (awaryjny) włącznik określonego światła w domu (upraszaczając, mniejsza o szczegóły). Chodzi o to aby mi się ta dioda nie zapalała jak włączam światło normalnie (ściślej to pośrednio przekaźnik załącza). Skoro łatwo nie da rady to trudno, jakoś przeżyję Edytowane 19 Lutego 2017 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techniczny 22.02.2017 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Witam, może wykonać takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 22.02.2017 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Witam, może wykonać takie rozwiązanie? [ATTACH=CONFIG]382139[/ATTACH] Dobrze. Wyłącznik A włącza i wyłącza P1 Wyłącznik B włącza i wyłącza P1 i P2 Jeżeli o takie rozwiązanie chodzi autorowi, powinno wystarczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 22.02.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Dalej brnąć w temat - jeżeli wyłącznik A będzie w stanie "ON" to wyłącznikiem "B" nie wyłączysz "P1" ale o to nie pytałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techniczny 22.02.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Dalej brnąć w temat - jeżeli wyłącznik A będzie w stanie "ON" to wyłącznikiem "B" nie wyłączysz "P1" ale o to nie pytałeś Kolega zwróci uwagę na schemat autora postu. W jego rozwiązaniu również nie ma możliwości wyłączenia P1 w przedstawionej konfiguracji. Gdyby założyć przełącznik dwutorowy, to można uprościć schemat jeszcze bardziej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 22.02.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Ja się przecież nie czepiam można i tak. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 22.02.2017 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 (edytowane) Dzięki Panowie za wszystkie uwagi. No szkoda że takiego zaworu nie ma W mojej sytuacji (B i P2 to jak wspominałem podświetlany włącznik "awaryjny" w rozdzielnicy, dla kilku świateł mam takie) w wolnej chwili kupię obudowę na szynę DIN i kilka podświetlanych włączników ALE nie SPST (jak mam teraz, jako kupione gotowce w obudowach) lecz DPST, zmontuję i podłączę N-ki dla podświetleń tych włączników przez jeden z torów. To rozumiem załatwi mi sprawę (załączam przerobiony schemacik @technicznego, tak już ściśle mówiąc A to jest przekaźnik na szynie w rozdzielnicy, sterowany z pokoju)? Edytowane 22 Lutego 2017 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techniczny 22.02.2017 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 DPST, zmontuję i podłączę N-ki dla podświetleń tych włączników przez jeden z torów. To rozumiem załatwi mi sprawę ? Takie rozwiązanie powinno działać poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts