matyee 07.05.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Otrzymałem pozwolenie na budowe domu jednorodzinnego, całorocznego. Konstrukcja drewniana z płazów o grubości 24cm (czyli z przyciętej bali jak kto woli) postadowionego na płycie fundamentowej. Dwupoziomy -> parter (salon z kuchnią + łazienka) i poddasze (2 sypialnie). Ogrzewany centralnie + kominek. Jednakże w międzyczasie kupiliśmy mieszkanie i nasze fundusze na budowę się zmniejszyły. A że jeszcze nie zaczęliśmy budować, tak więc ze względów na koszty postanowiłem zmienić założenia i zmienić drewniane ściany na ściany z pustaków 19cm + ocieplenie styropianowe + imitacje z desek 3cm z zewnątrz i wewnątrz. W stosunku do projektu zmieni się grubość ściany ok. 10cmNa PZT nie zmieni się nic, ponieważ domek posiada spory okap od dachu. Jednakże w stosunku do granicy będę wtedy mieć np. 3,90m zamiast koniecznych 4m. Czy w związku z powyższym mogę po prostu przelićzyć projekt z architektem i konstruktorem i po prostu wybudować wg. nowych założeń, czy sugerowalibyście nanieść zmiany na projekt i raz jeszcze złożyć do urzędu? Macie może podobne doświadczenia? Będę bardzo wdzięczny za wszelakie sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.05.2017 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Wg mnie to istona zmiana bo zmianie ulega cała konstrukcja budynku nie tylko materiał ścian ale i strop nawet jakbyś robił drewniany jest to inna konstrukcja. 3,9 do granicy nie przejdzie, nie możesz się o ta 10 odsunąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.05.2017 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Zmiana istotna - zmiana grubości ścian zmienia obrys lub kubaturę budynku.Nie ma możliwości by ściana z oknem była na 3,9m. Musi być 4 m od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.05.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 To projektant decyduje co jest zmiana istotną, a co nie. Przy czym w PB ma katalog, co musi uznać za zmianę istotną - a inne może za taką uznać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts