meqi 10.04.2017 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Witam, Projekt wymarzonego domu już się 'tworzy" , co za tym idzie mam dużą zagwozdkę odnośnie ścian. Z racji iż działka znajduję się przy drodze gminnej(średnio uczęszczanej) ale co najważniejsze blisko KOŚCIOŁA , dzwonnicy.(ok 50 m od działki) Dom na pewno posadowiony na płycie fundamentowej (III kat szkód górniczych), ogrzewanie gazowe + rekuperacja Zastanawiam się nad wariantem : 1. Silka 24 , działówki Silka + styropian grafitowy 20cm 2. YTONG 24, działówki Silka + styropian grafitowy 20 cm ( czy wełna??) Chciałbym aby mój dom był energooszczędny, ciepły itp Ale dochodzi również aspekt akustyki związanego z kościołem. Przeczytałem dużo opinii odnośnie YTONGA oraz SILKI ich parametrów .Czy YTONG faktycznie jest tak słaby akustycznie? Napiszcie co myślicie , wasze doświadczenia , podobne dylematy, ktoś już może mieszka i ma porównanie???. Drugie pytanie z innej beczki ktoś ma? lub myślał nad stropem sytemowym YTONG?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.04.2017 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Akustyka to trudny temat. Jest jedna prosta zasada, że im większa gęstość materiału, tym lepiej tłumi. Ale dotyczy tylko materiałów jednorodnych i jest od niej trochę wyjątków. http://www.tremolo.pl/Artykuly/Akustyka/Dobor,materialow,na,wygluszenia.html#_Toc199053979 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 10.04.2017 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Silikat zdominowal forum jako cudowny material bedacy lekiem na cale zlo Trudno powiedziec jaka bedzie roznica w akustyce jak dasz 20 cm styro - moze idz do sasiadow, zobaczysz z czego oni maja dom i jak slychac dzwonienei. A brales pod uwage suporeks 600 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 10.04.2017 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 A brales pod uwage suporeks 600 ? masz na myśli to co się da śrubokrętem przewiercić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.04.2017 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 masz na myśli to co się da śrubokrętem przewiercić ? Jak to kryterium decyzyjne, to czym ocieplać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.04.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 http://www.tremolo.pl/Artykuly/Akustyka/Dobor,materialow,na,wygluszenia.html#_Toc199053979 A po lekturze tego, jak już człowiek myśli, że wie o co chodzi, to idziemy na następny level. https://suw.biblos.pk.edu.pl/downloadResource&mId=504968 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 10.04.2017 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 Silikat zdominowal forum jako cudowny material bedacy lekiem na cale zlo Trudno powiedziec jaka bedzie roznica w akustyce jak dasz 20 cm styro - moze idz do sasiadow, zobaczysz z czego oni maja dom i jak slychac dzwonienei. A brales pod uwage suporeks 600 ? Styropian wcale ta świetnie nie tłumi hałasu. Lepiej tłumi wełna. Co to znaczy zdominował ? Może po prostu inwestor zaczyna myśleć i sam wybiera co dla niego najlepsze a nie dla wykonawcy ? Gazobeton to ulubiony materiał wykonawców i murarzy , bo bardzo szybko się muruje (bo bloczki duże i lekkie) , tańszy transport , łatwiejsze przechowywanie i murarz szybko skończy robotę i idzie na następną robotę ... Przy silikacie ma duuużo więcej noszenia , dźwigania i murowania i praca idzie duuuużo wolniej ... Murując gazobetonem zdąży "obsłużyć" 2-3 budowy zamiast jednej ... Przy gazobetonie wchodzi 7bloczków na m2 , przy silikacie 15-18bloczków na m2 ... Więc jak sądzisz z czego wolą budować wykonawcy i co polecają i czemu głównie w hurtowniach jest gazobeton ??? Gazobeton to najgorszy materiał konstrykcyjny., Posiada najgorsze właściwości i parametry i cechy ... To że część inwestorów świadomie podchodzi do budowy domu i sama decyduje z czego chce mieć dom i na jakich cechach mu zalezy to chyba dobrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 10.04.2017 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2017 I sie zaczyna - kiedys triumfy sciecila cegla, teraz silka - moda i tyle. Na forum jest masa watkow z czego budowac, klepanie w kolko tego samego Przy silikacie ma duuużo więcej noszenia , dźwigania i murowania i praca idzie duuuużo wolniej ... Murując gazobetonem zdąży "obsłużyć" 2-3 budowy zamiast jednej ... Przy gazobetonie wchodzi 7bloczków na m2 , przy silikacie 15-18bloczków na m2 ... Oczywiscie wiecej roboty jest za ta sama cene za wszystko i tak zaplaci inwestor. Więc jak sądzisz z czego wolą budować wykonawcy i co polecają i czemu głównie w hurtowniach jest gazobeton ??? powiedzialbym, ze poroterm, bo nawet pily nie trzeba do ciecia. Suporeks jest popularny i latwo dostepny, z silka sa w wiekszosci problemy. Oczywiscie na zamowienie bez problemu sciagna, ale nie za dobra cene. Ze zwrotami tez moze byc problem, bo jest na ten material malo chetnych, Przerobilem niemal przed chwila temat silki na dzialowki. Zostalem z 2 paletami na skladzie i 1,5 palety na budowie. Cale szczescie ze przeszedl mi pomysl murowania calego domu z silikatu. Rozsadku zycze, bo nie wszystko zloto co...twarde i ciezkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.04.2017 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 I sie zaczyna - kiedys triumfy sciecila cegla, teraz silka - moda i tyle. Na forum jest masa watkow z czego budowac, klepanie w kolko tego samego Oczywiscie wiecej roboty jest za ta sama cene za wszystko i tak zaplaci inwestor. Rozsadku zycze, bo nie wszystko zloto co...twarde i ciezkie Co to znaczy moda ? Obok mnie inwesotr buduje dom z porothermu. To nie moda tylko niektórzy inwestorzy interesują sie budową domu i znają włąściwości materiałów, ich zalety i wady i wybieraja taki którego właściwości im najbardziej odpowiadają a nie materiał jaki odpowiada wykonawcy ... Jak szukałem wykonacy do stanu SSO to od razy podałem że bedzie silikat. Żaden wykonaca nie zasugerował zmiany materiału na gazobeton i że dzięki temu jego wycena robocizny będzie niższa ... Choć kilku mocno sugerowało wymianę na gazobeton , bo lepszy i szyybciej się buduje . Więc jak dla mnie zmiana materiału na gazobeton nie oznaczała by tańszej robocizny ... Masz rację materiał trudniejszy w zakupie. Tam gdzie mieszkam skłądy zawalone gazobetonem jak i ceramiką. Silkaty na zamówienie albo w cenach odstraszajacych. Ja dogadałem się z producentem i bezpośrednio z fabryki mi przywieźli , bo loklanie nie mogłem dostać. Jedyna hurtownia co miała zaoferował mi że za minimum 2 miesiące bo producent nie nadąża , bo cały material idzie na "duże inwestycje" ... Dodatkowa zaleta siliaktu to możliowość stosowania cieńszych murów , 15-18cm. Ja zamiast 25cm mam 18cm i kilka metrów w domu gratis ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 11.04.2017 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Jak to kryterium decyzyjne, to czym ocieplać? Przy ociepleniu raczej marne kryterium, miałem na myśli akustykę raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.04.2017 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Przy ociepleniu raczej marne kryterium, miałem na myśli akustykę raczej. Jakie przełożenie na akustykę ma możliwość wiercenia w czymś śrubokrętem? Skoro mowa o warstwie okrytej innymi z każdej strony nie ma też znaczenia użytkowego czym da się to wiercić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 11.04.2017 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 ilu ludzi tyle opinii ja na akustykę głównie nastawiłem się w środku, więc silką wszystko wewnątrz zrobiłem, a zewnętrzne ytongiem 24 cm. Z akustyką oprócz ścian to bardziej się nastawiaj na szczegóły i przede wszystkim dobre okna. Znam stare domy gdzie był byle jaki gazobeton + 10cm styro i jest ok dopiero po zastosowaniu nowych okien (z dobrym współczynnikiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 11.04.2017 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Jeśli da się wiercić śrubokrętem to oznacza że materiał jest miękki, wypełniony bąbelkami powietrza (mimo że mowa była o 600-tce) a to z kolei oznacza że słabiej tłumi dźwięki. Silikat jest najcięższy ze wszystkich oferowanych (w granicach rozsądku) materiałów. Dla porównania Ytong Energo 600 wytrzymałość na ściskanie ok 4MPa, silikat N24 Grupa Silikaty wytrzymałość na ściskanie 20 MPa. Co do współczynników akustycznych to są tylko liczby i trudno je przełożyć na rzeczywistość, ale i tak dla silikatu z tego co pamiętam współczynnik był lepszy o 3 decybele (w skali logarytmicznej to dużo) od innych. A warstwa ocieplenia i jej grubość jest dyskusyjna, o ile dla silikatu warto dać np 20 cm styropianu grafitowego, o tyle dla Ytonga mija się to z celem bo nie po to kupujemy taki materiał żeby później wywalić kasę na grubą warstwę izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.04.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Jeśli da się wiercić śrubokrętem to oznacza że materiał jest miękki, wypełniony bąbelkami powietrza Nie żartuj. To piasek to w ogóle samo powietrze, jak śrubokręt wchodzi jak w masło? A masło, to nawet rozrzedzone powietrze... Wiercenie śrubokrętem wcale nie świadczy o gęstości (w znaczeniu fizycznym) materiału. Silikat jest najcięższy ze wszystkich oferowanych (w granicach rozsądku) materiałów. Prawo masy to takie przedszkole nauczania o izolacyjności akustycznej. Potem zaczynają się schody, jak trzeba uwzględnić, że są różne warstwy przegrody. Ich gęstość czy sprężystość. Wytrzymałość na ściskanie nie ma znaczenia dla akustyki. Co ma znaczenie - wrzucałem linki. I wcale nie jest takie proste, że dając ciężki materiał konstrukcyjny i ciężkie ocieplenie uzyskamy najlepszy efekt. Zależy od grubości poszczególnych warstw, częstotliwości i sprężystości materiału. Nie tylko od gęstości. Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 11.04.2017 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Wytrzymalosc na sciskanie sie zgadza - ale przeciez nie budujemy 10 pieter. Ciekawi mnie natomiast wiazanie rogow budynku , bo silka jest krotka, wiec malo zachodzi na siebie na przewiazaniu, Kolo Zyrardowa czy Pruszkowa dom w SSO z silki sie zawalil po wichurach, mimo rdzeni w scianach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.04.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) ilu ludzi tyle opinii . Ale jakich opini ? Właściwości i cechy materiałów nie są tajne i naprawdę KAŻDY może te dane znaleźć i sobie porównać i samemu wyciagnać wnioski. Wystarczy samemu porównac i wychodzi że gazobeton to najgorszy material na ściany konstrukcyjne ... Popularność nie wynika z tego że ma najlepsze właściwości i cechy a z tego że szybko się z niego buduje. Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.04.2017 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 [ATTACH=CONFIG]386390[/ATTACH] Wszystkie parametry ma wystarczająco dobre, a przewodność cieplną nie do pobicia - jak widać silikaty mają 5x gorszą. Izolacyjność akustyczna - tu jest sprawa trudna. W pdfie jest to ładnie rozpisane. Zależy, na jakiej nam częstotliwości zależy najbardziej - czasami warto mieć lekką konstrukcję ściany, bo przy materiale o dużej gęstości akurat częstotliwość rezonansowa wypada tam, gdzie chcemy najbardziej wyciszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 11.04.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Cała strona wpisów, a właściwie nic na temat praktyki i własnego doświadczenia.Mamy 24 cm Ytong + 20 cm styropianu i dźwięków z zewnątrz nie słychać.Nie dochodzi szczekanie psów i pianie kogutów od sąsiadów.40 m od domu jest droga którą rano i wieczorem jadą duże ciężarówki, dźwigi i autobusy (mamy niedaleko parking nocny dla takich sprzętów). W ogóle ich nie słychać. Nie wiem jak mają się do tego poziomu hałasu kościelne dzwony, ale na izolację akustyczną ścian z Ytonga nie mogę narzekać.Inna sprawa, że wystarczy tzw. rozszczelnienie okien i nagle psy znów szczekają, koguty znów pieją, a sąsiedzi piłują drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.04.2017 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Cała strona wpisów, a właściwie nic na temat praktyki i własnego doświadczenia. Mamy 24 cm Ytong + 20 cm styropianu i dźwięków z zewnątrz nie słychać. Nie dochodzi szczekanie psów i pianie kogutów od sąsiadów. 40 m od domu jest droga którą rano i wieczorem jadą duże ciężarówki, dźwigi i autobusy (mamy niedaleko parking nocny dla takich sprzętów). W ogóle ich nie słychać. Nie wiem jak mają się do tego poziomu hałasu kościelne dzwony, ale na izolację akustyczną ścian z Ytonga nie mogę narzekać. Inna sprawa, że wystarczy tzw. rozszczelnienie okien i nagle psy znów szczekają, koguty znów pieją, a sąsiedzi piłują drewno. Bardzo proszę ... Gazobeton 600 (Solbet) , styropian 15cm , okna VEKa 2 szybowe. Drzwi metalowe wyciszone wełną. Mieszkam na osiedlu domków (działki po 1000m2). Słuszę siedząc w salonie KAŻDY przejeżdzajacy samochód. Słyszę otwierajacą się bramę , słyszę szczekajace psy i itd .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 11.04.2017 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Wytrzymalosc na sciskanie sie zgadza - ale przeciez nie budujemy 10 pieter. Ciekawi mnie natomiast wiazanie rogow budynku , bo silka jest krotka, wiec malo zachodzi na siebie na przewiazaniu, Kolo Zyrardowa czy Pruszkowa dom w SSO z silki sie zawalil po wichurach, mimo rdzeni w scianach.. Już to widze, że sie zawalil, link do wiadomści o tym zawaleniu prosze podac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts