adborow 31.05.2017 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Witam Wszystkich. Dopiero zaczynam udzielanie się na forum. Planuję z żoną wybudować dom. Chcemy zacząć w przyszłym roku. Mamy niestety ograniczone środki na ten cel. O dziwo jak wstępnie się orientuję możemy dać radę wybudować dom oszczędzając np. własną pracą ale nie stać nas na mieszkanie. Taka rzeczywistość. Planujemy budowę w świętokrzyskim. Działkę mamy w sam raz, chyba ustawna ma 30 m szer. I 50 m długości. Wstępnie podoba nam (mi) się projekt Dom przy cyprysowej 15 k2. Spełnia on bardzo dużo naszych oczekiwań. Oczywiście wprwadzilibyśmy do niego trochę zmian, m.in. połączenie pokoju z salonem bo podono jest mały. Poszerzylibyśly go o ok. 50 cm zlikwidowane balkony może bez tego za domem. Zlikwidowany wykuszem żeby bryła była bardziej zwarta. Odcięcie kuchni od jadalni. Małżonka zastanawi się czy takiej wielkości kuchnia będze ustawna. Zastanawiam się też nad tym rozwiązaniem z sypialni nad garażem czy to dobry pomysł? Ogównie chcielibyśmy aby dom nie był za duży. Miał część wypoczynkową (salon, jadalnia ew. Kuchnia w literę L, kuchnia musi być od frontu i mieć spiżarka (warunek żony), musi mieć garaż z wejściem do domu (mój warunek) najlepiej do wiatrołap bo nie chciałby prze cały dom przechodzić żeby buty zdjąć i to chyba narazić tyle. Jeśli ktoś natknął się na projekt który pasuje do powyższych wytycznych proszę o podpowiedź. Może ktoś zastosował podobne rozwiązania i żałuję. Chciałbym żeby dom był funkcjonalny i wygodny do mieszkania. Wiem że ciężko pogodzić pewne rzeczy ale czekam na Wasze propozycje. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.05.2017 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Okna dachowe, skomplikowana konstrukcja dachu, różne poziomy parteru, wykusz, balkony - tanie to nie będzie. I mało energooszczędne. Wg zdjęcia wentylacja grawitacyjna - trudno będzie ten dom z takową zmieścić w WT2017. Powiększanie domów (generalnie grzebanie w konstrukcji) to grubsza sprawa i pewnie sobie słono za to policzy projektant wykonujący adaptację. Schody w domu to koszt i marnowanie miejsca, ale też IMO przeciwieństwo wygody. Masz dużą działkę - poszukaj parterówki z nieużytkowym poddaszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 31.05.2017 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Ponad 210m2 podłóg... jesteś świadom kosztów? Bez 500.000 nie podchodź do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adborow 31.05.2017 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Dzięki za uwagi. Oczywiście rzeczy o których piszesz typu balkony itd. które komplikują budowę i energooszczędność chciałem polikwidować. Z tym że nie sądziłem że zmiany konstrukryje są bardzo drogie (totalny laik ze mnie). Zastanawiałem się nad parterówką ale wszyscy znajomi mnie straszą że parterówką są dużo droże bo fundament większy i dach. Ehh sam już nie wiem jak to z tymi kosztami. Czytam masę wątków ale każdy pisze inaczej. Muszę pośledzić jakieś dzienniki budowy to chyba będzie najlepsze źródło informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 31.05.2017 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Przy 200m2 podłóg poddasze będzie tańsze w wykonaniu niż parterowy o takiej powierzchni podłóg. Przy przeciętnych domach czyli 90-130m2 podłóg to lepiej wychodzi parter. Nie dużo, ale lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablo_11 31.05.2017 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Nie chciałem wyskakiwać ze swoimi "mądrościami", ale niech autor zastanowi się najpierw czego potrzebuje? Na pewno domu 240 m2 z 3-ma łazienkami i 5-cioma pokojami? I to jak słusznie przedmówcy zauważyli o nieco skomplikowanej bryle i konstrukcji i to jeszcze do przeróbki? Oj, tanio nie będzie. Nie czekamy na "gotowca" tylko przeglądamy projekty wg założonych kryteriów. Ja przejrzałem jakieś 1000 projektów (część już dokładnie pod kątem usytuowania i rozmieszczenia) zanim swój wybrałem. A znalazłem go zupełnie przypadkiem. Albo idziemy do architekta, mówimy co chcemy, oglądamy co stworzył, płacimy i mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adborow 31.05.2017 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Nie chciałbym za dużego domu bo wiadomo ograniczony budżet ale jak się zastanawiam co w domu powinno być i rysuje to na papierze przy zachowaniu jakichś proporcji (nie jestem projektantem) to nagle robi się jakieś 190-220 m2 też tak mieliście? Muszę chyba zmniejszyć wymagania ( kuchnią, jadalnia, salon, kotłownia, garaż, 3 pokoje, łazienka ew. pralnia/suszarnia) tylko z czego zrezygnować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 31.05.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Dom przy cyprysowej to faktycznie ładny projekt, niestety będzie drogi. Natomiast wprowadzanie zmian - likwidacja balkonów i wykuszu - po prostu zniszczą ten projekt. W takim razie lepiej wybrać inny tańszy, niż wprowadzać oszczędnościowe zmiany. Bardzo dobrze jest rozważyć osobiście własne potrzeby. Na forum każdy będzie bronił swoich wyborów i uzasadniał ich wyższość i wygodę. Idealnie byłoby pomieszkać w domu parterowym i w piętrowym... ale kryteriów wyboru będą setki. Powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adborow 31.05.2017 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Wielkie dzięki za wsparcie zdaję sobie sprawę że budowa domu to kolosalne przedsięwzięcie. Dlatego właśnie założyłem ten temat. Wasze uwagi idą tylko na plus dobrze jest posłuchać mądrzejszych od siebie poza tym najlepszych rad udzieli ten kto sam przez to przechodził. Jeszcze raz dzięki za wszelkie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.05.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 3 pokoje, To potrzebujesz 3 czy 5? Większość inwestorów musi oszczędzać i sztuka budowaniq to sztuka rezygnacji z drogich pomysłów używanych bardzo okazjonalnie (np. pokoje gościnne czy kominki) czy zwyczajnie drogich fanaberii lub zastepowanie ich nie(wiele) gorszymi, a dużo tańszymi alternatywami (np. ja zrezygnowalem z garażu w bryle, co nie tylko jest dużą oszczędnością, ale też pozwoliło inaczej rozplanować działkę - dom jest z dala od drogi, a przy bramie bedzie wiata). Sztuką jest też nie oszczędzać tam, gdzie oszczędności są pozorne i powodują ryzyko lub pewność ponoszenia większych wydatków na utrzymanie, które szybko przekroczą oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.05.2017 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Nie chciałbym za dużego domu bo wiadomo ograniczony budżet ale jak się zastanawiam co w domu powinno być i rysuje to na papierze przy zachowaniu jakichś proporcji (nie jestem projektantem) to nagle robi się jakieś 190-220 m2 też tak mieliście? Muszę chyba zmniejszyć wymagania ( kuchnią, jadalnia, salon, kotłownia, garaż, 3 pokoje, łazienka ew. pralnia/suszarnia) tylko z czego zrezygnować? A mieszkanie jakie chciałeś kupić ? Nie stać cie na mieszkanie 70m2, a ma stac na dom 200m2 ? Jak zmniejszysz swoj projekt do 110m2, to przygotuj się na 350tys zł i możesz zaczynać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adborow 31.05.2017 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Ogólnie potrzebuje 3 pokoi dlatego pisałem o połączeniu tego na dole z salonem i zastanawiałem się nad pokojem nad garażem bo jeśli takie rozwiązanie nie zwiększa znacząco kosztów inwestycji to można by rozważyć dodatkowy pokój. Odnośnie kosztów to mieszkanie 70 m2 w moim regionie kosztuje ok. 300 tys stan deweloperski natomiast z tego co czytam ja forum to dom można za te pieniądze postawić nieco większy (nie mówię tu o gotowym do zamieszkania) ale sporo można zrobić. Przede wszystkim budując dom można sporo zaoszczędzić robiąc samemu. Mieszkania sam sobie nie wybuduje co najwyżej wykończę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 31.05.2017 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 za 300 tyś to tak wybudujesz ok. 100 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.05.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 (edytowane) Odnośnie kosztów to mieszkanie 70 m2 w moim regionie kosztuje ok. 300 tys stan deweloperski natomiast z tego co czytam ja forum to dom można za te pieniądze postawić nieco większy (nie mówię tu o gotowym do zamieszkania) ale sporo można zrobić. Jakbym się z moimi 120m2 zmieścił w 300K w stanie do zamieszkania, to byłbym w średnim szoku. Będę zadowolony, jak zmieszczę się w 350K zł. Nawet biorąc coraz to nowe rzeczy na własne barki co z jednej strony przynosi oszczędności na robociźnie (tej, której się podejmę) ale z drugiej wyższy VAT na materiał i wydłuża czas budowy, co przy zadziwiającym wzroście cen innej robocizny i materiałów może wcale nie przynieść oszczędności w globalnym rozrachunku budowy, która z roku przeciągnie się do dwóch lat. Edytowane 31 Maja 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 31.05.2017 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Widzę że jako kolejny forumowicz wybrałeś projekt oczami a nie rozsądkiem i nic w tym dziwnego bo dom jest fajny i duży i mnie też się podoba. Podoba ale tylko na rysunku bo gdybym miał go wybudować to już tak ładnie to nie wygląda. Chcesz dom za cenę mieszkania to postaw na niewielką parterówkę, prostą bryłę, prosty dwuspadowy dach (albo czterospadowy) bez udziwnień, garaż przylepiony do ściany, bez wielkich zadaszonych tarasów, wielkich schodów wejściowych. To prosta recepta na budowę bez siwych włosów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.05.2017 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Ogólnie potrzebuje 3 pokoi dlatego pisałem o połączeniu tego na dole z salonem i zastanawiałem się nad pokojem nad garażem bo jeśli takie rozwiązanie nie zwiększa znacząco kosztów inwestycji to można by rozważyć dodatkowy pokój. Odnośnie kosztów to mieszkanie 70 m2 w moim regionie kosztuje ok. 300 tys stan deweloperski natomiast z tego co czytam ja forum to dom można za te pieniądze postawić nieco większy No więc patrz za domami 100-110m2 bez garażu, bo one są właśnie "nieco większe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 31.05.2017 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2017 Okresl dokladnie budzet wtedy bedzie mozna cos wiecej pomoc. Za 300 tys to prosta parterowka do 100m2 jak przedmowcy mowili.. dom przy cyprysowej to minimum 500tys a pewnie i nawet blizej 600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adborow 01.06.2017 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Podałem ten projekt jako przykład. Jeszcze go nie wybrałem a tym bardziej nie zacząłem jego budowy. Faktycznie zwróciłem uwagę na ten projekt bo jest bardzo ładny. Dlatego napisałem na forum żeby dowiedzieć się na c zwracać uwagę, kiedy i jakie zminy do projektu opłaca się wprowadzić. Wszystkie informacje otrzymasem za co bardzo dziękuję. Dzięki temu wiem na co patrzeć w projekcie, na co zwracać uwagę i mniej więcej wiem teraz jak liczyć siły na zamiary. No cóż puki co wracam do wertowania projektów. Mam nadzieję że jak znajdę następny to będzie bardziej realny do zrelizowania wielkie dzięki. Pozdrawiam i do usłyszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.06.2017 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Jeśli w bryle ma być podwójny garaż to nie ma bata - co najmniej 200 metrów po podłogach. Jak chcesz coś mniejszego to zrezygnuj z garażu, ale też odradzam dom o powierzchni 100m, bo na takiej powierzchni nie zmiescisz sensownej wielkości salonu zamkniętej kuchnii i 3 sypialni. Szukaj czegoś w okolicy 160 m po podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek85 01.06.2017 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 A ja wlasnie znalazlem cos sensownego ~100m (uzytkowej) z garazem, sensownej wielkosci salonem (tez kwestia co dla kogo jest sensowna wielkoscia), 3 sypialniami i kuchnia pol-otwarta: LINK DO PROJEKTU. Z tym, ze to jest projekt domu relatywnie waskiego, ktory pasuje idealnie na moja dzialke (20m x 60m). No ale przynajmniej pokazuje, ze mozna cos takiego znalezc. Powodzenia w poszukiwaniach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts