marcin225 07.06.2018 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Dzisiaj usłyszałem , że w moich okolicach glazurnicy to biorą w okolicach 130 zł za m2.... Za robociznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 07.06.2018 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Ja za dotychczasowe płytki, płaciłam 50 zł/m2. Teraz liczę na mniej, bo robota z pomocą ojca, który kasy nie weźmie Ale fakt, 100 zł/m2 to teraz standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.06.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 O wpływie mikrofal na podgrzewane białko też już wyżej było. Rozumiem Elfin, że gorąco na dworze, ale my tu u Ani w gościach nie gorączkujmy się . Każde podgrzewane białko, niezależnie od źródła podgrzewania, powyżej temperatury 39,9 stopnia ulega denaturacji. Nie można sobie wyrabiać opinii na podstawie fałszywych danych. A prawda jest taka, że gotowanie na mikrofalówkach jest poddawane prawdziwym naukowym badaniom od lat 60-tych. I jakoś nikt jeszcze rzekomego złego wpływu nie udowodnił (poza oczywistościami, że podgrzewa w szybkim czasie do wysokich temperatur) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.06.2018 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 (edytowane) Wracając do meritum płytek: Położenie ich na ścianie z pominięciem słupa likwiduje problem płytek narożnikowych.Słup można pomalować na czarno:http://kasia-marek.mojabudowa.pl/pliki/kasia-marek/image/salon_1.jpg Edytowane 7 Czerwca 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 07.06.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Każde podgrzewane białko, niezależnie od źródła podgrzewania, powyżej temperatury 39,9 stopnia ulega denaturacji. Nie można sobie wyrabiać opinii na podstawie fałszywych danych. A prawda jest taka, że gotowanie na mikrofalówkach jest poddawane prawdziwym naukowym badaniom od lat 60-tych. I jakoś nikt jeszcze rzekomego złego wpływu nie udowodnił (poza oczywistościami, że podgrzewa w szybkim czasie do wysokich temperatur) Temat jest szerszy, ale tutaj go zakończymy. Na codzień mam zawodowy kontakt z projektowaniem technologii /produkcją żywności i poglądy mam wyrobione. Innych tylko do tego zachęcam. Nie można negować opinii tylko dla tego, że ma się inną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 07.06.2018 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Dzisiaj usłyszałem , że w moich okolicach glazurnicy to biorą w okolicach 130 zł za m2.... Za robociznę. U mnie też ok 120 biorą. Świat oszalał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 07.06.2018 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Wracając do meritum płytek: Położenie ich na ścianie z pominięciem słupa likwiduje problem płytek narożnikowych. Chyba ostatecznie to najlepszy pomysł. Prosta ściana, zakończenie cegieł od jednego końca, do drugiego, żadnych kombinacji. Unikam 3 narożników! Jeden wklęsły i dwa wypukłe, a to ogromne ułatwienie. No to muszę pamiętać, żeby na komin dać gładź Chociaż lekko fakturowana powierzchnia też może fajnie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.06.2018 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Kurcze. Dwójka naszych córek była "wychowana" na mikrofali i sam mleko podgrzewałem i dalej podgrzewam w mikrofali ... Dalej wiele rzeczy podgrzewamy w mikrofali .. Jedynie co to trzeba umieć ją obsługiwać A te "teorie" o tej szkodliwości , to prawie jak z tymi ruchami antyszczepionkowymi ... A co do kafli to super informacja , ale przy kaflach czas to najgorszy doradca ... Kafle kładzie się powoli i dokładnie a na to potrzeba czasu , bo od dokładności montażu i położenia zależy efekt końcowy ... U nas glazurnik chyba kładł płytki z miesiąc i zastanawialiśmy się czy już go nie zameldować Z efektu zadowoleni jesteśmy a z ceny jaką płaciliśmy także Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.06.2018 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Chyba ostatecznie to najlepszy pomysł. Prosta ściana, zakończenie cegieł od jednego końca, do drugiego, żadnych kombinacji. Unikam 3 narożników! Jeden wklęsły i dwa wypukłe, a to ogromne ułatwienie. No to muszę pamiętać, żeby na komin dać gładź Chociaż lekko fakturowana powierzchnia też może fajnie wyglądać. Czyli tak jak na początku pisałem Jedna ściana i efekt najlepszy i brak kombinowania z narożnikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.06.2018 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Popieram Kaszpira - na parterze mam ułożone płytki szybko. Bo termin gonił. Nie są położone źle. Ale mogły być lepiej. Dowiedziałam się o tym, gdy robiłam piętro. Bardzo mały kawałek ekipa kładła blisko miesiąc (płytki 60x60), ale tak spasowane, że mogłabym nie robić listew przypodłogowych (tylko pasek akrylu lub silikonu na styku). na parterze muszę mieć listwy szerokości 1,5 cm min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.06.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Kurcze. Dwójka naszych córek była "wychowana" na mikrofali i sam mleko podgrzewałem i dalej podgrzewam w mikrofali ... Dalej wiele rzeczy podgrzewamy w mikrofali .. Nie porównujmy mleka do jedzenia. Ja różnicy w mleku z mokrofali nie poczuję, ale jedzeniu już tak. Tzn. jak tak twierdzę, bo wyrocznia mówi, że nie poczuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 07.06.2018 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Ale wiecie, płytki nie będą kładzione na gwałt. Na spokojnie, w lipcu, chcą się za to zabrać. Dzisiaj glazurnik obejrzy pomieszczenia i płytę, bo wspomniałam, że płyta nie jest najrówniejsza. Po odliczeniu pomieszczeń już wykafelkowanych, zostało ok. 63 m2 podłóg do zrobienia. Małe pomieszczenia odchodzą, więc nie powinno to zająć dużo czasu. No i co dwóch robotników, to nie jeden. Tylko, teraz muszę policzyć wydatki związane z tą, nieplanowaną inwestycją. O ile materiał będzie sponsorowany, to już klej, fuga i jakaś część robocizny, nie. No ale, to już do policzenia później. Najgorzej, że podłoga (jeśli to dojdzie do skutku), będzie położona przed gładziami. No ale tutaj kolejności nie przeskoczę. Będzie trzeba dobrze zabezpieczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.06.2018 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Nie porównujmy mleka do jedzenia. Ja różnicy w mleku z mokrofali nie poczuję, ale jedzeniu już tak. Tzn. jak tak twierdzę, bo wyrocznia mówi, że nie poczuję poczujesz w składzie chemicznym czy w konsystencji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.06.2018 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.06.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 tu akurat nijak się nie da porównać. To samo mięso przygotowane jako gotowane, grillowane, smażone czy z mikrofali będzie zawsze smakowało inaczej, bo to są różne sposoby jego przyrządzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 08.06.2018 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 W obecnych czasach cena i marka produktu wcale nie jest wyznacznikiem jakości. Wracając do właściwego tematu . W Twoim przypadku cegła jest elementem dekoracyjnym jak obraz . Tylko Panorama Racławicka dobrze wyglada na "okrągłej ścianie " więc uważam , że w cegle albo ściana albo komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 10.06.2018 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 (edytowane) Hej hej. Intensywny tydzień przed kompem, z telefonem w dłoni, za mną . Ufff... W końcu mogę głośno powiedzieć, że od jutra startujemy z zabudową g-k No to, po wielkim czasie oczekiwania i marazmu, znowu dostaję kopa i ekscytacja powraca. Budowo przybywam!!! To, co udało mi się w tym tygodniu ustalić: - sprzęty AGD, choć wstępnie ogarnięte, poszły w odstawkę, na rzecz podłogi na parterze . - będą docelowe płytki, zamiast tymczasowych paneli. Do położenia, ok. 63 m2 (do dokładnego zmierzenia w wolnej chwili ). Wybór płytek chciałabym potwierdzić w tygodniu, po obejrzeniu w salonie. Klej Mapei Adesilex P9. Fuga Mapei. Po oględzinach glazurnika, ustalono, co następuje: PF nie trzeba równać, między pomieszczeniami już wyłożonymi płytkami, a nową podłogą, będą różnice w poziomach, co wiąże się z jakimiś, niechcianymi przeze mnie listwami progowymi. Trudno, jakoś to przeżyję. Na szczęście, są to pomieszczenia typu schowek, pralnia i łazienka, gdzie drzwi są zazwyczaj zamknięte, więc ewentualne listwy nie będą na widoku. Płytki będą układane w poprzek korytarza, co jakoś nie bardzo mi się widziało (chociaż wiem, że tak optycznie powiększa się wąskie pomieszczenia i łatwiej zgubić krzywizny). Termin prac - lipiec, zaraz po gładziach. Robota oszacowana na ok. 3 tyg., choć liczę na dwa, biorąc pod uwagę pomocnika (mojego ojca) i raczej duże powierzchnie, więc docinek nie będzie tak dużo, jak w małych pomieszczeniach, które mają już podłogi. Ustaliłam (a raczej wybłagałam) termin szpachlowania na lipiec, choć marzyłam o czerwcu. Tylko lipiec długi, a ja nie mam potwierdzenia, czy to będzie początek, czy koniec lipca . Trudno. Wszyscy fachowcy zajęci przynajmniej do końca roku. Szukając w grafikach ułożenia płytek prostopadle do ścian, znalazłam układ korytarza najbardziej zbliżony do mojego: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414671 Tylko u mnie jest otwarte wejście na salon i na prawej ścianie, na wysokości obrazków, mam klatkę schodową. A poza tym, układ się zgadza. I takie ułożenie płytek wygląda ok. Początkowo martwiło mnie prostopadłe ułożenie płytek względem schodów, ale po analizie i obejrzeniu takich realizacji, mój niepokój okazał się niepotrzebny. Co do cegły w salonie, będzie tylko na ścianie. Komin sobie daruję Edytowane 10 Czerwca 2018 przez annatulipanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 10.06.2018 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 (edytowane) Pan Janek wpadł na budowę, obejrzeć dach i strop, przed zabudową g-k. Macał pianę, patrzył, że grubo i dobre wygłuszenie będzie. Nie miał uwag dotyczących ścięcia piany . Mam nadzieję, że zabudowa pójdzie, bez większych komplikacji (bo małe to wiadomo, że będą - jak zawsze). Pokazałam mu, jak chciałabym zabudować okna od góry, żeby zrobić miejsce na izolację przy ramie. Niestety, nie mamy tam zamocowanego stelaża, do którego można by przykręcić fragment płyty, obniżający węgarek. Ale przecież, zawsze coś można wymyślić. Pan Janek stwierdził, że od góry damy listewkę sosnową, sfazowaną tak, aby weszła w górny felc okna. Listwa będzie przykręcona do ramy okna. Do tej listewki, która da miejsce na izolację, przykręci górną płytę g-k. Jakoś nie do końca mi się to widzi, ale może mam słabą wyobraźnię?? Przecież lepiej, żeby to był element dopasowany do zabudowy okna, a nie wyglądający jak przedłużenie ramy, czy co?? Coś, jak na poniższym zdjęciu, tylko zamiast białej płyty, ma być drewno, jako stabilny element do mocowania płyty (chyba). Jutro się dowiem, o co dokładnie chodzi Edytowane 25 Czerwca 2018 przez annatulipanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.06.2018 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Co do płytek zamiast prowizorki - dobry wybór Co do kleju - mnie, akurat jak wybierałem zaatakował z różnych stron Kerakoll. tu polecał Fighter1983. Sklep w którym kupiłem płytki i mam po drodze klej ma tylko Kerakoll. Glazurnik najpierw powiedział, żeby zamówił Ceresit CM 16. Jak mu powiedziałem, że sklep namawia na Kerakoll to powiedział, że poprzednią robotę będzie kończył pierwszy raz H40 klejem, więc się wstrzymaliśmy zamówienie. No i był bardzo zadowolony. Twierdzi, że to porównywalne z CM 17 a sporo tańsze. CM 16 ma niby taką ikonkę: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414679 CM 17: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=414680 Kerakoll H40 w karcie ma napisane: "DUŻE FORMATY PŁYTY GRESOWE 300 X 150 CM" T9 nie ma w przeciwieństwie do Kerakoll H40, Ceresitu CM 16 i 17 elastyczności S1. A przy podłogówce to się przydaje. Tym bardziej, że nie masz nacięć dylatacyjnych i możesz kleić długie ciągi. Więc S1 przyjąłbym jako warunek konieczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 10.06.2018 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 Rowniez polecam kerakoll h40 u mnie klejony nim byl gres 80x80 na fuge 1,5mm i po roku zadnych problemow a cena nizsza (chyba ponizej 50zl?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts