nuxe 26.05.2017 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 (edytowane) Mam na działce sosnę bidulkę, która podobnie jak jej 30 sąsiadek, była przeznaczona do wycięcia ze względu na kolizję z projektowanym budynkiem. Ponieważ wydawało mi się, że jest na niej gniazdo, to się ostała. I choć później okazało się, że gniazda nie ma, to skoro przetrzymała budowę więc chcę ją zachować i podleczyć. Rosła do tej pory w bardzo złych warunkach, wciśnięta pomiędzy inne drzewa. Najprawdopodobniej większość drzew i krzewów na mojej działce posadzona została przez właścicieli sąsiednich posesji. Posadzono je szpalerowo w dość przypadkowym rozmieszczeniu i zbyt dużym zagęszczeniu, wyraźnie w celu osłonięcia przyległych parceli od mojej działki - ponieważ kiedyś była ona przeznaczona pod lokalizację drogi. Takie nasadzenie wymuszało silną konkurencję, uniemożliwiając roślinom optymalny dostęp do światła, wody i składników odżywczych, co utrudniało im rozwój i kształtowanie prawidłowego pokroju. Większość drzew była zdeformowana, miała luźne, asymetryczne korony i słabą kondycję zdrowotną. Do tego działka jest wąska - poniżej 16m, więc nie było wyjścia i trzeba było wyciąć większość drzew od frontu.Ta sosenka też jest lichutka. Zdaję sobie sprawę, że ze względu na bliskie sąsiedztwo ogrodzenia, budynku i powierzchni utwardzonych u sąsiadów, pewnie jej system korzeniowy nie jest w najlepszym stanie. Chcemy dziś uporządkować teren wokół sosenki i zabezpieczyć ją przed dalszymi pracami budowlanymi. Czy możemy coś jeszcze dla niej zrobić oprócz podlewania? Edytowane 26 Maja 2017 przez nuxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.05.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Ja bym wyciął.1. Jak rosła w grupie, a ostała się sama to może miec za słabe korzenie i w czasie burzy położyć się na domu.2. Igliwie na dachu i w rynnach to nic fajnego. Pożywka dla mchów, glonów i innego życia.3. Pielęgnować, przycinać trzeba bedzie regularnie. A i tak będzie ryzyko, że silniejszy wiatr złamie jakąś gałąź i uszkodzi dach, elewację qlbo płot. Posadź coś dalej od domu i ogrodzenia. Najlepiej owocowe, żeby bez problemu wyciąć jak zmienisz zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 26.05.2017 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Mąż też chyba woli wyciąć. A mi jest jej szkoda i bardzo ją lubię. Jest jeszcze młodziutka, może urośnie. No i nie mogę jej wyciąć, bo mi się wydaje, że znowu widzę gniazdo. U nas wszyscy mają stare drzewa przed domami i pięknie to wygląda. Szczególnie sąsiedzi za płotem, działka mała jak u nas, mają ogromne sosny, jodły, lipę, świerki i masę krzewów. Natomiast drzewka owocowe jeśli się zmieszczą (działka tylko 500m2) to posadzimy z boku lub z tyłu, bo od frontu mamy północ. Natomiast sąsiadka namawia nas na posadzenie tui, żeby nas bardziej odgrodzić. Tylko, że ja nie jestem fanką tych roślin i wolę coś innego. Co byłoby dobrym towarzystwem do tej sosenki? Ziemia jest piaszczysta i do tego front jest raczej w cieniu. Obok sosenki odkryłam młodego Bożodrzewa i krzaczek tawuły. Jakoś się uchowały z tej wycinki. W granicy działki rośnie dodatkowo spory bożodrzew, ale pewnie padnie jak zrobimy ogrodzenie. Podobają nam się brzozy z białymi pniami ale nie wiem czy to by było dobre miejsce dla niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 26.05.2017 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Sprawdź jaki odczyn ma ziemia i będziesz wiedziała co posadzisz. Z iglastymi lubią rosnąć rododendrony, wrzos, funkie, bluszcz, a może kompozycja z dużym kamieniem, skalniak albo podsypać ziemią i mech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.05.2017 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Zrób żywopłot z silnie rosnących różaneczników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 26.05.2017 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Sam mam działkę leśną i rozumiem, że szkoda Ci wycinać tej sosny. Jeżeli jednak mówisz, że system korzeniowy jest słaby, to ja bym ją wyciął. W zeszłe wakacje widziałem jak na pobliskiej działce przewróciła się podczas burzy 15-20m sosna. Na szczęście na ogrodzenie, a nie dom. Ponieważ nie złamała się, tylko przewróciła, widać było korzenie. I dla mnie wyglądało, że ktoś jej wcześniej pomógł podczas budowy i to było właśnie przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 26.05.2017 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Intuicji trzeba się słuchać. Gałązki całe mimo że rachityczna i żywe zatem system cały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 27.05.2017 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 (edytowane) Mam fotki z badania gleby, słabo wyszły ale wygląda na to, że ph = 6,1 Nie mam ciśnienia, żeby szczelnie odgrodzić się od sąsiadów. Raz, że ich lubię, a dwa, że ich ogród jest piękny i chciałabym sobie czasem na niego zerkać. Na tym kawałku wzdłuż płotu marzy mi się jedno - dwa drzewka i jakieś roślinne wypełniacze, żeby nie było pusto. Wieczorem zamieszczę zdjęcie jak to wygląda po uprzątnięciu. Edytowane 27 Maja 2017 przez nuxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sawadi 27.05.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2017 poczytaj, bo to jak pisane dla ciebie http://www.wymarzonyogrod.pl/zakladanie-ogrodu/projektowanie-ogrodow/jakie-rosliny-beda-dobrze-rosly-w-sosnowym-lesie,28_716.html Chyba trzeba by się zastanowić czego oczekujesz. Zielonego bezobsługowego zakątka czy kwitnącego aromatycznego, a jeśli kwitnący to w jakim kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts