Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kierownik budowy - stan surowy otwarty

Recommended Posts

Hej,

Mam kierownika od ekipy budowlanej która wykona mi dom do stanu surowego otwartego.

Czy po tym będzie mi jeszcze kierownik potrzebny? Czy po prostu jak kolejne firmy instalacyjne (wod/kan, elektryka, itp) będą wykonywać prace to już same wpiszą się do dziennika budowy ze swoją pieczątką?

popieram lepiej wziąć obcego kierownika, który dogada się z ekipą budującą w ten sposób:

po każdym etapie lub w trakcie jego wykonywania ekipa budująca dzwoni do twojego kierownika budowy, że będą robić to i to tak i tak on przyjeżdża i sprawdza

lepiej dopłacić do kier. bud. i mieć spokój

Taki wybór, to proszenie się o kłopoty, taki kierownik podbije wszystko, co jego koledzy z ekipy budowlanej "skonstruują". Weź zaufanego fachowca, niech pilnuje prac a nie firmuje fuszerkę. I w taki sposób, jak opisał creative_21 - po każdym etapie lub w trakcie jego wykonywania ekipa budująca dzwoni do twojego kierownika budowy, że będą robić to i to tak i tak on przyjeżdża i sprawdza

Hej,

Mam kierownika od ekipy budowlanej która wykona mi dom do stanu surowego otwartego.

Czy po tym będzie mi jeszcze kierownik potrzebny? Czy po prostu jak kolejne firmy instalacyjne (wod/kan, elektryka, itp) będą wykonywać prace to już same wpiszą się do dziennika budowy ze swoją pieczątką?

Dwóch mieć nie możesz. Ale możesz mieć swojego inspektora nadzoru, który będzie patrzył ekipie i jej kierbudowi na ręce.

Mi za inspektora robi FM i fotki. Ekipa pyta, co i jak zrobić przedstawiając opcje, bo "pan czyta FM". Jakbym kierbuda wypytywał o tyle rzeczy, co FM to by mi fakturkę wystawił jak za studia inżynierskie ;)

A i na pewno nie wyłapałby takich baboli (czy użycia szkoły falenickiej a lepsza otwocka), jak koleżeństwo z FM :)

I nikt nie odpowiedział na moje pytanie ;)

Sprawy na budowie sam sobie przypilnuję. I nie chodzi o to że "każdy Polak na budownictwie się zna".

Dom jest zresztą już na wykończeniu. Za miesiąc żegam się z ekipą.

Dwóch kierowników na raz nie mogę mieć - zgadza się. Ale jeden kierownik może przejać plac budowy po drugim. I takie było moje pytanie - czy po SSO jest potrzebny kierownik budowy czy już nie?! Jakie kolejne wpisy by umieszczał w dzienniku budowy?

Kierownik robi wpisy do zakończenia budowy.

Dokładnie KB zgłoszony do PINB oswiadczył ze przejmuje tę funkcję, jeśli ma być nowy to zgłasza się nowego KB musi być aż do odbioru budynku.Dokumenty czyli wniosek do odbioru budynku też poświadcza KB.