Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prawie trzeci – więc (oby) najlepszy

Recommended Posts

Nie zastanawiaj się, ona ma tu inny wątek firmowy i ma też funpage na facebooku. Elfir naprawdę pomaga. To jest wątek pomocowy. Pytaj :) Nie zrobi ci projektu calego ogrodu za darmo, ale możesz z nią dyskutować, pytać o najlepsze rośliny, rozwiązania. Pomoże ci stworzyć ogólną kocepcję. Naprawdę spróbuj, bo inaczej popełnisz masę błędów, a to dopiero jest problem.

Akurat siedzę przy kompie :)

Edytowane przez pestka56

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Profesjonalny projekt ogrodu wbrew pozorom nie jest drogi:) Warto poprosić o wycenę, bo można się pozytywnie zaskoczyć:) Nam się koszt projektu zwrócił już chyba, a nie jesteśmy nawet w połowie drogi do ogarniętego ogrodu. Co więcej, rośliny, które do tej pory kupiłam kosztowały już dużo więcej niż projekt - a w większości mam niedrogie, małe sadzonki. Tyle, że w zasadzie wszystkie się przyjęły i ładnie rosną, więc tu jest duża oszczędność (nie idą pieniądze w zmarnowane, nietrafione roślinki).

Ja będę miała ogrodzenie obsadzone w dużej mierze krzewami - tawuły szare, hortensje, krzewuszka cudowna, lilaki. Do tego miejscami wysokie miskanty chińskie i kilka świerków serbskich. I trochę bluszczy i winobluszczy (głównie tam gdzie trawy ozdobne). Ale ja będę mieć ogród bardzo naturalistyczny. I w większości nie chcę odcinać widoku za ogrodzenie. Więc nie wiem czy cię taka opcja zainteresuje do twojego ogrodu:(

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Kilka dni temu byłam w jednej z podwarszawskich szkółek i widziałam piękne graby specjalnie już wyprowadzenie na żywopłot.

Sprawdź czy nie nadałyby się do ciebie na żywopłot strzyżone choiny kanadyjskie. Wyglądają pięknie i byłoby też zimą zielono.

• 1 year później...
  • 2 months później...
Przeczytałem cały dziennik i mam nadzieję, że pojawią się kolejne wpisy. Cała budowa choć czasem trudna w perspektywie czasu okaże się pewnie bardzo ciekawym epizodem w waszym życiu. Ja obecnie też buduję własny domek i jestem na etapie prac kończących ściany konstrukcyjne parteru. Dni są teraz coraz krótsze więc pewnie trzeba będzie poczekać z wieńcami do przyszłego roku. Zapomniałem wspomnieć, ze buduję dom systemem gospodarczym czyli sam z pomocą żonki. Trzymam kciuki za pomyślne zakończenie waszych prac w domku i na zewnątrz. Czekam na kolejne pozytywne informacje z waszej budowy:yes: i pozdrawiam serdecznie:D

• 6 months później...

Dziennik się zakurzył troszkę... choć widzę, że ktoś tu zaglądał poza mną.

Sebixx nie wiem czy jeszcze wpadniesz, ale dziękuję za miłe słowa :)

Robinson74 - również, a ostatecznie na parterze mamy Quickstep Elite a na poddaszu Eligna. Oba dąb bielony jasny. Różnią się tylko tym, że Elite ma V-fuge.

Mieszkamy od 28 marca 2020. roku. Ale dom nie jest skończony. Do tej pory mieszkamy tylko na parterze. W związku z pojawieniem się 2 miesiące po przeprowadzce drugiego synka, świat kręcił się głównie wokół dzieci, a poddasze zaczęliśmy wykańczać dopiero w listopadzie 2021. Wszystko już idzie ku końcowi. W tym tygodniu powinniśmy przeprowadzić się ostatecznie też na poddasze.

Z rzeczy nieskończonych: dom nie jest otynkowany, nie mamy podjazdu, taras prowizoryczny i brak wykończenia schodów wewnętrznych - biegamy po gołym betonie już 2 lata... Wyceny na schody kosmiczne. Kilkanaście-kilkadziesiąt tysięcy. Być może zrobimy sami z paneli Quickstepa. Tak robiła chyba annatulipanna.

Teraz zaglądam na forum częściej, to może coś jeszcze tu odświeżę. Szkoda, że forum tak zwolniło i nowych dzienników jest jak na lekarstwo.

Mrufka :)super, że napisałaś co się dzieje.

My biegaliśmy po betonie też kawał czasu. Tyle, że w salonie przykryliśmy go szarą dywanową wykładziną techniczną. Szajs, ale przynajmniej nie oddychaliśmy betonem. prysznic badzo długo był rulonem cienkiego plexi, a na podłodze w łazience leżały arkusze pcv. Nadal mamy większość poddasza nie wykończoną, a w międzyczasie zrobiliśmy wymianę rynien i naprawę cieknącego w kuchni niczym Niagara dachu.

Schody samorobne mojego J. służyły nam w wersji niemal młynarkowej do zeszłego roku. Wreszcie po długich mękach, kombinowaniu, bo to co chcieliśmy nijak się miało do miejsca, a i kasy wymagało koszmarnie dużej, zrobiliśmy schody z fizycznym udziałem przyjaciół. Nie do końca te wymarzone, ale są i wreszcie chodzę po nich nie jak po drabinie z trochę szerszymi stopniami.

Także, nie przejmuj się i krok za krokiem do przodu.

Kupiłaś graby? Rosną?

Jeśli potrzebujesz informacji, gdzie co teraz kupować, w jakich szkółkach, to służę :) Jestem na bierząco w temacie.

Gratuluję dzieciaczków.

Edytowane przez pestka56