kemot_p 03.09.2018 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 No nic, poszukam w necie, pościągam i samemu zweryfikuję warunki gwarancji kilku producentów, a potem jeszcze raz zrobimy rundkę po składach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.09.2018 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2018 Agb wrzuciłem Ci do wątku ale kemot może też się przyda o ile mnie pamięć nie myli mieli "ludzkie" warunki gwarancji patrząc na innych http://www.novatik.pl Nie wczytywałem się w warunki gwarancji, ale przetłoczenia mi się nie podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 10.09.2018 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 Wybrałem już kierownika budowy Pan pozytywnie odniósł się do zaproponowanych przeze mnie zmian, które będę chciał wprowadzić na etapie budowy. Koszt usługi to 3000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 11.09.2018 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 tez niedlugo bede szukal kierownika. Ekipe juz mam. Na razie dzwonilem do kilku to wszyscy prezentuja sie podobnie. Ciezko zdecydowac ktory lepszy. Czy miales jakis zestaw pytan ktore pomogly ci w podjeciu decyzji ? Czy te twoje zmiany byly na tyle krytyczne ze nie wszyscy chcieli sie ich podjąć? Jakie to byly zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 11.09.2018 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2018 Jeden stwierdził, że ma być 100% jak w projekcie - nawet zamiana nadproża z żlebetu na prefabrykowane musi być odnotowana na etapie adaptacji i być w dokumentacji do PnB więc się nie dogadaliśmy. Inny za każdą zmianę chciał dodatkowo kasować Ja ze zmian jakie planuję to likwidacja dwóch okien dachowych, zmiana ceramiki 30 cm na maxa 29, nadproża prefabrykowane ceramiczne zamiast żelbetu i strop nad poddaszem z dziurawki (Kleina) zamiast żelbetowego. Zmiany nie wpływają na wymiary zewnętrzne budynku, te dodatkowe m2 wynikające z zmniejszenia grubości ściany mieszczą się w granicach błędu pomiaru. Ogólnie facet zorientowany, działa na terenie powiatu, nie ma problemów z odbiorem budów które prowadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.09.2018 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 W międzyczasie rozpoznaję ofertę dotyczącą wentylacji mechanicznej. Chciałbym przed zalaniem stropu podpisać umowę z wykonawcą WM, żeby ekipa od SSO porobiła przepusty w stropach na kanały wentylacyjne, czerpnię, wyrzutnię. Myślicie, że to dobry pomysł - podpisanie umowy z wykonawcą WM na kilkanaście miesięcy przed rozpoczęciem przez nich prac? Jeśli chodzi o oferty to mam propozycje reku firm O3Ozon, Tesla Green, Zehnder i Vents, przedział cenowy od 14 - 24 tyś., Kanały pe-flex. Czy ktoś z Was ma styczność z tymi dlproducentami u może coś więcej powiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 12.09.2018 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2018 Samo rozmieszczenie otworów powinienes otrzymać za darmo, ale ilość pe flexow już musi być obliczona, możesz też zamówić projekt za 200 zł w Termokontrolu i bedziesz miał rozrysowane otwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.09.2018 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Samo rozmieszczenie otworów powinienes otrzymać za darmo, ale ilość pe flexow już musi być obliczona, możesz też zamówić projekt za 200 zł w Termokontrolu i bedziesz miał rozrysowane otwory. No nie bardzo. Wykonawcy (przynajmniej ci z którymi rozmawiałem) nie zrobią projektu rozmieszczenia zanim nie podpisze umowy na wykonanie wentylacji. A żeby podpisać umowę muszę wiedzieć jakie chcę reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 13.09.2018 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Ja mam Brink Renovent od 5 lat. Kompletnie bezobsługowy. Nie wyobrażam sobie nic lepszego. Serwisuję co rok plus wymieniam filtry 2-3 razy w roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.09.2018 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 A dasz namiary na firmę, która Ci zakładała wentylację. Te które przedstawiły mi swoją ofertę nie instalują reku Brink. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 13.09.2018 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 W międzyczasie rozpoznaję ofertę dotyczącą wentylacji mechanicznej. Chciałbym przed zalaniem stropu podpisać umowę z wykonawcą WM, żeby ekipa od SSO porobiła przepusty w stropach na kanały wentylacyjne, czerpnię, wyrzutnię. Myślicie, że to dobry pomysł - podpisanie umowy z wykonawcą WM na kilkanaście miesięcy przed rozpoczęciem przez nich prac? Jeśli chodzi o oferty to mam propozycje reku firm O3Ozon, Tesla Green, Zehnder i Vents, przedział cenowy od 14 - 24 tyś., Kanały pe-flex. Czy ktoś z Was ma styczność z tymi dlproducentami u może coś więcej powiedzieć? Też się nad tym zastanawiałem i miałem opory przed podpisaniem umowy tak wcześnie. Rozmawiałem z polecaną na forum firmą linkair i wycenili mi moją instalację z materiałem i robocizną na około 20tys, nie pamiętam ile dokładnie. Potrzebowałem jednak projektu WM do pozwolenia na budowe więc polecili mi firme termokontrol, stwierdzili że realizowali już instalacje z ich projektów i jak na razie nie było błędów. Zapłaciłem 500zł. Super sprawą była możliwość rozmowy z projektantem podczas projektowania. Wysłał mi wstępny projekt i mogliśmy porozmawiać o modyfikacjach. Uzgodniliśmy lokalizację rekuperatora i wyrzutni. Stwierdził że w miejscu gdzie planowałem umieścić centrale będzie ciasno z poprowadzeniem kanałów. Na koniec przygotował mi wycenę w sklepie peflex gdzie mogę zamówić wszystkie niezbędne elementy. Wyjdzie 6500zł brutto, centrale thessla green 400 kupię za 8500 brutto z vatem 23%. Łącznie wyjdzie 15 tysięcy, z montażem podobno można uwinąć się*w dwa dni. Jeśli to prawda to 5 koła za dwa dni roboty to super fucha . Rozważam jeszcze możliwość zakupu, montażu i regulacji centrali przez firmę ( mam kilka ofert) wtedy za centrale zapłace 8% vatu i odejdzie mi troche roboty, może nawet uda się odbiory kominiarskie załatwić od razu. Co do projektu z termokontrol to troche przesadzają z ilością kanałów, zakładają przepływ 23m3/h dla kanału 75mm. Forumowy standard mówi o max 30m3/h. Przez to do sypialni na dwie osoby dali dwa anemostaty i trzy kanały a wystarczyłby jeden anemostat i dwa kanały, więc tego trzeba przypilnować jeśli zależy ci na kosztach instalacji. Co do reku, to też nie wiem na co się zdecyduje. Na forum najczęsciej chyba polecają thessla green albo aeris. Z tych dwóch to thessla green jest tańsza i łatwiejsza w integracji z własnym sterownikiem (sterowanie wentylatorem przez wejście analogowe 0-5V lub przez RS485 jak dobrze pamiętam). Co do kosztów eksploatacji jeszcze nie porównywałem. Koszty filtrów są*ogólnie stosunkowo wysokie przy częstych wymianach więc warto aby można było zamontować materiał filtracyjny kupiony osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 13.09.2018 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Tora z Częstochowy. U mnie wyszło ok. 25-27 tys. zł (projekt, materiały flex plus robocizna).A dasz namiary na firmę, która Ci zakładała wentylację. Te które przedstawiły mi swoją ofertę nie instalują reku Brink. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.09.2018 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2018 Potrzebowałem jednak projektu WM do pozwolenia na budowe więc polecili mi firme termokontrol, stwierdzili że realizowali już instalacje z ich projektów i jak na razie nie było błędów. Zapłaciłem 500zł. To ciekawe, bo mój "projekt" WM do PnB to dosłownie kilka zdań i dwa rysunki Poczekam jeszcze na inne wyceny, ale chyba zdecyduję się na usługę kompleksową od projektu do protokołu odbioru kominiarskiego przez jedną firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.09.2018 16:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Zastanawiam się, czy nie zrobić "piwniczki" pod schodami. Polegałoby to na tym, że obniżyłbym poziom chudziaka o 2-3 schodki, żeby wygodnie wchodzić, nie dawałbym styropianu w podłogę, żeby mieć chłodniej. Majstrowi podoba się ten pomysł. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 14.09.2018 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Właśnie też się zastanawiam nad tym. Z tym, że u siebie nie dawałbym styropianu na płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 23.09.2018 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2018 Zrobiliśmy ostatnie podejście do wyboru blachodachówki. Żona obejrzała, wybrała kolor i przetłoczenia. Inne kwestie pozostawiła mi do ogarnięcia Wysłałem do Budmatu i Ruukki zapytania o wyjaśnienie warunków gwarancji przede wszystkim w punktach dotyczących konserwacji i przeglądów: Budmat ma zapisy m.in: 6. Gwarancja [30 lat] jest ważna pod warunkiem (...) udokumentowania wykonywania okresowego usuwania osadów i zanieczyszczeń z połaci dachowej 10. Gwarancja rozszerzona [przedłużenie z 30 do 50 lat] udzielana jest w przypadku - wykonywania przeglądów i konserwacji powłoki ochronnej na połaci dachowej Lub elewacji w sposób rekomendowany przez Gwaranta. Ze względu na rozwój technologii po sposób konserwacji należy zwrócić się do Gwaranta w chwili konieczności wykonania konserwacji lecz nie później jak przed upływem 15 lat co daty zakupu towaru Z kolei zapis gwarancji Ruukki [40 lat]: 3. Montaż, roczne przeglądy i konserwacji Produktu została poprawnie wykonana zgodnie z instrukcjami montażu i konserwacji Ruukki zamieszczonymi na stronie internetowej http://www.ruukkidachy.pl Niech się wypowiedzą mailowo jak ma taki okresowy przegląd i konserwacja wyglądać, czy ma to robić jakaś (konkretna) firma, jak często, jakieś środki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 24.09.2018 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Odpowiedź z Budmatu: Do uwzględnienia reklamacji wystarczą, udokumentowane faktury firmy która dokonała konserwacji dachu lub jeżeli ktoś sam robi, dokumentuje fotograficznie przed i po czyszczeniu.Oględziny wzrokowe dachu i jego pokrycia wykonuje się przynajmniej raz w roku, udokumentowane konserwacje raz na 2-3 lata Nie wygląda to źle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.09.2018 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 (edytowane) Oddzwonił do mnie przedstawiciel Ruukki i wyjaśnił telefonicznie warunek gwarancji. Przeglądy można wykonywać samemu, czyścić rynny 2 raz w roku, przeglądać wizualnie wkręty i miejsca cięcia blachy. Natomiast raz na 5 lat wymagają udokumentowanego przeglądu. Edytowane 28 Września 2018 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.09.2018 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Otrzymaliśmy kolejne PnB - tym razem instalacji gazowej. Decyzja została wydana i wysłana do nas 11 września, a dopiero dzisiaj przyszło avizo. Mają refleks na tej poczcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.09.2018 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Kojarzycie taki dokument?http://static.dekarz.com.pl/default/6XJ8tQmt_PSDksiazkaserwi.pdfPrzedstawiciel Ruukki z którym rozmawiałem zalecał, żeby zaopatrzyć się w taką książkę (jeśli nie dostanę jej od dekarza podczas wykonania dachu) i dokumentować w niej przeglądy okresowe (raz na 5 lat) dachu. Taki przegląd może wykonać dowolna firma dekarska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts