gawel 20.11.2019 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 Korzystając z okazji, że ekipa od kostki/tarasów ma wolną chwilę a pogoda łagodna wyleją jeszcze fundament pod tarasy. Schody zewnętrzne przy drzwiach wejściowych planuję z kostki, gotowych stopnii - czy do takiej technologii potrzebny jest fundament? mam takie lane grobowce i 2 raz bym tego nie zrobił 1) kafelki na taras to przeżytek i koszt zamaist fundamntu tylko stopy fundamentowe i drewniany taras z desek w zależności od ilości pieniędzy deski różne 2) schody z kafelkami to nieszczęście ślisko jak nie wiem i marenie to wygląda zrobiłbym również drewniane lub zamówił całe trepy , podstopnice i podest w 2 kawałkach u .... kamieniarza z ładnego kamienia dodatkowo trepy można płomieniować wtedy maja zmatowoione pola a by nie było ślisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 20.11.2019 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 Płyty pod tarasy nie będę wylewał - tylko monolityczna ścianka dookoła. Schody wejściowe na bank nie będą wylewane i obłożone płytkami - raz że śliskie, dwa że płytki lubią odpadać. Będą z kostki/kamienia. Nie wiem tylko, czy nie wylać pod nie fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 20.11.2019 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 Płyty pod tarasy nie będę wylewał - tylko monolityczna ścianka dookoła. Schody wejściowe na bank nie będą wylewane i obłożone płytkami - raz że śliskie, dwa że płytki lubią odpadać. Będą z kostki/kamienia. Nie wiem tylko, czy nie wylać pod nie fundamentu. jestem tego samego zdania ja kleję kafle na silikon ... co 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 21.11.2019 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 My zrobiliśmy z kostki i taras i wejście do domu bez fundamentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.11.2019 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 My zrobiliśmy z kostki i taras i wejście do domu bez fundamentów Schody wejściowe planuję z gotowych stopni, 2 stopie, zejście na trzy strony. Chyba rzeczywiście przy takiej wysokości nie ma sensu dawać fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 23.11.2019 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 Fundamenty pod tarasy zrobione, rury spustowe zamontowane, zostało jeszcze do zamontowania kilka mb podbitki, gdyż zabrakło listwy typu "J" i trzeba było domawiać. Za 2-3 tygodnie na budowę mają wejść elektrycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.12.2019 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 W końcu mam zrobioną obudowę studni: Zastanawiam się nad tylnym tarasem, czy robić schodek przy dzrzwiach tarasowych, czy jednak taras robić na poziomie podłogi domu -3/4 cm? Początkowo planowałem na poziomie podłogi domu, ale teraz widzę, że po podsypaniu wyjdzie spora skarpa - już teraz jest widoczna, a to i tak jest na razie -15 cm w stosunku do planowanej podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 01.12.2019 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 W końcu mam zrobioną obudowę studni: [ATTACH=CONFIG]437657[/ATTACH] Zastanawiam się nad tylnym tarasem, czy robić schodek przy dzrzwiach tarasowych, czy jednak taras robić na poziomie podłogi domu -3/4 cm? Początkowo planowałem na poziomie podłogi domu, ale teraz widzę, że po podsypaniu wyjdzie spora skarpa - już teraz jest widoczna, a to i tak jest na razie -15 cm w stosunku do planowanej podłogi. [ATTACH=CONFIG]437658[/ATTACH] Zdecydowanie druga opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.12.2019 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Fundamenty pod tarasy zrobione, rury spustowe zamontowane, zostało jeszcze do zamontowania kilka mb podbitki, gdyż zabrakło listwy typu "J" i trzeba było domawiać. Za 2-3 tygodnie na budowę mają wejść elektrycy. [ATTACH=CONFIG]437391[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]437392[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]437393[/ATTACH] Ja połączyłbym te tarasy w L i kiedyś fajnie zadaszył. Nie wiem do czego te fundamenty ale fajna byłaby podłoga drewniana. Można bez dachu egzotyk i nic mu nie będzie lub w tej samej cenie powinno się udać daszek i normalne tanie deski fajnie zaolejowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.12.2019 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 W końcu mam zrobioną obudowę studni: [ATTACH=CONFIG]437657[/ATTACH] O, też by mi się tak przydało obrobić. Robiła to ekipa tylko od tego, czy masz taką co ogólnie Ci ogarnia na bieżąco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.12.2019 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 O, też by mi się tak przydało obrobić. Robiła to ekipa tylko od tego, czy masz taką co ogólnie Ci ogarnia na bieżąco? Obudowę studni robił mi hydraulik, który oprócz studni rozprowadził kanalizację i wodę, wkuł skrzynki pod OP itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.12.2019 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Ja połączyłbym te tarasy w L i kiedyś fajnie zadaszył. Nie wiem do czego te fundamenty ale fajna byłaby podłoga drewniana. Można bez dachu egzotyk i nic mu nie będzie lub w tej samej cenie powinno się udać daszek i normalne tanie deski fajnie zaolejowane. No właśnie nie chcieliśmy "betonować" tak dużej powierzchni działki, wolimy zielone. Tylny taras pewnie w przyszłości zadaszymy, ten boczny, wychodzący centralnie na południe będzie do opalania się Nie wiemy jeszcze czym będą wykończone, ale celujemy raczej w jakiś kamień, płyty tarasowe, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.12.2019 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Podeślij namiar jak możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrufka_bum 01.12.2019 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Ja bym zrobiła taras na poziomie domu. Wychodzenie z salonu od razu na schodek to nic przyjemnego i też niezbyt bezpiecznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 02.12.2019 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Schodek przy wyjściu na taras to porażka Możesz zrobić schodek na brzegu tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.12.2019 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Ja bym zrobiła taras na poziomie domu. Wychodzenie z salonu od razu na schodek to nic przyjemnego i też niezbyt bezpiecznego. Chyba tak będzie najlepiej. Działka jest ze spadkiem, dobrze że nie podnosiłem domu wyżej, bo ten taras byłby dość wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 02.12.2019 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Masz w studni zawor zwrotny czy masz pompe zanurzeniowa ktora nie wymaga zaworu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.12.2019 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Mam, jest nakręcony na pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 02.12.2019 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Mamy podobna wysokość zera nad gruntem. Też mój taras będzie wysoko. Musi być max 1cm poniżej ramy okna. Zastanawiam się czy robić go z plyt czy jednak z drewna. Co do schodów wejściowych. Ja narazie mam kilka palet ułożonych w 3 stopnie. Powiem szczerze. Gdyby palety ładnie rozmieścić, pomalować to wyjdą z tego wygodne schody. Nie chce nic lać ani sypać. Może zostanę przy tym albo przy drewnianych schodach. O jakich schodach pisałeś z gotowych stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 02.12.2019 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Mamy podobna wysokość zera nad gruntem. Też mój taras będzie wysoko. Musi być max 1cm poniżej ramy okna. Zastanawiam się czy robić go z plyt czy jednak z drewna. Co do schodów wejściowych. Ja narazie mam kilka palet ułożonych w 3 stopnie. Powiem szczerze. Gdyby palety ładnie rozmieścić, pomalować to wyjdą z tego wygodne schody. Nie chce nic lać ani sypać. Może zostanę przy tym albo przy drewnianych schodach. O jakich schodach pisałeś z gotowych stopni? Ja właśnie kończę swój taras, a też mam wysoko i jest duży ok 100m2. Zdecydowaliśmy się na kostkę- najlepsze w mojej ocenie rozwiązanie. Zastosowaliśmy schody łupane Volcano i płytkę tarasową Corso od Kaczmarka. Kolor barwy zimy. Efekt super w mojej ocenie. Gdyby ktoś chciał w przyszłym tygodniu mogę podrzucić foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts