mistalova 07.04.2021 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Jak nędzny zasięg mam - wrzucałem Obciążenie też duże, bo dookoła tylko jakaś nędzna radiówka jest konkurencją - inni operatorzy nawet mają dziurę. . No właśnie masz dobry zasięg i pusty BTS (tak przynajmniej wygląda z Twoich fot). Słaby zasięg to SINR max 100 i UP trzykrotnie większy niż DL (np. 10/30). Zagadnienie tak jak już raz Ci pisałem, jest DOGŁĘBNIE wytłumaczone na elce, a mi się nie chce tego przeklejać. Zechcesz to znajdziesz. PS. dla potomnych - w mojej sytuacji najlepszą prędkość mam przy agregacji dwóch pasm - głównego 1800 i dodatkowego 2600. Przy agregacji trzech (B1/3/7 - tyle mam na swoim BTSie) prędkość spada. Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez mistalova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 13.04.2021 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 Idzie, ale przez switch. Z jednego zrobić wiele możesz tylko przez switch (jak tego wiele jest mało to pewnie te kilka gniazd w routerze wystarczy jak nie to osobny switch). Gdzieś tam po drodze jeszcze modem LTE będzie (w antenie, między antena a routerem, ..) Dzięki, tak to zrobię. Okazało się że sąsiad z bloku robi w sieciach i też tak doradził by przez switch wyjść. Teraz dużo widzę artykułów sponsorowanych nt sieci "WiFi mesh". Trochę tego wifi się jednak obawiam bo dom ma być szkieletem drewnianym i jednak pewnie będzie tłumić sygnał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.04.2021 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2021 No właśnie masz dobry zasięg i pusty BTS (tak przynajmniej wygląda z Twoich fot). Słaby zasięg to SINR max 100 i UP trzykrotnie większy niż DL (np. 10/30). UP większy od DL? Przy agregacji niemożliwe. A UL właśnie dowodzi zapchanego u mnie BTSa - DL za to skutecznej agregacji. Jak widać na fotce w tym poście SINR mam 3 - to chyba trochę mniej niż 100? Teraz dużo widzę artykułów sponsorowanych nt sieci "WiFi mesh". Trochę tego wifi się jednak obawiam bo dom ma być szkieletem drewnianym i jednak pewnie będzie tłumić sygnał. Router z WiFi6 nawet z tych tańszych spokojnie obskoczy cały dom zasięgiem WiFi. Przy małej ilości urządzeń nawet przyzwoite pewnie będą prędkości. Ale kabelek zawsze jest pewniejszy i zazwyczaj szybszy. Do tego możesz nim posłać zasilanie do urządzeń POE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 15.04.2021 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 UP większy od DL? Przy agregacji niemożliwe. A UL właśnie dowodzi zapchanego u mnie BTSa - DL za to skutecznej agregacji. Jak widać na fotce w tym poście SINR mam 3 - to chyba trochę mniej niż 100? . Jeżeli UP jest dużo wyższy niż UP (np. UL 30, a DL 10) to jest to modelowy przykład zapchania BTSa. Masz RSRP -99, RSRQ -15 i SINR 3. To są niezłe wartości, dla wielu osób nieosiągalne. Dla przykładu sprawdziłem przed chwilą u siebie: RSRP -112, RSRQ -20, SINR 1, RSSI -100, DL 4,56, UL 18,8 - to jest kiepski net... Wracając do tematu - na dach modem, na strych ruter, od rutera na każde piętro switch i AP. To musi działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.04.2021 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) Jeżeli UP jest dużo wyższy niż UP (np. UL 30, a DL 10) to jest to modelowy przykład zapchania BTSa. Masz RSRP -99, RSRQ -15 i SINR 3. To są niezłe wartości, dla wielu osób nieosiągalne. x>x? To jakaś wyższa matematyka? Większy UL od DL jest niemożliwy przy agregacji. Dla przykładu sprawdziłem przed chwilą u siebie: RSRP -112, RSRQ -20, SINR 1, RSSI -100, DL 4,56, UL 18,8 - to jest kiepski net... To jest kiepska agregacja. Modem na dachu to czysta rozrzutność. Chyba poddałeś się marketingowi ODU-IDU. To drogie i, jak widać, nieefektywne rozwiązanie. CAT19 to podstawa. Jak wewnątrz słaby zasięg LTE - to trzeba dosyć droga antenę zewnętrzną dorzucić. Do przetestowania, czy sam routeromodemoAP wystarczy. Chociaż zazwyczaj mają słabe WiFi to jest szansa, ze dom pokryją. Jak nie, to powinien wystarczyć jeden router z WiFi6 - ale, jak pisałem warto potestować i rozrysować lokalizacje i okablowanie, bo LTE pewnie będzie najlepszy zasięg przy ścianie zewnętrznej, a router najlepiej postawic gdzieś po środku. Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 15.04.2021 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 x>x? To jakaś wyższa matematyka? Większy UL od DL jest niemożliwy przy agregacji. . No dobra, zmusiłeś mnie do wysiłku - znalazłem jaskrawy przykład o którym mówię: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.04.2021 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) No dobra, zmusiłeś mnie do wysiłku - znalazłem jaskrawy przykład o którym mówię: [ATTACH=CONFIG]454875[/ATTACH] Wyłączyłeś agregacje do tego testu? Świetny sygnał. Ja takiego uploadu u siebie nie widziałem. Za bardzo mam obciążony BTS i/lub za słaby sygnał. Ta pionowa kreska to moment, w którym wyłączyłem z agregacji najwolniejsze i najbardziej zatłoczone pasmo (800MHz). Jakoś wzrostu nie widać. Pozbieram dane z tydzień i wyrzucę jeszcze jedno na kolejny tydzień. Potem policzę średnie. Będzie czarno na białym jak to odejmowanie dodaje. Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 16.04.2021 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) Wyłączyłeś agregacje do tego testu? Nie. Włączona dla 0,8 1,8 2,1 i 2,6GHz - czyli wszystkie mojego operatora. Świetny sygnał. Ja takiego uploadu u siebie nie widziałem. Za bardzo mam obciążony BTS i/lub za słaby sygnał. Sam UL o niczym nie świadczy. Za to dużo wyższy od DL oznacza zapchanie BTSa. Ta pionowa kreska to moment, w którym wyłączyłem z agregacji najwolniejsze i najbardziej zatłoczone pasmo (800MHz). Jakoś wzrostu nie widać. Pozbieram dane z tydzień i wyrzucę jeszcze jedno na kolejny tydzień. Potem policzę średnie. Będzie czarno na białym jak to odejmowanie dodaje. U Ciebie faktycznie wyłączenie najsilniejszej i jednocześnie najbardziej obciążonej częstotliwości może nie dać przyśpieszenia - a to dlatego, że Twój BTS NIE JEST NADMIERNIE OBCIĄŻONY - pisałem już kilka razy, że najlepszym wskaźnikiem dla laika świadczącym o nadmiernym obciążeniu jest wyższy UL nad DL. Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez mistalova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.04.2021 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) Twój BTS NIE JEST NADMIERNIE OBCIĄŻONY - pisałem już kilka razy, że najlepszym wskaźnikiem dla laika świadczącym o nadmiernym obciążeniu jest wyższy UL nad DL. To jak wyjaśnisz tak nędzny UL jak nie słabym sygnałem i/lub zapchaniem BTS? Nędzny DL przy sensownym UL dowodzi braku albo skopanej agregacji i silnego sygnału. Jak agregujesz dwa pasma to nie udowodnisz, że 3<2. Za to owszem, udowodnisz, ze agregacja dwóch mniej zapchanych pasm > agregacji dwóch bardziej zapchanych pasm a może nawet od wymuszonego jednego nie zapchanego pasma. Wróć jak będziesz mial modem agregujący co najmniej 3 pasma - wtedy będziesz mógł potestować prawdziwość twierdzenia: Dodam jeszcze, żeby modem wybierać z opcją wyboru pasm do agregacji - wbrew pozorom czasami lepiej zostawić zagregowane np. dwa w miarę puste pasma zamiast dwóch pustych i jednego obciążonego. Nie masz podstaw do wysnuwania teorii, jak działa agregacja trzech pasm skoro Twój sprzęt tego nie potrafi. Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 16.04.2021 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Kaizen, ja pracuję w tym i wiem co piszę Ale faktycznie widzę, że szkoda mojego czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.04.2021 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Kaizen, ja pracuję w tym i wiem co piszę Pracujesz w tym i nie możesz zrobić pomiarów modemem kat 19 tylko jakimś odu-idu które nie potrafi zagregować 3 pasm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 16.04.2021 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Przypominam, że moja odpowiedź była ściśle związana z pytaniem, które tutaj zadał założyciel tematu - miało być prosto, tanio i funkcjonalnie, bez zawiłości technologicznych. Temat uznaję za wyczerpany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.04.2021 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Temat uznaję za wyczerpany. Ja nie. Pozbieram jeszcze dane i wrzucę wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 17.04.2021 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2021 Podziwiam, że Ci się chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.04.2021 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2021 Podziwiam, że Ci się chce Podziwiam, że Ci się nie chce, ale się wypowiadasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 19.04.2021 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2021 Nie muszę - znam temat od podszewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.07.2021 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2021 Ja nie. Pozbieram jeszcze dane i wrzucę wyniki [table=width: 500, class: grid, align: left] [tr] [td][/td] [td]Download[/td] [td]Upload[/td] [td]Ping[/td] [/tr] [tr] [td]Śr. wszystkie pasma[/td] [td]66,64[/td] [td]16,68[/td] [td]30,49[/td] [/tr] [tr] [td]Śr. bez 800[/td] [td]62,78[/td] [td]16,69[/td] [td]28,66[/td] [/tr] [tr] [td]Spadek[/td] [td]3,86[/td] [td]-0,01[/td] [td]1,82[/td] [/tr] [tr] [td]Spadek %[/td] [td]5,79%[/td] [td]-0,05%[/td] [td]5,98%[/td] [/tr] [/table] Dane co 20 minut z 17 dni - jak ktoś chce podrążyć udostępniam tutaj. Jak widać wycięcie najbardziej obciążonego pasma spowodowało spadek prędkości pobierania o średnio 5,79%. Dane zbierała malinka ze 100 megabitową kartą, stąd obcięte najszybsze wyniki. Teza: lepiej zostawić zagregowane np. dwa w miarę puste pasma zamiast dwóch pustych i jednego obciążonego. jest zatem fałszywa c.b.d.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts