Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie. Jsk sprawiedliwie podzielić koszt budowy 200 metrowej drogi. Pierwszy dom na Ok 100 metrach, pozostałe na 140, 170.

Chcemy się wspólnie złożyć, może jakiś procentowo to podzielić?

Nie mam koncepcji.

Może ktoś z forumowiczów miał podobna sytuacje?

Proszę o jakieś sugestie.

https://forum.murator.pl/topic/227626-jak-podzieli%C4%87-koszt-budowy-drogi-dojazdowej-5-rodzin/

po równo cały odcinek.

Chyba, że strasznie wam zależy na tej sprawiedliwości.

To wówczas dzielicie odcinek 200 m na odcinki co 10 m. Koszt wyliczacie dla 10 mb drogi.

koszt odcinka 10x10mb dzielicie na pięciu (100 mb)

koszt odcinka 10x40mb dzielicie na czterech (100+40)

koszt odcinka 6x10 mb dzielicie na dwóch (100 + 40 + 30 +30)

Chyba, że zakładacie jeszcze jakiś fragment użytkowany na nawracanie to doliczacie wszędzie np. po 10-20 m

np.

koszt odcinka 12x10mb dzielicie na pięciu (120 mb)

koszt odcinka 10x40mb dzielicie na czterech (120+40)

koszt odcinka 4x10 mb dzielicie na dwóch (120 + 40 + 40)

Edytowane przez Elfir
tylko udziały w KW nie muszą być "sprawiedliwe" w stosunku do tego jak kto z drogi korzysta.

Nie muszą. Ale koszty ponoszą właściciele dlatego, że są właścicielami. Nawet, jak nie korzystają.

Kodeks Cywilny to jasno określa:

Art. 207.

Pożytki i inne przychody z rzeczy wspólnej przypadają współwłaścicielom w stosunku do wielkości udziałów; w takim samym stosunku współwłaściciele ponoszą wydatki i ciężary związane z rzeczą wspólną.

owszem. Ale równie dobrze mogą się dogadać sami i rozliczyć "sprawiedliwie" wg. własnych pojęć.

Starczy jeden niezadowolony i zablokuje całą inwestycję. Trzeba byłoby się wówczas sądzić o zwrot poniesionych nakładów, a potencjalna wygrana wcale nie jest pewna.

owszem. Ale równie dobrze mogą się dogadać sami i rozliczyć "sprawiedliwie" wg. własnych pojęć.

A potem ten, co zapłacił więcej może też pójść do sądu że został wprowadzony w błąd i domaga się zwrotu nadpłaty względem rozliczenia udziałami.

To właśnie każde inne rozliczanie, niż wg KC jest ryzykowne.

To niby proste, ale łopatologicznie nie mogę pojąć...Jeśli koszt budowy około 30tyś., 5 wspólników, odpowiednio na 100 M, 140,170 i ostatni na 200 ( ten 140 to bliźniak )..

Proszę o wyrozumiałość, dziękuje za zainteresowanie.

niezaleznie jak kto bedzie korzystał, podział kosztów musi być w/g udziałów.

Czy ci co mieszkają na początku nigdy nie skorzystają z drogi co idzie dalej? jesli chcesz dzielic jak napisała Elfir, to najpierw trzeba podzielić drogę na odcinki, załozyc odzielne KW i tam wpisać kto jest właścicielem.

Inaczej nie da rady.

Podatek tez płacicie w/g udziałów, a nie w/g długości użytkowania

Podatek tez płacicie w/g udziałów, a nie w/g długości użytkowania

A, tu akurat nie (tylko od niedawna do garażu wielostanowiskowego w bloku takie rozwiązanie wprowadzono).

Przy współwłasności przed fiskusem współwłaściciele odpowiadają solidarnie.

Co ciekawe każdy dostaje pisemko w którym jest cała wysokość podatku. Też jestem współwłaścicielem drogi - jest nas czternastu. I każdy dostaje pismo z żółtą karteczką (tzw. zwrotką - 7,80 zł x 14) z pełnym wymiarem (9zł) podatku od tej drogi. W tym roku była dołączona karteczka, że nadpłata to 30 zł. Ciekawe będzie ile za rok ;) Pewnie większość zapłaci po te 9zł myśląc, że to jego dola - a to podatek za całą drogę ;)

a ja dostaje tylko za swoje 10% drogi.

oczywiście droga musi mieć oddzielną KW

droga ma 0,1631ha, a ja w nakazie płatniczym(decyzja) płace za 0.0166ha.

Drugi i trzeci sąsiad ma tak samo, a czwarty płaci resztę, bo ma udział 70%

Ale to dotyczy drogi, która wszedzie oznaczona jest jako droga.

Mam jeszcze jedna działkę, gdzie jestem współwłascicielem i tam wszyscy dostają jedno pismo z całym podatkiem, jedynie w górnej części sa wyszczególnieni wszyscy współwłasciciele z podaniem kto jaki ma udział. Ale to nie jest droga, tylko działka rolno-budowlana

Edytowane przez Slawko123