Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisiaj odebrałem że Starostwa decyzję o udzielenie PnB wraz z dwoma egzemplarzami projektu. Przy okazji opieczętowano mi dziennik budowy. W najbliższym czasie planuję spotkanie z wybranym KB, chcę porozmawiać o szczegółach współpracy i kilku drobiazgach do zmiany podczas budowy, m.in. o likwidacji nieszczęsnego kanału WG w salonie, o czym niedawno pisałem.

Czy podpisywaliście z waszym KB umowę?

Mam zagwozdke. W projekcie domu jest przewidziana i zaprojektowana instalacja gazowa. Pomimo tego muszę wykonać dodatkowy projekt i uzyskać dodatkowe pozwolenie na budowę przyłącza gazowego. Projektant przyłącza gazowego (od skrzynki w granicy do domu) twierdzi, że on musi też narysować w swoim projekcie instalację wewnętrzną gazu, mimo, że jest ona w projekcie domu. Czy tak jest rzeczywiście? Po co jeszcze raz projektować instalację w domu? Spotkał się ktoś z Was z takimi zasadami?

Mam zagwozdke. W projekcie domu jest przewidziana i zaprojektowana instalacja gazowa. Pomimo tego muszę wykonać dodatkowy projekt i uzyskać dodatkowe pozwolenie na budowę przyłącza gazowego. Projektant przyłącza gazowego (od skrzynki w granicy do domu) twierdzi, że on musi też narysować w swoim projekcie instalację wewnętrzną gazu, mimo, że jest ona w projekcie domu. Czy tak jest rzeczywiście? Po co jeszcze raz projektować instalację w domu? Spotkał się ktoś z Was z takimi zasadami?

Ja nie. Miałam rozrysowaną instalację w projekcie domu od skrzynki do kotła gazowego.

I do tego jeden DB.

Robili mi jedynie projekt do skrzynki, ale to w kosztach przyłącza.

Ja nie. Miałam rozrysowaną instalację w projekcie domu od skrzynki do kotła gazowego.

I do tego jeden DB.

Robili mi jedynie projekt do skrzynki, ale to w kosztach przyłącza.

Ja w projekcie mam tylko to co w budynku. Czy linii od skrzynki do domu nie można zrobić na zgłoszenie (oczywiście z projektem)?

Ja w projekcie mam tylko to co w budynku. Czy linii od skrzynki do domu nie można zrobić na zgłoszenie (oczywiście z projektem)?

Ja też się na to nadziałem tzn zlozylem wniosek o pozwolenie na budowe domu a jak bym dopisal ze na budowe domu i instalacji gazu to bym miał 2w1 ale niestety musiałem zrobic osobny projekt instalacji gazu i taki sam tryb jak przy PNB dla domu. Jednak bardzo szybko poszlo 2 tygodnie i pozwolenie gotowe. w sumie dobrze wyszlo bo troche przeprojektowalem przebieg gazociagu.

Ja też się na to nadziałem tzn zlozylem wniosek o pozwolenie na budowe domu a jak bym dopisal ze na budowe domu i instalacji gazu to bym miał 2w1 ale niestety musiałem zrobic osobny projekt instalacji gazu i taki sam tryb jak przy PNB dla domu. Jednak bardzo szybko poszlo 2 tygodnie i pozwolenie gotowe. w sumie dobrze wyszlo bo troche przeprojektowalem przebieg gazociagu.

Witam sąsiada z Podkowy. Kontaktowałem się wczoraj ze swoim architektem, który przygotowywał dokumentację do uzyskania PnB domu. On nie ma uprawnień do projektowania instalacji gazowych, więc nie było szans zrobić tego na jednym pozwoleniu.

Edytowane przez kemot_p

U nas jest podobnie.

Spójrz na treść PnB - jeśli masz w treści wspomnianą instalację gazową to nie masz problemu.

My niestety wpisaliśmy we wniosku tylko "budowę domu jednorodzinnego" i takie pozwolenie otrzymaliśmy.

Teraz musimy złożyć nowy wniosek na budowę instalacji gazowej :mad:

Wiedziałem, że będę musiał robić drugi projekt na gaz, zdziwiło mnie tylko, że jeszcze raz będzie rysowana instalacja wewnętrzna. Ale skoro są takie przepisy, co więcej koszt projektu taki sam bez względu na to czy zaprojektowana linia kończy się na ścianie budynku, czy przy kuchence, to nie ma sobie czym głowy zawracać.