Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna trzyszybowe - Wymóg od 2017?

Recommended Posts

Witajcie!

Mam pytanie co do stolarki okiennej czy od tego roku jest juz wymóg, aby stolarka była w wersji 3-szybowej czy to tylko ściema? Wiem że weszły przepisy, że lambda ma być już mniejsza, ale czy koniecznie muszę wszystkie okna brać w tej wersji? Kto i jak to później może do tego się przywalić?

Witajcie!

Mam pytanie co do stolarki okiennej czy od tego roku jest juz wymóg, aby stolarka była w wersji 3-szybowej czy to tylko ściema? Wiem że weszły przepisy, że lambda ma być już mniejsza, ale czy koniecznie muszę wszystkie okna brać w tej wersji? Kto i jak to później może do tego się przywalić?

Muszę Cię zmartwić

Wszystkie Inwestycje których bieg został nadany po 1 stycznia 2017 muszą spełnić wymagania Uw<= 1,1

Czy może to ktoś sprawdzić przy odbiorze - wbrew temu co tu ktoś powiedział, może i wtedy będzie ból jak cholera

I niestety dla Ciebie i Twego portfela tylko pakiety trzyszybowe spełnią te wymagania i to, o ironio, często z Ug poniżej 0.7 - wszystko zależy od wielkości okien i zawartości szkła w oknie

Pakiety dwuszybowe mające 1,0 już w całym oknie nie spełnią swego zadania

Pojeździłem dziś trochę po salonach i w każdym po przeliczeniach muszę założyć okna trzyszybowe poza jednym. Salon Okno-Rest i profil PASIVTHERM. Ma tak dobry wspolczynnik że wystarczą dwie szyby, a cenowo wychodzi lepiej niż Veka. Niestety nie wiem co to za firma, choć sprzedawca chwalił ją baardzo a Veke też posiadają

Okna spełniające normę mogę być i dwuszybowe, pod warunkiem że pakiet będzie jakiś kosmicznie ciepły (np. byy kiedyś takie szyby z folią "heat mirror"). Ale się nie przyjęły z powodu kosztów.

Matgor, Ty porównujesz Vekę do marki okna konkretnego producenta (który zakłada już deklarowane parametry które udaje się tej firmie wytworzyć) do marki profili, które może kupić każdy, w zależności od potrzeb tańsze lub bardziej zaawansowane, i zrobić z nich okno lepsze lub gorsze (np. źle dobierając zamiennik uszczelki (bo np. taki mu zalega na magazynie;)

Próbuję zrozumieć dlaczego tak Ci zależy na oknach dwuszybowych?

Pasivtherm to produkt Sonarola. Z opisu wynika,że okno referencyjne z pakietem o współczynniku przenikania 0.5 osiąga dla całości konstrukcji współczynnik 0.79 .

Weź pod uwagę,że za termikę okna odpowiada głównie szyba, bo jej w oknie jest najwięcej. Nawet jeżeli dzięki ramie uzyskamuy wymagany współczynnik dla całości konstrukcji to i tak jej termika zależy głównie od pakietu szybowego. Taki prosty przykład z życia : jest zima, a Ty ubierasz sweterek z cienkiej dzianiny, ale za to z futrzanymi obszyciami . Nie zmarzną Ci nadgarstki, ale za to ryzykujesz zapalenie płuc.

Nie do końca jest tak że mi zależy po prostu chciałbym trochę ekonomicznie do tego podejść ale pojeździłem po kilku salonach i to raczej nie ma sensu i będę wkładał 3 szyby. Zastanawiam się nad wycena Vetrexu na profilu v82 oraz firmy Oknostyl na profilu Schuco Living MD.

Najbardziej się martwię co dobrać w kwestii drzwi tarasowych bo albo uchylno- przesuwne albo odstawno przesuwne. Wymiary 3000x2400. Wiem że to dość spory rozmiar ale na automacie to działa fajnie bo miałem okazję testować uchylne. Nie wiem czy odstawne nie działałyby lepiej

Edytowane przez matgor23