Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe + grzejniki - sterowanie

kamij

Recommended Posts

Witam,

Proszę o pomoc w następującej kwestii, w moim piętrowym domku z poddaszem nieużytkowym mam ogrzewanie podłogowe na dole, na górnym korytarzu i w łazienkach, natomiast w górnych pokojach grzejniki sterowane manualnie. Hydraulik powiedział, że będę miał jeden sterownik do podłogówki w pokoju na górze. Jak porozmawiałem ze znajomymi to oni mają takie sterowniki w każdym pokoju wraz z czujką temperatury. Wróciłem z tym do hydraulika i on mówi że skoro jest podłogówka i grzejniki to wystarczy jeden czujnik i musi być w pomieszczeniu gdzie NIE MA podłogówki.

Nie znam się na tym, ale tak na logikę to chyba lepiej żeby sterownik od pieca wyliczał coś w rodzaju średniej, niż działał na podstawie danych z jednego punktu. Co np. gdy w tym pokoju gdzie jest czujnik zostanie otwarte okno zimą i dajmy na to zapomni się go zamknąć na cały dzień?

Ogrzewanie jest gazowe na kotle kondensacyjnym z zasobnikiem CWU, 2 rozdzielacze podłogówka na dole, grzejniki na górze, przy rozdzielaczu podłogówki jest pompka i chyba zawór czterodrogowy. Domek jest niewielki 98m2, proszę o poradę jak sterowanie tego powinno być zrobione zgodnie ze sztuką.

Rozwiązań jest kilka albo kilkanaście i formalnie każde będzie zgodne ze sztuką. Napiszę Ci jak ja mam zrobione.

Do pieca gazowego, kondensacyjnego, jednofunkcyjnego z zasobnikiem mam podłączoną pogodówkę której zasadniczym celem jest sterowanie temperaturą czynnika na wyjściu pieca. W całym domu mam 100% podłogówki (parter + poddasze użytkowe) i w każdym pomieszczeniu z wyjątkiem korytarzy mam zamontowany termostat dzięki któremu mogę różnicować sobie np. że w sypialni chcę mieć 20 stopni, a w salonie 22 stopnie. To elektrozawory w rozdzielaczu zamykają się i otwierają regulując ilość dostarczanego ciepła do pomieszczeń

Jedyne grzejniki jakie mam to drabinki w łazienkach (gdzie jest również podłogówka) które są podłączone do wody o takiej samej temperaturze jak podłogówka bo do wysuszenia ręczników wystarczy to w zupełności. Dodatkowo mam 1 grzejnik w garażu który pracuje również na "niskim parametrze" z podłogówki bo do uzyskania 10-12 stopni zimą w garażu wystarcza to w zupełności.

To tak w telegraficznym skrócie.

Witam,

Proszę o pomoc w następującej kwestii, w moim piętrowym domku z poddaszem nieużytkowym mam ogrzewanie podłogowe na dole, na górnym korytarzu i w łazienkach, natomiast w górnych pokojach grzejniki sterowane manualnie. Hydraulik powiedział, że będę miał jeden sterownik do podłogówki w pokoju na górze. Jak porozmawiałem ze znajomymi to oni mają takie sterowniki w każdym pokoju wraz z czujką temperatury. Wróciłem z tym do hydraulika i on mówi że skoro jest podłogówka i grzejniki to wystarczy jeden czujnik i musi być w pomieszczeniu gdzie NIE MA podłogówki.

Nie znam się na tym, ale tak na logikę to chyba lepiej żeby sterownik od pieca wyliczał coś w rodzaju średniej, niż działał na podstawie danych z jednego punktu. Co np. gdy w tym pokoju gdzie jest czujnik zostanie otwarte okno zimą i dajmy na to zapomni się go zamknąć na cały dzień?

Ogrzewanie jest gazowe na kotle kondensacyjnym z zasobnikiem CWU, 2 rozdzielacze podłogówka na dole, grzejniki na górze, przy rozdzielaczu podłogówki jest pompka i chyba zawór czterodrogowy. Domek jest niewielki 98m2, proszę o poradę jak sterowanie tego powinno być zrobione zgodnie ze sztuką.

Jeden sterownik na dole, regulacja temperatury w poszczególnych pomieszczeniach na dole rotametrami przy rozdzialaczach.

Szkoda, że ktoś Was "uszczęśliwił" tymi grzejnikami na poddaszu...

rozwiązanie proste w zastosowaniu, proste w zrozumieniu zasad funkcjonowania przez klienta i niedouczonego instalatora, tragiczne w skutkach dla kotła wiszącego o małym zładzie wodnym

Co w takim razie zrobi douczony instalator gdy klient zazyczy sobie sterowanie strefowe? Napisz cos wiecej o tych tragicznych skutkach dla kotła.

Prawidłowo wykonany obieg grzewczy nie potrzebuje sterownika w pomieszczeniu, wystarczają głowice termostatyczne które tylko muszą minimalnie przepływ zmniejszyć/zwiększyć.

Czyli co jak mamy powiedzmy 20 pętli podłogówki (cała instalacja to podłogówka) to instalujemy 20 czy tyle ile jest pomieszczen głowic?, jak mamy w pomieszczeniu np 4 petle to dajemy 4 czy 1 głowice, a gdzie je instalujemy? Pierwsze słysze zeby do podłogówki stosowac głowice termostatyczne.

skoro to legenda to pogadaj z gościem który na tym forum opisywał swoją instalację z zaworami na każdej pętli i na 120h pracy palnika 12000 startów....

A to ciekawe.

120h pracy i 12000 startów to start co niecałą minutę - niemożliwe, wszystkie kotły mają zabezpieczenie przed taką sytuacją, i to conajmniej kilka minut.

1200 startów owszem, może wystąpić, ale to nie jest żadne taktowanie. Teoretycznie jedynie elektroda zapłonowa i trafo szybciej się zużywają.

Owszem, najlepiej jest ustawić sterowanie kotła pogddowe i wyregulować temperatury przepływami, ale to się uda tylko wtedy, gdy mamy 100% OP, przy instalacji mieszanej nie ma szans na to.

Czyli że co, bo się pogubiłem, jest zrobione OK czy nie?

Prawidlowo powinne byc dwa obiegi, kazdy sterowany oddzielnie, tzn. grzejniki z jedym termostatem on/off na pietrze, a drugi na dole do OP na kolejnym sterowniku on/off i zaworem3d ustawionym na sztywno - to rozwiazanie budzetowe, czyli tzw. sterowanie stalotemperaturowe.

Kiedy chcemy miec "wypasione" stetowanie, to zamiast sztywno ustawionych temperatur wody dla grzejnikow i OP (poprzez zawor 3d), dajemy sterowanie "pogodowe", gdzie temperatura wody zalezna jest od temperatury zewnetrznej.

Generalnie szczegoly techniczne zaleza od kotla i rodzaju instalacji - podaj typ kotla i schemat instalacji to bedzie mozna przejsc do konkretow.

Ps. Te termostaty dla kazdej petli sa potrzebne wtedy, gdy lubisz czesto zmieniac temperature, np.stosujac nocne obnizenie (bezsens przy OP, a przy dobrze ocieplonym domu rowniez bezsens dla ogrzewania grzejnikowego). Niepotrzebna komplikacja ukladu, chociaz kotla nie uszkodzi.

Najlepszym rozwiazaniem jest praca w trybie czysto pogodowym, czyli bez zadnych dodatkowych termostatow, gdzie temp. jest regulowana tylko raz przy uruchomieniu ukladu, ale to dziala tylko przy OP, bez zbednych grzejnikow.

I przemysl, czy na pewno chcesz na pietrze grzejniki zamiast 100% OP - ja do tej pory nie moge przebolec, ze tak nie zrobilem u siebie...

Edytowane przez mistalova

Prawidlowo powinne byc dwa obiegi, kazdy sterowany oddzielnie, tzn. grzejniki z jedym termostatem on/off na pietrze, a drugi na dole do OP na kolejnym sterowniku on/off i zaworem3d ustawionym na sztywno - to rozwiazanie budzetowe, czyli tzw. sterowanie stalotemperaturowe.

Kiedy chcemy miec "wypasione" stetowanie, to zamiast sztywno ustawionych temperatur wody dla grzejnikow i OP (poprzez zawor 3d), dajemy sterowanie "pogodowe", gdzie temperatura wody zalezna jest od temperatury zewnetrznej.

Generalnie szczegoly techniczne zaleza od kotla i rodzaju instalacji - podaj typ kotla i schemat instalacji to bedzie mozna przejsc do konkretow.

Ps. Te termostaty dla kazdej petli sa potrzebne wtedy, gdy lubisz czesto zmieniac temperature, np.stosujac nocne obnizenie (bezsens przy OP, a przy dobrze ocieplonym domu rowniez bezsens dla ogrzewania grzejnikowego). Niepotrzebna komplikacja ukladu, chociaz kotla nie uszkodzi.

Najlepszym rozwiazaniem jest praca w trybie czysto pogodowym, czyli bez zadnych dodatkowych termostatow, gdzie temp. jest regulowana tylko raz przy uruchomieniu ukladu, ale to dziala tylko przy OP, bez zbednych grzejnikow.

I przemysl, czy na pewno chcesz na pietrze grzejniki zamiast 100% OP - ja do tej pory nie moge przebolec, ze tak nie zrobilem u siebie...

De facto są swa obiegi OP na dole i grzejniki na górze , z tym że jest zawór 4d a nie 3d, natomiast czujkę temperatury zewnętrznej mam podciągniętą do kotła a nie do zaworu.

Kocioł to będzie Ariston jednofunkcyjny z zasobnikiem 120l (niestety nie wiem jaki to będzie konkretny model kotła, ale się dowiem) ze strony Aristona wynika że może to być albo GENUS PREMIUM EVO SYSTEM albo Cares Premium.

Grzejniki na piętrze mam na własne życzenie bo chcę mieć wykładzinę w sypialni, natomiast teraz już się stresuję że źle zrobiłem...

Zamieszczam jeszcze zdjęcie rozdzielacza podłogówki.

rozdzielnia podlogowka mały.jpg

poczytałem i wygląda to na genialne rozwiązanie mające same zalety, z instrukcji obrazkowych wynika, że montuje się je między kotłem a rozdzielaczami i wtedy nie potrzeba zaworów 3d/4d. Skoro to takie genialne to dlaczego nie jest takie popularne (a może jest?). Czy w mojej sytuacji montaż takie sprzęgła jest wskazany?

TY to oceń.

Technicznie - bardzo wiele upraszcza i ułatwia.

CHCESZ uprościć i ułatwić?

DASZ tyle kasy ile za to chcą?

ZNAJDZIESZ kumatego hydraulika, który to podepnie?

No, nie jest popularne bo nie na wszystkich szkoleniach o tym instalatorom gadają.

Inwestor zwykle "chce mieć ciepło" a instalator powinien mu coś zaproponować...

Jak kumaty - proponuje z sensem.

Takie czasy, ze inwestor często MUSI wiedzieć lepiej jak instalator - co mu jest potrzebne...

Adam M.

Będę miał kilka pokoi nieużywanych - na razie. Chciałbym tam ustawić temperaturą "przeciwzamrożeniową" np +5 °C. Z tego co przeczytałem - w podłogówce nie stosuje zmiany temperatury w pokoju w ciągu doby. Ale jeśli mówimy o wyłączeniu konkretnego pokoju na kilka tygodni lub miesięcy to powinno się dać. W różnych pomieszczeniach chcę mieć różną temperaturę. Jakie urządzenia należy montować w takim pokoju, aby indywidualnie sterować temperaturą w każdym pokoju?

Czy rotametry + sprzęgło wodne + termostaty w pokojach?

MAŁO!

Termostat naścienny tam, gdzie chcesz tę temperaturę ustawiać.

Kabel od termostatu do rozdzielacza.

Głowiczki elektryczne na rozdzielaczu.

DOBRAĆ TO NA TAKIE SAMO NAPIĘCIE!!!

Najlepiej - jednego producenta. (kabel dowolnego producenta).

No i... jakieś zasilanie tego z rozdzielacza (najwygodniej jest)

Adam M.