plusfoto 16.02.2023 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Sama ideę "szkieleciaka " w naszym klimacie pomijam. Bo nie ma o czym gadać. Powiedz to SZWEDOM albo FINOM. Na 100% bedą mieli niezły ubaw. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.02.2023 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Powiedz to SZWEDOM albo FINOM. Na 100% bedą mieli niezły ubaw. Oni nie mają takich upałów latem w dzień i mają słońce niżej nad horyzontem, więc mniej potrzebują akumulacji dla zmniejszenia/unikania przegrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 16.02.2023 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 (edytowane) MartyyMcFly zamiast cieszyć się swoim bogactwem oraz mądrością (którymi chełpi się wszem i wobec), traci cenny czas na forum atakując wszystkich, którzy ośmielili się mieć odmienne zdanie od niego w sprawie pv czy pc.Według naszego kąśliwego kolegi my wszyscy, którzy wyrażamy jakiekolwiek dobre opinie o py, z pewnością posiadamy pod chałupami po dwa tiry wypełnione po brzegi panelami drugiego sortu z Chin. Takie założenie świadczy o braku sensownych argumentów więc wystarczy zastąpić je tekstem typu: jeśli jesteś zwolennikiem pv to z pewnością masz w tym interes, choć oczywiście doskonale wiesz, że to kompletnie nieopłacalne. To bezsensowne założenie. A tego co będzie za kilka lat nikt nie jest w stanie przewidzieć. Edytowane 16 Lutego 2023 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 16.02.2023 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Niezły kabaret widzę serwuje tu MCFlurry. Prawie dorównuje stendaperowi Glapińskiemu. Ja się ubawiłem zacnie lol Następny mądry. Ogrzewanie podłogowe (niskotemperaturowe) oraz kalafiory (ogrzewanie wysokotemperaturowe) . A w dodatku wszystko "to" zasilane przez PC. Racja. Teatrzyk zielone oko. LOL! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 16.02.2023 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Powiedz to SZWEDOM albo FINOM. Na 100% bedą mieli niezły ubaw. Jakie tam są różnice temperatur pomiędzy zimą a latem? W naszym kraju to od -20deg zimą do 35deg latem. Zdajesz sobie sprawę co to oznacza dla drewna i jego procesu starzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 16.02.2023 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 (edytowane) Witam Wszystkich. Na starcie życząc dużo zdrowia i pogody ducha dla nadchodzących cen EE. Od niedawna posiadam Panasonica TCap 12kW 3 faz, posiadam też od dłuższego czasu inną PC, ale tam jest nieco inaczej. Czy ustawiając deltę na np.4, pompa pracując na krzywej grzewczej ma priorytet temp.4deg pomiędzy zasilaniem i powrotem, a dopiero potem kieruje się ustawieniami krzywej grzewczej? Mam układ grzejniki z buforem i ciekawi mnie jak to wygląda z ustawieniami tej delty. Jakiej aplikacji używacie do zdalnego sterowania z poziomu tableta/smartfona? Czy Smart Cloud to jedyna możliwość? Dziękuję. Pozdrawiam. Czyżby kolega cierpiał na rozdwojenie jaźni? Lol Jak to było PC i kalafiory? Lol Nikt takiej dobrej reklamy pv nie zrobi jak taki pożyteczny idiota. Działaj! Ps. Rekinie giełdowy grzejnik nie muszą być wysokotemperaturowe lol Edytowane 16 Lutego 2023 przez Magik Cz-wa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.02.2023 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Następny mądry. Ogrzewanie podłogowe (niskotemperaturowe) oraz kalafiory (ogrzewanie wysokotemperaturowe) . A w dodatku wszystko "to" zasilane przez PC. Racja. Teatrzyk zielone oko. LOL! Po pierwsze -Ogrzewanie grzejnikowe ( kalafiory ) wcale nie muszą być ogrzewaniem wysokotemperaturowym. A skoro tak piszesz to tępy jesteś i tyle Obydwa rodzaje ogrzewania mogą być niskotemperaturowymi. - instalację mieszaną trzeba zrobić z głową aby ona pracowała i nie robiła nam niepotrzebnych problemów. -zaletą takiego ogrzewania jest to że: w okresach przejściowych jak są duże wahania temp. ( dzień i noc ) ( oczywiście musi być możliwość grzania niezależnego ) można szybko zagrzać dom wykorzystując same grzejniki. Przy zrównoważonych dobowych temperaturach wykorzystujemy OP. lub jedziemy na dwóch ze stałą temp. na obydwa ogrzewania np. 30*C A TEATRZYK TO TY ROBISZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.02.2023 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Czyżby kolega cierpiał na rozdwojenie jaźni? Lol Jak to było PC i kalafiory? Lol Nikt takiej dobrej reklamy pv nie zrobi jak taki pożyteczny idiota. Działaj! Ps. Rekinie giełdowy grzejnik nie muszą być wysokotemperaturowe lol Dobre. Po jego wpisie śmiem twierdzić że gość nie ma zielonego pojęcia o sterowaniu własną PC Podziwiam ludzi dociekliwych Fajnie że znalazłeś ten wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 16.02.2023 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Jakie tam są różnice temperatur pomiędzy zimą a latem? W naszym kraju to od -20deg zimą do 35deg latem. Zdajesz sobie sprawę co to oznacza dla drewna i jego procesu starzenia? Nic nie oznacza Mój dziadek wybudował w latach 60 stodołę i stoi do dziś. Postoi jeszcze długo. Niczym nie jest zabezpieczona. Wiesz z jakiego drewna buduje sie domy szkieletowe ? Ale nie w tym rzecz. Nikt nie buduje teraz domu na kilka pokoleń... Więc nawet jak zgnije szkieleciak za 100 lat to mało mnie to będzie obchodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 16.02.2023 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Zawsze można zrobić dom z drewna księżycowego, wówczas będzie pokoleniowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 17.02.2023 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Czyżby kolega cierpiał na rozdwojenie jaźni? Lol Jak to było PC i kalafiory? Lol Nikt takiej dobrej reklamy pv nie zrobi jak taki pożyteczny idiota. Działaj! Ps. Rekinie giełdowy grzejnik nie muszą być wysokotemperaturowe lol Człowieku jeśli wklejasz cytat do odnieś się do całej dyskusji. Mój opis dotyczył ISTNIEJĄCEJ już instalacji i to w starym klocku z lat 70tych a nie w nowowybudowanym domu! Nikt o zdrowych zmysłach nie robi układu z kalafiorami w nowym domu pod ogrzewanie PC. Podłogówka, ścienne, sufitowe, klimakonwektory- ale nie kalafiory. Układ ogrzewania niskotemperaturową PC wyklucza uzyskanie wysokiego COP dla odbiorników jak kalafior. Pomijam.już kompletny brak możliwości chłodzenia w rakim układzie (punkt rosy). Optymalnie jest ogrzewać jak najniższą temperaturą zasilania, umożliwia to OP lub klimakonwektor. W moim domu pracuje system Samsung EHS TDM i OP plus ukryte splity kanałowe do grzania w okresie przejściowym kiedy trzeba szybko podgrzać powietrze np.wieczorkiem jesienią (bezwładność OP) i chłodzą latem. Ale jeśli ktoś ma ochotę montować kalafiory do PC w nowym domu- nie widzę przeszkód O układach mieszanych OP z kalafiorami nawet nie wspominam bo to jest już top głupoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magik Cz-wa 17.02.2023 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Tak, tak już wiemy jakim jesteś "specjalistą" i od pomp i od PV lolJak to mawiał klasyk " widzę, że pan się ładnie przedstawił przed nami ..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 17.02.2023 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Tak, tak już wiemy jakim jesteś "specjalistą" i od pomp i od PV lol Jak to mawiał klasyk " widzę, że pan się ładnie przedstawił przed nami ..." Nikt tu niczego i nikomu nie narzuca. Przypomnę tobie i kolegom od jedynie słusznej idei PV, że to wątek o takim a nie innym tytule. Zobacz kiedy koledzy zaczynali dyskusję, jaki to był rok. Musisz zrozumieć, że są ludzie którzy budowali swe domy, stosowali w nich zupełnie inne rozwiązania niż pędzacy za trendem "kolektyw" i teraz nie mają problemu ani z podwyżkami energii ani z przesadnymi kosztami utrzymania swego domu. Wyprzedzili nieco epoke i tyle. Teraz chcą spożytkować energię w racjonalny sposób i nie ma w nim PV. Ogarniasz, czy muszę prościej? Panel PV jest jakimś rozwiązaniem dla firm, ale na potrzeby niewielkiego, mądrze wybudowanego domu i jego zużycia energii el. to ściema. Inwestowałbym raczej w "tanią i własną" wodę, bo ona bedzie niebawem droższa od energii. Niemniej jednak palcie wrotki z tym chińskim szajsem. Jak ktoś wybudował kurnik, to może mu taki szajs na dachu nie przeszkadza Adios amigos! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz197710 17.02.2023 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Cos do późna musicie pracować towarzyszu by godnie utrzymać swój dom A było panele założyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 17.02.2023 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Cos do późna musicie pracować towarzyszu by godnie utrzymać swój dom A było panele założyć Panele mam na podlodze położone i tak jedynie jeśli chodzi o panele- pozostanie. Spłacaj jałomużnę albo raczej moramużnę i baw się z zabawkami na dachu ile wlezie. Paru twych funfli od PV właśnie w tej chwili w Darłówku zbiera je z ulicy . Oczywiście, żaden ich nie ubzpieczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartyyMcFly 17.02.2023 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 (edytowane) Powiedz mi proszę na koniec, co to znaczy: _99% grzejniki w części domu przewymiarowane-"_ Przyznajesz się tym samym, do tego, że się pomyliłeś i je przewymiarowałeś i jesteś nieukiem?Masz problemy z myśleniem, że chwalisz się takimi idiotyzmami? Kogo taki wpis ma zachwycić? Indian? Tuaregów na pustyni? Kogo? Człowieku nikt już nie stosuje w nowych inwestycjach kalafiorów. Nawet z 10 cioma komorami. To sciema.Jedynym "grzejnikiem" do PC jest klimakonwektor zasilany niską temp z PC zarówno w grzaniu jak i w chłodzeniu.. Grzeje i chłodzi z tej samej jednostki PC. Amen. Edytowane 18 Lutego 2023 przez MartyyMcFly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 18.02.2023 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 (edytowane) Powiedz mi proszę na koniec, co to znaczy: _99% grzejniki w części domu przewymiarowane-"_ Przyznajesz się tym samym, do tego, że się pomyliłeś i je przewymiarowałeś i jesteś nieukiem? Masz problemy z myśleniem, że chwalisz się takimi idiotyzmami? Kogo taki wpis ma zachwycić? Indian? Tuaregów na pustyni? Kogo? Człowieku nikt już nie stosuje w nowych inwestycjach kalafiorów. Nawet z 10 cioma komorami. To sciema. Jedynym "grzejnikiem" do PC jest klimakonwektor zasilany niską temp z PC zarówno w grzaniu jak i w chłodzeniu.. Grzeje i chłodzi z tej samej jednostki PC. Amen. Nie jest tak jak piszesz bo ja mam zwykłe grzejniki i sprawdzają się super. W tym sezonie grzewczym cały czas korzystam z pc i wykorzystuję nadwyżkę z pc. To jest właśnie przykład dobrego zwrotu inwestycji w pv - za energię do celów bytowych oraz za ogrzewanie. Co do przewymiarowanych grzejników. Nie dziwi mnie, że w swoim geniuszu nie wpadłeś na to, że kolega, który napisał, iż takie posiada ma dom z lat na przykład 80'. W tamtych latach instalacje co były oparte o grzejniki i zapewne zostały dobrane na aktualne ozc budynku, który mógł być nie ocieplony. Zmieniły się czasy, technologie i w następnych latach ludzie zaczęli docieplać budynki ale nie zmieniali instalacji co. Ja właśnie mam taką sytuację. Sam dobierałem grzejniki do swojego domu, który został wybudowany w latach 80'. Wprowadzałem się do niego w połowie lat 90' ale nie był ocieplony a mieszkać w nim z rodziną już chciałem. Wykonałem więc instalację nowoczesną jak na tamte lata, z kotłem gazowym, płytowymi grzejnikami Purmo, instalacja wykonana została miedzią itp. Dobrałem grzejniki na aktualne ozc budynku nie "na oko" ponieważ wspomagałem się programem Audytor. Dom dociepliłem dopiero kilkanaście lat później. Grzejniki "pracują" do dzisiaj i z oczywistych względów (docieplenie budynku) są przewymiarowanych dla obecnego ozc budynku w stosunku do parametrów np 75/55/20. I to okazało się znakomitą sytuacją ponieważ mogłem podłączyć sobie pompę ciepła, z którą moja instalacja co tworzą obecnie fajny tandem. Dlaczego nie dziwi mnie, iż nie wpadłeś na to, że wspomniany przez Ciebie kolega mógł mieć, prawdopodobnie z podobnych względów jak i ja, przewymiarowane grzejniki? Otóż Ty trzymasz się kurczowo jakiś swoich założeń, że pv jest be, grzejniki są be a jeśli ktoś ma odmienne zdanie to na bezczelnego robisz z niego debila. W swojej pysze jesteś tak zaślepiony, iż nie bierzesz pod uwagę faktu, że ktoś kto tu szuka porady, wskazówek a instalację mogła mu wykonać firma, która przewymiarowała grzejniki bo akurat tak było jej na rękę. Kasujesz gościa równo, bo nie pasuje do Twojego scenariusza i śmie wyrażać swą odmienną opinię. Na koniec dodam, że sporo skorzystałeś na tym forum od ludzi, którzy mają pv i pc. Dzielimy się tu swoimi praktycznymi doświadczeniami, czasem spieramy. Staramy się używać logicznych argumentów. Od Ciebie nie dowiedzieliśmy się prawie NIC. W większości to była bezsensowna krytyka. Cóż, nie zostałeś zrozumiany i doceniony na tym forum ponieważ jesteś nieomylny a tu w większości zwykli śmiertelnicy Edytowane 18 Lutego 2023 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.02.2023 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 .... Nie dziwi mnie, że w swoim geniuszu nie wpadłeś na to, że kolega, który napisał, iż takie posiada ma dom z lat na przykład 80'. W tamtych latach instalacje co były oparte o grzejniki i zapewne zostały dobrane na aktualne ozc budynku, który mógł być nie ocieplony. Zmieniły się czasy, technologie i w następnych latach ludzie zaczęli docieplać budynki ale nie zmieniali instalacji co. ..... Ja bym sie nie zapędzał w lata 80, wtedy pojecie takie jak ozc nie istaniało dla zwykłych instalatorów, to były czasy gdy wszystkie budynki mieszkalne były nieocieplone a dobór grzejników nie był podstawie ozc (ktore to pojecie pojawiało sie jedynie na uczelniach technicznych) a tego co mozna było kupic/załatwic. Tak dla orientacji przyjmowało sie jedno zeberko zeliwne na m2 danego pomieszczenia. Oczywiscie nikt nie brał pod uwagę rzeczywistych strat pomieszczenia bo nikt tego nie potrafił wyliczyc, a normy i metodyka liczenia dopiero powstawały. W latach 90 technika instalacyjna poszła do przodu, ale ciemnota instalatorów w zakresie obliczen pozostała taka sama, nawiasem mówiac instalator nie jest od liczenia, a od prawidłowego wykonania instalacji na podstawie projektu. Niestety takich projektów tez nie było i koło sie zamyka bo projektanci tez nie liczyli ozc. Dlatego tez CW dalej jest na topie bo pozostała niechec do dokladnych obliczen. Prosty kalkulator do zgrubnego doboru mocy kotła stałopalnego jest remedium na wszelkie wątpliwosci. Twoje stwierdzenie o oparciu instalacji w latach 80 o ozc budynku nie ma zadnego uzasadnienia, to po prostu nieprawda. Znam realia bo w tym czasie studiowałem i budowałem swoj dom, nikt mi nie wmowi ze było inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce1313 18.02.2023 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 (edytowane) Nawet w latach 80' instalatorzy jakoś przeliczali ile mają dać "żeberek" na m2 i to miałem na myśli pisząc o tym, że dobierali ich moc na aktualne ozc budynku. Pojęcie zapotrzebowania na ciepło budynku jakkolwiek nazwiemy (ozc, W/m2) zawsze było brane pod uwagę przy wykonywaniu instalacji co ponieważ jakoś należało ją zaprojektować, dobrać piec o odpowiedniej mocy, grzejniki oraz średnice rur. Nawet jeśli tego się nie projektowało tak dokładnie jak to jest możliwe dzisiaj to do czegoś należało się odnieść. W dzisiejszym "slangu" określamy to jako ozc. W Internecie jest znany i lubiany kalkulator, na podstawie którego można określić ze stosunkowo dużą dokładnością zapotrzebowanie cieplne budynku bez konieczności wpisywania szczegółowych danych. Myślę, że podobnie przeliczali to w latach 80' co nawet mniej ambitni instalatorzy, kierując się ilością i szczelnością okien, balkonów, ukierunkowaniem ścian zewnętrznych, wielkością pomieszczeń itp. Na tej podstawie wyliczali ile "żeberek" należy ulokować w danym pomieszczeniu. Mój post odnosił się do wypowiedzi kolegi MartyyMcFly, która była bezsensowna bo nastawiona głównie na krytykanctwo innych osób a nie przedstawianie swoich argumentów.Myślę, że gdybym nie napisał tego skrótu myślowego "ozc" w swojej wypowiedzi, którym zastąpiłem po prostu to co napisałeś jako przyjmowanie 1 żeberka na m2 powierzchni to pewnie nie miałbyś się do czego czepić. Faktycznie w latach 80' termin ozc nie funkcjonował, natomiast czytając moją wypowiedź ze zrozumieniem można łatwo wywnioskować, że to był jedynie skrót myślowy. Mam nadzieję, że dobrze to teraz wyjaśniłem. Natomiast co do istoty mojej poprzedniej wypowiedzi to podtrzymuję ją w 100%. Edytowane 18 Lutego 2023 przez Dolce1313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.02.2023 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 (edytowane) ..... Myślę, że podobnie przeliczali to w latach 80' co nawet mniej ambitni instalatorzy, kierując się ilością i szczelnością okien, balkonów, ukierunkowaniem ścian zewnętrznych, wielkością pomieszczeń itp. Na tej podstawie wyliczali ile "żeberek" należy ulokować w danym pomieszczeniu. ..... Odnosisz wiedzę z dzis do tych zamierzchłych czasów. Ilosc balkonów, szczelnosc okien, usytuowaniem budynku, prosze nie zartuj. Jedynym znanym mi kryterium była powierzchnia pomieszczen. Ocieplenie a raczej jego brak był w kazdym budynku, podobnie jak i jakosc okien, aczkolwiek okna wykonywane na zamówienie były lepszej jakosci, ale wsp. U az tak bardzo sie nie rózniły. Co do doboru mocy kotła to w zasadzie róznice były miedzy 24 a 30 i wiecej kW. Akurat ja dla siebie co nieco liczyłem i zainstalowałem 12 kW, ale to była wielka rzadkosc. Te owe "projekty" dotyczyły w zasadzie tylko takiego doboru srednic rur aby instalacja działała grawitacyjnie. Co do duzej dokladnosci popularnego kalkulatora to rozumiem ze to kolejny zart. Zarzuca mi sie ze moje profesjonalne ozc moze miec 10-15% błedu w zapotrzebowaniu na ciepło i ok 10% jezeli chodzi o projektowe obciązenie cieplne, a Ty wspominasz do duzej dokladnosci CW. Akurat mam (miałem) w rodzinie kilku instalatorów (lata 80 -te) i kilku znajomych i te obliczenia o ktorych myslisz ze były, nie istniały. Jakby nie było mineło prawie 40 lat, ci których jeszcze nie było na swiecie albo byli dziecmi mają mylne wyobrazenie o tej dziedzinie w tych latach. Nie chodzi mi o to ze sie czepiam, ale rzeczywistosc wtedy była naprawde troche inna niz to przedstawiasz. Oczywiscie te dywagacje poza tematem, ale i dzis nie brakuje "fachowców" którzy nie uznają zadnych obliczen, dla których czas sie zatrzymał, o ile są to starzy instalatorzy przed emeryturą to problemu z nimi nie ma. Gorzej jezeli taką postawę prezentuję młodzi po szkołach, kursach. Ale to temat na inny wątek Edytowane 18 Lutego 2023 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts