adziekan 04.04.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Buduję dom, prąd jest podłączony od 2015 roku, taryfa G11 całodobowa.Za okres od września do marca dostałam rachunek 2tys.zł. W tym czasie praktycznie nie przebywaliśmy w domu. Jedynym stałym urządzeniem jest alarm.Przez 95% czasu absolutnie wszystko było wyłączone (oprócz alarmu). Zużycie w roku 2016 skoczyło ok czterokrotnie. Teraz jest to ok 500kwh miesięcznie.Zaczęłam sprawdzać liczniki. W czasie weekendu chodziła terma, w nocy ogrzewanie elektryczne itd- w sumie 46kw. Wyjeżdżamy w niedzielę wieczorem, kolejny pomiar wtorek rano- zużycie 36kwh (tylko alarm, lodówka i 2 godziny podlewania na dobę).Co sprawdzać? Jaki miernik kupić? W ogóle co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.04.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Tak na szybko 1. Czy aby na pewno jest G 11, a nie C 11 ? 2.Czy nie ma gdzieś połączonego przewodu od licznika do domu...np jakieś przecięcie i izolowanie, jakieś połączenia bo był zbyt krótki? 3. Czy istnieje możliwośc odłączenia całości domu i sprawdzenia pracy licznika bez obciążenia? 4. Czy istnieje możliwośc wyłączenia poszczególnych obwodów tj gniazd zasilania sprzętu, oświetlenia, alarmu? Kupcie najprostszy miernik cęgowy np: i pomierzcie prąd na poszczególnych obwodach ze wzoru P=U x I x 0,8 obliczycie pobór prądu i znajdziecie być może obwód który powoduje takie zużycie i wyeliminujecie sprawcę. Jeśli wszystko jest ok to macie problem .....ja podejrzewam pkt 1 lub 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.04.2017 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Wyłącz wszystkie odbiorniki i sprawdź licznik czy nabija. Jeśli nabija to znaczy, że jest "lewy" upływ pradu, np. przez przypadkowo uszkodzony kabel ziemny zasilający Twój dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adziekan 04.04.2017 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Taryfa jest na pewno G11.Licznik jest zlokalizowany poza granicą działki, odległość od domu ok 40 metrów.Wyłączyłam wszystkie bezpieczniki na ok 2 godziny, licznik nic nie nabił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.04.2017 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 No to miernik w rękę i szukaj obwodu....może w ścianie któryś przewód ma doziemienie i grzeje jak grzałka, a zabezpieczenie obwodu trzyma?Szukaj po obwodach zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 04.04.2017 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Nawet przy taryfie C 11 i mocy przyłączeniowej 16 kw takie rachunki są nie realne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adziekan 04.04.2017 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 ok, będę mierzyć w piątek. Dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.04.2017 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Niekoniecznie, zależy jakie było zużycie przez ostatni -lub pierwszy kwartał po podłączeniu i dołożono opłaty plus prognozy - realne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 04.04.2017 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Napisałaś w pierwszym poście: ... (tylko alarm, lodówka i 2 godziny podlewania na dobę). To tak z rozpędu, czy masz może hydrofor/pompę głębinową do wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adziekan 04.04.2017 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Niekoniecznie, zależy jakie było zużycie przez ostatni -lub pierwszy kwartał po podłączeniu i dołożono opłaty plus prognozy - realne To już 4-ty i 5-ty rachunek. Mam wykres zużycia od samego początku. Dwa ostatnie półrocza ok czterokrotnie wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.04.2017 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 Nawet przy taryfie C 11 i mocy przyłączeniowej 16 kw takie rachunki są nie realne. Proszę to moje zużycie w taryfie C....mało ? Prowadzę rozliczenie od początku istnienia mojego domu więc wiem o czym piszę, i domyślam się co energetyka może zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 04.04.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2017 To już 4-ty i 5-ty rachunek. Mam wykres zużycia od samego początku. Dwa ostatnie półrocza ok czterokrotnie wyższe. Dobrze kolega sugeruje sprawdź tą pompę , a raczej jej obwód i to elektryczny i hydrauliczny ?...a pospieszyłem - nie wiadomo czy jest ta pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adziekan 06.04.2017 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Tak, mam, hydrofor podłączony do studni głębinowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 06.04.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Proszę to moje zużycie w taryfie C....mało ? Prowadzę rozliczenie od początku istnienia mojego domu więc wiem o czym piszę, i domyślam się co energetyka może zrobić Też wybudowałem dom ale Twoje rachunki to jakiś kosmos. Jakich maszyn trzeba używać aby zużyć tyle prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.04.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Też wybudowałem dom ale Twoje rachunki to jakiś kosmos. Jakich maszyn trzeba używać aby zużyć tyle prądu? Bez przesady jakie maszyny - 2 grzejniki elektryczne, aby można było spać i mieszkać w jednym pomieszczeniu podczas budowy a dokładnie robienia więźby i układania dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adziekan 06.04.2017 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Problem w tym, że u mnie nikt nie spał w budynku w czasie budowy. Grzejnik chodził może w sumie 4 godziny czasie 6-ściu miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.04.2017 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2017 Problem w tym, że u mnie nikt nie spał w budynku w czasie budowy. Grzejnik chodził może w sumie 4 godziny czasie 6-ściu miesięcy. To ty tak twierdzisz.....może miałeś lokatora o którym nie wiesz? Ale to są gdybania i taka myśl mnie naszła...jak tam pomiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adziekan 07.04.2017 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 Elektryk przyjechał, pomierzył, nic nie znalazł. Oznaczył mi każdy bezpiecznik i kazał zapisywać zużycie każdego po kolei w okresie nie krótszym niż doba.Zleciłam ekspertyzę licznika, co oznacza, że wstawią mi nowy. W ostatnim miesiącu kolejne ponad 550kwh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.04.2017 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Sprawdzić zawór zwrotny w tej instalacji wodnej czyli pompy i hydroforu.Nawet jeśli nie korzystacie tak często z wody uszkodzony zawór powoduje iż hydrofor może nie trzymać ciśnienia przez co pompa załącza się i wyłącza kilkaset razy na dobę.Niech elektryk skupi się na tej części instalacji która zasila instalację wodną i poobserwuje z godzinę lub dwie częstotliwość pracy pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adziekan 23.04.2017 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Sprawa się wyjaśniła. Pierwszy elektryk stwierdził, że nie ma pojęcia jaki jest problem. Poprosiłam innego. W ciągu 30 minut znalazł i potwierdził problem, a raczej dwa problemy. Pierwszy to awaria w spłuczce w sedesie, która powodowała, że cały czas bardzo małym strumieniem leciała woda, a tym samym, cały czas załączał się hydrofor. Drugi problem to jakaś nieszczelność samego hydroforu. Nawet po zakręceniu wody w domu, cały czas się załączał na zewnątrz w studni. Czekam teraz na hydraulika. Na 3 doby wyłączyłam bezpiecznik od hydroforu i nabiło mi 0,9 Kwh, więc teoria się potwierdza.Wszystkim dziękuję za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts