Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

Projekt na instalację gazową się robi. W międzyczasie kontaktowałem się z cegielnią, która produkuje tradycyjną ceramikę, na którą się zdecydowałem. Jeździmy też po składach sprzedających pokrycia dachowe i próbujemy wybrać blachodachówke, ale już widzę, że nie będzie to wcale proste :).

Kolor mamy w zasadzie wybrany, ale mnogość powłok, ich rodzajów (mat, połysk), odcieni danego koloru w zależności od producenta nie ułatwia wyboru. Na chwilę obecną obejrzeliśmy produkty Ruukki, Pruszyńskiego i Budmatu. Zostały jeszcze Blachotrapez i Bratex.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nadal nie możemy się zdecydować na model blachodachówki. Rozważamy wybór z pomiędzy (kolejność nie jest przypadkowa):

1. Pruszyński Tur

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414803

2. Bratex Scandinavia

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414801

3. Bud Mat Venecja

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414804

4. Pruszyński Ren

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414802

5. Blachotrapez Germania

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414800

Może coś ktoś doradzi w kwestii wizualnej? :)

Bo temat powłok, gwarancji itp. jestem mi znany.

blachotrapez.jpg

Bratex- Scandinavia384.jpg

pruszynski-ren.jpg

pruszynski-tur.jpg

venecja_braz_wzor.jpg

Edytowane przez kemot_p

Designem podoba mi sie najbardziej Bratex Scandinavia ;) aczkolwiek jest dosyć zbliżony do Pruszyński, tylko wygląda ta blacha na bardziej masywną

No właśnie Tur i Scandinavia są dość podobne i również wizualnie są dla mnie faworytem jak narazie. Tur w Purmacie i Purlaku ma 30 letnią gwarancję na wszystko, Bratex ma niby dożywotnią na rdzeń (trudno mi sobie to wyobrazić) i 15-20 estetyczną.

I na jaką ceramikę się zdecydowałes?

Jeśli chodzi o typ, to zdecydowałem się na ceramikę tradycyjną czyli MAX-a. Jestem po pierwszej, narazie telefonicznej rozmowie z gościem z Cegielni Plecewice (koło Sochaczewa), umówiliśmy się na rozmowę na żywo, myślę że się dogadamy.

Tur w Purmacie i Purlaku ma 30 letnią gwarancję na wszystko, Bratex ma niby dożywotnią na rdzeń (trudno mi sobie to wyobrazić) i 15-20 estetyczną.

Przeczytaj warunki tych gwarancji. Na blachę widziałem tylko takie, gdzie wyłączenia są takie, że nie ma co na nią liczyć.

Patrząc na problemy ludzi z dachówką roben czy creaton to problemy są podobne ...

Znasz przypadek odrzucenia reklamacji, bo dachówka przeleżała trzy miesiące na budowie, brak śniegołapów czy właściciel nie robił przeglądów, zaprawek czy nie ma faktur za mycie dachu?

9. W przypadku gdy Wyrób używany jest jako zewnętrzne pokrycie dachowe, to na powierzchni tego pokrycia

obowiązkowo muszą być zamontowane śniegołapy lub bariery śniegowe produkowane przez Gwaranta.

10. Montaż Wyrobu nastąpił zgodnie z polskimi normami, sztuką budowlaną, instrukcją montażu i zaleceniami

Gwaranta, nie później niż w ciągu 3 miesięcy od daty zakupu.

[...]

14. Gwarancja obowiązuje pod warunkiem wykonywania przeglądu i konserwacji dachu przez właściciela pokrycia

dachowego. W celu zapobieżenia gromadzeniu się zanieczyszczeń mogących wpływać niekorzystnie na wygląd

powierzchni pokrycia dachowego, należy zapewnić ich naturalne oczyszczanie dzięki opadom atmosferycznym.

Niezależnie od naturalnego oczyszczania powierzchni dachowej w okresach co najmniej 1 raz na 2 lata należy

dach umyć wodą z użyciem środków myjących o neutralnym PH. Przeprowadzona konserwacja dachu ( umycie

wodą z użyciem środków) winna zostać odnotowana na otrzymanym odcinku karty gwarancyjnej oraz winna być

potwierdzona poprzez wystawienie rachunku, faktury lub paragonu.

15. Gwarancja obowiązuje gdy powstałe uszkodzenia są wyłącznie wynikiem wady jakościowej Wyrobu i nie

wynikają z normalnego użytkowania. W przypadku stwierdzenia powstania miejscowych ognisk korozji, miejsca te

będą niezwłocznie zabezpieczane przez uprawnionego z gwarancji warstwą farby ochronnej.

16. Gwarancja ma zastosowanie, gdy część reklamowana stanowi minimum 5% całkowitej powierzchni

zakupionego Wyrobu.

17. Gwarancja nie obejmuje strony wewnętrznej blachy, ze względów technicznych i technologicznych.

Gwarancja na blachę to sciema marketingowa (moze przy miedzianych czy tytanowych jest inaczej, ale tam cena powala) więc nie ma co na nią liczyć.

Edytowane przez Kaizen

Ja nie chciałem blachy na dachu, więc mam od 5 lat dachówkę cementową - zero problemów.

Ja nad głową na poddaszu będę miał tony żelbetu, dodatkowe tony dachówki to byłoby już przegięcie :) dlatego nie rozważałem dachówki. A parametry powłok blach jak dla mnie są wystarczające.

Bratex:

GWARANCJA JEST WAŻNA POD WARUNKIEM, ŻE:

1.

Zakupiony asortyment był transportowany, przechowywany, zamontowany i konserwowany zgodnie z adekwatną dla wyrobu instrukcją

montażu oraz „Technicznymi zalec

eniami eksploatacji systemu dachowego” opracowanymi

przez Bratex Dachy dostępnymi w miejscu zakupu, a także w serwisie internetowym pod adresem http://www.bratex.pl.

2.

Wyrób zamontowany został na obszarze Europy na wysokości nieprzekraczającej 900 metrów nad poziom

em morza. Jeśli instalacji dokonano powyżej tej wysokości okres gwarancji ulega skróceniu o połowę.

3.

Do montażu wyrobów z blach stalowych użyto atestowanych ocynkowanych wkrętów samowiercących z powłoką cynku o grubości minimu

m 12μm albo wkrętów ze stali ni

erdzewnej bądź z aluminium dla wyrobów z blach

„aluminiowych”.

4.

Dach, inne powierzchnie pokryte blachą lub systemy rynnowe są corocznie zmywane i konserwowane w sposób fachowy, bez użycia ś

rodków ściernych lub działających agresywnie (Kupujący ma obowiązek

prowadzić rejestr

konserwacji systemu dachowego i przedstawić go na żądanie Bratex Dachy).

5.

Ogniska korozji powstałe wskutek instalacji lub eksploatacji blachy będą niezwłocznie zabezpieczone warstwą farby ochronnej z

godnie z

„Instrukcją malowania produktu”

zawartą w dokumencie „Techniczne zalecenia eksploatacji

systemu dachowego”.

6.

Wyrób jest eksploatowany w środowisku, którego warunki nie powodują przyspieszonej korozji i brak jest czynników oddziałujący

ch niszcząco na wyrób, takich jak na przykład: duża za

wartość chlorku w powietrzu, związki

chemiczne, dym, popioły, pył cementowy, odchody zwierzęce.

Gwarancja funkcjonalna

zachowuje ważność

, jeśli po upływie okresu gwarancji koloru

(o ile została udzielona)

, ale przed końcem gwarancji funkcjonalnej wszelkie

uszkodzenia powłoki lakierniczej takie jak pękanie lakieru, łuszczenie,

odpryski zostaną niezwłocznie zabezpieczone warstwą farby zgodnie z „Instrukcją malowania produktu” zawartą w dokumencie „Tec

hniczne zalecenia eksploatacji systemu dachowego”. Jest to

niezbędny warunek utrzymania gwarancji

funkcjonalnej.

także są też "normalniejsze" gwarancje.

1.

Zakupiony asortyment był transportowany, przechowywany, zamontowany i konserwowany zgodnie z adekwatną dla wyrobu instrukcją

montażu oraz „Technicznymi zaleceniami eksploatacji systemu dachowego”

[...]

Dach, inne powierzchnie pokryte blachą lub systemy rynnowe są corocznie zmywane i konserwowane w sposób fachowy

[...]

Ogniska korozji powstałe wskutek instalacji lub eksploatacji blachy będą niezwłocznie zabezpieczone warstwą farby ochronnej z

godnie z „Instrukcją malowania produktu” zawartą w dokumencie „Techniczne zalecenia eksploatacji systemu dachowego”.

[...]

wszelkie uszkodzenia powłoki lakierniczej takie jak pękanie lakieru, łuszczenie, odpryski zostaną niezwłocznie zabezpieczone warstwą farby zgodnie z „Instrukcją malowania produktu” zawartą w dokumencie „Techniczne zalecenia eksploatacji systemu dachowego”. Jest to

niezbędny warunek utrzymania gwarancji funkcjonalnej.

także są też "normalniejsze" gwarancje.

Co tu normalniejszego? Też musisz dach myć fachowo, robić przeglądy, zaprawki. A do tego gwarancja odwołuje się do kilku innych dokumentów wymagając ich przestrzegania. A tam na przykład

Transport, przechowywanie oraz przenoszenie

1. Wyrobów z blachy ciętych na dowolną długość nie należy przechowywać w stanie dostawy (towar w paczce lub związany) dłużej niż dwa tygodnie. [...]Blachodachówki modułowe mogą być przechowywane w fabrycznym opakowaniu do 3 miesięcy.

20. Po zakończonym okresie zimowym należy spryskać dach jednym z dostępnych i nieagresywnych myjących środków oraz spłukać. Szczególną uwagę należy zwrócić aby mech i osad z komina nie zalegał na powierzchni pokrycia

21. Występujące zjawisko porastania dachu mchem, pleśnią lub glonami (w szczególności na blachach z powłoką matową) jest procesem naturalnym i zależnym od okoliczności środowiskowych (drzewa, cień, strona północna, stawy). Zalecamy systematyczne mycie dachu.

22. Potencjalny problem „korozyjnego pełzania brzegów”, którego nie obejmuje gwarancja jest procesem naturalnym dla stali ocynkowanej ogniowo narażonej na działanie czynników zewnętrznych. Objawia się rdzewieniem krawędzi i nie jest w żadnym przypadku powiązany z nieodpowiednią jakością

Cytaty z TECHNICZNE ZALECENIA EKSPLOATACJI SYSTEMU DACHOWEGO

Różnica taka, że te obostrzenia i wyłączenia są lepiej ukryte.

Edytowane przez Kaizen

Żonie jeszcze Ruukki finnera się podoba, ale najpewniej nie będziemy brać jej pod uwagę. Natomiast dzisiaj pani wyceniająca Tura jak zobaczyła dach zapytała dlaczego nie chcę klasycznej blachodachówki w pasach ciętych na wymiar o takich samych przetłoczeniach (Gryf). Tańsza, łatwiej układać, podobno same zalety :). Już sam nie wiem.

Dzisiaj przed pracą byłem w sklepie z pompami i akcesoriami. Kupiłem rurę PE 32, głowicę do studni, złączki, mufy i kolanka. W weekend planuję skończyć z partyzanckim rozwiązaniem polegajacym na pobieraniu wody że studni za pomocą węża ogrodowego.