Agnieszka1719515141 14.03.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Alicja a dach zrobisz sama? Naprawdę? W domu w którym robisz generalny remont nie zamieszkasz , za rok dwa będziesz przeklinać że kupiłas i za 3 odsapniesz po remoncie ale stwierdzisz że nie gdybyś wiedziała co cię czeka w życiu byś się nie porwała. Remont starego domu jest dobry dla tych co go dziedziczą, kupno starego domu do remontu to źle pojęty romantyzm dobre dla kogoś kto nie liczy się z kasą. Sprawdź sobie za ile byś sprzedała nowy dom i taki stary po remoncie w okolicy gdzie chcesz kupic. Ale ceny transakcji nie życzeniowe. Dom w założeniu powinien być inwestycja, zakładamy że wychodzimy na tym przynajmniej trochę na plus, czy w razie czego po takim remoncie wyjdziesz na plus , czy będziesz musiała puścić połowę swojej robocizny za frajer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.03.2017 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 stary dom tak, jeśli:- ma wysoką wartość architektoniczną- ma wartość sentymentalną- i tak nie ma się gdzie mieszkać, więc jest to jako taki dach nad głową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 14.03.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 No jak dałeś 30tys. Na papierki itp.to na bogato jechałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.03.2017 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Złote klamki trzeba sobie wyszukać inaczej ceny będą straszne. Owszem można kupić jedno okno "pasywne" za 4 czy 5kzł.. wymiary ile 145x178.. cena zabija.. może złota klamka jako pompa gruntowa. Izolacji czy rekuperacji nie robi się pod modę, tylko po konkretny rachunek - szczególnie izolacja - jest najmniej awaryjną inwestycją. Też jeszcze syndrom kamyka w bucie .. nikt przecież nie rozważa - czy będzie cierpiał - tylko wyciąga.. tak samo i tu. Komfort wymaga aby mieć przynajmniej te 20cm grafitu. Wiem że można kopcić na pół okolicy. Ale przynajmniej bufor i dobrze dobrany piec.. którego moc jest tylko i wyłącznie związana z ilością opału spalanego w jednostce czasu.. bo sprawa się powierdziła.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
creative_21 14.03.2017 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 u mnie wyszło znacznie taniej myślę że za to co tam wypisałeś razem około 10-12 tys. temu się zdziwiłem że tak drogo sama adaptacja u mnie wyszła 2000, ale faktycznie jak masz media daleko plus szambo to tak wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.03.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 gotowiec + adaptacja kosztowała cie Frofo więcej niż mój indywidualny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.03.2017 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 W Poznaniu też. Dlatego poszukałam spod Poznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.03.2017 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Elfir: wszystko zależy od rejonu kraju, u mnie były oferty za adaptacje nawet za 10tyś zł. Co to za rejon? Raczej od zakresu adaptacji. U mnie niewielkie zmiany - dwie oferty 2600zł, jedna 5200zł. W tym załatwienie formalności - płatne po uzyskaniu PnB. A gdzieś jest drożej, niż w okolicach Warszawy? Indywidualny projekt u lokalnego architekta kosztował ponad 20K. Z dalszej okolicy (bez planu zagospodarowania i formalności - czyli te umowne 2600 musielibyśmy jeszcze dołożyć lokalnemu projektantowi) AFAIR 14K netto. Formalności i przyłącza, wszelkie wydatki do przyjazdu koparki kosztowały mnie 11 121,38. W tym próbny odwiert studni głębinowej (wody brak niestety) i kilka innych nie-niezbędnych wydatków). Stan zero (razem z powyższymi wydatkami) kosztował mnie 49 966,88 zł. I jest to nieco zawyżone, bo trochę stali, tarcicy i innych drobiazgów zostało do późniejszego wykorzystania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.03.2017 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Przyłącza i doprowadzenie do budynku: wody, prądu, kanalizacji + tymczasowe przyłącza na czas budowy? Projekt domu i adaptacje? Kierownika budowy? Wytyczenie budynku przez geodetę? Badania geotechniczne gruntu? Woda (1319zł - betonowa studzienka już była) i erbetka (1500 z załatwieniem formalności, niestety elektryk z pełnomocnictwem podpisał na C11) Projekt tak 1900zł Adaptacja tak 2600 (z załatwieniem formalności i uzyskaniem PnB) Kierownika - nie Wytyczenie - nie (600 zł kosztowało po zdjęciu humusu, a pisałem o wydatkach przed przyjazdem koparki). Badanie geotechniczne - tak (800 zł) Mnie sama budowa SSO wyniesie 170tyś. Stodoła 190m2 pow. po podłogach na płycie fundamentowej docieplonej od spodu 20cm XPS. Na ścianach silikaty, strop monolityczny, dachówka ceramiczna (dość droga). 2 kominy i 2 okna dachowe. Czy to wysoka cena? Wychodzi 895zł za m2 powierzchni całkowitej. To tanio. Bardzo tanio. Już wydałem na SSO 730 zł/m2 a dopiero jutro wylewanie stropu i za robociznę jeszcze nawet połowy nie zapłaciłem. Z dachem bez deskowania, na Roben Piemont i wszystkimi powyższymi wydatkami wyjdzie mi SSO w okolicach 1375 zł/m2. A nie mam płyty więc zaoszczędziłem pond 50zł/m2 i mam tańszy i mniej pracochłonny (więc i robocizna tańsza) BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 15.03.2017 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Jak czytam ile to trzeba wydać na wykończenie, czy budowę to się zastanawiam skąd wszyscy mają aż tyle pieniędzy bo domów się buduje dużo. Otóż ak widać autor tematu zastanawia się nad zakupem starego domu za niewielkie pieniądze, a Wy piszecie że sama wykończeniówka to 300tyś Skoro autor rozważa zakup domu ok 80m2 to może zamiast tego tanio wybudować coś takiego. Dajmy na to 85m2 parterówka na fundamencie tradycyjnym. Wyjdzie ze 12 warstw betonu komórkowego na ściany. Żeby było nieco taniej to wieniec może stanowić nadproża nad oknami. Dach może być prosty 2 spadowy na konstrukcji wiązarowej. Przyjedzie firma która je wykonuje i sami poprawnie zamontują. Dzieki takiej konstrukcji dachu nie mamy ścian nośnym w środku budynku więc fundamnt i ściany są mega proste bo tylko są na zewnatrz. Wentylacje mechaniczną można ogarnąc nawet za 4000zł jak się samemu przewody pospina. Oczywiście nie robimy żadnych kominków bo dom będzie bez kominów. Budujemy pomieszczenie gospodarcze takie z 4-5m2 żeby tam było miejsce na piec gazowy, zbiornik na cwu i ogólnie żeby było miejsce na odkurzacz czy mopa. Taki dach to sobie może inwestor przykryć nawet trapezówką Dach mega prosty więc nie potrzebuje najlepszych dekarzy bo każdy taki dom przykryje szybko i tanio. Ile wyjdzie za blache? 4000zł? Ogrzewanie podłogowe po całości zasilane z jednego rozdzielacza. Tanio i prosto a taki układ to pchnie pompka wbudowana w piecu gazowym. Jak sie nie narobi skomplikowanej instalacji oswietleniowej typu 10 halogenków w każdym pomieszczeniu ledy i inne cuda to elektryk wiele nie weźmie. Wykończeniówke to można zrobić tak że będzie tanio i ładnie. Panele można kupić po 30zł za metr2 tak samo jak płytki. Nie każdy musi mieć deski i najdroższe płytki po 130zł Do kuchni można dać 20tyś za meble, ale można też 1200 i też będą dobre. W cenie samego thermomixa można całą kuchnie zrobić przecież. Tak samo wygląda to z innymi pomieszczeniami. W łazience nie musimy mieć najdroższego tronu podwieszanego bo można kupić taki za 300zł i też działa. Jak łazienka nie wielka to można mieć wanne ze szklaną zasłoną prysznicową takie 2in1 (bardzo popularne w Anglii, bogaci a jakoś im wystarcza) Wiele można pisać... Ogólnie to tanio można wybudować dom mały parterowy. W miare dobrze go ocieplić czyli te 20cm na ściany, 20cm styro w podłogi i z 30-40cm izolacji na poddaszu. Jak ktoś chce dłubać samemu to jako amator na pewno lepiej zrobi swoją robotę w nowym domu bo jest wszystko proste i takie jakie ma być niż w starym domu gdzie będzie rzeźba na każdym kroku. Przecież w starym domu to nawet nie ma jak posadzki ocieplić bo jak sie ociepli i wylewki porobi to parapety wyjdą pod meblami w kuchni. Ogólnie w starym domu to problemy na każdym kroku nie mówiąc o tym że robota podwójna bo najpierw trzeba coś zdemontować żeby nowe zrobić, a i tak nic nie pasuje i się zaczynają kombinacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 15.03.2017 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Wszystko da się ogarnąć i w starym domu (pod posadzki można wybrać dodatkową warstwę ) ale co do twego pomysłu takiego domu to oczywiście pełna logika i tak to powinno wyglądać ale nie quwa w PL bo tu same milionery przecież i jak dom ma mieć poniżej 100m2 to dziupla dla psa albo ci piwie że tyle mają jego dwa garaże , jak nie postawisz 300m2 i dachem w 8 spadów to nie dom , tacy jesteśmy niestety porąbani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.03.2017 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 (edytowane) Oszczędności są tylko na pracy - ekipy vs samorobne wykonanie. Prosty przykład ekipa o izolacji bierze tyle co 20cm grafitowego styropianu. Ten drugi domek jest bardziej lepszejszy do poprawy, bo jest bardziej "goły" nie będzie kusić żeby dach zostawić. Jak dom jest z cegły to nie było by aż tak złe rozwiązanie, szło by zaprojektować tak modernizację, aby tej grubości z izolacją nie było "czuć" w oczach. Do kuchni można dać 20tyś za meble, ale można też 1200 i też będą dobre. Aby mieć tanio a dobrze = zrób sobie sam. Stolarstwo się kłania na każdym kroku. Co do wanny - duża narożna i nie potrzeba niczego sam wąż pryszniczny Ale najlepsi są ludzie odlani z szablonu, pamiętam jak kupowaliśmy wannę, to pan sprzedawca nie mógł sobie pomieścić w głowie, że uda się zabudować wannę inaczej niż systemową obudową z plastiku. Jest mozajka na XPS'esie.. konia z rzędem temu kto oderwie jedno od drugiego Instalację wodną idzie zrobić też z rozdzielacza. To są oszczędności które można poczynić. Najgorsze jest proste chciejstwo to zrobić i się zdecydować na coś. Najgorsze są decyzje + duży wybór.. skąd ja to znam ? Edytowane 15 Marca 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 15.03.2017 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Opłaca się jedynie kupić dom używany gotowy od razu do zamieszkania (może tylko do odmalowania wnętrza). Jeżeli kupić i remontować to się nie opłaca. Za taką samą kwotę wybuduje się nowy. Jest jednak jedno "ale". Lokalizacja. Stare domy są zwykle w dobrych lokalizacjach. Blisko do sklepu, szkoły , centrum itp. Ze wszystkimi mediami. Ludzie często robią błąd, kupując tanie działki daleko od wszystkiego. Mają tanio , ale godziny spędzają na dojazdach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.03.2017 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Adaptacja 2600zł z mapą do celów projektowych, projektem i uzgodnieniem mediów itp? Z uzgodnieniami. Mapę zamówiliśmy wcześniej (700zł). Ja się umówiłem z wykonawcą, że to on kupuje materiały i płacę 170tyś za całość SSO i nic mnie nie obchodzi. W tym jest ogrodzenie i schody wejściowe do budynku. I to cena brutto? Z dachem? U mnie dach 220m2 robocizna + materiały (bez więźby) to jakieś 31K netto (mam dwie podobne oferty między którymi wybieram - trzecia odstaje). Robocizna SSO (od zarośniętej działki, do więźby włącznie) - 45K zł Więźba - 10K zł netto, strop - stal 5K netto, beton z pompą i łatą wibracyjną co najmniej 5K netto, wynajem szalunków - 5K netto, BK, nadproża i klej to 15K zł netto. Koparka + piasek - 7K netto. A właśnie, masz też prace ziemne i piasek w tej cenie? Jak do tego dorzuciłbym płytę ze 400zł/m2 to już mam ponad 170K netto. To nawet doliczając do wszystkiego 8% VAT wychodzi 185K zł. A dużo drobiazgów pominąłem, nie liczyłem transportu (a większość brałem z jednego składu - więc transport się sumował i tak łącznie z transportem, to nie znalazłbym taniej, jakby gdzie indziej kupił nadproża, gdzie indziej klej i płacił osobno za transport każdego). No i masz droższe materiały i domek większy schody, dach pewnie o większej powierzchni, bo pewnie o dużo większym kącie niż mój. Sprawdź dokładnie zakres i za co będziesz musiał osobo płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 15.03.2017 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Miesiąc temu kupiłem projekt parterówki 106m2 w której dach jest na konstrukcji wiązarowej, a ściany nośne to tylko te zewnetrzne. W środku zmieniam totalnie wszystko bo mogę. W środku są same ściany działowe więc układ dowolny. Za projekt dałem 1299 pln, ile wyniesie adaptacja to nie wiem ale pewnie podobnie, w sumie zmian konstrukcyjnych nie ma i liczyć nie ma co bo działówki to tylko działówki a jak przestawię okno to też się nic nie stanie. Co do fachowców to myślę że zawsze idzie się dogadać i część prac probić można samemu, a fachowiec dokończy, a pod miastem można na pewno znaleźć niejednego który się na to zgodzi. Oczywiście Frofo masz racje że jak już się kupuje to zawsze się chce lepsze i kasa leci, ale jak ktoś nie ma to nie szaleje i wierz mi że większość osob które buduje dom i pracuje na etacie to nie ma czasu na pisanie tysiecy postów na forum a i chwalić się nie ma czym bo większość rzeczy kupuje w markecie:yes:Oczywiście sam sobie też nie założe tanich pexów do podłogówki, ani nie kupie najtańszych przewodów elektrycznych bo tego już nie wymienię. Inwestor który liczy każdy grosz może też kupować rzeczy w marketach na promocji. Teraz w gazetce widze wełne 15cm 0,039 za 9,29m2. Jak ktoś chce to kupi dziś, a założy kiedyśtam. Ile takiej wełny trzeba? Dwie warstwy niech będzie po 100m2 czyli 1860zł na cały strop 30cm. W przestrzeń między dolnym pasem wiązarów, a zabugową gk można wsypać regranulat styropianowy w cenie 60złm3 bo i tak rozłożyć się tam nic nie da a taki styropian zapełni wszystkie przestrzenie. Żeby rozścielić wełne na płaskim poddaszu to nie trzeba do tego ani specjalnej szkoły, ani praktyki. Jesteś informatykiem więc kręcą cię takie tematy typu automatyzacja itp, ale nie jest to niezbędne w domu, ba nawet bym powiedział że bardzo mało osób to ma. W parterówce rolety są średnio potrzebne bo mająć sensowny okap to w zimie słońce wpada do pomieszczeń, a w lecie okap rzuca cień więc jest git. Generalnie jak sie chce mieć tanio to trzeba wszystko przemyśleć. Czasem trzeba zrobić coś drożej żeby na późniejszych etapach prac było taniej:) Na dom zarabiam pracując w Anglii i widzę jak mieszkają Ci jakże bogaci angole:jawdrop: Przeciętny Kowalski ma lepsze warunki mieszkaniowe niż przeciętny Smith. Wpływa na to też inna mentalność ludzi. Tutaj na osiedlu każdy dom jest taki sam, więc sąsiad nie ma ładniejszego domu więc nie ma takich akcji typu zastaw się a postaw się. Dom ma służyć ludziom, a nie wszystkie pieniądze ładować w dom. Można mieć coś mniej, coś tańszego a za różnice w cenie pojechać na wakacje, czy gdzieś wyjść czy cokolwiek.Działkę w okolicach gdzie mieszka autor wątku można kupić za 30tyś i nie mam na myśli skarpy pod wysypiskiem śmieci ani działki 30km od miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1719515141 15.03.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Odnośnie wieńca i okien konstrukcyjnie to to ok nie będzie, blachy trapezowej wszędzie nie można przez mpzp, kuchnia za 1200 trzeba pozaklejac obrzeża frontów taśma klejąca przezroczystą bo się zaraz porozkleja od wody/ciepla/bylejakosci mam taki zestaw w mieszkaniu służbowym nie wiem ile kosztował ale chyba raczej tanio normalne szafki 2 szuflady metalbox, po zaklejeniu taśma nic się nie dzieje, mają 3 lata, taśmy nie widac, podejrzewam że 15 lat spokojnie wytrzymają. Co do szpanu pełna zgoda. Taki przykład małżeństwo wybudowalo dom dół salon z kuchnią dodatkowy pokój garaż razem koło 95m2 netto plus tyle samo poddasze plus piwnice, rodzinka (wszyscy że wsi żeby było śmieszniej.) stwierdziła "co taki mały kurnik" to ja nie wiem co trzeba wybudować żeby nazwali to domem może cygańska rezydencje. Według pewnych badań decyzję o wyborze projektu podejmuje kobieta lat koło 30 lat z dochodem ponad 3000zl i tu leży problem. Kobieta. Kobiety bardzo się przejmują co o nich powiedzą, a biura projektowe projektują pod ich potrzeby więc nie może być za prosto bo prosto=brzydko według znajomych /rodziny. Widzieliście kiedyś pisuar na rzutach projektów typowych bo ja nie tylko bidety to nic że potem często nikt nie używa ważne że bardziej prestizowo. Kobieta mniej zarabia ale decyduje o często największej inwestycji w zuciu i kto rządzi w polskich rodzinach? A spróbujcie zaproponować na poważnie żonie okna fixy w parterowe z rekuperacja (logiczne , taniej, łatwiej umyć okna i tak nie otwierasz przy reku, bezpieczniej bo nikt się nie wlamie oknem) to na 99% foch i że tak powiem w pewnych sferach życia przez pewien czas działanie "na własną rękę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alycja 15.03.2017 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Alicja a dach zrobisz sama? Naprawdę? W domu w którym robisz generalny remont nie zamieszkasz , za rok dwa będziesz przeklinać że kupiłas i za 3 odsapniesz po remoncie ale stwierdzisz że nie gdybyś wiedziała co cię czeka w życiu byś się nie porwała. Remont starego domu jest dobry dla tych co go dziedziczą, kupno starego domu do remontu to źle pojęty romantyzm dobre dla kogoś kto nie liczy się z kasą. Sprawdź sobie za ile byś sprzedała nowy dom i taki stary po remoncie w okolicy gdzie chcesz kupic. Ale ceny transakcji nie życzeniowe. Dom w założeniu powinien być inwestycja, zakładamy że wychodzimy na tym przynajmniej trochę na plus, czy w razie czego po takim remoncie wyjdziesz na plus , czy będziesz musiała puścić połowę swojej robocizny za frajer? Dach zrobi mój mąż, ja raczej nie Zresztą on z tatą, który ma firme budowlaną zrobią wszytsko. Oczywiście, że to czas ale mam gdzie mieszkac, nie spieszy mi się, nie mam ciśnienia, że w poł roku musze skończyć remont. W tym problem, że u mnie w miasteczku nie ma działek budowlanych, a jak sa to max 5 arów na podmokłych terenach za 80 tyś bez przyłaczy. Tu mam prawie 14 arów w najlepszej możliwej "dzielnicy". Nie mogę w nieskończonośc czekać i liczyć na to, że pojawią się działki na sprzedaż, odkładam zakup od 3 lat. Ze względu na dziecko, pracę itp. muszę mieszkać w mieście, nie mogę sobie pozwolić na dluższe dojazdy do pracy. Liczę raczej wartość działki plus ala stan zerowy i już jestem na plusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 15.03.2017 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 (edytowane) Zgadza się. MPZP na cokolwiek nie zezwala, ale można kupić nieco droższą blachodachówke, a na dachu 2 spadowym bez kominów to przecież nawet nie trzeba wynajmować dekarzy tylko wystarczy zatrudnić jakiegoś fachowca typu złota rączka ważne żeby miał giętarke do blach, choć pogiąć to można byle gdzie za flaszkę. Oczywiście że taki zestaw mebli to nie to samo co z litego drewna czy nawet inny droższy, ale na kilkanaście lat starczą a jak się nie gotuje bardzo dużo i dodatkowo jest dobra wentylacja to nie powinny się jakoś rozklejać. Jak ktoś zachce mieć ledowe oświetlenie blatów to sobie kupi aluminiowe profile do taśm led, taśme led, zasilacz i jakiś włącznik i taka bajera wyjdzie 150zł a w montażu bardzo proste i mamy nowoczesną i elegancką kuchnie;) Zdaje sobie z tego sprawę że kobieta musi mieć lepsze i ładniejsze niż koleżanka na szczęście moja taka nie jest:) Takich naprawdę upartych to jest niewiele, bo większości wystarczy wytłumaczyć co i jak i na co fajniejszego można przeznaczyć różnice w cenie ale to trzeba umieć rozmawiać ze soba:) Dużo osób