Kaizen 07.03.2018 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2018 Witam, jeżeli mogę zapytać kolegę to skąd wartość: tynk 2400kg/m3? Z tego co mnie uczyli, to wg. PN-82/B-02001 jest 19kN/m3 A gdzież to uczą, że masa jest wyrażana w kiloniutonach? Żebym przypadkiem tam dziecka na nauki nie posłał. Bo jeszcze technicznym zechce się zwać i rodzinie wstyd przyniesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techniczny 08.03.2018 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 A gdzież to uczą, że masa jest wyrażana w kiloniutonach? Dzień dobry, ...nie masa a ciężar właściwy(19kN/m3) przeliczenie ciężaru właściwego na gęstość objętościową to obliczenia na poziomie szkoły podstawowej! Nie wiem czy kolega zauważył, ale w poście #57 podaję jaka to będzie "masa" P.S. Podając wartość z cytowanego źródła, przyjmuję co do zasady, że podaje się nie tylko wartość liczbową, ale również jednostki! Z lenistwa nie podałem przeliczeń na "mase" bo to jest oczywista oczywistość. A dzieciątka najważniejsze aby zdrowe były, resztę trzeba mieć nadzieję, że podadzą się na matkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 09.03.2018 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Bruzduje się między innymi po to by nie kłaść przewodów szeroko jeden obok drugiego. Bruzda 3x3 stwarza znacznie mniej problemów niż 5 przewodów jeden obok drugiego idących do gniazdka. Żeby tynkarze cię nie przeklinali to trzeba by je mocować idealnie równo z odstępami po 1cm, a i tak będą to musieli siatką zakleić i dać ze 2cm tynku w tym miejscu, żeby nie było śladu. ps. Porotherm nie ma właściwości akustycznych, bruzda nic nie zmieni. Jak układasz przewody w bruzdach ? Czym to mocujesz jeżeli robisz w silikacie ? Później to jakos gisujesz ? Kable mocuje na klej. Nie masz "firanek", wszystko po podkuwane i przylegajace, Dajesz 1 cm tynku i nie masz żadnych przebic kabla itp - dla mnie to jest fikcja która zdarzyła sie gdzieś tam, bo ktoś dał 2 mm tynku. Z racji swojego zajecia przebywam na setkach budów i skończonych bloków i takiego zjawiska nigdzie nie widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 26.03.2018 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 mamy wolny rynek u mnie zbliżona do zachodniej;-) U mnie też średnia zbliżona do zachodniej, bo ja się znam na tym co robię. Co do KNR-ów, żeby się nimi posługiwać i nie wyliczyć głupot, trzeba znać technologię robót a nie bezmyślnie wklepywać KNR-y, bo potem wychodzą takie głupoty jak 1900 złotych za 500m bruzd w gazobetonie. Mnie metodą KNR-ową wychodzi niecały tysiak, przy zysku 12 % i pracowniku biorącym 3000 na rękę za 168 godzin/miesiąc. A to wcale nie oznacza, że będę miał zysk lub stratę na tym bruzdowaniu, bo w grę wchodzą również inne czynniki.Na przykład czy jest to robota "w pakiecie" czy też wysyłam pracownika tylko na bruzdy i kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts