morfosek 05.03.2018 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Wszystkie bruzdy w domu 3 poziomowym ok 300m2 jedna osoba robi w jeden dzień. Same przewody kładzie się później dużo szybciej nie bawiąc się spinkami. Nie musisz się starać by leżały prosto, nie przeszkadzają krzyżówki. W firmie robimy tylko w bruzdach bo jest szybciej. 1cm odchyłki ściany to już bardzo dużo. Jak buduje się z silikatów to bardzo często wcale nie ma tynku a jedynie gładź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.03.2018 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Wszystkie bruzdy w domu 3 poziomowym ok 300m2 jedna osoba robi w jeden dzień. Pewnie jeszcze młotkiem i przecinakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 06.03.2018 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Rzadko się zgadzam z Tobą ale tym razem muszę powiedzieć że trafiłeś w sedno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.03.2018 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Wszystkie bruzdy w domu 3 poziomowym ok 300m2 jedna osoba robi w jeden dzień. Same przewody kładzie się później dużo szybciej nie bawiąc się spinkami. Nie musisz się starać by leżały prosto, nie przeszkadzają krzyżówki. W firmie robimy tylko w bruzdach bo jest szybciej. 1cm odchyłki ściany to już bardzo dużo. Jak buduje się z silikatów to bardzo często wcale nie ma tynku a jedynie gładź. jeden dzień w SILIKACIE dom o powierzchni 300 metrów i to na głebokość taką ze mozna robić krzyżówki i kłaść 5 kabli w bruzde ? Weź nie opowiadaj bajek.... ... a wszelkie wieńce słupy wsporcze nadproza, wylewki wokół schodów też sa idealnie równe..., ja tez słyszałem ze bardzo czesto robi sie tylko sama gładź.... ale wczesniej połowę scian wyrównuje sie tynkiem recznym. Wszystko widac przy montazu osprzetu elektrycznego jak to wyglądalo. Po drugie w pytaniu był pustak. Do mocowania przewodu nigdy nie używałem spinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.03.2018 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Wystarczy kolegę morfosek zapytać, ile metrów bieżących jest tych bruzd, i zaraz się wyjaśni, na ile realne są jego opowieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.03.2018 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Witam, czy instalacje elektryczną powinno wykonywać się w bruzdach czy wystarczy kabel na pustaku ukryty pod tynkiem? Lepiej jest wykonać w bruzdach, przewody w niektórych przypadkach mogą być widoczne po otynkowaniu, a w bruździe są o wiele głębiej schowane. U mnie bruzdowałem i zmieściły się dwa lub trzy przewody tynku też zużyto mniej. Dom 170m2 bruzdowałem 3 dni, a i tak podczas układania przewodów bruzdownica musiała być pod ręką. Ja kupiłem sobie bruzdownice Baier-a 501 i podłączyłem do odkurzacza.........po skończonej pracy sprzedałem w następnym roku za taką samą kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 06.03.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Nie wiem czym koledzy wycinają bruzdy. Ja używam zwykłego frezu z dwoma tarczami. Szerokość i głębokość na 3cm (nikomu się nigdy zmieniać nie chciało). Szybkość cięcia w silikacie to ok 1m/min, w porothermie czy ytongu znacznie szybciej, dłużej zajmuje przestawianie drabiny. Nigdy nie mierzyłem ile metrów bruzdy wycinam, przecież z metra nie płacą. Na dom schodzi przeważnie 2,5-3km przewodów, może z 500m bruzdy będzie. Bez bruzd to musiałbym się bawić gipsem/gwoździami/spinkami, za dużo roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.03.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Czyżby KNR-y kłamały i zawyżały nakłady rzeczowe na tego typu prace ?Muszę napisać do SEKOCENBUD-a, żeby bardziej wyśrubowali rg dla bruzdowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 06.03.2018 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Na szczęście do KNR-ów zaglądać nie muszę. Jestem praktykiem, biegam po budowach. Jak narzędzia są dobre, ludzie wiedzą co robić, a plany czytelne i z sensem to idzie szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.03.2018 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Pytanie, kto na tym zarabia ?Bo mnie wychodzi, że należy robić ok. 31 godz (jedna osoba), by wykuć 500 m bruzd, z trasowaniem, odkuciem warstwy, montażem i demontażem sprzętu (choćby drabiny itp.)Dotyczy tynku, gipsu, gazobetonu. Chłopów zajedziesz na śmierć, kolego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 06.03.2018 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Napisałem, że nie wiem ile bruzdy jest w przeciętnym domu. Może 500m może 200? Strzelam. Co chcesz trasować? Wszystko jest wyznaczone wcześniej, jeszcze przed wycinaniem puszek. Odkuwanie? Przy silikacie, betonie, cegle pełnej trzeba rzeczywiście wspomóc się młotem udarowym, ale to tak przesunąć po bruździe. W porothermach wystarczy postukać ręcznym młotkiem. Samo bruzdowanie. Wchodzisz. Rozstawiasz drabinę, przedłużacz, odkurzacz, frez. Słuchawki na uszy, maska i okulary na twarz. Koniec przygotowań. Jedziesz. Nie jestem właścicielem firmy. Jestem zwykłym pracownikiem i sam z frezem też biegam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.03.2018 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 I to bruzdowanie (500 mb.) kosztuje ... 1900,00 zł, bez VAT. (robocizna, koszty pośrednie, zysk) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.03.2018 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 I to bruzdowanie (500 mb.) kosztuje ... 1900,00 zł, bez VAT. (robocizna, koszty pośrednie, zysk) Dobra cena 3,8zl za metr bruzdy, po co się męczyć jak można zatrudnić Pstrowskiego;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 06.03.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Sprawdź - KNR-W 4-03 tablica 1001-4. Rg to 0,12 za metr bieżący dla bruzdowania ręcznego : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.03.2018 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Tynk, gips, gazobeton. I do tego koszty bezpośrednie 16zł za r-g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.03.2018 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2018 Lektura dla miłośników bruzdowania. Z jednej strony hydraulik wkuje na 6cm rurę z otuliną, z drugiej elektryk wywali przez całą szerokość pokoju 30cm na 15 kabli idących obok siebie... Kto nad tym panuje i liczy nośność ściany? Estetyka to nie jedyne zadanie tynku. Bruzdowanie, żeby można było położyć cieńszy tynk to droga do problemów. Zwłaszcza w porothermie gdzie dziurawicie ściany żeby umożliwić cieńsze ich uszczelnienie. Do tego dochodzi akustyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 07.03.2018 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Nie polecam tynkowania całościowego poniżej 1 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.03.2018 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 U mnie nie było bruzdowania. Większe ilości przewodów były puszczane w suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 07.03.2018 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Ja u suebie układam przewody na scianie na wysokosci 10cm nad chudziakiem w korytkach. Pierwsza warstwa styropianu 10cm wejdzie pod korytka. Druga obok wiec nie będe musiał żłobić czy docinać styro. Pionowe odcinki przewodów idą w bruzdach. Tak sobie wymyśliłem i tak robię w swoim domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.03.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Ja u suebie układam przewody na scianie na wysokosci 10cm nad chudziakiem w korytkach. Pierwsza warstwa styropianu 10cm wejdzie pod korytka. Druga obok wiec nie będe musiał żłobić czy docinać styro. Pionowe odcinki przewodów idą w bruzdach. Tak sobie wymyśliłem i tak robię w swoim domu Też dobre rozwiązanie, tylko drogie jeśli korytek jest dużo to koszty również rosną, ale to lepszy sposób niż układanie instalacji bezpośrednio w ociepleniu. a jak wie się jakie są trasy to zawsze można coś ..."wciągnąć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts