CityMatic 07.03.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Nie polecam tynkowania całościowego poniżej 1 cm Popieram, niekiedy dziwnie zachowują się takie przewody, może nie tak przewody jak ściana nad nimi - wybarwia się, albo widać ciemne pasy(trasa przewodów jest widoczna) nie wiedzieć do końca czemu nie da się ich zamalować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.03.2018 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Tynk, gips, gazobeton. I do tego koszty bezpośrednie 16zł za r-g. Widzę, że kolega nie wie, jak wygląda kosztorysowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 07.03.2018 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Też dobre rozwiązanie, tylko drogie jeśli korytek jest dużo to koszty również rosną, ale to lepszy sposób niż układanie instalacji bezpośrednio w ociepleniu. a jak wie się jakie są trasy to zawsze można coś ..."wciągnąć" Drogie to pojęcie względne. Na korytka wydałem nieco ponad 300zł (147,8zł z wysyłką za korytko 40x40 20sztuk 2mb, oraz 175,4 za korytka 25x15 60sztuk 2mb) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 07.03.2018 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Lektura dla miłośników bruzdowania. Z jednej strony hydraulik wkuje na 6cm rurę z otuliną, z drugiej elektryk wywali przez całą szerokość pokoju 30cm na 15 kabli idących obok siebie... Kto nad tym panuje i liczy nośność ściany? Estetyka to nie jedyne zadanie tynku. Bruzdowanie, żeby można było położyć cieńszy tynk to droga do problemów. Zwłaszcza w porothermie gdzie dziurawicie ściany żeby umożliwić cieńsze ich uszczelnienie. Do tego dochodzi akustyka. Bruzduje się między innymi po to by nie kłaść przewodów szeroko jeden obok drugiego. Bruzda 3x3 stwarza znacznie mniej problemów niż 5 przewodów jeden obok drugiego idących do gniazdka. Żeby tynkarze cię nie przeklinali to trzeba by je mocować idealnie równo z odstępami po 1cm, a i tak będą to musieli siatką zakleić i dać ze 2cm tynku w tym miejscu, żeby nie było śladu. ps. Porotherm nie ma właściwości akustycznych, bruzda nic nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.03.2018 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 (edytowane) Porotherm nie ma właściwości akustycznych, bruzda nic nie zmieni. Najpierw piszesz, że bruzduje się, żeby zmniejszyć grubość tynku, a potem że bruzdowanie nic nie zmieni w akustyce. Sam sobie zaprzeczasz. Tynk całkiem nieźle się trzyma u mnie kabli - aż sprawdzałem Tak to wyglądało. Obrzutkę ciężko było zeskrobać. Tynkarze też nie mieli obiekcji do takiego ułożenia kabli. Ciekawe, który elektryk czy inwestor - miłośnik bruzdowania przejmowałby się tym, że osłabia ścianę nośną i to w miejscu podparcia podciągu robiąc bruzdy w tym miejscu. A kto by popatrzył, co po drugiej stronie wydziergał hydraulik, który (niestety) bruzdowania praktycznie nie może uniknąć? http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=408791 Edytowane 7 Marca 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 07.03.2018 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Nie ma raczej problemu żeby tynk trzymał się przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 07.03.2018 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Nie ma raczej problemu żeby tynk trzymał się przewodów. Zależy ile przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfosek 07.03.2018 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Nic nie przeczę. Czy tynku będzie 1 czy 2cm to akustycznie mała różnica . Fajnie, że wystarczyło tylko tyle przewodów co na zdjęciu. Ktoś ma bardzo tanie roboczogodziny, że chciało się tak układać. Jak tynk nie będzie też pod przewodami to po czasie pojawią się rysy. Nikt nie będzie bruzdował pod podciągami ani na nich ani w nadprożach. Trzeba zaplanować tak, żeby było dobrze. Najlepiej ile się da w stropie lub pod posadzką. Jak się nie da, to wtedy bruzdy. Jak hydraulik musi bruzdować to architekt się do planów nie przyłożył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.03.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Widzę, że kolega nie wie, jak wygląda kosztorysowanie. Tutaj masz rację tylko co to ma wspólnego z tym wpisem. R-koszty bezpośrednie robocizny we wskazanej tabeli właśnie 16 zł za r-g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.03.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Nic nie przeczę. Czy tynku będzie 1 czy 2cm to akustycznie mała różnica . Mam BK 500kg/m3. Tynk 2400kg/m3. Więc 1cm tynku ma masę równą 4,8cm BK. Prawo masy w akustyce obowiązuje. Więc grubość tynku ma istotne znaczenie. Fajnie, że wystarczyło tylko tyle przewodów co na zdjęciu. Tutaj wystarczyło. Część poszła sufitem, część po chudziaku, część po ścianach. Sama rozdzielnia wygląda tak (osobno jest sieci komputerowa i alarmowa) http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=402940 Najlepiej ile się da w stropie lub pod posadzką. Jak się nie da, to wtedy bruzdy. Jak hydraulik musi bruzdować to architekt się do planów nie przyłożył. To pokaż mi, jak zrobić odpływy umywalek, przyłącza do zaworków kątowych do wszystkich baterii baterię natynkową (a jeszcze lepiej podtynkową) do prysznica bez bruzdowania. Zabudowa z GK wszędzie? Bruzdy przy elektryce to zbytek fantazji i zbędne osłabianie ścian. Puszczanie pod posadzką - niestety, trochę peszli miałem. Styropian układałem sam. Po tym bym elektrykowi nie pozwolił na układanie instalacji po chudziaku. Zwłaszcza, gdybym zlecał komuś układanie styropianu, bo nie przyłożyłby się tak, jak ja układając sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 07.03.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Popieram, niekiedy dziwnie zachowują się takie przewody, może nie tak przewody jak ściana nad nimi - wybarwia się, albo widać ciemne pasy(trasa przewodów jest widoczna) nie wiedzieć do końca czemu nie da się ich zamalować ? To dzieje się jak izolacja w przewodach jest chińska Zależy ile przewodów. Z doświadczenia Ci powiem że raczej nie. Robisz po np 5 przewodów z 3 cm przerwy itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.03.2018 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Tutaj masz rację tylko co to ma wspólnego z tym wpisem. R-koszty bezpośrednie robocizny we wskazanej tabeli właśnie 16 zł za r-g. I co z tego że 16? Równie dobrze mogę wpisać 22. Ważne, żeby stawka nie odbiegała od średniej krajowej na przykład. Reszta to Kp, Kz, Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techniczny 07.03.2018 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Mam BK 500kg/m3. Tynk 2400kg/m3. Więc 1cm tynku ma masę równą 4,8cm BK. Prawo masy w akustyce obowiązuje. Więc grubość tynku ma istotne znaczenie. Witam, jeżeli mogę zapytać kolegę to skąd wartość: tynk 2400kg/m3? Z tego co mnie uczyli, to wg. PN-82/B-02001 jest 19kN/m3 Bruzdy przy elektryce to zbytek fantazji i zbędne osłabianie ścian. Puszczanie pod posadzką - niestety, trochę peszli miałem. Jak kolega zrobił bez bruzd podejścia pod puszki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 07.03.2018 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 jeżeli mogę zapytać kolegę to skąd wartość: tynk 2400kg/m3? Z tego co mnie uczyli, to wg. PN-82/B-02001 jest 19kN/m3 Kolego techniczny, wy chyba piszecie o dwóch różnych rzeczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.03.2018 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 (edytowane) I co z tego że 16? Równie dobrze mogę wpisać 22. Ważne, żeby stawka nie odbiegała od średniej krajowej na przykład. Reszta to Kp, Kz, Z. A S, M, P pitolimy sobie tutaj Panie kolego. Co ma średnia krajowa, mamy wolny rynek u mnie zbliżona do zachodniej;-) Edytowane 7 Marca 2018 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.03.2018 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 To dzieje się jak izolacja w przewodach jest chińska Nie koniecznie, austriackie kable widać bardziej niż polskie, a polskie mniej niż ukraińskie.... chińskie nie widziałem, ale średnicą wiem, że są różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techniczny 07.03.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Kolego techniczny, wy chyba piszecie o dwóch różnych rzeczach. Odwołuję się do normy PN-82/B-02001 "Obciążenia stałe" -dla obliczeń statyczno-wytrzymałościowych. Dokładnie jest to 1937kg/m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.03.2018 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Nie koniecznie, austriackie kable widać bardziej niż polskie, a polskie mniej niż ukraińskie.... chińskie nie widziałem, ale średnicą wiem, że są różne. Widoczność zależna też od tego czym się zalepi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 07.03.2018 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Widoczność zależna też od tego czym się zalepi. O, to jest logiczne i z tym się zgodzę. Bardziej widoczne pod gipsem, a mniej pod piaskiem z cementem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 07.03.2018 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 O, to jest logiczne i z tym się zgodzę. Bardziej widoczne pod gipsem, a mniej pod piaskiem z cementem. Chcesz zalepić bruzdy z przewodem zamiast gipsu MP-g i nic nie będzie widzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts