ariater 24.02.2020 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 (edytowane) Witam, Nie jest zle . Jesli lodowka musi byc tu, gdzie jest, to w szafce obok mozna zrobic wysuwana polke na odstawianie rzeczy. Miedzy tymi dwoma drzwiczkami bedzie dobra wysokosc (to zreszta jest do dopasowania), a jej zrobienie jest bardzo proste. Zlew dwukomorowy zawsze jest przydatny - jesli tylko jest miejsce. Proponuje przesunac go pod okno - bedzie blizej plyty, i bedzie troche blatu przy piecyku. Zeby bateria nie przeszkadzala w otwieraniu okna, polecam baterie gietka - i nie tylko dlatego, po prostu jest swietna. Nie zamienilabym jej na zadna inna . ( Fabrykanci powinni chyba odpalic mi jakis procent za reklame ) Edytowane 24 Lutego 2020 przez ariater Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 24.02.2020 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Rozważaliśmy różne warianty, ten nam się najbardziej podobał (teraz w kuchni mamy lodówkę bez blatów dookoła i nie widzę dyskomfortu w użytkowaniu - chociaż pomysł z wysuwaną półką ciekawy i do rozważenia). Zlew chcemy duży na pewno dwukomorowy - natomiast gdyby zrezygnować z osobnego ociekacza i przesunąć zlew w stronę okna pojawiłby się kawałek blatu obok piekarnika. Z drugiej strony zlew chciałem schować w rogu kuchni, bo w zlewie (przynajmniej u nas) jest zawsze największy bałagan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 25.02.2020 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Nie wiem jaki masz plan na zagospodarowanie tej wneki obok zlewu i piekarnika ale sieganie tam bedzie bardzo nieergonomiczne. Tylko prawą ręką twarza do piekarnika. Mam podobny uklad kuchnii i tez planowalem ustawic piekarnik obok lodowki ale zdecydowalem sie je rozdzielic i dac na przeciwlegla sciane. Zyskalem blat obok lodowki i zlewu na ktorego mi bardzo brakowalo. Kuchnia mniejsza od twojej. Zobacz czy uda Ci sie umiescic slupek z piekarnikiem po drugiej stronie po prawo od okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.02.2020 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 Żonie taki układ odpowiada, więc ja się nie wtrącam A na budowie nadal tynkowanie - dzisiaj mają zakończyć kładzenie drugiej warstwy tynku na parterze i zostanie już tylko gładzenie i zacieranie. Dzisiaj zamawiąjąc styropian i folię na ocieplenie podłóg sprzedawca zapytał mnie czy będę dawał folię pod styropian na poddaszu. Zakładałem, że nie, ale skoro zapytał to i Was się podpytam. Dawaliście? Jaki to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 28.02.2020 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2020 Nie dawałem. I nie wiem jaki to ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 29.02.2020 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2020 Dokładnie, też nie widze sensu dawać.Zastanawiam się na grubością sytropianu na poddaszu. W projekcie jest teoretycznie 10 cm, ale biorąc pod uwagę wysokość kanałów WM i rur z wodą wystarczy 7 cm. A co myślicie, żeby w pozostałych pomieszczeniach oprócz łazienki i pralni (tam są właśnie rury) dać tylko 5 cm styropianu? Czy płaski metalowy kanał WM powinien być przykryty z wierzchu sytropianem, czy może być na nim bezpośrednio folia i kable od podłógówki?Zawsze to będę miał wyższe pomieszczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.03.2020 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 Zawsze to będę miał wyższe pomieszczenia... I 2-centymetrowe progi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 01.03.2020 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 Dzięki, tempo również i nas zaskoczyło - pierwotnie zakładaliśmy że w tym okresie będziemy zamykać budynek, a nie przymierzać się do podłogłówki Teraz będzie spowolnienie, bo dopiero za rok mam termin na przyłączenie gazu. Łazienki będą otynkowane bez ostatniej warstwy - czyli do takiego stanu jak widać na zdjęciach w poście #791 - chłopaki mówią na to "tynk na ostro". Jeśli chodzi o puszki to są wyczyszczone z tynku, uszkodzeń nie zauważyłem. Dzięki za odpowiedź. Parę złotych zatem w kieszeni zostanie:) To kiszka trochę z tym gazem, serce by mnie bolało, że dom już gotowy, a mieszkać nie można. No ale z drugiej strony możecie wszystko na spokojnie wykańczać w tzw. międzyczasie. Zawsze to trochę więcej czasu na decyzje, a co za tym idzie mniej stresu. A nuż jednak gazownia nie dotrzyma terminu i uwinie się szybciej?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.03.2020 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 Dzięki, tempo również i nas zaskoczyło - pierwotnie zakładaliśmy że w tym okresie będziemy zamykać budynek, a nie przymierzać się do podłogłówki Teraz będzie spowolnienie, bo dopiero za rok mam termin na przyłączenie gazu. Łazienki będą otynkowane bez ostatniej warstwy - czyli do takiego stanu jak widać na zdjęciach w poście #791 - chłopaki mówią na to "tynk na ostro". Jeśli chodzi o puszki to są wyczyszczone z tynku, uszkodzeń nie zauważyłem. I bardzo dobrze daruj sobie gaz i zrób PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.03.2020 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 Dzięki za odpowiedź. Parę złotych zatem w kieszeni zostanie:) To kiszka trochę z tym gazem, serce by mnie bolało, że dom już gotowy, a mieszkać nie można. No ale z drugiej strony możecie wszystko na spokojnie wykańczać w tzw. międzyczasie. Zawsze to trochę więcej czasu na decyzje, a co za tym idzie mniej stresu. A nuż jednak gazownia nie dotrzyma terminu i uwinie się szybciej?! Żadna kiszka Z powodów nazwijmy to edukacyjnych - zmiana szkoły po 3 klasie - przeprowadzkę planowaliśmy na sierpień 2021. Poza tym mamy własne, wygodne mieszkanie więc żadnej presji na szybkie wykończenie nie ma - będzie czas żeby wszystko na spokojnie zrobić (również wokół domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.03.2020 23:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2020 I 2-centymetrowe progi? Są różne rozwiązania - np. listwy, położenie płytek pod skosem. Pytanie czy warto kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaryt 02.03.2020 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 Żadna kiszka Z powodów nazwijmy to edukacyjnych - zmiana szkoły po 3 klasie - przeprowadzkę planowaliśmy na sierpień 2021. Poza tym mamy własne, wygodne mieszkanie więc żadnej presji na szybkie wykończenie nie ma - będzie czas żeby wszystko na spokojnie zrobić (również wokół domu). Widzę że kombinujecie jak my, zmiana szkoły po 3 klasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.03.2020 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 Żadna kiszka Z powodów nazwijmy to edukacyjnych - zmiana szkoły po 3 klasie - przeprowadzkę planowaliśmy na sierpień 2021. Poza tym mamy własne, wygodne mieszkanie więc żadnej presji na szybkie wykończenie nie ma - będzie czas żeby wszystko na spokojnie zrobić (również wokół domu). Kiszka polega na tym że w domu jest coraz więcej wyposażenia i taki pustostan kusi a złodziej raczej ma w dupie do jakiej szkoły chodzą twoje dzieci. Z wykończeniówką trzeba zachować pewną konsekwencję i dokończyć dom i się przeprowadzić żeby nie kusić drani albo się wstrzymać z drogimi detalami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.03.2020 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 Są różne rozwiązania - np. listwy, położenie płytek pod skosem. Pytanie czy warto kombinować A jakieś wygodne rozwiązania? Kiszka polega na tym że w domu jest coraz więcej wyposażenia i taki pustostan kusi a złodziej raczej ma w dupie do jakiej szkoły chodzą twoje dzieci. Z wykończeniówką trzeba zachować pewną konsekwencję i dokończyć dom i się przeprowadzić żeby nie kusić drani albo się wstrzymać z drogimi detalami. Co wartościowego można ukraść z pustostanu na etapie wykończeniówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.03.2020 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 A jakieś wygodne rozwiązania? Co wartościowego można ukraść z pustostanu na etapie wykończeniówki? armatury, piec do co, pc cwu, klimatyzację drzwi wewnętrzne, zabudowę kuchni oraz agd, napęd bramy garażowej. Ile za to od 50 k do 500k zależy od standardu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.03.2020 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 Przecież to są rzeczy, które i tak się z reguły montuje w ostatnim etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.03.2020 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 Przecież to są rzeczy, które i tak się z reguły montuje w ostatnim etapie. A o czym autor wątku napisał? O zalewaniu ław fundamentowych, czy poszukiwaniu działki , chyba o ponad rocznym przyspieszeniu i możliwości wprowadzi gdyby miał podłączony gaz, ale nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.03.2020 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 A o czym autor wątku napisał? O zalewaniu ław fundamentowych, czy poszukiwaniu działki , chyba o ponad rocznym przyspieszeniu i możliwości wprowadzi gdyby miał podłączony gaz, ale nie ma . Niezupełnie - nie planowałem przeprowadzki wcześniej niż ten wrzesień 2021. Gdybym planował to umowę z PSG podpisałbym dwa lata temu (gdy dostałem warunki), a nie w październiku zeszłego roku. Armaturę czy AGD montuje się miesiąc przed przeprowadzką - innych rzeczy takich jak podłogi, kominek, kostka, płot czy zabudowa garderoby raczej nikt nie będzie kradł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 02.03.2020 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 Niezupełnie - nie planowałem przeprowadzki wcześniej niż ten wrzesień 2021. Gdybym planował to umowę z PSG podpisałbym dwa lata temu (gdy dostałem warunki), a nie w październiku zeszłego roku. Armaturę czy AGD montuje się miesiąc przed przeprowadzką - innych rzeczy takich jak podłogi, kominek, kostka, płot czy zabudowa garderoby raczej nikt nie będzie kradł. raczej to dobre określenie, ja widziałem ukradzione drzwi zewnętrzne wykrojone razem z poro termem i ościeżnica juz nic mnie nie zdziwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.03.2020 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 Jak pojedzie na wakacje też mu mogą wykroić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts