kemot_p 11.06.2018 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Projekt na instalację gazową się robi. W międzyczasie kontaktowałem się z cegielnią, która produkuje tradycyjną ceramikę, na którą się zdecydowałem. Jeździmy też po składach sprzedających pokrycia dachowe i próbujemy wybrać blachodachówke, ale już widzę, że nie będzie to wcale proste . Kolor mamy w zasadzie wybrany, ale mnogość powłok, ich rodzajów (mat, połysk), odcieni danego koloru w zależności od producenta nie ułatwia wyboru. Na chwilę obecną obejrzeliśmy produkty Ruukki, Pruszyńskiego i Budmatu. Zostały jeszcze Blachotrapez i Bratex. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.06.2018 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2018 (edytowane) Nadal nie możemy się zdecydować na model blachodachówki. Rozważamy wybór z pomiędzy (kolejność nie jest przypadkowa): 1. Pruszyński Tur http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414803 2. Bratex Scandinavia http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414801 3. Bud Mat Venecja http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414804 4. Pruszyński Ren http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414802 5. Blachotrapez Germania http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414800 Może coś ktoś doradzi w kwestii wizualnej? Bo temat powłok, gwarancji itp. jestem mi znany. Edytowane 12 Czerwca 2018 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZKWJ 13.06.2018 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 I na jaką ceramikę się zdecydowałes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 13.06.2018 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Designem podoba mi sie najbardziej Bratex Scandinavia aczkolwiek jest dosyć zbliżony do Pruszyński, tylko wygląda ta blacha na bardziej masywną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.06.2018 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Designem podoba mi sie najbardziej Bratex Scandinavia aczkolwiek jest dosyć zbliżony do Pruszyński, tylko wygląda ta blacha na bardziej masywną No właśnie Tur i Scandinavia są dość podobne i również wizualnie są dla mnie faworytem jak narazie. Tur w Purmacie i Purlaku ma 30 letnią gwarancję na wszystko, Bratex ma niby dożywotnią na rdzeń (trudno mi sobie to wyobrazić) i 15-20 estetyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.06.2018 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 I na jaką ceramikę się zdecydowałes? Jeśli chodzi o typ, to zdecydowałem się na ceramikę tradycyjną czyli MAX-a. Jestem po pierwszej, narazie telefonicznej rozmowie z gościem z Cegielni Plecewice (koło Sochaczewa), umówiliśmy się na rozmowę na żywo, myślę że się dogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.06.2018 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Tur w Purmacie i Purlaku ma 30 letnią gwarancję na wszystko, Bratex ma niby dożywotnią na rdzeń (trudno mi sobie to wyobrazić) i 15-20 estetyczną. Przeczytaj warunki tych gwarancji. Na blachę widziałem tylko takie, gdzie wyłączenia są takie, że nie ma co na nią liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 13.06.2018 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Patrząc na problemy ludzi z dachówką roben czy creaton to problemy są podobne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 13.06.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Ja nie chciałem blachy na dachu, więc mam od 5 lat dachówkę cementową - zero problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.06.2018 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 (edytowane) Patrząc na problemy ludzi z dachówką roben czy creaton to problemy są podobne ... Znasz przypadek odrzucenia reklamacji, bo dachówka przeleżała trzy miesiące na budowie, brak śniegołapów czy właściciel nie robił przeglądów, zaprawek czy nie ma faktur za mycie dachu? 9. W przypadku gdy Wyrób używany jest jako zewnętrzne pokrycie dachowe, to na powierzchni tego pokrycia obowiązkowo muszą być zamontowane śniegołapy lub bariery śniegowe produkowane przez Gwaranta. 10. Montaż Wyrobu nastąpił zgodnie z polskimi normami, sztuką budowlaną, instrukcją montażu i zaleceniami Gwaranta, nie później niż w ciągu 3 miesięcy od daty zakupu. [...] 14. Gwarancja obowiązuje pod warunkiem wykonywania przeglądu i konserwacji dachu przez właściciela pokrycia dachowego. W celu zapobieżenia gromadzeniu się zanieczyszczeń mogących wpływać niekorzystnie na wygląd powierzchni pokrycia dachowego, należy zapewnić ich naturalne oczyszczanie dzięki opadom atmosferycznym. Niezależnie od naturalnego oczyszczania powierzchni dachowej w okresach co najmniej 1 raz na 2 lata należy dach umyć wodą z użyciem środków myjących o neutralnym PH. Przeprowadzona konserwacja dachu ( umycie wodą z użyciem środków) winna zostać odnotowana na otrzymanym odcinku karty gwarancyjnej oraz winna być potwierdzona poprzez wystawienie rachunku, faktury lub paragonu. 15. Gwarancja obowiązuje gdy powstałe uszkodzenia są wyłącznie wynikiem wady jakościowej Wyrobu i nie wynikają z normalnego użytkowania. W przypadku stwierdzenia powstania miejscowych ognisk korozji, miejsca te będą niezwłocznie zabezpieczane przez uprawnionego z gwarancji warstwą farby ochronnej. 16. Gwarancja ma zastosowanie, gdy część reklamowana stanowi minimum 5% całkowitej powierzchni zakupionego Wyrobu. 17. Gwarancja nie obejmuje strony wewnętrznej blachy, ze względów technicznych i technologicznych. Gwarancja na blachę to sciema marketingowa (moze przy miedzianych czy tytanowych jest inaczej, ale tam cena powala) więc nie ma co na nią liczyć. Edytowane 13 Czerwca 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.06.2018 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Ja nie chciałem blachy na dachu, więc mam od 5 lat dachówkę cementową - zero problemów. Ja nad głową na poddaszu będę miał tony żelbetu, dodatkowe tony dachówki to byłoby już przegięcie dlatego nie rozważałem dachówki. A parametry powłok blach jak dla mnie są wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 13.06.2018 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Bratex: GWARANCJA JEST WAŻNA POD WARUNKIEM, ŻE:1.Zakupiony asortyment był transportowany, przechowywany, zamontowany i konserwowany zgodnie z adekwatną dla wyrobu instrukcją montażu oraz „Technicznymi zaleceniami eksploatacji systemu dachowego” opracowanymi przez Bratex Dachy dostępnymi w miejscu zakupu, a także w serwisie internetowym pod adresem http://www.bratex.pl.2.Wyrób zamontowany został na obszarze Europy na wysokości nieprzekraczającej 900 metrów nad poziomem morza. Jeśli instalacji dokonano powyżej tej wysokości okres gwarancji ulega skróceniu o połowę.3.Do montażu wyrobów z blach stalowych użyto atestowanych ocynkowanych wkrętów samowiercących z powłoką cynku o grubości minimum 12μm albo wkrętów ze stali nierdzewnej bądź z aluminium dla wyrobów z blach „aluminiowych”.4.Dach, inne powierzchnie pokryte blachą lub systemy rynnowe są corocznie zmywane i konserwowane w sposób fachowy, bez użycia środków ściernych lub działających agresywnie (Kupujący ma obowiązek prowadzić rejestr konserwacji systemu dachowego i przedstawić go na żądanie Bratex Dachy).5.Ogniska korozji powstałe wskutek instalacji lub eksploatacji blachy będą niezwłocznie zabezpieczone warstwą farby ochronnej zgodnie z „Instrukcją malowania produktu”zawartą w dokumencie „Techniczne zalecenia eksploatacji systemu dachowego”.6.Wyrób jest eksploatowany w środowisku, którego warunki nie powodują przyspieszonej korozji i brak jest czynników oddziałujących niszcząco na wyrób, takich jak na przykład: duża zawartość chlorku w powietrzu, związki chemiczne, dym, popioły, pył cementowy, odchody zwierzęce.Gwarancja funkcjonalna zachowuje ważność, jeśli po upływie okresu gwarancji koloru(o ile została udzielona), ale przed końcem gwarancji funkcjonalnej wszelkieuszkodzenia powłoki lakierniczej takie jak pękanie lakieru, łuszczenie, odpryski zostaną niezwłocznie zabezpieczone warstwą farby zgodnie z „Instrukcją malowania produktu” zawartą w dokumencie „Techniczne zalecenia eksploatacji systemu dachowego”. Jest toniezbędny warunek utrzymania gwarancji funkcjonalnej. także są też "normalniejsze" gwarancje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.06.2018 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 (edytowane) 1. Zakupiony asortyment był transportowany, przechowywany, zamontowany i konserwowany zgodnie z adekwatną dla wyrobu instrukcją montażu oraz „Technicznymi zaleceniami eksploatacji systemu dachowego” [...] Dach, inne powierzchnie pokryte blachą lub systemy rynnowe są corocznie zmywane i konserwowane w sposób fachowy [...] Ogniska korozji powstałe wskutek instalacji lub eksploatacji blachy będą niezwłocznie zabezpieczone warstwą farby ochronnej z godnie z „Instrukcją malowania produktu” zawartą w dokumencie „Techniczne zalecenia eksploatacji systemu dachowego”. [...] wszelkie uszkodzenia powłoki lakierniczej takie jak pękanie lakieru, łuszczenie, odpryski zostaną niezwłocznie zabezpieczone warstwą farby zgodnie z „Instrukcją malowania produktu” zawartą w dokumencie „Techniczne zalecenia eksploatacji systemu dachowego”. Jest to niezbędny warunek utrzymania gwarancji funkcjonalnej. także są też "normalniejsze" gwarancje. Co tu normalniejszego? Też musisz dach myć fachowo, robić przeglądy, zaprawki. A do tego gwarancja odwołuje się do kilku innych dokumentów wymagając ich przestrzegania. A tam na przykład Transport, przechowywanie oraz przenoszenie 1. Wyrobów z blachy ciętych na dowolną długość nie należy przechowywać w stanie dostawy (towar w paczce lub związany) dłużej niż dwa tygodnie. [...]Blachodachówki modułowe mogą być przechowywane w fabrycznym opakowaniu do 3 miesięcy. 20. Po zakończonym okresie zimowym należy spryskać dach jednym z dostępnych i nieagresywnych myjących środków oraz spłukać. Szczególną uwagę należy zwrócić aby mech i osad z komina nie zalegał na powierzchni pokrycia 21. Występujące zjawisko porastania dachu mchem, pleśnią lub glonami (w szczególności na blachach z powłoką matową) jest procesem naturalnym i zależnym od okoliczności środowiskowych (drzewa, cień, strona północna, stawy). Zalecamy systematyczne mycie dachu. 22. Potencjalny problem „korozyjnego pełzania brzegów”, którego nie obejmuje gwarancja jest procesem naturalnym dla stali ocynkowanej ogniowo narażonej na działanie czynników zewnętrznych. Objawia się rdzewieniem krawędzi i nie jest w żadnym przypadku powiązany z nieodpowiednią jakością Cytaty z TECHNICZNE ZALECENIA EKSPLOATACJI SYSTEMU DACHOWEGO Różnica taka, że te obostrzenia i wyłączenia są lepiej ukryte. Edytowane 13 Czerwca 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.06.2018 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2018 Żonie jeszcze Ruukki finnera się podoba, ale najpewniej nie będziemy brać jej pod uwagę. Natomiast dzisiaj pani wyceniająca Tura jak zobaczyła dach zapytała dlaczego nie chcę klasycznej blachodachówki w pasach ciętych na wymiar o takich samych przetłoczeniach (Gryf). Tańsza, łatwiej układać, podobno same zalety . Już sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.06.2018 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Dzisiaj przed pracą byłem w sklepie z pompami i akcesoriami. Kupiłem rurę PE 32, głowicę do studni, złączki, mufy i kolanka. W weekend planuję skończyć z partyzanckim rozwiązaniem polegajacym na pobieraniu wody że studni za pomocą węża ogrodowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.06.2018 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Zrobiłem tak samo u siebie. Do tego 200l hydrofor z czujnikiem ciśnieniowym za 120zł z OLX żeby nie wtykać i wyciągać w kółko wtyczki. btw. mam bardzo dobrego koparkowego z Twojej okolicy. Ekipa go w kółko chwali. Jak będziesz chciał kontakt, to pisz na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.06.2018 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2018 Dzięki, możesz napisać na priv, bo ja jeszcze żadnego kontaktu do koparkowego nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.06.2018 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Dzisiaj otrzymałem projekt instalacji gazowej wraz z kompletem dokumentów do złożenia w Starostwie. Jeszcze raz wielkie dzięki dla @ZKWJ za namiary na projektanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZKWJ 22.06.2018 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2018 Dzisiaj otrzymałem projekt instalacji gazowej wraz z kompletem dokumentów do złożenia w Starostwie. Jeszcze raz wielkie dzięki dla @ZKWJ za namiary na projektanta Cieszę się, że poszło dobrze , wymiana kontkatów jest zawsze przydatna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 23.06.2018 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2018 zamiescisz zdjecia z prac ? U siebie mam rure 32mm jako studnie i nie wiem jak to ugryźć. Czy hydrofor moge do niej podpiac czy powinienem wpuscic wąż na dno ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts