meqi 11.04.2017 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Silikat zdominowal forum jako cudowny material bedacy lekiem na cale zlo Trudno powiedziec jaka bedzie roznica w akustyce jak dasz 20 cm styro - moze idz do sasiadow, zobaczysz z czego oni maja dom i jak slychac dzwonienei. A brales pod uwage suporeks 600 ? Nie rozważałem Suporexu ale po doświadczeniach kaszpir07 raczej nie będzie brany pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meqi 11.04.2017 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Cała strona wpisów, a właściwie nic na temat praktyki i własnego doświadczenia. Mamy 24 cm Ytong + 20 cm styropianu i dźwięków z zewnątrz nie słychać. Nie dochodzi szczekanie psów i pianie kogutów od sąsiadów. 40 m od domu jest droga którą rano i wieczorem jadą duże ciężarówki, dźwigi i autobusy (mamy niedaleko parking nocny dla takich sprzętów). W ogóle ich nie słychać. Nie wiem jak mają się do tego poziomu hałasu kościelne dzwony, ale na izolację akustyczną ścian z Ytonga nie mogę narzekać. Inna sprawa, że wystarczy tzw. rozszczelnienie okien i nagle psy znów szczekają, koguty znów pieją, a sąsiedzi piłują drewno. Dzięki wielkie gorbag o takie doświadczenia właśnie mi chodziło ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meqi 11.04.2017 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Akustyka to trudny temat. Jest jedna prosta zasada, że im większa gęstość materiału, tym lepiej tłumi. Ale dotyczy tylko materiałów jednorodnych i jest od niej trochę wyjątków. http://www.tremolo.pl/Artykuly/Akustyka/Dobor,materialow,na,wygluszenia.html#_Toc199053979 Kaizen przeczytałem temat, dylematy są duże. Trzeba chyba wybrać półśrodek pomiedzy termika a akustyką Generalnie chodzi mi o doświadczenia budujących , odczucia w już zamieszkałym Projektant ma zrobić wyliczenia Ytong vs Silka wszystkie parametry, nakłady itp :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meqi 11.04.2017 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 ilu ludzi tyle opinii ja na akustykę głównie nastawiłem się w środku, więc silką wszystko wewnątrz zrobiłem, a zewnętrzne ytongiem 24 cm. Z akustyką oprócz ścian to bardziej się nastawiaj na szczegóły i przede wszystkim dobre okna. Znam stare domy gdzie był byle jaki gazobeton + 10cm styro i jest ok dopiero po zastosowaniu nowych okien (z dobrym współczynnikiem). Okna napewno 3 szybowe, jak dla mnie jest to ważny element przy budowie , wkońcu nie wymienia sie ich co 5 lat;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meqi 11.04.2017 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Bardzo proszę ... Gazobeton 600 (Solbet) , styropian 15cm , okna VEKa 2 szybowe. Drzwi metalowe wyciszone wełną. Mieszkam na osiedlu domków (działki po 1000m2). Słuszę siedząc w salonie KAŻDY przejeżdzajacy samochód. Słyszę otwierajacą się bramę , słyszę szczekajace psy i itd .. kaszpir007 jakbyś miał teraz budować na co być sie zdecydował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.04.2017 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 kaszpir007 jakbyś miał teraz budować na co być sie zdecydował? Ja teraz buduję nowy dom (masz linka do dziennika w moim podpisie). Wybrałem silikat . Gazobeton nie wchodził wogóle w rachubę , co najwyżej ceramika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.04.2017 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2017 Projektant ma zrobić wyliczenia Ytong vs Silka wszystkie parametry, nakłady itp :rolleyes: Ja, jak usłyszałem cenę za audyt sam akustyczny 5K zł to podziękowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.04.2017 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Ja, jak usłyszałem cenę za audyt sam akustyczny 5K zł to podziękowałem. [TABLE=width: 300, align: center] [TR] [TD]Pustak ceramiczny Porotherm 25 P+W[/TD] [TD]49[/TD] [/TR] [TR] [TD]Beton komórkowy Solbet gr. 24 cm[/TD] [TD]46[/TD] [/TR] [TR] [TD]Silka E24 Xella gr. 24 cm[/TD] [TD]54[/TD] [/TR] [/TABLE] Tyle że dB to skala logarytmiczna , 3dB więcej to jest 2x głośniej (ciszej) A różnica jest 8db ! Jak sam widzisz gazobeton wypada fatalnie ... Bo zamiast "bawić się w audyty" wybiera się od razu taki materiał na jakich cechach nam najbardziej zależy i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.no 12.04.2017 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 tylko te pomiary nie uwzględniaja drzwi, okien itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.04.2017 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Nie wszystkie ściany mają otwory, to raz.A dwa - otwory w lepszym akustycznie murze to zawsze lepszy wynik, niż otwory w kiepskim akustycznie mirze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 12.04.2017 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Jak sam widzisz gazobeton wypada fatalnie ... Ty widzisz fatalne cyferki, a ja "słyszę" ciszę. Czyli z silikatem miałbym jeszcze 24 razy cichszą ciszę? Tylko że tylko w części zależnej od ścian i bez uwzględnienia styropianu. Mam dobry słuch, nie tylko muzyczny. Nie potrzebuję cyferek żeby wiedzieć że jest cicho Obstawiam u Ciebie bardziej kwestię okien albo stropu. Okna mamy trzyszybowe z ramą grubą na 9cm. Na stropie miejscami ponad pół metra izolacji, chociaż w większości bardzo lekkiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.04.2017 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) [TABLE=width: 300, align: center] [TR] [TD]Pustak ceramiczny Porotherm 25 P+W[/TD] [TD]49[/TD] [/TR] [TR] [TD]Beton komórkowy Solbet gr. 24 cm[/TD] [TD]46[/TD] [/TR] [TR] [TD]Silka E24 Xella gr. 24 cm[/TD] [TD]54[/TD] [/TR] [/TABLE] Tyle że dB to skala logarytmiczna , 3dB więcej to jest 2x głośniej (ciszej) A różnica jest 8db ! Jak sam widzisz gazobeton wypada fatalnie ... Bo zamiast "bawić się w audyty" wybiera się od razu taki materiał na jakich cechach nam najbardziej zależy i tyle. Słusznie zauważasz, że skala logarytmiczna. więc jak za oknem startuje nam myśliwiec, to mamy 140dB. Gdyby to było takie proste, to sam BK wytłumiłbym 46dB i zostałoby... no właśnie. Ile? A ile jak w tej ścianie masz okno 1,5m x 1,8m o Rw: 34 (-1; -5) dB. (C; Ctr)? To mocno uproszczone dane - jedną liczbę w dB to podaje marketing. Poczytaj dwa linki, które wrzucałem. Materiał jednej warstwy niewiele mówi o akustyce całej ściany. Możesz mieć ścianę nawet trójwarstwową z żelbetu i może akurat ładnie rezonować i wzmacniać zakres częstotliwości dzwonu tak, że te trzy warstwy wypadną słabiej, niż każda z nich z osobna. Więc w zależności od częstotliwości, na której wyciszeniu nam najbardziej zależy należy dobrać materiał. Mi np. zależy na wyciszeniu pisku hamulców i klaksonu pociągu, a meqi zależy na wyciszeniu dzwonu. Inne materiały i ich grubości będą dla nas optymalne. Ale jakie to nie wiem, bo nie wywaliłem 5K zł na odpowiedź na to pytanie. Nie jest to proste dodawanie, że wełna X dB + silka YdB - mamy izolacyjność akustyczną przegrody X+Y. Jak poczytasz pdfa to znajdziesz wykresy, gdzie izolacyjność takiej ściany warstwowej jest mniejsza od X i od Y. I jak słusznie zauważa a.no audytorzy uwzględniają wiele innych czynników - jak okna, ale też wymiary pomieszczenia i odbijanie dźwięków. To nie jest prosta sprawa. A drogie, bo tego nikt w domach jednorodzinnych nie robi - to się robi dla sal kinowych, koncertowych itp. Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 12.04.2017 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2017 Słusznie zauważasz, że skala logarytmiczna. więc jak za oknem startuje nam myśliwiec, to mamy 140dB. Gdyby to było takie proste, to sam BK wytłumiłbym 46dB i zostałoby... no właśnie. Ile? A ile jak w tej ścianie masz okno 1,5m x 1,8m o Rw: 34 (-1; -5) dB. (C; Ctr)? To mocno uproszczone dane - jedną liczbę w dB to podaje marketing. Poczytaj dwa linki, które wrzucałem.. Ale w jakim celu ? Sprawdzam dane jakie podaje producent i wybieram taki który najlepiej tłumi hałas i tyle a nie kombinuje aby później przy łączeniu z innymi materiałami osiagnac lepsze tłumienie hałasu. Jakby cena silikatu była jakaś extremalnie wysoka czy budowa jakoś super ciężka to można by kombinować ... Ja po prostu wybrałem taki materiał jaki miał dla mnie najwięcej zalet i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts