Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

Korzystając z okazji, że ekipa od kostki/tarasów ma wolną chwilę a pogoda łagodna wyleją jeszcze fundament pod tarasy.

Schody zewnętrzne przy drzwiach wejściowych planuję z kostki, gotowych stopnii - czy do takiej technologii potrzebny jest fundament?

mam takie lane grobowce i 2 raz bym tego nie zrobił

1) kafelki na taras to przeżytek i koszt zamaist fundamntu tylko stopy fundamentowe i drewniany taras z desek w zależności od ilości pieniędzy deski różne

2) schody z kafelkami to nieszczęście ślisko jak nie wiem i marenie to wygląda zrobiłbym również drewniane

lub zamówił całe trepy , podstopnice i podest w 2 kawałkach u .... kamieniarza z ładnego kamienia dodatkowo trepy można płomieniować wtedy maja zmatowoione pola a by nie było ślisko

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Płyty pod tarasy nie będę wylewał - tylko monolityczna ścianka dookoła. Schody wejściowe na bank nie będą wylewane i obłożone płytkami - raz że śliskie, dwa że płytki lubią odpadać. Będą z kostki/kamienia. Nie wiem tylko, czy nie wylać pod nie fundamentu.

Płyty pod tarasy nie będę wylewał - tylko monolityczna ścianka dookoła. Schody wejściowe na bank nie będą wylewane i obłożone płytkami - raz że śliskie, dwa że płytki lubią odpadać. Będą z kostki/kamienia. Nie wiem tylko, czy nie wylać pod nie fundamentu.

jestem tego samego zdania ja kleję kafle na silikon ... co 2 lata

W końcu mam zrobioną obudowę studni:

IMG_20191130_150359.jpg

Zastanawiam się nad tylnym tarasem, czy robić schodek przy dzrzwiach tarasowych, czy jednak taras robić na poziomie podłogi domu -3/4 cm?

Początkowo planowałem na poziomie podłogi domu, ale teraz widzę, że po podsypaniu wyjdzie spora skarpa - już teraz jest widoczna, a to i tak jest na razie -15 cm w stosunku do planowanej podłogi.

IMG_20191130_144213.jpg

W końcu mam zrobioną obudowę studni:

[ATTACH=CONFIG]437657[/ATTACH]

Zastanawiam się nad tylnym tarasem, czy robić schodek przy dzrzwiach tarasowych, czy jednak taras robić na poziomie podłogi domu -3/4 cm?

Początkowo planowałem na poziomie podłogi domu, ale teraz widzę, że po podsypaniu wyjdzie spora skarpa - już teraz jest widoczna, a to i tak jest na razie -15 cm w stosunku do planowanej podłogi.

[ATTACH=CONFIG]437658[/ATTACH]

Zdecydowanie druga opcja.

Fundamenty pod tarasy zrobione, rury spustowe zamontowane, zostało jeszcze do zamontowania kilka mb podbitki, gdyż zabrakło listwy typu "J" i trzeba było domawiać. Za 2-3 tygodnie na budowę mają wejść elektrycy.

[ATTACH=CONFIG]437391[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]437392[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]437393[/ATTACH]

Ja połączyłbym te tarasy w L i kiedyś fajnie zadaszył. Nie wiem do czego te fundamenty ale fajna byłaby podłoga drewniana. Można bez dachu egzotyk i nic mu nie będzie lub w tej samej cenie powinno się udać daszek i normalne tanie deski fajnie zaolejowane.

Ja połączyłbym te tarasy w L i kiedyś fajnie zadaszył. Nie wiem do czego te fundamenty ale fajna byłaby podłoga drewniana. Można bez dachu egzotyk i nic mu nie będzie lub w tej samej cenie powinno się udać daszek i normalne tanie deski fajnie zaolejowane.

No właśnie nie chcieliśmy "betonować" tak dużej powierzchni działki, wolimy zielone. Tylny taras pewnie w przyszłości zadaszymy, ten boczny, wychodzący centralnie na południe będzie do opalania się :)

Nie wiemy jeszcze czym będą wykończone, ale celujemy raczej w jakiś kamień, płyty tarasowe, itp.

Mamy podobna wysokość zera nad gruntem. Też mój taras będzie wysoko. Musi być max 1cm poniżej ramy okna. Zastanawiam się czy robić go z plyt czy jednak z drewna.

Co do schodów wejściowych. Ja narazie mam kilka palet ułożonych w 3 stopnie. Powiem szczerze. Gdyby palety ładnie rozmieścić, pomalować to wyjdą z tego wygodne schody. Nie chce nic lać ani sypać. Może zostanę przy tym albo przy drewnianych schodach.

O jakich schodach pisałeś z gotowych stopni?

Mamy podobna wysokość zera nad gruntem. Też mój taras będzie wysoko. Musi być max 1cm poniżej ramy okna. Zastanawiam się czy robić go z plyt czy jednak z drewna.

Co do schodów wejściowych. Ja narazie mam kilka palet ułożonych w 3 stopnie. Powiem szczerze. Gdyby palety ładnie rozmieścić, pomalować to wyjdą z tego wygodne schody. Nie chce nic lać ani sypać. Może zostanę przy tym albo przy drewnianych schodach.

O jakich schodach pisałeś z gotowych stopni?

Ja właśnie kończę swój taras, a też mam wysoko i jest duży ok 100m2. Zdecydowaliśmy się na kostkę- najlepsze w mojej ocenie rozwiązanie.

Zastosowaliśmy schody łupane Volcano i płytkę tarasową Corso od Kaczmarka. Kolor barwy zimy. Efekt super w mojej ocenie. Gdyby ktoś chciał w przyszłym tygodniu mogę podrzucić foto.