Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana w zatwierdzonym projekcie - istotna czy nie?

Recommended Posts

Otrzymałem pozwolenie na budowe domu jednorodzinnego, całorocznego. Konstrukcja drewniana z płazów o grubości 24cm (czyli z przyciętej bali jak kto woli) postadowionego na płycie fundamentowej. Dwupoziomy -> parter (salon z kuchnią + łazienka) i poddasze (2 sypialnie). Ogrzewany centralnie + kominek.

Jednakże w międzyczasie kupiliśmy mieszkanie i nasze fundusze na budowę się zmniejszyły. A że jeszcze nie zaczęliśmy budować, tak więc ze względów na koszty postanowiłem zmienić założenia i zmienić drewniane ściany na ściany z pustaków 19cm + ocieplenie styropianowe + imitacje z desek 3cm z zewnątrz i wewnątrz.

W stosunku do projektu zmieni się grubość ściany ok. 10cm

Na PZT nie zmieni się nic, ponieważ domek posiada spory okap od dachu. Jednakże w stosunku do granicy będę wtedy mieć np. 3,90m zamiast koniecznych 4m.

Czy w związku z powyższym mogę po prostu przelićzyć projekt z architektem i konstruktorem i po prostu wybudować wg. nowych założeń, czy sugerowalibyście nanieść zmiany na projekt i raz jeszcze złożyć do urzędu?

Macie może podobne doświadczenia? Będę bardzo wdzięczny za wszelakie sugestie