Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podlogowe elektryczne akumulacja

Ula77

Recommended Posts

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poczytaj o zaletach i WADACH ogrzewania podłogowego w wersji elektrycznej... Osobiście nie przepadam za takim rozwiązaniem.

nie o tym jest wątek, spamerze. na pewno lepsze to niż jakiś kominek albo inne obsługowe źródło ciepła.

jeśli to będzie podłogówka na kablach to nie trzeba żadnej pogodówki. jeśli to będzie ogrzewanie wodne, to można zastosować, ale wg mnie to przerost formy nad treścią. najważniejsze to termostat pokojowy (+ ewentualnie regulacja temperatury podłogi)

http://elektra.pl/download/pl/elektryczne-systemy-grzejne/ogrzewanie-podlogowe/ogrzewanie_podlogowe_akumulacyjne.pdf

takie cos znalazłem. nie wiem jak działa. Kiedyś Devi miało podobny system ale teraz go nie znalazłem.

• 3 years później...
To nie jest dobre porównanie. Kable w ścianie nie grzeją i jest ich tyle co kot napłakał.

Czyli piekarnik ma bardziej siać promieniowaniem elektromagnetycznym, bo bardziej grzeje (ze 2-3kW) niż kuchenka mikrofalowa (z 0,8-1kW)?

To nie temperatura emituje promieniowanie elektromagnetyczne.

Ja mam w ścianach znacznie więcej kabli elektrycznych, niż grzejnych w posadzce. I te kable niegrzewcze są pod napięciem w większości 24/7 (za wyjątkiem oświetleniowych), a grzewcze ze 1-4 godziny dziennie tylko w sezonie grzewczym. Do tego te w ścianach mam z centymetr od powierzchni tynku (albo i bliżej) - a te grzewcze 10cm pod stopami oddzielone grubą warstwą betonu i okładziną.

nie o tym jest wątek, spamerze. na pewno lepsze to niż jakiś kominek albo inne obsługowe źródło ciepła.

jeśli to będzie podłogówka na kablach to nie trzeba żadnej pogodówki. jeśli to będzie ogrzewanie wodne, to można zastosować, ale wg mnie to przerost formy nad treścią. najważniejsze to termostat pokojowy (+ ewentualnie regulacja temperatury podłogi)

Dokładnie jak napisał, termostaty pokojowe i nic więcej. (nawet przy wodnym :-))

Ja już piąty rok grzeje akumulacyjnie kotłem elektrycznym, czyli wodna podłogówka. Mam jeden sterownik w salonie, ma opcję pogodowa, jest to centrala cps kospela. Raz próbowałem używać opcji sterowania pogodowego ale jakos słabo mi się to spisywało, może trzeba było bardziej skonfigurować. Obecnie ustawiam temperaturę wody 37 stopni i włącza mi sie o godzinie 3 i wyłącza o 6, później w dzień między 13 i 15. Temperatury w pomieszczeniach mam wysterowane za pomocą przepływu, tam gdzie chce niższą, to ustawiony mniejszy przepływ ma rozdzielaczu. Edytowane przez eprom

Ja już piąty rok grzeje akumulacyjnie kotłem elektrycznym, czyli wodna podłogówka. Mam jeden sterownik w salonie, ma opcję pogodowa, jest to centrala cps kospela. Raz próbowałem używać opcji sterowania pogodowego ale jakos słabo mi się to spisywało, może trzeba było bardziej skonfigurować. Obecnie ustawiam temperaturę wody 37 stopni i włącza mi sie o godzinie 3 i wyłącza o 6, później w dzień między 13 i 15. Temperatury w pomieszczeniach mam wysterowane za pomocą przepływu, tam gdzie chce niższą, to ustawiony mniejszy przepływ ma rozdzielaczu.

Ale przy ogrzewaniu elektrycznym nie ma przepływów...a regulować tzreba