buduje domy w wieku takim, że albo mają malutkie dzieci albo dopiero mieć je planują. Robiąc pokój dla dziecka wole kupić jakieś tanie badziewne meble i panele po 15zł niż jakieś deski z wysokiej półki i biegać za dzieckiem i pilnować czy nie uszkodzi. Jak dorośnie to wywali się te porysowane panele i poobdzierane i wymalowane meble i zrobi się remont taki że cały pokój nowy i taki nastolatek czy nastolatka będzie na pewno zadowolona bo sobie wybierze co chce. Takie urządzenie pokoju na start jest tanie. Za panele 200zł do tego podkłady, listwy narożne i ile wyjdzie? Z 300zł pewnie do tego tanie meble za 600zl mała ława lub stolik za 150zł łóżko czy sofa z 600zł, farba na ściany, firanka i wychodzi łącznie te 2000zł. Jeden za tyle urządzi pokój, a ktoś inny na samą podłogę więcej wyda. Wiem że to nie są rzeczy nawet średniej jakości, ale nawet jak dziecko zniszczy to nie szkoda. Czemu wieniec jako nadproże jest konstrukcyjnie złe? Ludzie tak robią i jest ok, choć sam rozważam zrobienie normalnych nadproży systemowych z bk żeby wyeliminować mostki termiczne, dodatkowo podwyzszając dach przez co zmieści mi się zadaszenie nad tarasem pod okapem dachu 4 spadowego. Edytowane 15 Marca 2017 przez raxon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz1990 15.03.2017 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Napisze od siebie , odziedziczyłem taki dom do remontu tylko w zabudowie bliźniaczej...piękne miejsce , działka itd. Dom najchętniej bym wtedy wyburzył zrobiłem wstępny kosztorys rozrzut duży ale wyszło ,że bez 300tys. nie podchodź a optymalny budżet to 400tys. U mnie taki budżet z powodu ,że rodzina na złość mnie doprowadziła dom do ruiny i gdyby nie to ,ze bliźniak to naprawdę bym go burzył. Sprawdzałem nie ma szans by dom obok się nie zawalił. Nadmienię tylko ,że za 450-500tys. mam firmę która chce mnie wykonać to: http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-41.htmla to nawet do tego co osiągnę po remoncie się nie umywa bo to nowy dom itd. Dobrze zastanów się czy chcesz iść tą drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raxon 15.03.2017 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Oczywiście że dojdą mi różne opłaty za papierologie i liczę się z tym, ale nie wyjdzie mi 8 czy 10tyś jak niektórzy sugerują. Z działką to takie jaja że jest rolna a właścicielem jest mama więc dostać jej nie mogę, ale liczę że na wiosnę/lato urząd wojewódzki przeklasyfikuje ją na budowlaną.Możliwe że panele za 15 zł wytrzymają kilka miesięcy, ale takie za 25zł to chyba jednak są coś warte? A to wciąż bardzo tanio w porównaniu z tym co ludzie prezentują w innym dziale:) Na bank nie będę budował garażu. Zamiast tego planuję osobno wybudować blaszak taki większy żeby pomieścił jakiś stolik, szafkę, kosiarke i przy tym mała wiata na małe auto. Pod uwagę biorę te blaszaki robiona z profilu zamkniętego które wyglądają jak drewniany, lub zwykły który bym sobie ewentualnie obkleił styropianem i otynkował. Koszt niewielki a nie razi jak najtańszy ocynkowany. Kolega chce budować podobny dom co mój, ale ma kilka m2 więcej choc pokoje ma takie same a łazienke mniejszą bo te metry to sie rozeszły na dwa razy wiekszą kotłownie i większy korytaż. Dodatkowo ma garaż na 2 auta, a dom nie ma rzutu kwadratu ani prostokąta bo ma (nie wiem jak sie to fachowo nazywa) dwa małe podcienia. Dom praktycznie taki sam w środku, ale powierzchnia dachu prawie 2 razy większa. On ma dwie malutkie zadaszone wnęki, a ja sobie zrobie taras z zadaszniem takim, że wejdzie mi tam hustawka ogrodowa wpoprzek, stolik, jakieś dwa czy trzy krzesła. Wole jeden duży niż dwa małe i bezużyteczne:) No ale trzeba przyznać racje że jego projekt prezentuje się o wiele ładniej i pewnie jego żona go wybrała bo jak się go zapytałem od jakiej strony świata będzie miał wejście to on nie wie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts