Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod Warszawą Asi i kemota

Recommended Posts

Zdecydowanie nie mam, szczególnie że pytałem wykonawców, którzy przewijali się na budowie,w jakiej mają sieci swoje telefony i jak z zasięgiem i play wychodził najlepiej.

Siła sygnału to nie wszystko (nawet, jak telefony łączyły się po LTE). Dlanprzykladu:

attachment.php?attachmentid=454565

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Stolarz powoli kończy swoją pracę.

Garderoba już skręcona, 4 drążki, 6 szuflad, kilkanaście półek, teraz nie będzie problemu z przechowywaniem rzeczy.

IMG_20210430_173915.jpg

Kuchnia również na ukończeniu, jeszcze szybki, oświetlenie, wymiana jednego frontu i montaż wysokiego cargo.

IMG_20210430_175530.jpg

Przeprowadzka coraz bliżej, tylko trawa nie chce kiełkować.

• 2 weeks później...

Wczoraj odebrałem lóżka po pokoi dziecięcych, w piątek dostawa mebli, a we wtorek przyjeżdza pan do skręcania.

Stolarz oddał jeden front kuchenny do poprawki do lakierni obiecał przyjechać i skończyć kuchnię w niedzielę.

Na wtorek jestem umówiony z fachowcem do podłączenia płyty gazowej oraz ma pojawić się ekipa i zamontować zadaszenie tarasu.

Jeszcze zostanie dostawa mebli do naszej sypialni i będziemy się mogli wprowadzać :D.

Ekipa dzielnie walczy z zadaszeniem tarasu:

IMG_20210519_135600.jpg

IMG_20210518_162003.jpg

Kolor (jasny dąb sadolin) wyszedł jaśniejszy niż się żonie pierwotnie wydawało (na małym kawałku drewna), więc konstrukcja będzie malowana raz jeszcze. Na wierzch pójdzie poliwęglan - tylko nie wiem czy przezroczysty, czy mleczny.

Edytowane przez kemot_p

Na tyle co mamy śnieżnych dni w roku, to przy tej powierzchni 16m2 wskoczę na drabinę i zsunę śnieg. Większy kąt nachylenia nie wyglądałby ładnie.

Ostatecznie zdecydowaliśmy się na poliwęglan dymiony no i niestety trzeba było przemalować krawędziaki na ciemniejszy, zbliżony do okien, kolor.

Od poniedziałku działamy ze schodami węwnętrznymi - po zakończeniu robót dom będzie3 gotowy do przeprowadzki.

Ja zacząłem się rozglądać za garażem, na początek spróbuję zrobić zgłoszenie budowy za pomocą portalu https://e-budownictwo.gunb.gov.pl/ - przetestuję jak w praktyce działa cyfryzacja w tym obszarze. Przy okazji okazuje się, że garaże niemurowane (niezwiazane stale z gruntem) są u nas w gminie zwolnione z podatku :)

• 2 weeks później...

W zeszłym tygodniu stolarz zamontował brakujące cargo w kuchni, a drugi fachowiec zakończył montaż schodów. Kuchnia "dojechała" prawie miesiąc po terminie (brakowało jednego frontu, szybek i listwy przysufitowej), za to schody wyszły 2 tygodnie przed terminem ;) Ogólnie budowę udało się ukończyć ponad 2 miesiące przed planem, w co wątpiłem, czytając na forum jakie ludzie mają problemy z ekipami, że różnego rodzaju obsuwy, niedotrzymanie terminów są normą w budowlance. Na szczęście nas te przygody ominęły:)

IMG_20210618_211015.jpg

IMG_20210618_210800.jpg

U nas, można powiedzieć, koniec budowlanego przedsięwzięcia.

Zaczynamy powoli pakowanie i przeprowadzkę.

Pierwsza łopata wbita 25 marca 2019, zakończenie budowy przez KB 21 stycznia 2021, odebranie opieczętowanego zgłoszenia zakończenia budowy z PINB 1 marca 2021.

Na formalnym zakończeniu budowy prace się nie skończyły - wykonaliśmy jeszcze ogrodzenie, tarasy, zadaszenie tarasu, schody wewnętrzne itp. Budowę udało się zakończyć 2 miesiące przed planowanym terminem.

Przejechaliśmy się tylko na zamówieniach mebli. O ile termin realizacji zamowienia materiałów budowlanych to był czas 2-3 tygodni, to czas oczekiwania na stół dębowy mamy 14 tygodni, a na narożnik musimy czekać 12 :p - szkoda, że nie wiedziałem o tym wcześniej i nie zrobiłem zamówień w kwietniu

Dobrze, że chociaż AGD czy telewizor można kupić od ręki.

• 2 weeks później...

Od wtorku mieszkamy już na "pełny etat". Z mieszkania pozostało do wywiezienia jeszcze kilka pudeł rzeczy, potem sprzątanie, zdjęcia i może się uda wynająć.

Będziemy zamawiać moskitiery, bo różnego rodzaju owady dają się mocno we znaki.

W piątek przyjechał narożnik, kilka dni wcześniej zakupiłem telewizor więc finał euro będzie można obejrzeć :)

Zamówiłem też garaż z terminem realizacji za 10-12 tygodni. Stary, poczciwy blaszak poszedł na olx za tysiąc złotych więcej niż go kupowałem w 2016 roku ;)

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Od przeprowadzki minęło 6 tygodni, część tego czasu spędziliśmy na wakacjach, pozostały czas to doszlifowywanie wykończenia i inne drobiazgi.

Wyregulowałem czujniki ruchu zapalające oświetlenie, uszczelniłem odprowadzanie skroplin z kotła do kanalizacji, bo przedostawały się nieprzyjemne zapachy, pomonotwałem karnisze, obrazy itp. Żona zamówiła firany i zasłony.

Wspólnymi siłami zabieramy się za ogród - posadziliśmy przed elewacją frontową 4 krzewy róży parkowej, a w rogu działki, pod istniejącymi sosnami i brzozami będziemy urządzać "leśną" rabatę złożoną z ww plus cisy, paprocie, funkie.

Natomiast pierwszą rzeczą, niezbedną, na którą zdecydowalismy się zaraz po przeprowadzce okazały się moskitiery :) Tu gdzie mieszkamy jest dużo drzew i bardzo dużo komarów. Niestety czas realizacji moskitiery przesuwanej do drzwi PSK to, w firmie, w której brałem okna, 2 miesiące, więc pewnie w tym roku już nam nie posłużą. Za to udało się zamonotwać moskitiery w oknach. A na taras polecam pałeczki przeciw komarom firmy bros. Dym wydobywający się z żarzącej się końcówki nie jest uciążliwy dla oczu i nosa, natomiast na komary działa rewelacyjnie :)

Po starej znajomości udało mi się namówić ekipę, która wykańczała mi dom, żeby wpadli na 4-5 dni i odwieżyli mieszkanie - malowanie plus drobne naprawy wbytków w tynku, peknięć itp. W przyszłym tygodniu jesteśmy umówieniu na oglądanie z pierwszym potencjalnym wynajmującym. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Pokaż zdjęcia tych moskitier w oknach. Przyklejane pod uszczelkę okna czy jakieś lepsze otwierane ?

Jak wyglądają moskitiery na PSK ? Jaka cena za jaką szerokość?

W oknach to są zwykłe ramki z uchwytami zakładanymi na felc okna.

A moskitiery na PSK to albo przesuwane na rolkach (prowadnica dolna i górna przykręcona do ramy), albo otwierane jak normalne drzwi (zawiasy ze sprężyną, samozamyjakące się).

Wycena 2 przesuwych o wymiarach 2 x 2,2 m w kolorze złoty dąb to około 2,8-3k.

P.S. Zdjęć nie wrzucę, bo nie działa dodawanie na forum.

@kemot_p, a czy Ty czasem nie masz reku?

Wiem że każdy mądry po szkodzie, ja tez moskitier nie zamawiałem przy zamawianiu okien bo problem nie występował wiosną:D a po zamieszkaniu już problem się pojawił. Nie wiem czy dobry pomysł jest zamawiać moskitierę do drzwi tarasowych chodzi nie tyle o koszt co o wytrzymałość, jest bardziej narażona markieteria drzwiowa na uszkodzenie aniżeli okienna no i przecież drzwi nie są otwarte cały czas jak nieraz zdarza się z oknem.

Mam reku, ale lubię otworzyć okno i słuchać śpiewu ptaków, szumu drzewek itp. :) Już na wstępie poszukiwania okien odrzuciłem opcję fixów, bo wiedziałem, że pomimo reku będę otwierał okna.

Od dawna też wiedziałem, od sąsiadów, że moskitiery będą potrzebne, ale wcześniej nie było potrzeby ich mieć, nie wiedziałem też, że tak długo się czeka na realizację. Zresztą większą wpadkę zaliczyłem z meblami - nie wiedziałem, że czas oczekiwania na narożnik czy stół to 8-10 tygodniu przez co nadal nie mamy w salonie stołu :D.

A jeśli chodzi o okno trasowe to przy bawiących się dzieciach jest ciągle otwarte, więc moskitiera się na pewno przyda. Tylko nie wiem, czy nie lepsza będzie rozwieralna, która się sama zamyka. Jak dziecko wybiegnie na ogród to nie musi pamiętać o zamknięciu, jak rozpędzony w nią wpadnie (od środka) to się otworzy - przesuwana najczęściej w tym przypadku się porwie, rzadko kiedy wypadnie z rolek. Tym bardziej, że może kiedyś będzie pies...

Są też moskitiery przesuwane harminijkowe, ale do nich jakoś nie jestem przekonany.

Edytowane przez kemot_p