Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć

Krótko Panowie

Jaka moc przyłączeniowa dla 3fazy do mieszkania 33m/2.

Dodam,że mieszkanie będzie ogrzewane piecem akumulacyjnym. Dodatkowo bojler i płyta indukcyjna.

Czy w takim przypadku 13kW wystarczy?

Drugie pytanie

Jakie może być roczne przewidywane zapotrzebowanie na energię w takiem układzie jak wyżej?

• 6 months później...
Jestem na etapie budowy domu a właściwie przed pozwoleniem na budowę i muszę złożyć wniosek o zapewnienie dostaw. Zaproponowano mi 12kW ale nie wiem czy to nie będzie za mało. Myślę nad 14kW. Wiem że opłata jednorazowa będzie większa a chyba opłaty za prąd będą niewiele większe w przypadku 14 kW? Czy to prawda że lepiej wziąć więcej i w razie potrzeby zmniejszyć z czasem niż w odwrotną stronę? Zmniejszyć można bez opłat ale zwiększyć już jest drożej?

Jestem na etapie budowy domu a właściwie przed pozwoleniem na budowę i muszę złożyć wniosek o zapewnienie dostaw. Zaproponowano mi 12kW ale nie wiem czy to nie będzie za mało. Myślę nad 14kW. Wiem że opłata jednorazowa będzie większa a chyba opłaty za prąd będą niewiele większe w przypadku 14 kW? Czy to prawda że lepiej wziąć więcej i w razie potrzeby zmniejszyć z czasem niż w odwrotną stronę? Zmniejszyć można bez opłat ale zwiększyć już jest drożej?

Zapytaj jakie zabezpieczenie przedlicznikowe (ile Amper), Tauron np. przy tej mocy zapotrzebowanej założy 20A ale już przy 13 kW 25A ale przy 16kW też 25A

Teraz bierz z 4kW mocy umownej. Przy taryfach z grupy C płacisz co miesiąc za moc umowną. Ładnych kilkadziesiąt złotych co miesiąc zaoszczędzisz (no, chyba, że od razu podpiszesz umowę na G - rzucają kłody pod nogi twierdząc, że musi coś stać na działce, ale na piśmie AFAIK nikomu tego nie dali).

• 3 weeks później...