Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cięcie styroduru

daniel.w

Recommended Posts

Ciekawe, czy te druty szybko się zużywają i gdzie je można dokupić.

Drut jak drut, można kupić choćby w muzycznym ;-) Ma być gładki i zwijać się w kłębek, a nie łamać. Nie wiem, jaki tam jest montaż, przeważnie to jest podkładka ze śrubą i nakrętką, więc wszystko można zamontować.

A zużywa się nagle, najczęściej pęka z powodu naciągnięcia, a nie przegrzania.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zwykły drut oporowy za kilka zł na aledrogo albo w elektrycznym.

Ja mam u siebie cieńszy i śmiga już długo. Tak jak Yogi powiedział prędzej pęknie niż się przepali. Także podczas cięcia nie należy wywierać mocnego nacisku a podczas cięcia "z grubości" robić to powoli.... zresztą wtedy mamy równiejszą powierzchni i ładniej docięty kawałek.

Edytowane przez _arek_

Może ktoś miał do czynienia dokładnie z takim modelem i jest w stanie coś o nim powiedzieć?

jak mialbym cos podpowiedziec

https://med-bud.pl/styrodrut-styrodrut-przecinarka-tnm-130-30,c92,p422,pl.html

ta :)

i teraz ja wiem ze Ty to potrzebujesz jako indywidualny ale... kup, wykorzystaj, sprzedasz ja w GPW/OLX na wiosne na spokojnie o 200zl taniej jako uzywke.

w tym roku ja juz nie potrzebuje takiej, ale na wiosne musze jeszcze jedna taka dorzucic do wyposazenia firmy, wiec ewentualnie sam ja od Ciebie odkupie.

chyba ze potrzebujesz max dlugosc ciecia wieksza, to inny model

Edytowane przez fighter1983

Chyba dłuższą będę potrzebował, bo XPS ma zwykle 125cm długości.

Rozumiem, że docinając felcowany XPS tą maszyną, krawędzie płyt XPS będą idealnie proste i nie będzie żadnych szczelin do wypełniania piankami?

idealnie proste nigdy nie sa. bo drut jednak troche "tanczy" w sumie mi taka powyzej 125 tez by sie przydala, ale ja korzystam z maszyny+dostawki do elek wiec daje sobie rade.

powyzej 125cm ciecia wzdluz sa 2 urzadzenia, jedno w tej samej cenie a drugie 2x drozsze ale tnie styro do 50cm grubosci i do 130cm dlugosci

Zależy od konstrukcji przecinarki. Przy takiej:

https://www.youtube.com/watch?v=wAblqIgfFkE

nie masz ograniczenia co do długości.

Masz racje, taka tez mamy :) problem z cieciami skosow niestety , dokladnosc duzo mniejsza. szybkosc i dokladnosc ciecia - duzo mniejsza, awaryjnosc - spora.

BHP na budowie jesli jest - zawal serca :)

ale fakt do jednorazowej roboty samemu - mozna i tak

powyzej 125cm ciecia wzdluz sa 2 urzadzenia, jedno w tej samej cenie a drugie 2x drozsze ale tnie styro do 50cm grubosci i do 130cm dlugosci

Muszę jednak ograniczyć koszty, dlatego chyba wybrałbym taką, w wersji do 132cm:

https://hot-cut.pl/produkt/hot-cut-132/

Ale widzę, że nikt nie miał z nią doświadczenia.

jak mialbym cos podpowiedziec

https://med-bud.pl/styrodrut-styrodrut-przecinarka-tnm-130-30,c92,p422,pl.html

ta :)

i teraz ja wiem ze Ty to potrzebujesz jako indywidualny ale... kup, wykorzystaj, sprzedasz ja w GPW/OLX na wiosne na spokojnie o 200zl taniej jako uzywke.

w tym roku ja juz nie potrzebuje takiej, ale na wiosne musze jeszcze jedna taka dorzucic do wyposazenia firmy, wiec ewentualnie sam ja od Ciebie odkupie.

chyba ze potrzebujesz max dlugosc ciecia wieksza, to inny model

Jakbym miał zapłacić 1000zł za używkę, to bym sobie nową u Ciebie zamówił ;) Trzeba będzie więcej opuścić.

Muszę jednak ograniczyć koszty, dlatego chyba wybrałbym taką, w wersji do 132cm:

https://hot-cut.pl/produkt/hot-cut-132/

Ale widzę, że nikt nie miał z nią doświadczenia.

tej od Ciebie nie odkupie :)

a ta ze styroduta w tej samej cenie ale wiekszy rozmiar musze skonsultowac

agb dla mnie spoko odkupienie -200brutto i na wiosne 2020 i tak musze taka sobie dorzucic

To znaczy odnośnie tej gilotyny z mojego linku masz złe zdanie czy po prostu jej nie znasz i byś nie zaryzykował zakupu?

Przerobiłem parę Dedre za 1500, jakiś noname z netu za 600 , samoróbkę, kolejna z netu i trafiło na styrodrut-a z polecenia sznurka. No i nie chce innej . Jest tania, szybka , dokładna .

Robinson74 Jeśli chcesz cos dla siebie tylko na jedną robote (dom) to spokojnie wystarczy Ci taka tania.... Jeśli już do jakiś prac zarobkowych- dużo cięcia t zainwestuj w pożądny sprzęt.

Chociaż jeśli dogadałbyś się z fighterem, że na pewno odkupi tą ze Styrodrutu za 2 stówki taniej to na twoim miejscu kupiłbym ją nawet do jednej pracy(domu) :p

Robinson74 Jeśli chcesz cos dla siebie tylko na jedną robote (dom) to spokojnie wystarczy Ci taka tania.... Jeśli już do jakiś prac zarobkowych- dużo cięcia t zainwestuj w pożądny sprzęt.

Chociaż jeśli dogadałbyś się z fighterem, że na pewno odkupi tą ze Styrodrutu za 2 stówki taniej to na twoim miejscu kupiłbym ją nawet do jednej pracy(domu) :p

dobrze mowi :) ja jestem otwarty na propozycje.

malo tego dzisiaj jeszcze jade do chlopakow moich na elewacje w Plocku (zaczelismy wczoraj) i nie pamietam jaka oni maja maszynke. cos mi sie wydaje ze taka wlasnie za ok 600zl z neta (taka mniej wiecej jak pokazywales) albo ta dedre. te urzadzenia sa sprawne i pracuja - tylko nie wiem u ktorej ekipy teraz sa :) zobacze co maja i moze zrobimy tak, ze ja sobie zamowie na poniedzialek styrodrutke z dostawka do elek a ta co maja chlopaki Ci odsprzedam. tylko musze zobaczyc co oni maja :) bo nie ogarniam :p

Generalnie ja musze doprowadzic do sytuacji zeby miec w kazdej ekipie styrdrutowa ta z linku+dostawke do elek + wlacznik nozny

na razie mam 2 , docelowo musze miec 4, a szkoda mi wyrzucac tych ktore pracuja sprawnie - a nie chca sie zepsuc

Ale ta, o której pisze fighter, jest chyba za mała na XPS, który ma 125cm.

Poza tym nie rozumiem jak mu się może opłacić odkupienie o 200zł taniej od ceny brutto, jeśli ma firmę budowlaną i zapewne kupuje po cenach netto. :)

Zresztą będę jeszcze gadał z moją ekipą. Może oni sami w coś takiego zainwestują.

Ale ta, o której pisze fighter, jest chyba za mała na XPS, który ma 125cm.

Poza tym nie rozumiem jak mu się może opłacić odkupienie o 200zł taniej od ceny brutto, jeśli ma firmę budowlaną i zapewne kupuje po cenach netto. :)

Zresztą będę jeszcze gadał z moją ekipą. Może oni sami w coś takiego zainwestują.

nie kupuje po cenach netto :) kupuje po cenach brutto, ale bedac platnikiem VAT odliczam VAT.

ale to proste jest... operujac w cenach brutto:

1 - kupujesz ta maszynke u mnie dostajesz fv na kwote x

2 - dostajesz, uzywasz itd

3 - na wiosne piszesz/dzwonisz ze chcesz ja zwrocic - zwracasz

4 - wystawiam Ci fv korekte na kwote x (zwrot w pelnej kwocie)

5 - wystawiam Ci fv tytulem "wypozyczenie urzadzenia" na 200zl brutto

6 - kwote x pomniejszam o 200zl (komensata) roznice Ci odsylam.

urzadzenie mam z powrotem na stanie i z magazynu handlowego wrzucam na RW - potrzeby wlasne firmy

Proste, zgodne z prawem. Mi urzadzenie wychodzi taniej wiec spoko, mam to w kosztach firmy i wykorzystaniu u siebie, to ze pracowala na jednej elewacji dla mnie nie ma znaczenia.

Tobie fajna maszynka robiaca robote wychodzi tak jakbys ja wypozyczyl za 200zl.

a wracajac: ten model z dostawka do elek przetnie xps z dlugosci, tylko ciecie robisz dostawka do elek a nie glownym urzadzeniem. Troche dluzej ale rzadko w sumie tnie sie xps z dlugosci. dlatego taki zestaw jest ideolo :)

Tyle ze jak taki zestaw dasz chlopakom od elewacji a nie maja - to juz ona do mnie nie wroci na 90%:) sami ja kupia :p bo to akurat jest jeden z zakupow dla firmy elewacyjnej na zasadzie "dlaczego dopiero teraz?!"

@Fighter, czy to "wypożyczenie" za 200 PLN jest nadal aktualne?

Czy ta maszynka da radę w miarę dokładnie ciąć styro po grubości (dałem ciała przy zamówieniu styropianu na podłogówkę i raczej już tego nie odkręcę - zamiast kupić 2 x 5 cm, żeby je układać na zakładkę kupiłem 1 x 10 cm)?