agb 15.05.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Pozyskiwanie to wiem. Jak jest miejsce to można i samemu pozyskać Co zawiera właściwie te 100-110 zł/m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.05.2018 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Pozyskiwanie to wiem. Jak jest miejsce to można i samemu pozyskać Co zawiera właściwie te 100-110 zł/m3? Przetarcie materiału na elementy zgodnie z projektem i załadowanie drewna na samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 15.05.2018 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Czyli przecierali nie miejscu ścinki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 15.05.2018 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Nie w tartaku oddalonym od lasu o 5-6 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.05.2018 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Ok, dzięki za info. Pytam, bo miałem ostatnio kilka m3 sosny, ale wychodzi, że moim przypadku nie miałoby to raczej sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 16.05.2018 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Trzeba też założyć, że drewno nadające się do użycia to około 70% z dłużycy. Reszta odpad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 16.05.2018 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Dzisiaj odebrałem że Starostwa decyzję o udzielenie PnB wraz z dwoma egzemplarzami projektu. Przy okazji opieczętowano mi dziennik budowy. W najbliższym czasie planuję spotkanie z wybranym KB, chcę porozmawiać o szczegółach współpracy i kilku drobiazgach do zmiany podczas budowy, m.in. o likwidacji nieszczęsnego kanału WG w salonie, o czym niedawno pisałem.Czy podpisywaliście z waszym KB umowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 16.05.2018 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Czy podpisywaliście z waszym KB umowę? My nie. Na początku współpracy ustaliliśmy mailowo wszystkie szczegóły i trzymamy się tego. No ale nasz kierbud jest polecany na forum przez wiele osób i z przyjemnością będziemy polecać go kolejnym inwestorom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 18.05.2018 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2018 Mam zagwozdke. W projekcie domu jest przewidziana i zaprojektowana instalacja gazowa. Pomimo tego muszę wykonać dodatkowy projekt i uzyskać dodatkowe pozwolenie na budowę przyłącza gazowego. Projektant przyłącza gazowego (od skrzynki w granicy do domu) twierdzi, że on musi też narysować w swoim projekcie instalację wewnętrzną gazu, mimo, że jest ona w projekcie domu. Czy tak jest rzeczywiście? Po co jeszcze raz projektować instalację w domu? Spotkał się ktoś z Was z takimi zasadami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 20.05.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Takie są wymogi, ja też miałem dodatkowy projekt gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 20.05.2018 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Takie są wymogi, ja też miałem dodatkowy projekt gazowy. Na instalację wewnątrz budynku też? Czy tylko od skrzynki w granicy do ściany domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 20.05.2018 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Hmm.... chyba na planu parteru domu było rozrysowane do których miejsc gaz jest doprowadzony. W moim przypadku - do kotłowni i do kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 20.05.2018 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 I na podstawie tego projektu trzeba występować o drugie pozwolenie na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.05.2018 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Mam zagwozdke. W projekcie domu jest przewidziana i zaprojektowana instalacja gazowa. Pomimo tego muszę wykonać dodatkowy projekt i uzyskać dodatkowe pozwolenie na budowę przyłącza gazowego. Projektant przyłącza gazowego (od skrzynki w granicy do domu) twierdzi, że on musi też narysować w swoim projekcie instalację wewnętrzną gazu, mimo, że jest ona w projekcie domu. Czy tak jest rzeczywiście? Po co jeszcze raz projektować instalację w domu? Spotkał się ktoś z Was z takimi zasadami? Ja nie. Miałam rozrysowaną instalację w projekcie domu od skrzynki do kotła gazowego. I do tego jeden DB. Robili mi jedynie projekt do skrzynki, ale to w kosztach przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 20.05.2018 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2018 Ja nie. Miałam rozrysowaną instalację w projekcie domu od skrzynki do kotła gazowego. I do tego jeden DB. Robili mi jedynie projekt do skrzynki, ale to w kosztach przyłącza. Ja w projekcie mam tylko to co w budynku. Czy linii od skrzynki do domu nie można zrobić na zgłoszenie (oczywiście z projektem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZKWJ 21.05.2018 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2018 Ja w projekcie mam tylko to co w budynku. Czy linii od skrzynki do domu nie można zrobić na zgłoszenie (oczywiście z projektem)? Ja też się na to nadziałem tzn zlozylem wniosek o pozwolenie na budowe domu a jak bym dopisal ze na budowe domu i instalacji gazu to bym miał 2w1 ale niestety musiałem zrobic osobny projekt instalacji gazu i taki sam tryb jak przy PNB dla domu. Jednak bardzo szybko poszlo 2 tygodnie i pozwolenie gotowe. w sumie dobrze wyszlo bo troche przeprojektowalem przebieg gazociagu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 22.05.2018 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 U nas jest podobnie. Spójrz na treść PnB - jeśli masz w treści wspomnianą instalację gazową to nie masz problemu. My niestety wpisaliśmy we wniosku tylko "budowę domu jednorodzinnego" i takie pozwolenie otrzymaliśmy. Teraz musimy złożyć nowy wniosek na budowę instalacji gazowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.05.2018 05:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 (edytowane) Ja też się na to nadziałem tzn zlozylem wniosek o pozwolenie na budowe domu a jak bym dopisal ze na budowe domu i instalacji gazu to bym miał 2w1 ale niestety musiałem zrobic osobny projekt instalacji gazu i taki sam tryb jak przy PNB dla domu. Jednak bardzo szybko poszlo 2 tygodnie i pozwolenie gotowe. w sumie dobrze wyszlo bo troche przeprojektowalem przebieg gazociagu. Witam sąsiada z Podkowy. Kontaktowałem się wczoraj ze swoim architektem, który przygotowywał dokumentację do uzyskania PnB domu. On nie ma uprawnień do projektowania instalacji gazowych, więc nie było szans zrobić tego na jednym pozwoleniu. Edytowane 22 Maja 2018 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.05.2018 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2018 U nas jest podobnie. Spójrz na treść PnB - jeśli masz w treści wspomnianą instalację gazową to nie masz problemu. My niestety wpisaliśmy we wniosku tylko "budowę domu jednorodzinnego" i takie pozwolenie otrzymaliśmy. Teraz musimy złożyć nowy wniosek na budowę instalacji gazowej Wiedziałem, że będę musiał robić drugi projekt na gaz, zdziwiło mnie tylko, że jeszcze raz będzie rysowana instalacja wewnętrzna. Ale skoro są takie przepisy, co więcej koszt projektu taki sam bez względu na to czy zaprojektowana linia kończy się na ścianie budynku, czy przy kuchence, to nie ma sobie czym głowy zawracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.05.2018 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Jestem po rozmowie telefonicznej z projektantem sieci gazowych. W przyszłym tygodniu przekazuję mu dokumenty i będzie tworzył projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts