Slawko123 26.07.2019 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 a myslałeś o AFB Kraków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.07.2019 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 Nie słyszałem o tej firmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 26.07.2019 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 no to juz słyszałeś Nie namawiam, nie reklamuje. Sam mam drzwi od nich i jestem zadowolony, może Ci tylko cenowo nie odpowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.07.2019 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2019 - dwukomorowy pakiet szybowy SUPERtermo Ug=0,5 W/m2K z jaśniejszą powłoką termiczną Climaguard Premium2, przepuszczającą więcej światła Lt=74% i ciepła słonecznego w zimie G=53% Marketing. Bez "premium super hiper" technologii moje pakiety mają te same parametry. Za to mają merketingowy bajer "Ramka międzyszybowa: Master Therm Karmelowa" - nie wiem, ile groszy zaoszczędzi przez energooszczędność, ale kolor pasuje do reszty okna. - wszystkie skrzydła rozwierno-uchylne z mikrowentylacją Zrezygnowałeś z rekuperacji? - kontaktrony do alarmu ukryte w ramie (21szt.) Konsultowałeś ze specami od alarmu? Są czujki dwa w jednym - wstrząsowa i kontaktron w jednej obudowie. Wstrząsowa jest o tyle fajna, że reaguje jak ktoś dobiera się do okna, czyli wcześniej. I zareaguje nawet jak chce dobrać się do szyby nie otwierając okna. Więc możesz potrzebować albo dodatkowego kabelka (jak wstrząsowa będzie osobna w innym miejscu) albo te kontaktrony będą nieużywane. W MS domagaj się raportu energetycznego - standardowo, nie wiedzieć czemu, nie podają Uw okien. Co do drzwi, to nie mogę znaleźć wyposażenia, jakie chcesz dołożyć. Ja wybrałem Wikęda Prestige (najwyższa ich wówczas seria z ościeżnicą termo w standardzie - teraz coś pozmieniali), bo miał dobre parametry (Ud=0,85, opadająca uszczelka) a do tego był podstawowym producentem sprzedawanym przez mojego montażystę okien. Z poszerzeniem, ciepłym montażem w wersji bez dodatków zapłaciłem 3420zł. Teraz wybrałbym to samo - nic się z nimi nie dzieje (chociaż u mnie maja dosyć komfortowe warunki - pod zadaszeniem, od wschodu, więc słońca dostają małą dawkę rano, a deszczu wcale). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 31.07.2019 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 @Di., @Slawko123 czy moglibyście podać namiary na dystrybutorów drzwi AFB Kraków i Stolpaw z okolicy? Skupiłem się na Wikędzie i Agmarze, bo miał ich w ofercie dystrybutor okien, które biorę i myślałem że za jednym razem załatwię temat również drzwi, ale żonę nie przekonała ich oferta. Spodobał się jej za to model słoneczko z Stolpawa: Oraz 506 z AFB Kraków: http://www.drzwi.krakow.pl/drzwi-zewnetrzne-drewniane-w/drzwi-zewnetrzne-drewniane-506-teak.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 31.07.2019 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 W MS domagaj się raportu energetycznego - standardowo, nie wiedzieć czemu nie podają Uw okien. Masz nieaktualne informacje. Razem z opisem okien, który cytowałem powyżej dostałem parametry energetyczne wybranych okien, np. okno 150x150 - 0.94 W/m2K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 31.07.2019 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Ja kupowałem AFB Kraków w firmie Nowal z Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.07.2019 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Masz nieaktualne informacje. Możliwe. W kalkulatorku na stronie internetowej mogłem sobie wyliczyć - ale nie było to oficjalne. W ofercie (z numerem oferty) nie było parametrów technicznych (nie tylko U brakowało). U można było dostać na życzenie w osobnym dokumencie (a i to nie dla wszystkich okien). Reszty parametrów nie deklarowali w oficjalnej ofercie. Tak dla porównania jak wyglądał opis w ofercie MS, a jak w Oknoplaście: Jak to zmienili, to plus dla nich. Jakoś opadło mi zaufanie do nich, jak nie chcieli zadeklarować oficjalnie parametrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mroczek90 31.07.2019 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Fajnie sie czyta, przejrzałem wszystko bo sam własnie zaczynam budowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 31.07.2019 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Ja brałem okna w MS i miałem zarówno w ofercie jak i umowie podane Uw w 2018 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_kolwiek 31.07.2019 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 @Di., @Slawko123 czy moglibyście podać namiary na dystrybutorów drzwi AFB Kraków i Stolpaw z okolicy? Skupiłem się na Wikędzie i Agmarze, bo miał ich w ofercie dystrybutor okien, które biorę i myślałem że za jednym razem załatwię temat również drzwi, ale żonę nie przekonała ich oferta. Spodobał się jej za to model słoneczko z Stolpawa: Oraz 506 z AFB Kraków: http://www.drzwi.krakow.pl/drzwi-zewnetrzne-drewniane-w/drzwi-zewnetrzne-drewniane-506-teak.jpg Aprel sprzedawał Stolpaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 01.08.2019 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 @Di., @Slawko123 czy moglibyście podać namiary na dystrybutorów drzwi AFB Kraków i Stolpaw z okolicy? Skupiłem się na Wikędzie i Agmarze, bo miał ich w ofercie dystrybutor okien, które biorę i myślałem że za jednym razem załatwię temat również drzwi, ale żonę nie przekonała ich oferta. Spodobał się jej za to model słoneczko z Stolpawa: Oraz 506 z AFB Kraków: http://www.drzwi.krakow.pl/drzwi-zewnetrzne-drewniane-w/drzwi-zewnetrzne-drewniane-506-teak.jpg Stolpaw dystrybutor to GF DREWNO CENTRUM II PRUSZKÓW. 22 758 72 95 oraz GE SUPRA SOCHACZEW Tel.46/863 26 27 Tel.46/811 16 12 –(13) [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.08.2019 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 Ja kupowałem AFB Kraków w firmie Nowal z Warszawy A te drzwi drewniane montowałeś od razu przed pracami mokrymi, czy na początek dawałeś jakieś tymczasowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 01.08.2019 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2019 przed pracami mokrymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.08.2019 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Po powrocie z wakacji zabrałem się za organizowanie ekip i kolejnych etapów prac. Jesteśmy umówieni na pomiar okien (wybraliśmy Okna MS), przyszłą sobotę mamy intensywną - spotykamy się z monterem wentylacji mechanicznej (prawdopodobnie będzie Wanas 350 v2), odkurzacza centralnego, elektryki i innych instalacji kablowych oraz hydraulikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.08.2019 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 W sobotę mieliśmy spotkanie na budowie z fachowcem od WM, odkurzacza, elektryki i alarmu. Wstępnie rozplanowaliśmy rozmieszczenie oświetlenia, gniazdek, anemostatów, porozmawialiśmy o innych instalacjach (TV, internet, alarmowa). Jeśli chodzi o alarmową narodził się taki plan: Jeśli macie jakieś uwagi to śmiało piszcie W poniedziałek spotkanie z hydraulikiem i podpisanie umowy na okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.08.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 1. Nie wrzucaj takich rzeczy. Anonimowość jest pozorna, a to istotne informacje dla mniej uczciwych.2. Manipulator w tym miejscu będzie niewygodny - wracacie rodziną i co? Wchodzisz, zamykasz drzwi (reszta zostaje na dworze), wyłączasz alarm i dopiero reszta wchodzi? Rodzina z niesie. Przy gościach głupio trochę.3. Użycie czujek wstrząsowych w oknach i drzwiach pozwoli uzbroić alarm, gdy wszyscy są w domu i np. śpią (ale ktoś może mieć ochotę się napić - i pójść do kuchni). Dualne bym zastosował tylko dodatkowo tam, gdzie w nocy nikt nie chodzi normalnie (kotłownia, strych). Instalacja, której nie uzbrajasz, jak idziesz spać to atrapa.4. Na poddaszu też będą czujki jak sądzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.08.2019 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 Manipulator będzie ok, bo drzwi są lewe i otwierać się będą na zewnątrz. Szczerze to nie planowałem takiej sytuacji, żeby uzbrajać alarm gdy domownicy są w domu, dom nie jest na jakimś odludziu No właśnie nie wiem jak z poddaszem. Ty byś dawał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.08.2019 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 No właśnie nie wiem jak z poddaszem. Ty byś dawał? Dałem, chociaż poddasze mam nieużytkowe. Tędy najłatwiej wejść. Jak mieszkałem w bloku, to były dwa włamania przez okna - na pierwszym i trzecim piętrze, więc wysokość to żaden problem dla złodzieja. A sytuacja, gdy rodzinka śpi na górze, a na dole działają złodzieje to dosyć częsta sytuacja. I wtedy nawet mniejsze są straty materialne, niż straty na psychice (zburzenie poczucia bezpieczeństwa we własnym domu). BTW. Przy okazji tematu bezpieczeństwa - konfigurując okna weź to pod uwagę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 26.08.2019 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2019 "Dualne bym zastosował tylko dodatkowo tam, gdzie w nocy nikt nie chodzi normalnie (kotłownia, strych)" KaizenMozesz wyjasnic co ma zastosowanie czujek dualnych do obecnosci domownikow?Czytalem ze dualne stosuje sie wszedzie tam gdzie jest nawiew z rekuperacji lub źródło ciepla np. Kominek. Czyli w tym przypadku wszedzie musza byc dualne z wzgledu na wentylacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts