Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zalane nowe mieszkanie- brak sprawcy

Recommended Posts

Witam serdecznie, 2 miesiące temu zostało zalane nowe mieszkanie ( odebrane październik 2016, koniec remontów-grudzień). W marcu mieszkanie zostało zalane ale co ciekawe od dołu, farba odchodzi, listwy odchodzą. Pojawiło się to nagle ,jednorazowo . Zgłosiłem sprawę do administracji , admisnistracja do wykonawcy. trwało to prawie miesiąc zanim ktoś się pojawił. Podejrzewali że w szachcie w kuchni który mam w narożniku kuchni leje się woda . Zdemontowali mi kuchnie, zrobili dziurę w ścianie , w międzyczasie robili próby ciśneniowe moich instalacji w mieszkaniu+ C.O . Niestety nie znaleźli przyczyny wycieku i zostawili mi mieszkanie z tą dziurą i zdemontowaną kuchnią. W protokole ma wpisane " nieustalona przyczyna" . Podejrzewają ale nikt mi tego nie potwierdził bo nie ma jak, że któryś z mieszkańców powyżej zalał jednorazowo szacht ( część z mieszkań jest wciąż w remoncie) i nikt się nie chce przyznać. Rury były mokre jak wykuli dziurę w szachcie . Zostałem z zalanym mieszkaniem, dziurą w ścianie, zdemontowaną kuchnią a w międzyczasie muszę płacić raty kredytu+czynsz już 2 miesiące

Prośba o pomoc w ustaleniu możliwej przyczyny oraz odpowiedzialności kto za to odpowiada.W internecie ktoś pisał że administracja odpowiada za częsci pionwe, kto inny pisał że za zalanie odpowiada sąsiad wyżej .

Mieszkanie na terenie Poznania, jeżeli zechciałby ktoś pomóc, przyjechac -za wszystko się rozliczę .

Jeżeli ktoś ma jakieś cenne dla mnie uwagi wskazówki-będę wdzięczny za pomoc

Zła wiadomość

Ale ubezpieczyciele zazwyczaj nie idą wg tego orzecznictwa - bo nikt nie kupowałby ubezpieczenia OC od zalania sąsiada, bo po co?

Więc poszedłbym do ubezpieczyciela. Skoro masz mieszkanie na kredyt, to chyba zmusili Cię do ubezpieczenia? Najwyżej niech Twój ubezpieczyciel występuje z regresem.