surgi22 02.04.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 A możesz wyjaśnić czemu ma być duże ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.04.2017 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 A czemu ma być małe? Albo średnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 02.04.2017 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Jak jest sprawna wentylacja to nie ma problemu z radonem, którego i tak byłoby niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zagurski 02.04.2017 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 No patrz! Kolega wyżej wszystko dokładnie i szczegółowo wyjaśnił, także nie ma się czego obawiać, a już na pewno nie wojny i Radonu! Ważne, żeby wentylacja była sprawna - gorzej jak prądu zabraknie, ale przecież wiadomo, że każdy budujący dom z żelbetu ma w piwnicy agregat i dwie beczki paliwa. Także luzik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 02.04.2017 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Nie wiem coście się tak do żelbetu uprzedzili. Radon, wojna? Pogięło was? Chce ktoś, proszę bardzo. Stać go, czemu nie. Właściwości ma prawie idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.04.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Teraz już Elfir wiesz dlaczego w domu z betonu stężenie nie będzie wyższe niż w zbudowanym z innych materiałów ? Sądzę nawet że będzie niższe gdyż łatwiej zrobić szczelny dom z betonu niż np. z ceramiki czy drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.04.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Tzn wszystkie ściany zewnętrzne i większość wewnętrznych Jak tylko z żelbetu, to się nie da. Nie osiągniesz U dla ściany jednowarstwowej. Ale jako materiał konstrukcyjny - jak najbardziej. Wady? Słaba izolacyjność cieplna, więc dla tego samego efektu trzeba grubszą warstwę ocieplenia, niż w innych technologiach. Trochę kłopotliwe wpuszczenie czegokolwiek w ścianę (np. wkucie rur instalacji wodnej). Chyba, że zrobisz w technologii szalunków traconych. Wtedy nie tylko z wpuszczeniem czegoś w ścianę nie ma większego problemu, to jeszcze większość prac możesz wykonać niewykwalifikowaną, tanią siłą roboczą. A co do nazewnictwa - to AFAIK jest żelbet albo żelazobeton (albo skracamy obydwie części, albo żadnej). Ale to nie forum Miodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.04.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Nie rozśmieszaj - ściana nośna nie służy jako izolacja . Lambda styro grafitowego : 0,031 W/mK, lambda BK 400: 0,11 W/mK , lambda BK 600: 0,16 W/mK . Twoją ciepłą ścianę 24cm z BK400 zastąpi 7 cm styro . Czyli reasumując wystarczy 5 cm grafitowego styro więcej i ściana w betonowym domu będzie równie ciepła jak z BK . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.04.2017 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Nie rozśmieszaj - ściana nośna nie służy jako izolacja . Czytaj. Cały dom z betonu. Całe ściany wewnętrzne, i zewnętrzne. Dlatego dopytywałem - dostałem potwierdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 02.04.2017 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Czytaj. Cały dom z betonu. Całe ściany wewnętrzne, i zewnętrzne. Dlatego dopytywałem - dostałem potwierdzenie. malo jeszcze wiesz o budownictwie, malo jeszcze w budownictwie widziales i to ze ty jeszcze nie widzailes ani nie slyszales nie znaczy ze sie nie da ani ze inni nie potrafia. ba potrafia zbudowac dom z "betonu" i w srodku i na zewnatrz, ba potrafia jeszcze pomiedzy wsadzic ocieplenie, instalacje i pewnie pare innych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.04.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 Czytaj. Cały dom z betonu. Całe ściany wewnętrzne, i zewnętrzne. Dlatego dopytywałem - dostałem potwierdzenie. A co to za problem ? że nie tylko zewnętrze ale i wewnętrzne z betonu ? Nie każdy chce mieć w domu ściany w których dziurę robisz słomką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.04.2017 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2017 malo jeszcze wiesz o budownictwie, malo jeszcze w budownictwie widziales i to ze ty jeszcze nie widzailes ani nie slyszales nie znaczy ze sie nie da ani ze inni nie potrafia. ba potrafia zbudowac dom z "betonu" i w srodku i na zewnatrz, ba potrafia jeszcze pomiedzy wsadzic ocieplenie, instalacje i pewnie pare innych rzeczy. Tylko wtedy to już nie jest cały dom z betonu. I nie mów mi co widziałem, bo mieszka w bloku z litego żelbetu. Ale nie w 100%, bo ściany zewnętrzne ma z bloczków i styropianu. Tylko wewnętrzne ma z żelbetu (no, i jeszcze te krótsze zewnętrzne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts