waka 15.05.2017 01:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Cześć,w przyszłym roku chcę wykańczać nowy domek 180mkw powierzchni użytkowej, podpiwniczony, 2 piętrowy z poddaszem. Użytkować będę go ja i żona.Zastanawiam się jaki rodzaj ogrzewania wybrać żeby było w miare nie drogo ale też w miarę wygodnie.We wsi nie ma gazu, więc zastanawiam się czy ogrzewanie gazowe ma sens. Musiałbym zakupić zbiornik na gaz i raz na 4 miesiące uzupełniać go?W pierwszej chwili myślałem o ekogroszku z podajnikiem ale czy to ma sens w nowym domu?Dodam, że mamy darmowy dostęp do drewna ale palenie drewnem jest dość problematyczne.Co polecacie żeby miało to dobry stosunek ceny do wygody?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 15.05.2017 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Nie podałeś parametrów budynku..Pożądanie ocieplić, dobre okna, rekuperator. Wodna podłogówka grzana prądem w nocnej taryfie i jakiś klimatyzator do tego. Ewentualnie przy gorszym ociepleniu pompa ciepła powietrze-woda. W najgorszym przypadku kocioł podajnikowi podejrzewam że w okolicy 10 kW(jednak nie polecam). Koza/kominek niepotrzebny ale wedle uznania. Gaz sobie odpuść nie dosyć że inwestycja droga to jeszcze koszt ogrzewania również duży.Teraz gdybym się budował to koszty instalacji kotła na ekogroszek przerzuciłbym na ocieplenie i grzał prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.05.2017 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Nie podałeś parametrów budynku..Pożądanie ocieplić, dobre okna, rekuperator. Wodna podłogówka grzana prądem w nocnej taryfie i jakiś klimatyzator do tego. Ewentualnie przy gorszym ociepleniu pompa ciepła powietrze-woda. W najgorszym przypadku kocioł podajnikowi podejrzewam że w okolicy 10 kW(jednak nie polecam). Koza/kominek niepotrzebny ale wedle uznania. Gaz sobie odpuść nie dosyć że inwestycja droga to jeszcze koszt ogrzewania również duży. Teraz gdybym się budował to koszty instalacji kotła na ekogroszek przerzuciłbym na ocieplenie i grzał prądem. Kocioł na ekogroszek w zadnym wypadku, dla woj. małpolskiego jest uchwała antysmogowa. Prawnie mozna by zaintstalować taki kocioł, ale po kilku latach go zlikwidowac to bez sensu ekonomicznego. Jezeli nie pompa to tylko bufor z grzalkami i taryfą G13 (bo taka tam jest) lub G12w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 15.05.2017 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Napisałem w najgorszym przypadku. Z tego co mi się wydawało to można instalować kotły w klasie 5 i nie mają one jakichś limitów czasowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.05.2017 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Napisałem w najgorszym przypadku. Z tego co mi się wydawało to można instalować kotły w klasie 5 i nie mają one jakichś limitów czasowych. Formalnie nie, ale mogą byc poprawki zaostrzające wymagania dotyczące tych kotłow, a dokładniej chodzi o "ekoprojekt" wycinek w ustawy: "Od 1 lipca 2017 roku nie będzie możliwa w Małopolsce eksploatacja nowego kotła na węgiel lub drewno lub kominka na drewno o parametrach emisji gorszych niż wyznaczone w unijnych rozporządzeniach w sprawie ekoprojektu. Osoby, które budują nowy dom, przeprowadzają remont z wymianą kotła lub kominka albo wymieniają kocioł lub kominek na nowy, będą zobowiązane zainstalować nowoczesne urządzenie spełniające wymagania ekoprojektu. Dla mieszkańców, którzy już obecnie korzystają z ekologicznego ogrzewania – sieci ciepłowniczych, gazu, oleju, ogrzewania elektrycznego lub pomp ciepła – uchwała nie wprowadzi żadnych nowych obowiązków lub ograniczeń. Gdyby chcieli jednak zrezygnować z obecnego ogrzewania na rzecz węgla lub drewna, będą zobowiązani od razu zainstalować nowoczesny kocioł spełniający wymagania ekoprojektu określone w unijnych rozporządzeniach." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 15.05.2017 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Hej, do takiego domu żeby grzać prądem trzeba mieć MEGA izolację, czyli trzeba planować ją jeszcze zanim zaczniesz budować.Płyta podłogowa, małe okna, brak dużych przeszkleń, bardzo ciepłe okna i drzwi itp. i wtedy można grzać prądem.tyle że za te wszystkie dodatki nie zapłaci się 5tyś więcej, tylko dużo więcej. No i wtedy można zrobić sobie ogrzewanie prądem tak dobre i tanie w użytkowaniu żeby naszym najlepszym kolegą nie został przedstawiciel wonga.com albo chwilówek. Moja firma sprzedaje pompy ciepła, głównie powietrze woda i tutaj do takiego budynku jak Twój pompa Ciepła LG Therma V 9kW to koszt w najniższej opcji 22200zł brutto z montażem zbiornikiem 300L na CWU itd, ale ta opcja jest mega oszczędna. Lepsza wersja jest za 24100zł z dwoma strefami gdzie możemy osobno górę i dół chłodzić lub grzać.Jak chcesz wersję Full wypas to kosztuje to około 26-28 tyś za montaż na pompie Panasonic która pracuje nawet w -28st.C i grzeje Twój dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.05.2017 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Hej, do takiego domu żeby grzać prądem trzeba mieć MEGA izolację, czyli trzeba planować ją jeszcze zanim zaczniesz budować. Płyta podłogowa, małe okna, brak dużych przeszkleń, bardzo ciepłe okna i drzwi itp. i wtedy można grzać prądem. tyle że za te wszystkie dodatki nie zapłaci się 5tyś więcej, tylko dużo więcej. No i wtedy można zrobić sobie ogrzewanie prądem tak dobre i tanie w użytkowaniu żeby naszym najlepszym kolegą nie został przedstawiciel wonga.com albo chwilówek. .... Nieprawda, wystarczy miec izolację zgodną, ale zgodną faktycznie a nie tylko na papierze do PNB, z aktualnymi wymaganiami WT2017, a planowac powinno sie zawsze przed rozpoczeciem budowy, wcale nie musi byc płyta fundamentowa izolowana, mogą byc duze przeszklenia bo to ma wpływ na zyski słoneczne. Poza tym ta budowa jest na terenie Tauronu gdzie jest najtansza II taryfa G12w i dodatkowo jest tez taryfa G13. Jaki jest sensy budowy durszlaka, tylko po to aby byc uwiązany tylko do pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 15.05.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Nieprawda, wystarczy miec izolację zgodną, ale zgodną faktycznie a nie tylko na papierze do PNB, z aktualnymi wymaganiami WT2017, a planowac powinno sie zawsze przed rozpoczeciem budowy, wcale nie musi byc płyta fundamentowa izolowana, mogą byc duze przeszklenia bo to ma wpływ na zyski słoneczne. Poza tym ta budowa jest na terenie Tauronu gdzie jest najtansza II taryfa G12w i dodatkowo jest tez taryfa G13. Jaki jest sensy budowy durszlaka, tylko po to aby byc uwiązany tylko do pompy ciepła. No wiemy że nawet 100 letni dom da się prądem grzać. tylko że wtedy zamykamy oczy nie patrzymy na licznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.05.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 (edytowane) No wiemy że nawet 100 letni dom da się prądem grzać. tylko że wtedy zamykamy oczy nie patrzymy na licznik. Tak faktycznie to mało wiemy, moze by sie co nieco podszkolic z audytingu energetycznego a przynajmniej z OZC, a nie opowiadac glupot Edytowane 15 Maja 2017 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 15.05.2017 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Tak faktycznie to mało wiemy, moze by sie co nieco podszkolic z audytingu energetycznego a przynajmniej z OZC, a nie opowiadac glupot Drogi waka, przedstawię Ci to w liczbach: ogrzewanie prądem: 180m2 x 95kWh/m2 = 17100kWh tyle ciepła potrzebujesz żeby ogrzać Twój dom 2 osoby czyli średnio 12kWh x 31dni x 12mieś = 4464kWh - tyle ciepła potrzebujesz na ciepłą wodę. Łącznie potrzebujesz = 21564kWh Jak będziesz grzała prądem, w najbardziej optymistycznej wersji będzie Cię to kosztować: 21564kWh x ,31gr = 6684zł za cały rok w wersji realnej około 8625zł / rok jak będziesz chciał mieć trochę cieplej w domu jakieś 23st.C to dolicz +10-15%, czyli: optymistycznie = 7686zł / rok realnie = 9918zł / rok wersji pesymistycznej, gdzie zakładamy ze budynek będzie miał trochę mostków termicznych Ci nie podam bo głowa by Cię rozbolała. Teraz to samo przy pompie ciepła za która kosztuje 24100zł brutto z montażem zbiornikiem CWU, chłodzeniem, dwoma strefami grzewczymi i całą resztą: optymistycznie = 2401zł / rok CZYLI o 5284zł taniej realnie = 3099zł / rok CZYLI o 6818zł taniej. Nawet jak zbudujesz idealnie szczelny dom, będziesz zużywał mało wody(no bo będzie droga) to zaoszczędzisz może 800-900zł względem tergo co przy prądzie napisałem. Więc załóżmy w najgorszych warunkach na pompie będziesz oszczędzał 4300zł / rocznie względem prądu to po 5,5 roku masz już pompę spłacona, a to najbardziej pesymistyczne wyliczenia. sam wybierz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 15.05.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 CNC, jakie jeszcze bzdury napiszesz, żeby sprzedać pompkę? przecież nawet nie wiesz w jakim rejonie buduje pytający i po ile ma prąd. a te 4464kWh na CWU dla dwóch osób to już w ogóle niezłe przegięcie. policz jeszcze ile to jest ciepłej wody (podgrzanej o 30°C) na miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.05.2017 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 w jakim regionie to wiadomo. 2 piętra + piwnica samym prądem? Trochę pociągnie po kieszeni. Zwłaszcza, jak autor nie przewidział budowy domu energooszczędnego. A po tym, jak rozważa piec na paliwo stałe, nie sadzę by miał rekuperator i odpowiednią grubość izolacji. Ma najpewniej wielką kotłownie w piwnicy z pomieszczeniem na węgiel i kominami. PC - ok, tylko tanie w zakupie nie jest. Znaczy - byłoby tanie, gdyby pomyśleć o PC przed budową a nie po. Bo po co budować kominy i wielką kotłownię, skład węgla - za min. 50-60 tyś żeby wstawić tam urządzenie wielkości lodówki, które zmieściłoby się w szafie? Gdyby wykreślić te pomieszczenia z projektu zostałaby wolna kasa na PC i jeszcze kilka lat grzania za darmo. A tak to raczej po ptakach, chyba, ze faktycznie masz wolne 30 tyś na PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 15.05.2017 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 (edytowane) @CNC coś się tu kupy nie klei. Ja nawet nie mam rekuperatora a przeliczając z węgla i brykietu co spaliłem w pierwszym sezonie to puściłem kominem 15000 kWh na CO i CWU zakładając sprawność 70% (chyba trochę optymistycznie) potrzebowałem tej zimy 10500kWh. Większość przejechałbym w taniej taryfie braki uzupełnił kozą. Za grzanie prądem zapłaciłbym ok 3200zł. Parametry domu w stopce Nie wiem skąd takie liczby podajesz. Na CWU to w ogóle pojechałeś 6kwh na łeb dziennie. Połowa tego to lux Edytowane 15 Maja 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.05.2017 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Drogi waka, przedstawię Ci to w liczbach: ogrzewanie prądem: 180m2 x 95kWh/m2 = 17100kWh tyle ciepła potrzebujesz żeby ogrzać Twój dom 2 osoby czyli średnio 12kWh x 31dni x 12mieś = 4464kWh - tyle ciepła potrzebujesz na ciepłą wodę. Łącznie potrzebujesz = 21564kWh 95kWh/m2/r na samo CO przy grzaniu prądem oznacza, ze wielokrotnie przekraczasz EP z WT2017. A 4MWh/r na CWU to ponad 200l dziennie wody ogrzanej o 45*. 6m3/mies jak kto woli, żeby porównać ze swoim zuzyciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waka 15.05.2017 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Hm no sam nie wiem co mam teraz robic. Oczywiscie dom jest wstepnie przygotowany pod kociol ekogroszkowy, wiec ma i komin i skladzik na ekogroszek. Nie jest to jednak dla mnie zbyt duzy problem(chyba) bo komin moge np wykorzystac do pieca do pizzy lub chleba ktory bede sobie robil hobbystycznie:) Ma wstawione okna schuco, dol zbudowany jest z maxa, a gora z pustaka. Gora ocieplona jest styropianem 15cm z dobra lambda(teraz nie pamietam dokladnie jaka) dol jeszcze nie ocieplony ale w planie jest styropian 20 z gornej polki.Pompa jest dosyc ciekawym pomyslem ale czy teraz bede musial duzo zmieniac? Mam np gotowe podejscia pod piec i bojler w kotlowni.Cena pompy nie stanowi jakiegos duzego problemu. Ciekawy jestem tylko rzeczywistych wyliczen, a nie reklamowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.05.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2017 Ciekawy jestem tylko rzeczywistych wyliczen, a nie reklamowych. Na pewno nie uzyskasz ich od CNC, brak znajomosci taryf na twoim terenie, zawyzanie zuzycia na cwu i co najwazniejsze wartosc zapotrzebowania na ciepło z kapelusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom1000k 16.05.2017 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2017 Hm no sam nie wiem co mam teraz robic. Oczywiscie dom jest wstepnie przygotowany pod kociol ekogroszkowy, wiec ma i komin i skladzik na ekogroszek. Nie jest to jednak dla mnie zbyt duzy problem(chyba) bo komin moge np wykorzystac do pieca do pizzy lub chleba ktory bede sobie robil hobbystycznie:) Ma wstawione okna schuco, dol zbudowany jest z maxa, a gora z pustaka. Gora ocieplona jest styropianem 15cm z dobra lambda(teraz nie pamietam dokladnie jaka) dol jeszcze nie ocieplony ale w planie jest styropian 20 z gornej polki. Pompa jest dosyc ciekawym pomyslem ale czy teraz bede musial duzo zmieniac? Mam np gotowe podejscia pod piec i bojler w kotlowni. Cena pompy nie stanowi jakiegos duzego problemu. Ciekawy jestem tylko rzeczywistych wyliczen, a nie reklamowych. Idealnym uzupełnieniem pompy jest wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Ale to też inwestycja kilkanaście tys. przy tych chorych cenach, które panują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 12.06.2017 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Cześć, w przyszłym roku chcę wykańczać nowy domek 180mkw powierzchni użytkowej, podpiwniczony, 2 piętrowy z poddaszem. Użytkować będę go ja i żona. Zastanawiam się jaki rodzaj ogrzewania wybrać żeby było w miare nie drogo ale też w miarę wygodnie. We wsi nie ma gazu, więc zastanawiam się czy ogrzewanie gazowe ma sens. Musiałbym zakupić zbiornik na gaz i raz na 4 miesiące uzupełniać go? W pierwszej chwili myślałem o ekogroszku z podajnikiem ale czy to ma sens w nowym domu? Dodam, że mamy darmowy dostęp do drewna ale palenie drewnem jest dość problematyczne. Co polecacie żeby miało to dobry stosunek ceny do wygody? pozdrawiam Witam, Zamierzają Państwo mieszkać na podhalańskiej wsi, więc warto zastanowić się nad ekologicznym rozwiązaniem, które jest pozbawione emisji zanieczyszczeń do atmosfery. Takim rozwiązaniem są gruntowe lub powietrzne pompy ciepła. Jest to sprawdzone rozwiązanie o niskich kosztach eksploatacyjnych. W przypadku pompy ciepła wykorzystującej ciepło gruntu jako dolne źródło, koszty eksploatacyjne są niższe, niż w przypadku kotłów zasilanych paliwem stałym takim jak węgiel. Praca systemu jest w pełni bezobsługowa oraz jest to dobra alternatywa, gdy Państwa budynek nie posiada podłączenia do sieci gazowej. Dzierżawa i sama cena gazu LPG wpływa na znacznie wyższe koszty eksploatacyjne. Przy okazji zachęcam do zapoznania się z ofertą marki Buderus. Znajdują się w niej zarówno gruntowe, jak i powietrzne pompy ciepła z rodziny Logatherm. W doborze odpowiedniego typu pompy ciepła pomoże Państwu jeden z autoryzowanych instalatorów marki Buderus, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Bardziej szczegółowe informacje o samym produkcie dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/ Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts