Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domowy reaktor jądrowy klasy180.

Dariusz Nowak

Recommended Posts

Tak się zastanawiałem skąd znam te "pomysły" Nowaka. Kiedyś na Elektrodzie był już "nasz" Nowak. Jakoś przez te jedenaście lat nic się nie zmieniło. Dalej uważany jest za bajkopisarza jako, że nic przez ten czas nie udowodnił. Powiedz ty Nowak, co to wszystko co wtedy bajdurzyłeś ma oznaczać?

każdy mógł przyjechać i sobie zrobić pomiary przy wykorzystaniu swoich mierników.

Ponadto istotnie jest duża różnica między tymi teoriami a możliwościami ich zrozumienia ptrzez przecietnych spalaczy węgla i gazu.

Dodam że początkowo ustaliłem wymagania w tym celu IQ>160.

Niestety, nawet Główny Konstruktor tych urządzeń które robił ich obliczenia, nie jest w stanie zrozumieć tych tematów.

Ale może za kilkadziesiąt lat dotrze to do kilku osób. :D

Edytowane przez Tomaszs131
Korekta linku.

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Muszę się zorientować odn. tego faktu gdyż ostatnie 5 lat się tym nie zajmowałem.

Zorientuj sie i to szybko, poki co reklamujesz i usiłujesz sprzedawac urządzenia nie dosc ze niespełniające parametrów znamionowych to jeszcze bez wymaganej dokumentacji atestów i certyfikatów. Mysłe ze ktos z PIH (Panstwowa Inspekcja Handlowa), UDT i jeszcze innych czytając posty zechce sprawdzic pańskie urządzenia. Tu na forum mozemy sobie pozartowac, taki jest tez sens tego wątku, ale pracownicy w/w instytucji mogą nie miec dobrego humoru i całą sprawę potraktują poważnie.

Dodam że początkowo ustaliłem wymagania w tym celu IQ>160.

Niestety, nawet Główny Konstruktor tych urządzeń które robił ich obliczenia, nie jest w stanie zrozumieć tych tematów.

Ale tak w ogóle to wiesz co sprzedajesz? Sorki. Próbujesz wcisnąć.

Przejrzałem listę Mensy w PL i nie ma na niej Dariusza Nowaka. Przeoczyłem?

Tylko nie robienie jaj.

Jest zarobiony po łokcie w firmie PESA gdzie dodatkowo zmienił się Prezes.

Ja mogę co najwyżej puścić bajer jak ten o inteligentnej Dodzie (który admin wykasował).

Podstawowe moje zadanie to zbieranie chętnych i szerzenie wiedzy.

A na początek i tak radzę każdemu zainteresować się grzałką gdyż reaktor jest tylko 30 % od niej oszczędny (a w przypadku uwzglednienia teorii Mr Asolta że mają one COP prawie równy 1 ) to wtedy jest to raptem 15% oszczędniej .

Można co prawda podkręcić jeszcze obroty falownikiem do optymalnych 3.500/min.

Ale proszę posłuchać ten hałas przy 3.050 obr/min.

Przy 3.500 huk jest taki jakby F16 przeleciał nad głową i wtedy aparat musi być w osobnym pomieszczeniu niestety (to jest właśnie objaw reakcji jądrowej).

Edytowane przez Dariusz Nowak
Błędy

Tylko nie robienie jaj.

Jest zarobiony po łokcie w firmie PESA gdzie dodatkowo zmienił się Prezes.

Ja mogę co najwyżej puścić bajer jak ten o inteligentnej Dodzie (który admin wykasował).

Podstawowe moje zadanie to zbieranie chętnych i szerzenie wiedzy.

A na początek i tak radzę każdemu zainteresować się grzałką gdyż reaktor jest tylko 30 % od niej oszczędny (a w przypadku uwzglednienia teorii Mr Asolta że mają one COP prawie równy 1 ) to wtedy jest to raptem 15% oszczędniej .

Można co prawda podkręcić jeszcze obroty falownikiem do optymalnych 3.500/min.

Ale proszę posłuchać ten hałas przy 3.050 obr/min.

Przy 3.500 huk jest taki jakby F16 przeleciał nad głową i wtedy aparat musi być w osobnym pomieszczeniu niestety (to jest właśnie objaw reakcji jądrowej).

Tak apropo oszczednosci, jezeli generator ma byc sprawniejszy od grzałki tylko 15% to przy koszcie ogrzewania 2500 zł róznica wynosi 375 zł co przy koszcie generatora 15000 minus rabat daje nam 26 lat zwrotu. Zakładam ze bufor dla II taryfy musi byc w dwóch przypadkach. Jaki jest sens instalacji tego generatora pomijam fakt czy te 15% jest realne, wg całkowicie nierealne.

Edytowane przez asolt

Przy powietrznych pompach ciepłą, które mają sezonowy COP (bardzo pesymistycznie licząc) na poziomie 2.5, to ta marna, niepotwierdzona sprawność 115% z podobne pieniądze to jakaś aberracja.

Pomijając fakt, że nie bardzo chciałbym mieć w pomieszczeniu za ścianą coś, co emituje huk porównywalny do nisko lecącego F16 :)

I to jest właściwa analiza. ;)

Dlatego dopiero po podzieleniu kosztów urządzenia to rozwiązanie staje się rzeczywiście ekonomiczne.

Tak jest w przypadku "sześćsetki": http://forum.muratordom.pl/showthread.php?339033-Osiedlowy-reaktor-cieplny-klasy-600

"180" to tylko podstawowy demonstrator tej technologii, choć można go jeszcze ulepszyć na kilka sposobów.

Zawsze jednak będzie drogo.

Ale od czegoś trzeba zacząć.

Edytowane przez Dariusz Nowak

Obecnie zbieramy ogólne, nie zobowiązujace zamówienia na lato 2018.

Oprócz serii "180" będzie przygotowana seria DRJ.180m (mini) oparta na silnikach 3 oraz 4 kW o różnym zakresie prędkości obrotowej a tym samym tempie reakcji.

Te mini reaktory oparte z góry o silniki magnetyczne bedą jednak przygotowane do powierzchni 150 m^2 max.

Ceny również będą mini, minimalnie mniejsze niż obecnie.

Czy jednak zmieszczą się poniżej 10.000 PLN to będzie wymagać jeszcze kalkulacji. :stirthepot:

• 1 month później...
Ile egzemplazy tego cuda juz pracuje?, jezeli chociaz jeden to mozna prosic wyniki pomiarów.

A tak przy okazji mozesz pokazac etykietę energetyczną tego urządzenia, bez takiej etykiety sprzedaz urządzenia grzewczego jest nielegalna.

Prosiłes o powazne pytania, więc je zadaję. Jezeli posiadasz etykietę energetyczną to podaj nazwe jednostki certyfikującej.

Etykieta efektywności energetycznej dotyczy kotłów na paliwa stałe.

Nie dotyczy urządzeń napędzanych elektrycznie.

Etykieta efektywności energetycznej dotyczy kotłów na paliwa stałe.

Nie dotyczy urządzeń napędzanych elektrycznie.

I jak można Cię brać na poważnie, jak takie bzdury piszesz ?

Dokształć się:

http://www.blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/etykiety-energetyczne-dla-pomp-ciepla-wrzesien-2015/

• 6 months później...