Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sprawdzić co jest nie tak z poborem prądu?

Recommended Posts

Buduję dom, prąd jest podłączony od 2015 roku, taryfa G11 całodobowa.

Za okres od września do marca dostałam rachunek 2tys.zł. W tym czasie praktycznie nie przebywaliśmy w domu. Jedynym stałym urządzeniem jest alarm.

Przez 95% czasu absolutnie wszystko było wyłączone (oprócz alarmu). Zużycie w roku 2016 skoczyło ok czterokrotnie. Teraz jest to ok 500kwh miesięcznie.

Zaczęłam sprawdzać liczniki. W czasie weekendu chodziła terma, w nocy ogrzewanie elektryczne itd- w sumie 46kw. Wyjeżdżamy w niedzielę wieczorem, kolejny pomiar wtorek rano- zużycie 36kwh (tylko alarm, lodówka i 2 godziny podlewania na dobę).

Co sprawdzać? Jaki miernik kupić? W ogóle co robić?

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak na szybko

1. Czy aby na pewno jest G 11, a nie C 11 ?

2.Czy nie ma gdzieś połączonego przewodu od licznika do domu...np jakieś przecięcie i izolowanie, jakieś połączenia bo był zbyt krótki?

3. Czy istnieje możliwośc odłączenia całości domu i sprawdzenia pracy licznika bez obciążenia?

4. Czy istnieje możliwośc wyłączenia poszczególnych obwodów tj gniazd zasilania sprzętu, oświetlenia, alarmu?

Kupcie najprostszy miernik cęgowy np: i pomierzcie prąd na poszczególnych obwodach ze wzoru P=U x I x 0,8 obliczycie pobór prądu i znajdziecie być może obwód który powoduje takie zużycie i wyeliminujecie sprawcę.

Jeśli wszystko jest ok to macie problem .....ja podejrzewam pkt 1 lub 2

cegi-pomiarowe-pszn-600v.jpg

Nawet przy taryfie C 11 i mocy przyłączeniowej 16 kw takie rachunki są nie realne.

Proszę to moje zużycie w taryfie C....mało ? Prowadzę rozliczenie od początku istnienia mojego domu więc wiem o czym piszę, i domyślam się co energetyka może zrobić :(

zużycie w taryfie c.jpg

To już 4-ty i 5-ty rachunek. Mam wykres zużycia od samego początku. Dwa ostatnie półrocza ok czterokrotnie wyższe.

Dobrze kolega sugeruje sprawdź tą pompę , a raczej jej obwód i to elektryczny i hydrauliczny ?...a pospieszyłem - nie wiadomo czy jest ta pompa :(

Też wybudowałem dom ale Twoje rachunki to jakiś kosmos. Jakich maszyn trzeba używać aby zużyć tyle prądu?

Bez przesady jakie maszyny - 2 grzejniki elektryczne, aby można było spać i mieszkać w jednym pomieszczeniu podczas budowy :) a dokładnie robienia więźby i układania dachu.

Problem w tym, że u mnie nikt nie spał w budynku w czasie budowy. Grzejnik chodził może w sumie 4 godziny czasie 6-ściu miesięcy.

To ty tak twierdzisz.....może miałeś lokatora o którym nie wiesz?

Ale to są gdybania i taka myśl mnie naszła...jak tam pomiary?

Sprawdzić zawór zwrotny w tej instalacji wodnej czyli pompy i hydroforu.

Nawet jeśli nie korzystacie tak często z wody uszkodzony zawór powoduje iż hydrofor może nie trzymać ciśnienia przez co pompa załącza się i wyłącza kilkaset razy na dobę.

Niech elektryk skupi się na tej części instalacji która zasila instalację wodną i poobserwuje z godzinę lub dwie częstotliwość pracy pompy.

• 2 weeks później...

Sprawa się wyjaśniła. Pierwszy elektryk stwierdził, że nie ma pojęcia jaki jest problem. Poprosiłam innego. W ciągu 30 minut znalazł i potwierdził problem, a raczej dwa problemy. Pierwszy to awaria w spłuczce w sedesie, która powodowała, że cały czas bardzo małym strumieniem leciała woda, a tym samym, cały czas załączał się hydrofor. Drugi problem to jakaś nieszczelność samego hydroforu. Nawet po zakręceniu wody w domu, cały czas się załączał na zewnątrz w studni.

Czekam teraz na hydraulika. Na 3 doby wyłączyłam bezpiecznik od hydroforu i nabiło mi 0,9 Kwh, więc teoria się potwierdza.

Wszystkim dziękuję za porady.