budolaik 13.03.2017 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Dzień dobry. W projekcie mam napisane "Powietrze do kominka doprowadzić rurą z PVC o średnicy minimum 15cm". Mniemam, że to ma być po prostu rura doprowadzająca powietrze z zewnątrz do środka - czy tak? Czy też musi być ona jakoś konkretnie ukierunkowana czy położona, lub ma mieć jakieś konkretne zakończenia, czy też może powinna być prosta itp itd? Z góry dzięki za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 13.03.2017 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Dzień dobry. W projekcie mam napisane "Powietrze do kominka doprowadzić rurą z PVC o średnicy minimum 15cm". Mniemam, że to ma być po prostu rura doprowadzająca powietrze z zewnątrz do środka - czy tak? Czy też musi być ona jakoś konkretnie ukierunkowana czy położona, lub ma mieć jakieś konkretne zakończenia, czy też może powinna być prosta itp itd? Z góry dzięki za odpowiedzi! Ja przed wylaniem chudziaków ułożyłem w warstwie podsypki normalną rurę kanalizacyjną fi 110, wystawiłem poza ścianę z naddatkiem biorąc pod uwagę grubość ocieplenia. Mój wkład kominkowy mam możliwość podłączenia powietrza z zewnątrz w trzech miejscach. Jeśli wiesz jaki chcesz kupić wkład kominkowy to będziesz wiedział gdzie zakończyć rurę wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.03.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 Duży wkład - 150, mały wkład - 110....Spadek hydrauliczny na zewnątrz budynku. Najlepiej w podsypce, pod posadzką i ociepleniem... I jeszcze parę uwag: http://blog.kominki-batura.pl/doprowadzenie-powietrza-raz-jeszcze/ Jest też co nieco w publikacjach na mojej stronie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 13.03.2017 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2017 U mnie jest 150 w kształcie literki "U" ok 1m ppt zakończona kominkiem 15-20 cm nad ziemią/kostką pod okapem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budolaik 14.03.2017 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Dzięki za odpowiedzi, już wiem co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.03.2017 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Co do spadku, to ja dałem się namówić wykonawcy, na jego rozwiązanie - wyjęcie uszczelek z rur. Zarzekał się, że potencjalne skropliny wsiąkną w piasek a dzięki temu czerpnia będzie w cokole (rury pod chudziakiem poziomo), ponad poziomem terenu. I nie trzeba kombinować, jak te ewentualne skropliny odprowadzić.Piszę "ewentualne", bo nie planuję palić w sytuacjach, gdy pod chudziakiem powietrze się schłodzi, więc pewnie ich nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.03.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Co do spadku, to ja dałem się namówić wykonawcy, na jego rozwiązanie - wyjęcie uszczelek z rur. Zarzekał się, że potencjalne skropliny wsiąkną w piasek a dzięki temu czerpnia będzie w cokole (rury pod chudziakiem poziomo), ponad poziomem terenu. I nie trzeba kombinować, jak te ewentualne skropliny odprowadzić. Piszę "ewentualne", bo nie planuję palić w sytuacjach, gdy pod chudziakiem powietrze się schłodzi, więc pewnie ich nie będzie.Moje zalecenia dotyczące spadku, nie odnoszą się do skroplin. Te występują, gdy prowadzimy rury w warstwie ogrzewanej. Po prostu widziałem kilka razy wodę opadową zasyfonowaną w kolanie pod wkładem kominkowym. Łatwiej ją "wypompować" z kolana na zewnątrz budynku, jeśli poziom podłogi w domu nie pozwala wyprowadzić rury prosto, ponad poziomem gruntu...Pomysł z wyjęciem uszczelek wydaje się dobry, pod warunkiem, że miałby dotyczyć wyłącznie skroplin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.03.2017 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 U mnie jest 150 w kształcie literki "U" ok 1m ppt zakończona kominkiem 15-20 cm nad ziemią/kostką pod okapem. Mało śniegu pada w twoich okolicach... 15-20 cm ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.03.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Moje zalecenia dotyczące spadku, nie odnoszą się do skroplin. Te występują, gdy prowadzimy rury w warstwie ogrzewanej. Jakie zjawisko fizyczne powoduje wykraplanie wilgoci w czasie ogrzewania powietrza? Skropliny występują, gdy powietrze schładzamy - a zazwyczaj pod chudziakiem jest cieplej gdy na dworze mróz zachęcający do odpalenia kominka. Owszem, skropliny się pojawią, gdy w ciepły dzień zechcemy odpalić kominek i pod chudziakiem powietrze się schłodzi (jak w GWC). Ale kto w takich warunkach odpala kominek? Po prostu widziałem kilka razy wodę opadową zasyfonowaną w kolanie pod wkładem kominkowym. Łatwiej ją "wypompować" z kolana na zewnątrz budynku, Jeżeli jest spadek do zewnątrz, to musiały być jakieś ciekawe warunki, że padający śnieg zassało do czerpni. Ale czemu grawitacyjnie woda nie wypłynęła? Ja miałem pomysł żeby właśnie zrobić grawitacyjnie spadek na zewnątrz i zamiast kolanka trójnik - kawałek rurki do dołu, dla skroplin do dołka wypełnionego żwirem, a do góry czerpnia. Ale wykonawca przekonał mnie, że to zbędne komplikacje i niepotrzebnie wystająca w górę rura która tylko przeszkadza - będzie tylko pewnie coś w tym stylu na cokole: Pomysł z wyjęciem uszczelek wydaje się dobry, pod warunkiem, że miałby dotyczyć wyłącznie skroplin... A co jeszcze może się tam dostać? Padający śnieg? To jakieś symboliczne ilości. Też wsiąknie albo odparuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 14.03.2017 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Jakie zjawisko fizyczne powoduje wykraplanie wilgoci w czasie ogrzewania powietrza? Skropliny występują, gdy powietrze schładzamy - a zazwyczaj pod chudziakiem jest cieplej gdy na dworze mróz zachęcający do odpalenia kominka. Owszem, skropliny się pojawią, gdy w ciepły dzień zechcemy odpalić kominek i pod chudziakiem powietrze się schłodzi (jak w GWC). Można sobie wyobrazić że przy wysokiej wilgotności powietrza zewnętrznego i jego temp. powiedzmy 6 stopni przejdzie ono przez rure wychłodzoną do 3 stopni i to wystarczy by punkt rosy się pojawił Z tymi rurami to raczej problem pojawia się z innej strony przy prowadzeniu np. przez ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.03.2017 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Można sobie wyobrazić że przy wysokiej wilgotności powietrza zewnętrznego i jego temp. powiedzmy 6 stopni przejdzie ono przez rure wychłodzoną do 3 stopni i to wystarczy by punkt rosy się pojawił A skąd weźmiesz 3* w warstwie ogrzewanej? Chyba 23* miałeś na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 14.03.2017 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 A skąd weźmiesz 3* w warstwie ogrzewanej? Chyba 23* miałeś na myśli? A ktoś pisał o warstwie ogrzewanej, rura prowadzona pod izolacją płyty fundamentowej np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.03.2017 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 A ktoś pisał o warstwie ogrzewanej Przeczytałeś cytat, na który odpowiadałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.03.2017 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Mało śniegu pada w twoich okolicach... 15-20 cm ... Odśnieżam ale jeszcze nie było sytuacji aby zasypało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 14.03.2017 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2017 Przeczytałeś cytat, na który odpowiadałem? Przeczytałem a Ty #11? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.03.2017 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Przeczytałem a Ty #11? Chcesz powiedzieć, że pomimo tego, że cytowałeś moją wypowiedź odnoszącą się do puszczenia rur w warstwie ogrzewanej piszesz o czymś innym? To po co mnie cytujesz, skoro się odnosisz do własnych myśli, a nie do tego, o czym z Piotrem dyskutuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 15.03.2017 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 A ja raz myślałem, że ktoś mi zatkał komin a to szadź zatkała siatkę na czerpni. Mgła i mróz zrobili swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 15.03.2017 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Jakie zjawisko fizyczne powoduje wykraplanie wilgoci w czasie ogrzewania powietrza? Skropliny występują, gdy powietrze schładzamy - a zazwyczaj pod chudziakiem jest cieplej gdy na dworze mróz zachęcający do odpalenia kominka. Owszem, skropliny się pojawią, gdy w ciepły dzień zechcemy odpalić kominek i pod chudziakiem powietrze się schłodzi (jak w GWC). Ale kto w takich warunkach odpala kominek? Jeżeli jest spadek do zewnątrz, to musiały być jakieś ciekawe warunki, że padający śnieg zassało do czerpni. Ale czemu grawitacyjnie woda nie wypłynęła? Ja miałem pomysł żeby właśnie zrobić grawitacyjnie spadek na zewnątrz i zamiast kolanka trójnik - kawałek rurki do dołu, dla skroplin do dołka wypełnionego żwirem, a do góry czerpnia. Ale wykonawca przekonał mnie, że to zbędne komplikacje i niepotrzebnie wystająca w górę rura która tylko przeszkadza - będzie tylko pewnie coś w tym stylu na cokole: [ATTACH=CONFIG]383976[/ATTACH] A co jeszcze może się tam dostać? Padający śnieg? To jakieś symboliczne ilości. Też wsiąknie albo odparuje.Ja nie mam zamiaru doktoryzować się z rurki pod posadzką ...nie piszę o teorii, którą można rozbabrać na kilka sposobów, szczególnie na tym forum. W swoim życiu zaglądałem do wielu kanałów wykonanych w tym celu i o tych doświadczeniach dzielę się z forumowiczami. Ilość tych kanałów to pewnie w tysiące już idzie...Były kanały z wodą, były ze skroplinami, były za małe - to główne problemy. Były jeszcze inne dziwolągi, różni bardziej lub mniej pomysłowi wykonawcy, ale to nie powód by nimi ludziom głowę zawracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.03.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Chcesz powiedzieć, że pomimo tego, że cytowałeś moją wypowiedź odnoszącą się do puszczenia rur w warstwie ogrzewanej piszesz o czymś innym? To po co mnie cytujesz, skoro się odnosisz do własnych myśli, a nie do tego, o czym z Piotrem dyskutuję? Ok, niepotrzebnie zacytowałem Twoją wypowiedź, i owocnej prywatnej dyskusji z Piotrem życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aregh24 22.03.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Mam male pytanko. Fachury od wylewek zainstalowali mi kanał plaski o wymiarach 10x5cm. Docelowo kanał ten ma napędzać wkład kratki mbm 10kw. Ma prawo to zadziałać czy raczej do poprawki? Dodam również (jeśli to istotne), ze ów kanał ma długość kilkudziesięciu centymetrów i z tego co widzę to jakiś tam ciąg jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts