Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Internet po przewodzie

coachu13

Recommended Posts

Jak nędzny zasięg mam - wrzucałem

Obciążenie też duże, bo dookoła tylko jakaś nędzna radiówka jest konkurencją - inni operatorzy nawet mają dziurę.

.

No właśnie masz dobry zasięg i pusty BTS (tak przynajmniej wygląda z Twoich fot).

Słaby zasięg to SINR max 100 i UP trzykrotnie większy niż DL (np. 10/30).

Zagadnienie tak jak już raz Ci pisałem, jest DOGŁĘBNIE wytłumaczone na elce, a mi się nie chce tego przeklejać. Zechcesz to znajdziesz.

PS. dla potomnych - w mojej sytuacji najlepszą prędkość mam przy agregacji dwóch pasm - głównego 1800 i dodatkowego 2600. Przy agregacji trzech (B1/3/7 - tyle mam na swoim BTSie) prędkość spada.

Edytowane przez mistalova

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Idzie, ale przez switch. Z jednego zrobić wiele możesz tylko przez switch (jak tego wiele jest mało to pewnie te kilka gniazd w routerze wystarczy jak nie to osobny switch). Gdzieś tam po drodze jeszcze modem LTE będzie (w antenie, między antena a routerem, ..)

Dzięki, tak to zrobię. Okazało się że sąsiad z bloku robi w sieciach i też tak doradził by przez switch wyjść.

Teraz dużo widzę artykułów sponsorowanych nt sieci "WiFi mesh". Trochę tego wifi się jednak obawiam bo dom ma być szkieletem drewnianym i jednak pewnie będzie tłumić sygnał.

No właśnie masz dobry zasięg i pusty BTS (tak przynajmniej wygląda z Twoich fot).

Słaby zasięg to SINR max 100 i UP trzykrotnie większy niż DL (np. 10/30).

UP większy od DL? Przy agregacji niemożliwe. A UL właśnie dowodzi zapchanego u mnie BTSa - DL za to skutecznej agregacji.

Jak widać na fotce w tym poście SINR mam 3 - to chyba trochę mniej niż 100?

Teraz dużo widzę artykułów sponsorowanych nt sieci "WiFi mesh". Trochę tego wifi się jednak obawiam bo dom ma być szkieletem drewnianym i jednak pewnie będzie tłumić sygnał.

Router z WiFi6 nawet z tych tańszych spokojnie obskoczy cały dom zasięgiem WiFi. Przy małej ilości urządzeń nawet przyzwoite pewnie będą prędkości. Ale kabelek zawsze jest pewniejszy i zazwyczaj szybszy. Do tego możesz nim posłać zasilanie do urządzeń POE.

UP większy od DL? Przy agregacji niemożliwe. A UL właśnie dowodzi zapchanego u mnie BTSa - DL za to skutecznej agregacji.

Jak widać na fotce w tym poście SINR mam 3 - to chyba trochę mniej niż 100?

.

Jeżeli UP jest dużo wyższy niż UP (np. UL 30, a DL 10) to jest to modelowy przykład zapchania BTSa.

Masz RSRP -99, RSRQ -15 i SINR 3. To są niezłe wartości, dla wielu osób nieosiągalne.

Dla przykładu sprawdziłem przed chwilą u siebie: RSRP -112, RSRQ -20, SINR 1, RSSI -100, DL 4,56, UL 18,8 - to jest kiepski net...

Wracając do tematu - na dach modem, na strych ruter, od rutera na każde piętro switch i AP. To musi działać.

Jeżeli UP jest dużo wyższy niż UP (np. UL 30, a DL 10) to jest to modelowy przykład zapchania BTSa.

Masz RSRP -99, RSRQ -15 i SINR 3. To są niezłe wartości, dla wielu osób nieosiągalne.

x>x? To jakaś wyższa matematyka?

Większy UL od DL jest niemożliwy przy agregacji.

Dla przykładu sprawdziłem przed chwilą u siebie: RSRP -112, RSRQ -20, SINR 1, RSSI -100, DL 4,56, UL 18,8 - to jest kiepski net...

To jest kiepska agregacja.

Modem na dachu to czysta rozrzutność. Chyba poddałeś się marketingowi ODU-IDU. To drogie i, jak widać, nieefektywne rozwiązanie. CAT19 to podstawa. Jak wewnątrz słaby zasięg LTE - to trzeba dosyć droga antenę zewnętrzną dorzucić. Do przetestowania, czy sam routeromodemoAP wystarczy. Chociaż zazwyczaj mają słabe WiFi to jest szansa, ze dom pokryją. Jak nie, to powinien wystarczyć jeden router z WiFi6 - ale, jak pisałem warto potestować i rozrysować lokalizacje i okablowanie, bo LTE pewnie będzie najlepszy zasięg przy ścianie zewnętrznej, a router najlepiej postawic gdzieś po środku.

Edytowane przez Kaizen

No dobra, zmusiłeś mnie do wysiłku - znalazłem jaskrawy przykład o którym mówię:

[ATTACH=CONFIG]454875[/ATTACH]

Wyłączyłeś agregacje do tego testu?

Świetny sygnał. Ja takiego uploadu u siebie nie widziałem. Za bardzo mam obciążony BTS i/lub za słaby sygnał.

attachment.php?attachmentid=454879

Ta pionowa kreska to moment, w którym wyłączyłem z agregacji najwolniejsze i najbardziej zatłoczone pasmo (800MHz). Jakoś wzrostu nie widać. Pozbieram dane z tydzień i wyrzucę jeszcze jedno na kolejny tydzień. Potem policzę średnie. Będzie czarno na białym jak to odejmowanie dodaje.

Screenshot_2021-04-15-16-17-02-11.jpg

Edytowane przez Kaizen

Wyłączyłeś agregacje do tego testu?

Nie. Włączona dla 0,8 1,8 2,1 i 2,6GHz - czyli wszystkie mojego operatora.

Świetny sygnał. Ja takiego uploadu u siebie nie widziałem. Za bardzo mam obciążony BTS i/lub za słaby sygnał.

Sam UL o niczym nie świadczy. Za to dużo wyższy od DL oznacza zapchanie BTSa.

Ta pionowa kreska to moment, w którym wyłączyłem z agregacji najwolniejsze i najbardziej zatłoczone pasmo (800MHz). Jakoś wzrostu nie widać. Pozbieram dane z tydzień i wyrzucę jeszcze jedno na kolejny tydzień. Potem policzę średnie. Będzie czarno na białym jak to odejmowanie dodaje.

U Ciebie faktycznie wyłączenie najsilniejszej i jednocześnie najbardziej obciążonej częstotliwości może nie dać przyśpieszenia - a to dlatego, że Twój BTS NIE JEST NADMIERNIE OBCIĄŻONY - pisałem już kilka razy, że najlepszym wskaźnikiem dla laika świadczącym o nadmiernym obciążeniu jest wyższy UL nad DL.

Edytowane przez mistalova

Twój BTS NIE JEST NADMIERNIE OBCIĄŻONY - pisałem już kilka razy, że najlepszym wskaźnikiem dla laika świadczącym o nadmiernym obciążeniu jest wyższy UL nad DL.

To jak wyjaśnisz tak nędzny UL jak nie słabym sygnałem i/lub zapchaniem BTS?

Nędzny DL przy sensownym UL dowodzi braku albo skopanej agregacji i silnego sygnału.

Jak agregujesz dwa pasma to nie udowodnisz, że 3<2. Za to owszem, udowodnisz, ze agregacja dwóch mniej zapchanych pasm > agregacji dwóch bardziej zapchanych pasm a może nawet od wymuszonego jednego nie zapchanego pasma.

Wróć jak będziesz mial modem agregujący co najmniej 3 pasma - wtedy będziesz mógł potestować prawdziwość twierdzenia:

Dodam jeszcze, żeby modem wybierać z opcją wyboru pasm do agregacji - wbrew pozorom czasami lepiej zostawić zagregowane np. dwa w miarę puste pasma zamiast dwóch pustych i jednego obciążonego.

Nie masz podstaw do wysnuwania teorii, jak działa agregacja trzech pasm skoro Twój sprzęt tego nie potrafi.

Edytowane przez Kaizen

• 3 months później...
Ja nie. Pozbieram jeszcze dane i wrzucę wyniki :)

[table=width: 500, class: grid, align: left]

[tr]

[td][/td]

[td]Download[/td]

[td]Upload[/td]

[td]Ping[/td]

[/tr]

[tr]

[td]Śr. wszystkie pasma[/td]

[td]66,64[/td]

[td]16,68[/td]

[td]30,49[/td]

[/tr]

[tr]

[td]Śr. bez 800[/td]

[td]62,78[/td]

[td]16,69[/td]

[td]28,66[/td]

[/tr]

[tr]

[td]Spadek[/td]

[td]3,86[/td]

[td]-0,01[/td]

[td]1,82[/td]

[/tr]

[tr]

[td]Spadek %[/td]

[td]5,79%[/td]

[td]-0,05%[/td]

[td]5,98%[/td]

[/tr]

[/table]

Dane co 20 minut z 17 dni - jak ktoś chce podrążyć udostępniam tutaj. Jak widać wycięcie najbardziej obciążonego pasma spowodowało spadek prędkości pobierania o średnio 5,79%. Dane zbierała malinka ze 100 megabitową kartą, stąd obcięte najszybsze wyniki.

Teza:

lepiej zostawić zagregowane np. dwa w miarę puste pasma zamiast dwóch pustych i jednego obciążonego.

jest zatem fałszywa c.b.d.u.