daniel.w 29.04.2017 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Czy jest jakiś prosty i tani sposób na cięcie styroduru? Nie opłaca mi się kupować strunowej przecinarki, a muszę pobawić się w w klejenie fragmentów pod cokolik -jak to robicie? Flesz i łamanie, czy może coś prostszego? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 08.05.2017 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 Podbijam, jak to zrobić dokładnie amatorsko dla XPS g=10 i 15? Muszę wyciąć paski 30cm - narysować linie z obu stron i z obu stron przejechać flexem? B. proszę o poradę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 08.05.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2017 ręczna pila do drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 12.05.2017 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 ręczna pila do drewna A polecisz coś z praktyki? Rozumiem, że sztywna i w miarę wąska chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.05.2017 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 A polecisz coś z praktyki? Rozumiem, że sztywna i w miarę wąska chyba... nom z praktyki, chlopcy zawsze tna sobie xps-a na fundamenty pila do drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro0106 12.05.2017 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Po pile strasznie się strzępi wyglada fatalnie. Taki do 10 cm można przeciąć nożem do wykładzin takim masywnym te do tapet są za delikatne.Ale jak ktoś jest zainteresowany mam do odsprzedania maszynkę do cięcia strunową długą na 1,5 m uzywana 2 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.05.2017 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 Po pile strasznie się strzępi wyglada fatalnie. Taki do 10 cm można przeciąć nożem do wykładzin takim masywnym te do tapet są za delikatne. Ale jak ktoś jest zainteresowany mam do odsprzedania maszynkę do cięcia strunową długą na 1,5 m uzywana 2 dni. no to idac ta droga jak chcemy miec idealne krawedzie i wymiary - najblizsza agencja reklamowa ktora wycina litery na reklamy z xps. oni tna drutem oporowym z dokladnoscia do 1mm. Co ciekawe - dokladnosc ciecia w zaleznosci od producenta xps bo znaczenie ma jednorodnosc materialu przy takim cieciu a w xps bywa z tym roznie. z tego co mi wiadomo najlepiej im sie tnie na ursie i basf-ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 12.05.2017 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 (edytowane) Dzięki! Muszę uzupełniać pod cokół i ciąć paski a nie litery -mam niebieski XPS i o nim myślałem -jest b. twardy Ale wolę rysować linię z obu stron i nacinać i na koniec łamać -z tym, że nigdy tego nie robiłem i nawet nie wiem czy da się? Jaro0106 -to daj info na PW (ile i gdzie?) -może się skuszę? Edytowane 12 Maja 2017 przez daniel.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 16.08.2019 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 witam, mnie również czeka za niedługo docinanie cokołu. Zastanawiam się na zakupem noża termicznego: https://www.obi.pl/opalarki/dedra-noz-termiczny-150w-ostrze-15cm/p/2708972 ktoś korzystał i może powiedzieć czy warto kupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.08.2019 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 witam, mnie również czeka za niedługo docinanie cokołu. Zastanawiam się na zakupem noża termicznego: Do prostych cięć słabo się nadaje. Dużo lepsza gilotyna (a taki nóż tylko do cięć nieregularnych, których przy cokole pewnie nie masz). Też chciałem przyoszczędzić i kupiłem tylko nóż - potem szybko dokupiłem gilotynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.08.2019 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 Ja co prawda PIR, ale zaraz tą samą metodą będę ciął XPS. Mianowicie piłą stołową(moja chyba do płytek jest) z tarczą do metalu. Trochę się pyli i trzeba dużej tarczy do większej grubości, ale krawędzie niemal jak z fabryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 16.08.2019 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 https://med-bud.pl/styrodrut-styrodrut-przecinarka-tnm-130-30,c92,p422,pl.htmlTa robi robotę z dostawką do elek i wlacznikiem nożnym. Ale taki zestaw to ok 2400. My korzystamy z takich no ale jednorazowo na własne potrzeby - bez sensu zakup. I to też urządzenie które zostało wybrane po testach kilku producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 16.08.2019 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?338653-Knauf-0-031-Etixx-Fasada&p=7842109#post7842109 W tym poście są filmy z cięcia xpsa i styropianu ta maszynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 16.08.2019 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 Jeśli ma się kogoś do pomocy można też amatorsko wykorzystać trafo i drut oporowy (np. z zepsutej suszarki do włosów). http://imgur.com/EzGny5t.jpghttp://imgur.com/XKffqvi.jpgAle na pewno nie będzie to ta sama precyzja jak z wykorzystywaniem maszynki, którą pokazywał Fighter. Pilarką ręczną bardzo fajnie z kolei tnie się płyty PIR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 16.08.2019 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2019 Jeśli ma się kogoś do pomocy można też amatorsko wykorzystać trafo i drut oporowy (np. z zepsutej suszarki do włosów). http://imgur.com/EzGny5t.jpg http://imgur.com/XKffqvi.jpg Ale na pewno nie będzie to ta sama precyzja jak z wykorzystywaniem maszynki, którą pokazywał Fighter. Pilarką ręczną bardzo fajnie z kolei tnie się płyty PIR. No i ważne : pira termicznie nie da rady. Frezarka CNC lub piła, cięcie wodą jeszcze. Przetestowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 17.08.2019 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2019 chlopcy zawsze tna sobie xps-a na fundamenty pila do drewna Po pile strasznie się strzępi wyglada fatalnie. To jak to w końcu jest? Można piłą czy nie? Mówię o takiej pile (pilarce?) elektrycznej. Np. takiej do cięcia bloczków betonu komórkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 17.08.2019 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2019 To jak to w końcu jest? Można piłą czy nie? Mówię o takiej pile (pilarce?) elektrycznej. Np. takiej do cięcia bloczków betonu komórkowego. Przez 2 lata trochę się zmieniło. Narzędzia do cięcia drutem zyskały na popularności , są lepsze i szybsze. Więc najlepiej w tej chwili eps i xps maszynka termiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 17.08.2019 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2019 Tak, ale ta maszynka to chyba nie do zakupu przez inwestora na własną budowę ze względu na cenę. To raczej do użytku przez firmę, a jak ktoś sam potrzebuje przyciąć płyty XPS na fundament, to czym wyjdzie równo, a nie g**no? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_arek_ 18.08.2019 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Nie trzeba od razu kupować sprzętu za 2k+ . Jeśli ktoś ma chęci i materiał żeby zrobić samemu to wyjdzie najtaniej. Mi zrobił tato i powiem że wykonanie lepsze niż tych tanich. Ale ja miałem materiał za 0zł. Gdybym nie zrobił na pewno brałbym coś takiego, to na prawdę ułatwia prace https://allegro.pl/oferta/maszyna-maszynka-gilotyna-do-ciecia-styropianu-132-8252047049 Po zakończeniu prac styropianowych spokojnie można odsprzedać z małą stratą, nie ma co sępić kasy, bo narzędzia mocno pomagają i przyśpieszają roboty. daniel.w Co do twoich potrzeb to myślę że piłka ręczną do drewna z drobnymi zębami będzie najlepsza. Używałem jej do wycinania "detail" przy ocieplaniu płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 18.08.2019 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2019 Gdybym nie zrobił na pewno brałbym coś takiego, to na prawdę ułatwia prace https://allegro.pl/oferta/maszyna-maszynka-gilotyna-do-ciecia-styropianu-132-8252047049 Ciekawe, czy te druty szybko się zużywają i gdzie je można dokupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts