Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

u mnie też są lane i robiła ekipa. Fakt , że moi to się bardziej w tych betonach specjalizowali niż w murowaniu :D

:) ja szukałem ekipy pod technologię, bo na naszym terenie to mało popularne rozwiązanie. Wyszło na to, że najciemniej jest pod latarnią - szukałem ekipy na olx, rozmawiałem z okolicznymi budującymi, a okazało się że mój kolega z podstawówki z drugim znajomym mają firmę budowlaną.

W jaki sposób ocieplałeś swoje skosy?

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:) ja szukałem ekipy pod technologię, bo na naszym terenie to mało popularne rozwiązanie. Wyszło na to, że najciemniej jest pod latarnią - szukałem ekipy na olx, rozmawiałem z okolicznymi budującymi, a okazało się że mój kolega z podstawówki z drugim znajomym mają firmę budowlaną.

W jaki sposób ocieplałeś swoje skosy?

Mógłbym prosić nazwę firmy na priv? Szukam właśnie dobrych murarzy.

Są konkurencyjni cenowo ?

W sobotę pojechaliśmy z żoną do Grodziska wybierać blachodachówkę. Mieliśmy finalnie potwierdzić, że bierzemy model german z Blachotrapezu, natomiast żona zdecydowała się na model talia w kolorze ciemny brąz:

Blachodachowka-TALIA-polysk-Blachotrapez-pokrycia-Rodzaj-pokrycia-Blachodachowka

Nie wiemy tylko czy wybrać mat czy połysk. Może macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Która powłoka lepiej się prezentuje, ładniej starzeje, mniej brudzi?

W sobotę pojechaliśmy z żoną do Grodziska wybierać blachodachówkę. Mieliśmy finalnie potwierdzić, że bierzemy model german z Blachotrapezu, natomiast żona zdecydowała się na model talia w kolorze ciemny brąz:

Blachodachowka-TALIA-polysk-Blachotrapez-pokrycia-Rodzaj-pokrycia-Blachodachowka

Nie wiemy tylko czy wybrać mat czy połysk. Może macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Która powłoka lepiej się prezentuje, ładniej starzeje, mniej brudzi?

Ja mam pruszyńskiego 16 lat mat i nie zmienia wyglądu

A tak serio, ostatnio jakoś namnożyło się tych błyszczących dachów. Nie wiem czy jakiś chwilowy trend czy super marketing. Mnie osobiście średnio się ten efekt na dachu podoba no ale wiadomo - de gustibus... Jednak co klasyka to klasyka. A taki lakier - oby tylko zmatowiał. A jak coś na produkcji im nie wyjdzie i się zacznie łuszczyć? A wzór bardzo ładny i kolor też, ostatnio nie najpopularniejszy, więc będzie naprawdę oryginalnie. I powodzenia na kolejnych etapach! Edytowane przez Jolka Bobek

Ekipa ruszyła z murowaniem poddasza.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=430191

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=430192

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=430193

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=430194

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=430195

poddasze-1-1.jpg

poddasze-1-2.jpg

poddasze-1-3.jpg

poddasze-1-4.jpg

poddasze-1-5.jpg

HDS wrzucił palety z materiałem na strop więc murarze sprawnie i bez zbędnych przestojów zaczęli murować ścianki kolankowe. Wcześniej mieli już przygotowane szalunki i skręcone zbrojenie na słupy i wieńce, dzięki temu na koniec dnia udało się je zalać. Z wieńca wystają druty, które będą połączone ze zbrojeniem lanych skosów. W wieńcu zatopili również kotwy do murłaty.

Na placu budowy pojawiło się w drewno na więźbę dachową. Zdecydowałem się na pozyskania drewna z własnego lasu, liczyłem koszt ścięcia, przetarcia, impregnacji, transportu. Ostatecznie dogadałem się z tartacznikiem, że za wszystkie koszty zapłacę lasem. Edytowane przez kemot_p

W jakim celu montujesz murlate skoro nie masz wiezby ktora na niej sie opiera ?

Te startery chyba sa troche za nisko. Powinny isc w szerokosc skosow a wydaje mi sie jakby celowaly za bardzo do srodka. Beda wyginane ? Masz tylko jedna siatke zbrojen w skosach? Nie bedzie gornego zbrojenia ?

Oczywiście że będę miał więźbę :), która będzie się spierać na murłacie i na płatwi górnej leżącej na podporach na wieńcu w miejscu zakończenia skosu, gdzie zaczyna się część płaska. Dlatego startery zbrojenia skosów są nie na środku wieńca, tylko od wewnątrz. Skosy będą zbrojone siatką fi 12 o wymiarach oka 30 cm na 30 cm. W każdym z takich pól będą ułożone na płasko dwie cegły dziurawki (w jednym polu wzdłuż, w sąsiednim drugim w poprzek) i to będzie zaciągnięte kilku centymetrową szlichtą betonową.

Zapraszam do śledzenia wątku - w tym tygodniu pojawią się zdjęcia, które lepiej to zobrazują.

Zbrojenie w wiencu bylo zalane tak jak jest na zdjeciu czy przed zalaniem zostaly podlozone dystanse ?

Były dołożone dystanse.