Karmazyn88 29.04.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Cześć Krótko Panowie Jaka moc przyłączeniowa dla 3fazy do mieszkania 33m/2. Dodam,że mieszkanie będzie ogrzewane piecem akumulacyjnym. Dodatkowo bojler i płyta indukcyjna. Czy w takim przypadku 13kW wystarczy? Drugie pytanie Jakie może być roczne przewidywane zapotrzebowanie na energię w takiem układzie jak wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 29.04.2017 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 No to krótko.Moc przyłączeniowa - suma mocy wszystkich odbiorników, pomniejszona o współczynnik jednoczesności.Roczne zapotrzebowanie - dla każdego odbiornika określ czas jego użytkowania w skali roku i pomnóż przez jego moc . Zsumuj wyniki wszystkich odbiorników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 03.11.2017 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Jestem na etapie budowy domu a właściwie przed pozwoleniem na budowę i muszę złożyć wniosek o zapewnienie dostaw. Zaproponowano mi 12kW ale nie wiem czy to nie będzie za mało. Myślę nad 14kW. Wiem że opłata jednorazowa będzie większa a chyba opłaty za prąd będą niewiele większe w przypadku 14 kW? Czy to prawda że lepiej wziąć więcej i w razie potrzeby zmniejszyć z czasem niż w odwrotną stronę? Zmniejszyć można bez opłat ale zwiększyć już jest drożej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 03.11.2017 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Jestem na etapie budowy domu a właściwie przed pozwoleniem na budowę i muszę złożyć wniosek o zapewnienie dostaw. Zaproponowano mi 12kW ale nie wiem czy to nie będzie za mało. Myślę nad 14kW. Wiem że opłata jednorazowa będzie większa a chyba opłaty za prąd będą niewiele większe w przypadku 14 kW? Czy to prawda że lepiej wziąć więcej i w razie potrzeby zmniejszyć z czasem niż w odwrotną stronę? Zmniejszyć można bez opłat ale zwiększyć już jest drożej? Zapytaj jakie zabezpieczenie przedlicznikowe (ile Amper), Tauron np. przy tej mocy zapotrzebowanej założy 20A ale już przy 13 kW 25A ale przy 16kW też 25A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.11.2017 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Teraz bierz z 4kW mocy umownej. Przy taryfach z grupy C płacisz co miesiąc za moc umowną. Ładnych kilkadziesiąt złotych co miesiąc zaoszczędzisz (no, chyba, że od razu podpiszesz umowę na G - rzucają kłody pod nogi twierdząc, że musi coś stać na działce, ale na piśmie AFAIK nikomu tego nie dali). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 03.11.2017 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Mam zamiar postawić jeszcze w tym roku blaszak i do niego będę się starał o skrzynkę docelową ale najpierw muszę złożyć wniosek o zapewnienie dostaw. Potrzebne jest to dla projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Loyola 19.11.2017 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Dylemat jest trochę taki, że jak do wniosku wpiszesz za mało KW, to będziesz miał słabszy bezpiecznik i będą korki wyskakiwać jak dużo odbiorników powłączasz, a jak podpiszesz umowę na 20 KW to będziesz płacił jak za zborze, którego nie wykorzystasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 19.11.2017 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 (edytowane) Tragedia !Kto pisał powyższy tekst ?Uczeń czy absolwent gimnazjum ?A korki to wyskakują, ale z szampana. Zamiast doradzać, proponuję założyć tornister na plecy i wrócić do szkoły.Najlepiej podstawowej. Edytowane 19 Listopada 2017 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts