Ula77 18.03.2017 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Witam.w domu będzie ogrzewanie elektryczne akumulacyjne. Czy potrzebny jest nam czujnik tepmerarury pogodowy?czy moge prosic o radę jak ogarnąć sterowalnosc takiego systemu żeby bylo w miarę prosto,tanio i dobrze.dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 18.03.2017 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Akumulatorem ciepła jest cały dom, Najlepsze są termostaty pokojowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 18.03.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Poczytaj o zaletach i WADACH ogrzewania podłogowego w wersji elektrycznej... Osobiście nie przepadam za takim rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 18.03.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Poczytaj o zaletach i WADACH ogrzewania podłogowego w wersji elektrycznej... Osobiście nie przepadam za takim rozwiązaniem. nie o tym jest wątek, spamerze. na pewno lepsze to niż jakiś kominek albo inne obsługowe źródło ciepła. jeśli to będzie podłogówka na kablach to nie trzeba żadnej pogodówki. jeśli to będzie ogrzewanie wodne, to można zastosować, ale wg mnie to przerost formy nad treścią. najważniejsze to termostat pokojowy (+ ewentualnie regulacja temperatury podłogi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.03.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2017 Poczytaj o zaletach i WADACH ogrzewania podłogowego w wersji elektrycznej... Osobiście nie przepadam za takim rozwiązaniem. O kurcze... Mieszkam kilkanaście lat z w takim ogrzewaniem i nie zauważyłem jakichś wad... Dobrze że napisałeś bo żyłbym w nieświadomości do końca życia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 19.03.2017 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 O kurcze... Mieszkam kilkanaście lat z w takim ogrzewaniem i nie zauważyłem jakichś wad... ... Same zalety .No to mamy rozwiązanie idealne . Szkoda ,że tylu ludzi stosuje inne systemy. Bładzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.03.2017 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 http://elektra.pl/download/pl/elektryczne-systemy-grzejne/ogrzewanie-podlogowe/ogrzewanie_podlogowe_akumulacyjne.pdf takie cos znalazłem. nie wiem jak działa. Kiedyś Devi miało podobny system ale teraz go nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.03.2017 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Same zalety .No to mamy rozwiązanie idealne . Szkoda ,że tylu ludzi stosuje inne systemy. Bładzą A jakie wady widzisz...? Tak tak , wiem... Prąd jest drogi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_ml 08.04.2020 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Mam pytanko - badał Pan może kwestię promieniowania elektormagnetycznego pochodzącego od ogrzewania podłogowego, które Pan ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 08.04.2020 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Instalację 230V czyli kable podtynkowe w ścianach masz oczywiście tylko ekranowane czy także w ochronnych rurach stalowych fi 1/2'' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vghm 08.04.2020 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Instalację 230V czyli kable podtynkowe w ścianach masz oczywiście tylko ekranowane czy także w ochronnych rurach stalowych fi 1/2'' ? To nie jest dobre porównanie. Kable w ścianie nie grzeją i jest ich tyle co kot napłakał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.04.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 To nie jest dobre porównanie. Kable w ścianie nie grzeją i jest ich tyle co kot napłakał. Czyli piekarnik ma bardziej siać promieniowaniem elektromagnetycznym, bo bardziej grzeje (ze 2-3kW) niż kuchenka mikrofalowa (z 0,8-1kW)? To nie temperatura emituje promieniowanie elektromagnetyczne. Ja mam w ścianach znacznie więcej kabli elektrycznych, niż grzejnych w posadzce. I te kable niegrzewcze są pod napięciem w większości 24/7 (za wyjątkiem oświetleniowych), a grzewcze ze 1-4 godziny dziennie tylko w sezonie grzewczym. Do tego te w ścianach mam z centymetr od powierzchni tynku (albo i bliżej) - a te grzewcze 10cm pod stopami oddzielone grubą warstwą betonu i okładziną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 09.04.2020 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Ja mam w ścianach znacznie więcej kabli elektrycznych, niż grzejnych w posadzce. I te kable niegrzewcze są pod napięciem w większości 24/7 (za wyjątkiem oświetleniowych) To w rozdzielni elektrycznej włączasz oświetlenie w pokojach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.04.2020 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 To w rozdzielni elektrycznej włączasz oświetlenie w pokojach? Tak. Gwoli ścisłości w rozdzielnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 10.04.2020 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 nie o tym jest wątek, spamerze. na pewno lepsze to niż jakiś kominek albo inne obsługowe źródło ciepła. jeśli to będzie podłogówka na kablach to nie trzeba żadnej pogodówki. jeśli to będzie ogrzewanie wodne, to można zastosować, ale wg mnie to przerost formy nad treścią. najważniejsze to termostat pokojowy (+ ewentualnie regulacja temperatury podłogi) Dokładnie jak napisał, termostaty pokojowe i nic więcej. (nawet przy wodnym ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 10.04.2020 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Dokładnie jak napisał, termostaty pokojowe i nic więcej. (nawet przy wodnym ) To się sprawdza przy ogrzewaniu grzejnikami a nie podłogą gdzie jest 30 ton betonu...Podstawy fizyki się kłaniaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 10.04.2020 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 To się sprawdza przy ogrzewaniu grzejnikami a nie podłogą gdzie jest 30 ton betonu...Podstawy fizyki się kłaniaja. Nie każdy ma 30 ton betonu w wylewce. U mnie anhydryt i daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprom 13.04.2020 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) Ja już piąty rok grzeje akumulacyjnie kotłem elektrycznym, czyli wodna podłogówka. Mam jeden sterownik w salonie, ma opcję pogodowa, jest to centrala cps kospela. Raz próbowałem używać opcji sterowania pogodowego ale jakos słabo mi się to spisywało, może trzeba było bardziej skonfigurować. Obecnie ustawiam temperaturę wody 37 stopni i włącza mi sie o godzinie 3 i wyłącza o 6, później w dzień między 13 i 15. Temperatury w pomieszczeniach mam wysterowane za pomocą przepływu, tam gdzie chce niższą, to ustawiony mniejszy przepływ ma rozdzielaczu. Edytowane 13 Kwietnia 2020 przez eprom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FilipNaSwoim 14.04.2020 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Podłącze sięNie lepiej zamontować w tym momencie, jeśli ktoś ma zamiar iść w stronę ogrzewania prądem. Chciałbym się zapytać czy ktoś coś słyszał o folii grzewczej na podczerwień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 14.04.2020 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Ja już piąty rok grzeje akumulacyjnie kotłem elektrycznym, czyli wodna podłogówka. Mam jeden sterownik w salonie, ma opcję pogodowa, jest to centrala cps kospela. Raz próbowałem używać opcji sterowania pogodowego ale jakos słabo mi się to spisywało, może trzeba było bardziej skonfigurować. Obecnie ustawiam temperaturę wody 37 stopni i włącza mi sie o godzinie 3 i wyłącza o 6, później w dzień między 13 i 15. Temperatury w pomieszczeniach mam wysterowane za pomocą przepływu, tam gdzie chce niższą, to ustawiony mniejszy przepływ ma rozdzielaczu. Ale przy ogrzewaniu elektrycznym nie ma przepływów...a regulować tzreba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts