MMPC 15.02.2023 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Ale wiecie, że w przyszłym roku już nie będzie tarczy antyinflacyjnej i wtedy wpadną jeszcze większe stawki? Będzie już po wyborach Trudno powiedzieć co będzie za rok. Pewne jest to że ceny zatwierdzone przez URE są z "dupy" i wynikają z polityki rządu i ręcznego sterowania cenami. Jeżeli popatrzymy na realne ceny energii na giełdzie to średnia cena to 700zł za MWh. Tylko jeżeli przed wyborami połowa zapłaci cenę z zeszłego roku, to ktoś musi dopłacić za resztę z nawiązką. Nie ma nic za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 15.02.2023 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Badźmy realistami, ceny nie będą już niższe. Za rok będzie nam bliżej do 2zł za kwh niż do 1zł. Mając ogrzewanie na prąd (PC lub kable) ciężko bez PV się będzie obyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 15.02.2023 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Jeżeli popatrzymy na realne ceny energii na giełdzie to średnia cena to 700zł za MWh. Tylko jeżeli przed wyborami połowa zapłaci cenę z zeszłego roku, to ktoś musi dopłacić za resztę z nawiązką. Nie ma nic za darmo. https://tge.pl/energia-elektryczna-otf?dateShow=14-02-2023&dateAction=prev ceny z wczoraj Aktualne ceny energii są niższe niż te "maksymalne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 15.02.2023 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Nie wiem czy słyszałeś ale zostało zniesione obligo giełdowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 15.02.2023 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 https://tge.pl/energia-elektryczna-otf?dateShow=14-02-2023&dateAction=prev ceny z wczoraj Aktualne ceny energii są niższe niż te "maksymalne" Ale wiesz, że zawsze tak to wyglądało Dostawca kupuje energię w "hurtowych cenach" i dlatego dostajesz od nich rabat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 15.02.2023 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Badźmy realistami, ceny nie będą już niższe. Za rok będzie nam bliżej do 2zł za kwh niż do 1zł. Mając ogrzewanie na prąd (PC lub kable) ciężko bez PV się będzie obyć. Bądźmy realistami. Handel PV się wam ukrócił i zostaliście z TIR ami chłamu. Nawet kilka nicków na tym forum, nie zmieni faktu, że tak jest. Do cen energii wrócimy. Cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 15.02.2023 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Ja jeszcze tylko zapytam szanownego inwestora bo wcześniej gdzieś umknęła mi informacja o jego inwestycji Dlaczego inwestował w pompę ciepła? Przecież pieniądze które zapłaciłes za pompę mogles zainwestował w swoją spółkę I miałbyś pięciokrotny zysk nie z 30k tylko pewnie z 50 k Dupa z ciebie nie inwestor : Pompa ciepła nie jest żadną inwestycją, tylko żródłem CO. Tak jak dom, samochód itd. także inwestycją nie jest. To są rzeczy pierwszej, drugiej czy kolejnej potrzeby. Otrzymaliście panowie handlarze PV marne wykształcenie ekonomiczne, dlatego zostaje wam tylko ładować w bambuko leszczy na FM. Bo tylko tutaj jest taki a nie inny poziom intelektualny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 15.02.2023 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 (edytowane) Ty tak na poważnie Nie szkoda ci rodziców? Pompa ciepła za 30 000 zł nie jest produktem pierwszej potrzeby trzeba było kozę zamontować a resztę zainwestować Nikt tu niczego nie sprzedaje tylko ty wciskasz tutaj swoją głupotę i jeszcze jesteś z tego dumny Edytowane 15 Lutego 2023 przez Tomasz197710 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 15.02.2023 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Ja jeszcze tylko zapytam szanownego inwestora bo wcześniej gdzieś umknęła mi informacja o jego inwestycji Dlaczego inwestował w pompę ciepła? Przecież pieniądze które zapłaciłes za pompę mogles zainwestował w swoją spółkę I miałbyś pięciokrotny zysk nie z 30k tylko pewnie z 50 k Dupa z ciebie nie inwestor : Ta ha ha Zainwestował !!!!!! 30k ? Ja śmiem twierdzić że zainwestował 300 zeta a teraz ma zwrot z inwestycji 1500 zeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 15.02.2023 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 (edytowane) Każdemu kto buduje swój nowy dom, polecam rozwiązania jak izolowana PF, odpowiednie ocieplenie budynku, niskotemp.rozwiązania grzewcze jak OP na PF bez przekładki ze styro, własną studnię wody (nawet jeśli obowiązkowa jest woda i ścieki na przyłaczu- można to obejść), zbieranie wody deszczowej w najtańszej opcji typu betonowe szambo, reku własnymi ręcami i inne proste formy oszczędzania energii jak planowanie ogrzewania swego domu w energetycznej 2T. To woda, a nie energia będzie najbardziej kosztowna i już jest. Przy tak popularnym konsumpcjoniźmie, praktyki jak PV prędzej czy później - skończą się mocno nieekonimicznie, choćby nawet ze względu na końcowy BARDZO kosztowny recykling który opłaci końcowy user. MAMY juz problem z Chinami Wymienione wartości przyniosą niebagatelne oszczędności w kosztach utrzymania budynku. Może się bowiem okazać, że bez chińskiego gówna na dachu- da się żyć ! Polak mądry po szkodzie. Dodam od siebie: "Polak mądry po dotacji" Pozdrawiam. A "ludzi" którzy zakup PV , TV, radia, auta itd- mylą z inwestycją wysyłam do Media Expert i rat 0% Amen. Edytowane 15 Lutego 2023 przez MartyyMcFly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 15.02.2023 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Czekaj, czekaj.Czyli zdjąć szybko panele, sprzedać jak tylko się da i za ile się tylko da a za uzyskane pieniążki kupić krypto?Czy lepiej styropian i zakleić nim okna, żeby było pasywniej?Co radzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 15.02.2023 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 (edytowane) Czekaj, czekaj. Czyli zdjąć szybko panele, sprzedać jak tylko się da i za ile się tylko da a za uzyskane pieniążki kupić krypto? Czy lepiej styropian i zakleić nim okna, żeby było pasywniej? Co radzisz? Radzą to tylko towarzysze. Madrzy ludzie jako jednostka wykazują się myśleniem. Nie widzę żadnej przesłanki na droga energie w najblizszych latach. Wojna na Ukrainie wyceniona, Chińska gospodarka wystratowała już kilka miechów temu, węgiel się wydobywa (więcej niż dotychczas) choć już nie miał się wydobywać, gaz jest najtańszy na giełdzie od 20 lat- elektrownie jadrowe w rozkwicie. Ban na PV to kwestia czasu Edytowane 15 Lutego 2023 przez MartyyMcFly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 15.02.2023 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 (edytowane) Dodam.Straszaków coraz mniej. Castorama pusta, Leroy podobnie. Columbus PV przed ma furtką- oceniam rynek na wyprzedany.Czas kupić lokal, mieszkanie a nie panele PV. Proponuję także intensywnie obserwować rozwój wydarzeń Chiny-UE a'propos ostatnich wydarzeń z technologiami PV Chin dla UE.Może się okazać bowiem, że te "25 yrs gwaranty" z Chin na to co macie na swych dachach- jest wielki nic warte. Edytowane 15 Lutego 2023 przez MartyyMcFly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 15.02.2023 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Czekaj, czekaj. Czyli zdjąć szybko panele, sprzedać jak tylko się da i za ile się tylko da a za uzyskane pieniążki kupić krypto? Czy lepiej styropian i zakleić nim okna, żeby było pasywniej? Co radzisz? Synku, gdyby mój byt był zależny od takich jak ty- to dawno podciąłbym sobie żyły. Wyobraź sobie, że w kierunku wzdłużnym- tak, aby mnie nikt od twej głupoty nie dał rady uratować. Brzydzę sie bowiem głupotą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 15.02.2023 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Ojczulku ty pilnej pomocy potrzebujesz pandemia chyba niezbyt dobrze na ciebie wpłynęła No chyba że rodzice zbyt blisko spokrewnieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a.gwozdz 15.02.2023 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2023 Pompa ciepła nie jest żadną inwestycją, tylko żródłem CO. Tak jak dom, samochód itd. także inwestycją nie jest. To są rzeczy pierwszej, drugiej czy kolejnej potrzeby. Otrzymaliście panowie handlarze PV marne wykształcenie ekonomiczne, dlatego zostaje wam tylko ładować w bambuko leszczy na FM. Bo tylko tutaj jest taki a nie inny poziom intelektualny Niektórzy to powinni inwestować w kondomy - wszystkim będzie lepiej ..... To nie do ciebie Marty - tylko dzięki Twojemu postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 16.02.2023 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Sama ideę "szkieleciaka " w naszym klimacie pomijam. Bo nie ma o czym gadać. A to jaki jest niby ten nasz klimat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 16.02.2023 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Niezły kabaret widzę serwuje tu MCFlurry. Prawie dorównuje stendaperowi Glapińskiemu.Ja się ubawiłem zacnie lol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMPC 16.02.2023 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Niezły kabaret widzę serwuje tu MCFlurry. Prawie dorównuje stendaperowi Glapińskiemu. Ja się ubawiłem zacnie lol Za wszelką cenę stara się odciągnąć wszystkich od tematu cen energii. Nie wydaję się, żeby by to przypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 16.02.2023 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 PC , szkielet, grzejniki i ułańska fantazja Tylko idiota dla nowego domu i wysokotemp. grzejników zaprzęga do pracy niskotemp. PC Sama ideę "szkieleciaka " w naszym klimacie pomijam. Bo nie ma o czym gadać. Nie wiem ile masz lat ale domy szkieletowe powstawały w naszym kraju w czasach jak o pompach ciepła można było poczytać tylko w zagranicznych katalogach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts