Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

przymierzam się do zakupu działki budowlanej, mam jedną ładną na oku. Działka ma wydane WZ, leży przy drodze wewnętrznej, od drogi publicznej do granicy działki jest ok. 130m. Z działek przede mną, ponoć jedna jest sprzedana. Droga wewnętrzna nie jest utwardzona, właściciel działek podpytywał , czy chcemy się od razu budować, jeśli nie, to jak stwierdził, nie musi na już utwardzać. Po chwili jednak wspomniał, że do działki będzie też przynależała współwłasność w drodze wewnętrznej. I tu moje pierwsze pytanie - spotkałam się z informacją, że to właściciel działek powinien drogę wewnętrzną utwardzić, ale jeśli w chwili sprzedaży działki nam - dołączy 1/x części działki - nie będzie musiał tego robić, przynajmniej na terenie drogi przynależący do mojej działki?

Pojawia się również problem przyłączy - prąd i woda. Kanalizacji póki co nie ma w tej miejscowości. Media znajdują się w drodze publicznej - 130m od działki, która mnie interesuje. Z jakimi kosztami muszę się liczyć, jeśli do czasu końca budowy nie znajdą się chętni do zakupu pozostałych działek?

Każda rada jest dla mnie cenna :)

https://forum.murator.pl/topic/227740-dzia%C5%82ka-budowlana-a-utwardzenie-drogi-wewn%C4%99trznej-oraz-media/

Nie ma obowiązku utwardzania drogi wewnętrznej przez właściciela czy kilku współwłaścicieli, więc facet który sprzedaje wcale nie musi tego robić. Jeśli da się jeździć po tej drodze to nie śpiesz się z utwardzaniem. Zrobisz to po mediach. Przy okazji, jesli staniesz sie współwłaścicielem drogi zadbaj żeby w akcie notarialnym ustanowić służebność dla dostawców mediów, żeby później nie było problemu z wybudowaniem ich. Koszty: gaz - jeśli stwierdzą, że jest to oplacalne wybuduja na swoj koszt a ciebie obciaza opłata ryczałtowa. Woda - tutaj niestety zapłacisz za kazdy metr (w mojej okolicy ok. 100-120 zł). Prąd do 200m masz za darmo, placisz tylko za kW mocy.

we współwłasności nie ma własności "części działki", to cała droga jest współwłasnością i w każdym kawałeczku masz swój udział - od jej początku do końca.

W to, że właściciel utwardzi kiedykolwiek nie wierzę. Po co miałby robić sobie koszta? Nie on będzie grzązł w błocie. Chyba, że ludzie będą rezygnować z zakupu gdy nie będą mogli dojechać wiosną obejrzeć działkę.

Będzie obligatoryjnie sprzedawał działki z udziałem w drodze. Czyli droga jest już współwłasnością - właściciela pierwotnego i pierwszego nabywcy.

Upierdliwe, jak masz ciągnąc media - każdy współwłaściciel drogi musi wyrazić na to zgodę. Na dodatek jak wy pociągniecie 120 m przyłączy - zapłacicie za to sami. A każdy podłączający się nowy dom będzie miał za darmo media już podciągnięte. Może, ale nie musi wam coś odpalić.

Edytowane przez Elfir

Współwłasność drogi to najgorsze, ale też najpopularniejsze rozwiązanie.

Przykład mojej działki - były sobie dwa graniczące ze sobą pola i miały osobnych właścicieli. Jeden i drugi właściciel podzielili pola na małe działki budowlane a na granicy utworzyli działki na drogę - pół drogi z jednego pola, pół z drugiego.

Ten, od kogo ja kupiłem działkę w swojej połowie drogi poprowadził wodociąg i elektrykę (na swój koszt) i podłączył każdą swoją działkę (dokładnie to wstawił zasuwy wodociągowe i zbudował tanią, już dziś niedopuszczalną, studzienkę a ZE postawił skrzynki przy każdej działce).

A potem się "wymienili" z tym drugim udziałami. I ten drugi opowiada, że "media w drodze". Ale zapomina dodać, że teraz już jest ładnych kilkunastu współwłaścicieli drogi i żeby wbić w nią łopatę i podciągnąć media trzeba zgodę wszystkich.

Więc koszty to najmniejszy problem - może dojść do tego, że będziesz szczęśliwy, jak Ci pozwolą rozkopać i utwardzić całą drogę.

Zgadnij, kto sprzedał prawie wszystkie działki, a kto dwie ;)

Nie kupuj działki, gdy droga ma wielu współwłaścicieli i nie masz dociągniętych mediów do działki.

Żeby uniknąć takich sytuacji jest właśnie służebność potwierdzona notarialnie.

A co to jest "potwierdzona notarialnie". Ja tam wolę wpisaną przez sąd wieczystoksięgowy do KW.

Ale tu ciekawostka - bo w KW w dziale trzecim stoi coś takiego:

OGRANICZONE PRAWO RZECZOWE

Treść wpisu BEZPŁATNE UŻYTKOWANIE

Przedmiot wykonywania DZIAŁKA GRUNTU NR....

Inna osoba prawna lub jednostka organizacyjna niebędąca osobą prawną (nazwa, siedziba) Lp. 1. ZAKŁAD ENERGETYCZNY WARSZAWA TEREN SA, WARSZAWA

A tu ZE przysyła mi umowę, jak sąsiad chciał się podłączyć, żebym się zgodził na przekopanie również tej działki. Jak zadzwoniłem i pytałem po co im zgoda, skoro mają użytkowanie - to pani stwierdziła, że użytkowanie dotyczy tylko tego kabla, co już jest w ziemi i ewentualnej jego wymiany. A jak chcą nowy odcinek położyć, to muszą mieć nową zgodę.

Inna sprawa, że sąsiad był podłączony zanim list z prośbą o zgodę do mnie dotarło ;)

O tym własnie piszę. W akcie notarialnym zakupu działki ustanowiliśmy wpisaną do KW służebność dla dostawców mediów. Droga, przy której mam działkę ma 10 właścicieli, niektórzy są za granicą. Gdyby nie to, musiałbym mieć ich zgodę na przyłącza, a tak formalności ograniczone do minimum.
O tym własnie piszę. W akcie notarialnym zakupu działki ustanowiliśmy wpisaną do KW służebność dla dostawców mediów.

To piszesz o użytkowaniu (a o tym pisałem), czy o służebności przechodu i przejazdu? Czy może przesyłu?

I zapisaliście to między sobą - bez umowy z podmiotem, na rzecz którego obciążyliście nieruchomość?

Edytowane przez Kaizen
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.. Czyli w takim razie wpis do Kw o służebności dla dostawców mediów rozumiem za konieczny, jednak nie do końca kumam.. Czy ten wpis zadziała dla całej działki będącej drogą wewnętrzną czy tylko dla mojej części.. No i jeśli nie znajdzie się żaden sąsiad, przyłącza będziemy musieli ciągnąć w 100% na swój koszt, dopiero po jakimś czasie zyskam sąsiada - czy ZE i PK mogą go przyłączyć bez mojej wiedzy czy zgody, na mój wcześniej poniesiony koszt?
. Czy ten wpis zadziała dla całej działki będącej drogą wewnętrzną czy tylko dla mojej części..

Nie masz żadnej części. Cała droga jest wspólna - masz udziały w każdym kamyczku i każdym ziarenku piasku od pierwszego mikrometra działki do ostatniego.

czy ZE i PK mogą go przyłączyć bez mojej wiedzy czy zgody, na mój wcześniej poniesiony koszt?

Jak ma służebność - to już nie masz nic do gadania - mają zgodę wpisaną w KW. Teoretycznie, bo mnie jednak pytali - ale pewnie to przez zapis o użytkowaniu, a nie o służebności przesyłu - choć to tylko moje domysły.

nie ma twojej części drogi! Jest udział, a to nie to samo.

Tak, mogą przyłączyć bez twojej zgody, bo pomimo, że płacisz za przyłącze, to jest ono własnością dostawcy.

Ok, dzięki. Mam świadomość tego, że przyłącza mogą mnie słono kosztować, choć do czasu ewentualnego rozpoczęcia budowy i jej końca- może znajdzie się chętny do podziału tych kosztów. Najwygodniej byłoby kupić działkę z bezpośrednim dostępem do mediów, ale o takie ciężko. Wszystkie, które oglądaliśmy są wydzielone z pola, z drogą wewnętrzną a o media kupujący mają się zatroszczyć sami.

Działka jest naprawdę ładna, nie chcielibyśmy tylko się wkopać w coś, co będzie generowało same problemy .

Ok, dzięki. Mam świadomość tego, że przyłącza mogą mnie słono kosztować, choć do czasu ewentualnego rozpoczęcia budowy i jej końca- może znajdzie się chętny do podziału tych kosztów. Najwygodniej byłoby kupić działkę z bezpośrednim dostępem do mediów, ale o takie ciężko. Wszystkie, które oglądaliśmy są wydzielone z pola, z drogą wewnętrzną a o media kupujący mają się zatroszczyć sami.

Działka jest naprawdę ładna, nie chcielibyśmy tylko się wkopać w coś, co będzie generowało same problemy .

Nie ma tego złego... :)

Moja działka jest w 3 linii zabudowy a w sumie jest ich 10 (ale tylko pierwszych 5 było do sprzedaży). Co z tego że dwie pierwsze maja blisko do mediów, skoro mają też blisko do asfaltu i przejeżdżających samochodów? Wydasz kilka tysięcy więcej jeden raz, a masz komfort na lata, wg mnie warto. W moim przypadku dwie pierwsze działki sprzedały się najpóźniej - największym zainteresowaniem cieszyły się kolejne (choć wszystkie były w tej samej cenie). Mnie również sąsiad ubiegł, bo też chciałem bardziej czwartą, oddaloną o kolejne 33 metry od drogi publicznej.

Póki co, tylko woda - kanalizacji na dzień dzisiejszy w tej miejscowości nie ma. A jak to będzie wyglądało gdy będą kiedyś kanalizę kłaść? Położą sami przez tą drogę wewnętrzną czy też na mój koszt?

Działki mają wydane WZ, może się zdarzyć że nie otrzymam pozwolenia na media?

droga prywatna to 90% twoje koszty.

koszty to masakra przy takich odległościach, studzienki 600, rury fi300. no daje po kieszeni.

na szczęście mam 4 działki za sobą i będę sobie liczył przyszłym sąsiadom podpięcie :)